logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consultanţii fiscali şi-ar putea dubla eforturile prin soluţiile AI (analiză)

Imagine din galeria Agerpres

Consultanţii fiscali şi-ar putea dubla eforturile prin soluţiile AI, care i-ar degreva de partea "plicticoasă" a profesiunii, oferindu-le timp preţios pentru analiza şi identificarea celor mai bune variante fiscale şi de business pentru clienţii lor, potrivit unei analize EY România.

"În ce măsură oamenii vor fi înlocuiţi de inteligenţa artificială şi care sunt domeniile în care roboţii vor determina reducerea forţei de muncă umane? Evident, zona de consultanţă fiscală nu este mai puţin frământată de această întrebare, pentru că, mai devreme sau mai târziu, şi aici, soluţiile de inteligenţă artificială vor deveni parte din rutina de zi cu zi. Sigur, pe diferite paliere de lucru şi în proporţii diferite de utilizare, fiind probabil că o înlocuire totală a omului-consultant fiscal, dacă e să luăm doar acest exemplu, nu se va produce în curând. (...) Aceştia ar putea avea la îndemână, pe lângă cunoştinţele, abilităţile analitice şi experienţa lor, esenţiale într-un domeniu atât de complex cum este cel al fiscalităţii, un instrument care le poate deschide perspective total nebănuite până acum. O soluţie de tip AI implementată în companie va creşte semnificativ eficienţa şi rezultatele, pe măsură ce firmele şi oamenii se vor familiariza cu această nouă tehnologie.", se menţionează într-un material semnat de Alex Milcev, Partener, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică, EY România.

În domeniul consultanţei pe zona de taxe şi impozite, două lucruri sunt certe: volumul uriaş de date pe care cei care lucrează în domeniu le au de analizat şi de prelucrat plus sarcinile/operaţiunile de realizat zi de zi şi lună de lună, repetitive, intrate parcă în ADN-ul "lucrătorilor fiscali".

Conform analizei, inteligenţa artificială este deja utilizată pentru a automatiza o serie dintre aceste operaţiuni fiscale de rutină care alcătuiesc volumul de lucru zilnic al specialiştilor în fiscalitatea de astăzi.

"Bineînţeles, va fi şi un nivel următor în toată povestea, care ar putea ajunge la verificarea automată a facturilor (mii, zeci de mii), pentru a vedea dacă sunt permise cheltuielile aferente impozitului pe profit, de exemplu, sau analiza foilor de calcul pentru a urmări şi a aloca corect cheltuielile pe diferite poziţii şi fonduri. Este mai presus de orice îndoială faptul că vorbim despre creşterea constantă a eficienţei muncii de consultanţă, într-o profesie al cărui rol şi nivel de complexitate, dimpotrivă, vor creşte şi nicidecum nu se vor diminua odată cu adopţia soluţiilor AI.
Vorbim despre un cadru fiscal şi de taxare atât la nivel global, cât şi în România, mult mai complicat, în care consultanţii fiscali vor avea de realizat noi activităţi de raportare şi analiză, pe lângă responsabilităţile din prezent. Tocmai aici putem observa rolul excepţional care poate fi atribuit soluţiilor AI", menţionează autorul analizei.

Potrivit cercetării, transmiterea sarcinilor repetitive şi banale către soluţiile de tip AI, fie elaborate intern de companie (costurile sunt însă destul de mari la acest moment), fie pentru adoptarea şi adaptarea unei soluţii create deja, va elibera timp pentru profesioniştii din domeniul fiscal, astfel încât aceştia se vor putea concentra pe crearea de strategii şi a unor soluţii pentru clienţi cu mare valoare adăugată.

