logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Experţii în cybersecurity avertizează: Ransomware va persista şi va ajunge la maturitate, în 2024

Imagine din galeria Agerpres

Atacurile de tip ransomware vor persista în 2024 şi, mai mult, vor ajunge la un stadiu de maturitate, previzionează specialiştii Bitdefender, într-o analiză publicată miercuri.

"În ultimii ani, ameninţările de tip ransomware - care blochează accesul la date şi apoi solicită recompensă - au devenit din ce în ce mai răspândite (...). proiecţia pentru 2024 este ca ransomware să persiste şi să ajungă la un stadiu de maturitate. Dacă în trecut, atacatorii informatici dezvoltau ameninţări cibernetice pentru distracţie sau pentru a crea haos, astăzi ei sunt motivaţi de câştigurile financiare şi de posibilitatea de a transforma atacurile în venituri constante", susţin experţii.

Conform previziunilor pentru anul curent, oportunităţile ransomware prin exploituri "Zero-Day" se vor intensifica, iar hackerii se vor dovedi mai oportunişti şi vor acţiona prompt odată descoperite noi vulnerabilităţi.

"Pe măsură ce companiile adoptă măsuri de prioritizare a remedierii şi de răspuns rapid, grupări cu resurse mai bogate vor începe să investească în vulnerabilităţi nedescoperite în programe software (zero-day). Grupările din spatele ameninţărilor ransomware vor continua să vizeze programele din companii ale căror cicluri tradiţionale de mentenanţă creează o fereastră de oportunitate mai bună pentru atacatori. Acestea adoptă, de obicei, o abordare mai conservatoare de implementare în etape a remedierilor, spre deosebire de mecanismele complet automatizate şi actualizate din sfera programelor pentru utilizatorii obişnuiţi", subliniază sursa citată.

De asemenea, în 2024, industria de producţie, alături de sectorul medical sau birourile de avocatură rămân mai vulnerabile în faţa furtului de date. În plus, în faţa ransomware, studiourile de jocuri ar trebui să fie în alertă, întrucât este probabil ca atacurile împotriva lor să se intensifice, avertizează Bitdefender. Nici întreprinderile mici şi mijlocii, al căror potenţial este limitat la plata unei răscumpărări, pot deveni ţinte pentru a lansa atacuri către alte companii, adesea prin conexiuni VPN/VDI sau compromiterea adreselor de email oficiale.

"În acest scenariu, cel mai de preţ lucru pentru atacatori nu este ce deţine organizaţia respectivă, ci pe ce cine cunoaşte. Exploatarea unei vulnerabilităţi poate compromite o companie prin lanţul de aprovizionare şi diverşi furnizori, deşi unii nu utilizează direct programul atacat", explică specialiştii în securitate cibernetică.

În acelaşi timp, o altă previziune vizează modernizarea codului ransomware.

"Atacatorii ransomware continuă să adopte Rust ca limbaj principal de programare, iar asta le permite să dezvolte un cod mai sigur şi mai greu de interceptat de către cercetătorii în securitate informatică. În loc de a cripta complet fişierele, codul ransomware va favoriza criptarea intermitentă şi va migra gradual spre o criptare post-cuantică precum criptarea NTRU. Criptarea intermitentă presupune criptarea unei părţi dintr-un fişier şi oferă două avantaje importante: în primul rând, devine mai dificil pentru soluţiile de securitate să detecteze atacul datorită similitudinii statistice dintre fişierul criptat parţial şi cel original, iar în al doilea rând, procesul de criptare este mai rapid şi oferă atacatorilor posibilitatea de a cripta mai multe fişiere într-un anumit interval de timp", se menţionează în analiza de specialitate.

Pe lista estimărilor, întocmită de Bitdefender, se mai regăsesc: creşterea în popularitate a furtului de date, sofisticarea grupărilor de ransomware, precum şi perturbarea atacurilor sponsorizate de către actori statali.

"Aşteptările cercetătorilor Bitdefender sunt ca şi anul 2024 să fie unul dominat de ransomware. Însă modelul de business al ameninţărilor de tip ransomware a evoluat în mod semnificativ din 2017, astfel că în prezent ne aflăm în mijlocul unei tranziţii. Recomandarea specialiştilor pentru utilizatori este să rămână informaţi cu privire la ultimele trenduri în domeniul securităţii cibernetice şi să prioritizeze strategiile de apărare precum implementarea securităţii stratificate care încorporează capacităţi de prevenire, detectare şi răspuns la ameninţări", se arată în document.

Fondată în anul 2001, Bitdefender are clienţi în peste 170 de ţări şi birouri pe toate continentele. Ca urmare a investiţiilor susţinute în cercetare şi dezvoltare, laboratoarele Bitdefender descoperă sute de noi ameninţări informatice în fiecare minut şi validează zilnic 30 de miliarde de interogări privind ameninţările.

Tehnologiile dezvoltate de companie sunt licenţiate către peste 150 dintre cele mai cunoscute branduri de securitate din lume.AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 14-05-2025 17:23

Cristian Bușoi: Ministerul Energiei din România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova și pentru Ucraina

România își reafirmă susținerea pentru Ucraina și pentru Republica Moldova și se alătură efortului Uniunii Europene de a consolida reziliența energetică a celor două țări, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Cristian Bușoi. Acesta a participat, împreună cu consilierul ministrului Energiei, Adrian Vinti

Economic 14-05-2025 16:17

AFM: Problemele aplicației informatice 'Rabla pentru tractoare', cauzate de limitările infrastructurii cloud

Disfuncționalitățile aplicației informatice dedicate programului 'Rabla pentru tractoare' au fost cauzate de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepțional de cereri, arată rezultatele preliminare ale analizei tehnice realizată de către echipa tehnică din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Economic 14-05-2025 15:21

Grindeanu: O asociere de constructori români și turci a câștigat licitația pentru construcția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, miercuri, o asociere de constructori români și turci drept câștigătoare a licitației pentru execuția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni al Autostrăzii Unirii, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Economic 14-05-2025 14:17

Camelia Taină (Ministerul Economiei): Curând vor fi migrate în cloud-ul guvernamental o serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri

O serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri vor fi migrate în cadrul cloud-ului guvernamental, în perioada imediat următoare, acesta fiind un pas important către debirocratizare, a afirmat miercuri Camelia Taină, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenori

Economic 14-05-2025 13:25

Leul s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, dar a crescut față de dolarul american

Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1036 lei, în creștere cu 0,45 bani (+0,09%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei. În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5335 lei, în scădere cu 5,

Economic 14-05-2025 13:24

Mediul de afaceri semnalează deteriorarea accelerată a climatului de afaceri și erodarea credibilității României

Contextul electoral prelungit a acutizat deficite, a încetinit reforme asumate de care depinde accesul la finanțare, stabilitatea locurilor de muncă și continuarea investițiilor planificate, atrag atenția reprezentanții a opt organizații ce reprezintă mediul de afaceri din România. 'Mediul de afaceri din România, reprezentat de organizați

Economic 14-05-2025 12:48

Burnete: În următorii 2- 3 ani, fondurile europene sunt cheie; ne paște recesiunea dacă nu aducem fiecare euro în țară

Fondurile europene sunt cheie pentru economia României, în următorii doi-trei ani, existând riscul de recesiune dacă nu va fi absorbit fiecare euro, a afirmat miercuri directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, în cadrul unui eveniment de specialitate. 'În următorii doi-trei ani, fondurile europene

Economic 14-05-2025 12:36

Lucian Judele (PMB): Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane lei a fost finalizată cu succes

Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane de lei, cu scadență la șase ani și o dobândă fixă de 8,47%, a fost finalizată cu succes demonstrând încrederea investitorilor în capacitatea financiară a Capitalei, a declarat, miercuri, Lucian Judele, administrator public al Municipiului București. 'Astăzi este un moment i

Economic 14-05-2025 12:01

Ordinul de începere pentru lotul Chiribiș-Biharia (A3) a fost emis

Compania Națională de Investiții Rutiere a emis, miercuri, ordinul de începere pentru contractul lotului Chiribiș - Biharia al Autostrăzii Transilvania (A3) și a stabilit ca dată de începere 20 mai, termen de la care se calculează durata contractuală de 24 de luni, potrivit unui comunicat al CNIR. 'Am emis, astăzi, ordinul pentru începere

Economic 14-05-2025 11:45

Hanga (BVB): O stabilitate scăzută se traduce într-o cost de finanțare mai mare

O stabilitate scăzută, o lipsă de predictibilitate într-un anumit context, pentru orice entitate, că e companie, că e autoritate publică, că e stat, se traduce într-o cost de finanțare mai mare, a afirmat, miercuri, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, Radu Hanga, la evenimentul de listare la BVB a celei de-a VIII-a emisiuni de

Economic 14-05-2025 11:40

Investițiile străine directe au scăzut cu peste 30% în primul trimestru, la 1,67 miliarde de euro

Investițiile directe ale nerezidenților în România au scăzut la 1,672 miliarde de euro în primul trimestru al acestui an, de la 2,481 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate miercuri. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au îns

Economic 14-05-2025 11:32

Deficitul de cont curent a crescut cu 80% în primul trimestru, la peste 7,6 miliarde de euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 7,656 miliarde de euro în perioada ianuarie-martie 2025, comparativ cu 4,201 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate miercuri. Balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,997 miliarde de euro,

Economic 14-05-2025 09:21

Producția industrială a scăzut cu 4,2% în primul trimestru din acest an

Producția industrială a scăzut, în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară din 2024, atât ca serie brută cu 4,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 3,1%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 m

Economic 13-05-2025 21:13

Pistol (CNAIR): Din data de 15 mai pot începe lucrările pentru construcția unei noi secțiuni a A8

Lucrările pentru construcția unei noi secțiuni a A8, pe secțiunea Târgu Mureș - Miercurea Nirajului, pot începe de joi, constructorul turc fiind mobilizat deja pentru faza de execuție, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. 'Din data de 15 mai pot în

Economic 13-05-2025 19:50

Fechet: Reforma Romsilva nu mai are cale de întoarcere; îmi doresc să nu ratăm momentul unei reorganizări temeinice

Reforma Romsilva nu mai are cale de întoarcere, iar o mai bună administrare a pădurilor și a resurselor Regiei înseamnă, în primul rând, să oprim risipa, iar apoi să ne concentrăm pe acele activități care pregătesc un sector forestier eficient la toate nivelurile, a transmis ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.