logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Raport BNR: Se observă o intensificare a incertitudinilor economice şi geopolitice la nivel global

Imagine din galeria Agerpres

Principalele riscuri sistemice la adresa stabilităţii financiare s-au menţinut, dar se observă o intensificare a incertitudinilor economice şi geopolitice la nivel global, conform Raportului asupra stabilităţii financiare publicat miercuri de Banca Naţională a României (BNR).

"Principalele riscuri sistemice la adresa stabilităţii financiare au rămas aceleaşi de la Raportul precedent, dar se observă o intensificare a incertitudinilor economice şi geopolitice la nivel global. Dintre cele patru riscuri sistemice, două sunt evaluate la un nivel sever, iar dintre acestea riscul generat de evoluţiile externe este de aşteptat să capete o relevanţă sporită în perioada următoare. Pe plan intern, tensionarea echilibrelor macroeconomice este evaluată la un nivel sever, dar relativ constant, inclusiv ca efect al evoluţiilor geopolitice regionale şi internaţionale, precum şi din perspectiva conduitei viitoare a politicii fiscale şi de venituri. Sunt identificate alte două riscuri sistemice, respectiv: întârzierea reformelor structurale angajate de autorităţi şi, implicit, a absorbţiei fondurilor europene, în special prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), risc evaluat la un nivel ridicat, fără modificări în perioada următoare şi riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental, cuantificat la nivel moderat, dar în creştere", se spune în raportul BNR.

Conform documentului, temerile privind amploarea, durata şi impactul conflictului din Orientul Mijlociu se reflectă şi pe pieţele de mărfuri, sporind gradul de incertitudine, în special în cazul pieţei petrolului, deşi până la data finalizării raportului amploarea efectelor resimţite pe această piaţă a fost una relativ redusă.

Acest lucru survine într-un moment în care cotaţiile pentru petrol sunt deja ridicate pe fondul îngrijorărilor legate de scăderea producţiei în cazul celor mai mari exportatori din OPEC+, Rusia şi Arabia Saudită. Într-un scenariu ipotetic ce ar implica extinderea în plan regional a conflictului din Orientul Mijlociu, Banca Mondială estimează o majorare a preţurilor petrolului la valori cuprinse între 140 şi 157 de dolari pe baril (faţă de o medie de 81 de dolari pe baril pentru anul 2024 în scenariul neescaladării conflictului). Până în prezent, efectele conflictului pe pieţele globale de mărfuri au fost limitate, cele mai semnificative creşteri de preţuri înregistrându-se pe piaţa gazelor naturale din Europa (+32,2% în perioada 7 - 31 octombrie 2023), reflectând o primă de risc geopolitic, mai degrabă decât întreruperi la nivelul lanţului de aprovizionare.

Potrivit BNR, pe plan intern continuă să fie vizibilă o anumită tensionare a echilibrelor macroeconomice. În primele trei trimestre din anul 2023, rata reală de creştere a PIB a fost de +1,9% (comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, valori ajustate sezonier), iar estimările Comisiei Europene pentru România sunt de +2,2% pentru anul 2023 şi de +3,1% pentru anul 2024 (comparativ cu rate de creştere între -0,7 şi 2% pentru anul 2023 şi, respectiv între 1,4 şi 2,7% pentru anul 2024 în Cehia, Ungaria, Polonia şi Bulgaria).

Incertitudini privind evoluţia viitoare a activităţii economice decurg din conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei privind veniturile, având în vedere necesitatea continuării procesului de consolidare fiscală, dar şi din evoluţiile la nivel regional şi global determinate de intensificarea riscurilor geopolitice, pe fondul războiului din Ucraina şi al conflictului din Orientul Mijlociu, subliniază BNR.

Conform sursei citate, creditarea bancară a sectorului privat a continuat să se tempereze. Pe de o parte, creditarea companiilor nefinanciare a continuat să crească, dar la un ritm mai redus (+7,8% dinamica anuală în septembrie 2023, comparativ cu avansul de 25% înregistrat în septembrie 2022). Această evoluţie a intervenit pe fondul decelerării ritmului de creştere a creditării în valută, în contextul reducerii diferenţialului de rată a dobânzii dintre creditele denominate în lei şi cele în euro de la un maxim de 6,9 puncte procentuale (octombrie 2022) la 2,2 puncte procentuale în septembrie 2023. Pe de altă parte, pe segmentul populaţiei, stocul de credite a rămas relativ neschimbat în septembrie 2023. În structura creditorilor, se remarcă dinamica pozitivă a creditelor noi de consum acordate populaţiei de IFN (+27% în septembrie 2023, suma fluxurilor din ultimele 12 luni).

Capacitatea de rambursare a creditelor bancare de către companii şi populaţie a înregistrat evoluţii mixte de la data ultimului Raport. În cazul firmelor, rata de neperformanţă s-a menţinut în jurul valorii de 4% (în luna septembrie 2023), după ce a consemnat în luna iulie 2023, cel mai mic nivel de la introducerea definiţiei de către Autoritatea Bancară Europeană, în anul 2015 (3,9%). Dinamica este o consecinţă atât a diminuării volumului de credite neperformante, precum şi a creşterii expunerilor corporative.

Perspectivele pentru perioada următoare rămân sub o monitorizare atentă, din mai multe motive: dinamica creditului nou este la un nivel însemnat, deşi mai redusă faţă de ritmurile de creştere înregistrate pe parcursul anului 2022; pentru majoritatea creditelor acordate cu garanţii de stat (19,7% din totalul creditelor corporative în august 2023) a expirat sau urmează să expire perioada de subvenţionare a dobânzii; creditarea în valută a crescut până la un nivel de 46% din stocul de credite acordate companiilor şi, în pofida faptului că rata de neperformanţă este în continuare mai redusă în termeni relativi (3% comparativ cu 4,9% pentru creditele în lei în luna septembrie 2023), evoluţiile din timpul crizei financiare globale au arătat că tendinţele se pot inversa rapid, iar probabilitatea medie de nerambursare pentru perioada septembrie 2023 - septembrie 2024 este estimată la 4,3%, substanţial mai ridicată faţă de rata de nerambursare de 2,4% înregistrată în septembrie 2023.

În cazul populaţiei, BNR menţionează că se observă continuarea tendinţei de deteriorare a capacităţii de plată. Rata de neperformanţă a crescut marginal în perioada scursă de la ultimul raport, până la 3,3% (septembrie 2023), distingându-se în structură creditele de consum garantate cu ipoteci (rata NPL de 12,5%, + 0,8 puncte procentuale de la finalul anului 2022), urmate de cele de consum negarantate (5,6%).

Activitatea pe piaţa imobiliară rezidenţială a continuat să se contracte, iar aşteptările sunt de menţinere a acestei tendinţe. În perioada scursă de la începutul anului, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, tranzacţiile au consemnat un recul, însă preţul bunurilor imobiliare rezidenţiale a rămas relativ neschimbat în iunie 2023 (faţă de iunie 2022).

Costurile ridicate de construcţie cu impact asupra preţurilor locuinţelor noi şi ratele de dobândă ridicate pun în continuare presiune asupra accesului la finanţare, volumul creditelor ipotecare nou acordate diminuându-se cu 36% (septembrie 2023 faţă de septembrie 2022, flux cumulat pe 12 luni). AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 10-05-2025 17:23

Boloș: România poate conta dacă nu confundă autonomia cu izolarea; tinerii nu vor granițe închise și frici învelite în tricolor

Independența înseamnă libertatea de a decide și de a folosi instrumentele pe care apartenența noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, școli, infrastructură și economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia

Economic 10-05-2025 12:23

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec

Economic 10-05-2025 11:46

CNPP: Peste 4,68 milioane pensionari, la finele lunii aprilie 2025; pensia medie a fost de 2.759 de lei

Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenit

Economic 09-05-2025 20:52

Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic

Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l

Economic 09-05-2025 18:22

ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Economic 09-05-2025 18:20

RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți

RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor

Economic 09-05-2025 18:04

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci

Economic 09-05-2025 16:36

Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice

IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.

Economic 09-05-2025 16:08

Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid

Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar

Economic 09-05-2025 15:31

ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat

Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni

Economic 09-05-2025 14:55

DNSC a participat la exercițiul NATO de apărare cibenetică Locked Shields 2025

Specialiști din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au participat, în perioada 5-9 aprilie 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO și găzduit în premieră la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, informează instituția înt

Economic 09-05-2025 14:49

CFA România: Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană

Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană, iar fără accesul la fondurile europene, aceasta nu ar mai putea furniza nici pe departe nivelul actual de bunăstare, susțin economiștii Asociației CFA România, într-un material de opinie. 'O lectură

Economic 09-05-2025 14:17

Ivan: Peste 800 de angajați de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe

Peste 800 de angajați activi de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe și am identificat 13 proiecte suplimentare de reparații navale, care vor începe de îndată, pentru a susține redresarea financiară a companiei, a declarat, vineri, pe Facebook, ministrul interimar al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turis

Economic 09-05-2025 13:57

AFM a validat 121 de dealeri pentru participarea în Programul 'Rabla pentru tractoare'

Lista cu 121 de dealeri validați pentru a participa în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare' a fost publicată, vineri, pe site-ul Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). 'Deși în urma etapelor de evaluare și de soluționare a contestațiilor au fost validați mai mulți dealeri, doar 121 au semnat contractele și su

Economic 09-05-2025 13:33

Autoritatea de concurență analizează tranzacția prin care Metlife vrea să preia administratorul de investiții PineBridge

Tranzacția prin care Metlife, Inc. intenționează să preia PineBridge Investments Americas Holdings Limited și, indirect, Digital Cable Systems S.A. și Akta Telecom S.A., este analizată de Consiliul Concurenței, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES. Conform prevederilor Legii concurenței nr. 21/1996