"Totul vine la pachet cu erorile aferente unei soluţii atât de recente, dar cu o evoluţie absolut spectaculoasă din punct de vedere al adopţiei în diferite domenii de activitate. Este cu atât mai necesară atenţia pentru a identifica la timp şi a îndrepta aceste erori, de aceea se impune pregătirea consultanţilor şi dobândirea de noi capacităţi de analiză şi interpretare. Cred că, pentru a susţine răspunsul negativ la întrebarea "Le este oare teamă consultanţilor în fiscalitate de inteligenţa artificială?", am putea face paşii necesari, la nivel de breaslă în primul rând, pentru înţelegerea şi adopţia acestor soluţii în pas cu timpurile actuale. Este nevoie, în opinia mea, de educaţie şi analiză aplicată. Educaţie, pentru a aprecia în mod adecvat impactul inteligenţei artificiale, prin programele de instruire care ajută oamenii să înţeleagă mai bine această tehnologie. Plus analiza tuturor variantelor disponibile acum, pentru că AI-ul are o multitudine de utilizări practice, iar studiul acestora rămâne esenţial pentru adopţie, la fel ca în cazul oricărei alte soluţii tehnologice noi", mai arată studiul.

În opinia reprezentantului EY România, inteligenţa artificială va ajuta mult munca de consultant şi va contribui semnificativ la reducerea timpului de obţinere a rezultatelor. Ceea ce nu înseamnă că va deveni mai puţin valoroasă intervenţia unui expert, tocmai pentru a valida şi a potenţa soluţiile elementare oferite de AI.

"Se va modifica însă costul livrării consultanţei fiscale, în sensul scăderii acestuia, şi aici putem vorbi despre 'democratizarea' serviciilor de consultanţă. De ce? Pentru că va permite unui palier mai larg de potenţiali clienţi să aibă acces la aceste servicii profesionale. La rândul lor, consultanţii fiscali vor ieşi în câştig: chiar dacă 'unitatea de produs' va aduce un câştig posibil mai redus decât în prezent, se vor deschide noi pieţe şi noi segmente de clienţi care vor aduce noi surse de câştiguri", precizează Alex Milcev.

Potrivit acestuia, la o simplă căutare pe Google după iniţialele AI (Artificial Intelligence) apar 12,2 miliarde rezultate în doar 0,35 de secunde, ceea ce poate fi un indiciu, dacă nu cel mai relevant, privind anvergura fenomenului, în doar un an de la apariţia primei soluţii AI.

Cel mai recent studiu Gartner, dat publicităţii la finalul anului 2023, relevă faptul că 55% dintre organizaţiile globale se află în faza de testare sau chiar de exploatare a Inteligenţei Artificiale Generative şi au optat pentru investiţii crescute pe acest segment.

Un alt studiu privind statusul soluţiilor bazate pe AI, global, doar la nivelul anului 2022, arată faptul că volumul cheltuielilor pentru crearea programelor de inteligenţă artificială de serie şi personalizate va ajunge la 64 miliarde dolari în 2025, într-un ritm anual de 18% (Global AI Software Forecast, 2022 | Forrester).

Reprezentantul EY România susţine că AI are o paletă vastă de aplicabilitate şi poate aduce multiple beneficii, în sensul eficientizării proceselor, diminuării timpului alocat unor sarcini, reducerii erorilor umane (mai ales în procesele de rutină), chiar şi pe latura de analiză şi interpretare a datelor.

EY furnizează, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 12-05-2025 08:43

Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei

Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție

Economic 11-05-2025 12:01

Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier

Economic 11-05-2025 11:15

MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare

Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.

Economic 11-05-2025 10:36

CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar

Economic 11-05-2025 10:02

Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică

Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra

Economic 10-05-2025 17:23

Boloș: România poate conta dacă nu confundă autonomia cu izolarea; tinerii nu vor granițe închise și frici învelite în tricolor

Independența înseamnă libertatea de a decide și de a folosi instrumentele pe care apartenența noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, școli, infrastructură și economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia

Economic 10-05-2025 12:23

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec

Economic 10-05-2025 11:46

CNPP: Peste 4,68 milioane pensionari, la finele lunii aprilie 2025; pensia medie a fost de 2.759 de lei

Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenit

Economic 09-05-2025 20:52

Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic

Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l

Economic 09-05-2025 18:22

ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Economic 09-05-2025 18:20

RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți

RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor

Economic 09-05-2025 18:04

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci

Economic 09-05-2025 16:36

Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice

IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.

Economic 09-05-2025 16:08

Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid

Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar

Economic 09-05-2025 15:31

ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat

Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni