România a modificat 56 de măsuri în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

România a modificat 56 de măsuri în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă iar modificările au fost determinate, printre altele, de necesitatea de a lua în considerare circumstanţe obiective care au împiedicat îndeplinirea anumitor măsuri, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Comisia Europeană a evaluat, marţi, în mod pozitiv Planul de Redresare şi Rezilienţă modificat al României, care include un capitol privind REPowerEU. Finanţarea oferită se ridică în prezent la 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi şi 13,6 miliarde euro sub formă de granturi), planul cuprinzând 66 de reforme şi 111 investiţii.
Capitolul privind REPowerEU prezentat de România constă în două reforme noi şi şapte investiţii menite să îndeplinească obiectivele planului REPowerEU de a face Europa independentă de combustibilii fosili provenind din Rusia cu mult înainte de 2030. Aceste măsuri urmăresc accelerarea producerii de energie verde, promovarea eficienţei energetice a clădirilor, precum şi recalificarea şi perfecţionarea forţei de muncă în domeniul producerii de energie verde.
Potrivit Executivului comunitar, România a modificat 56 de măsuri. Modificările aduse planului iniţial al României au fost determinate de necesitatea de a lua în considerare: circumstanţe obiective care au împiedicat îndeplinirea anumitor măsuri, astfel cum erau planificate iniţial, inclusiv ca urmare a inflaţiei ridicate înregistrate în 2022 şi 2023 şi a perturbărilor lanţului de aprovizionare cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi revizuirea în sens descendent a alocării maxime sub formă de granturi din MRR destinată ţării, de la 14,2 miliarde euro la 12,1 miliarde euro. Această revizuire este rezultatul actualizării din iunie 2022 a cheii de alocare a granturilor din cadrul MRR şi reflectă rezultatul economic al României în 2020 şi 2021, comparativ mai bun decât se prevăzuse iniţial.
România a solicitat transferul cotei sale din rezerva de ajustare la Brexit către plan, în conformitate cu Regulamentul REPowerEU. Aceste fonduri, care se adaugă la alocarea pentru România sub formă de granturi din MRR şi REPowerEU (12,1 miliarde euro şi, respectiv, 1,4 miliarde euro), precum şi la împrumuturile acordate în cadrul MRR (14,9 miliarde euro), aduc valoarea finanţării în cadrul planului modificat la 28,5 miliarde euro.
Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziţia verde, alocând 44,1% (în creştere faţă de 41% în planul iniţial) din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice.
Noile măsuri incluse în capitolul privind REPowerEU consolidează în mod semnificativ eforturile României în ceea ce priveşte tranziţia verde. Capitolul privind REPowerEU include două noi reforme. Una dintre reforme introduce un cadru juridic pentru utilizarea terenurilor neproductive sau degradate aflate în proprietatea statului pentru producerea de energie verde. Cealaltă reformă instituie ghişee unice care să le furnizeze prosumatorilor servicii de consiliere pentru renovările vizând eficienţa energetică şi pentru producerea de energie din surse regenerabile. Cele şapte investiţii din capitolul privind REPowerEU au ca scop accelerarea utilizării surselor regenerabile de energie şi a ritmului renovărilor vizând eficienţa energetică, precum şi recalificarea forţei de muncă în vederea dobândirii de competenţe verzi.
Planul revizuit al României continuă să contribuie în mod semnificativ la tranziţia digitală şi alocă 21,8% (în creştere faţă de 20,5% în planul iniţial) pentru a sprijini tranziţia digitală a ţării. Acesta prevede dezvoltarea infrastructurii şi digitalizarea unor sectoare specifice, cum ar fi sănătatea, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi protecţia socială, transporturile, educaţia, fiscalitatea, cultura, sistemul judiciar şi serviciile de mediu. Capitolul privind REPowerEU cuprinde o reformă şi două subinvestiţii legate de digitalizarea autorităţilor publice, oferind noi soluţii şi echipamente digitale. Acestea au ca scop optimizarea reţelei de comunicaţii, crearea unui centru de date şi limitarea riscului de atacuri cibernetice asupra infrastructurii operatorului de sistem de transport de energie electrică.
A fost, de asemenea, consolidată dimensiunea socială importantă a planului. Alături de reformele şi investiţiile transformatoare din planul iniţial, printre noile măsuri se numără scheme de vouchere pentru a accelera utilizarea surselor regenerabile de energie şi pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică a gospodăriilor, cu un accent deosebit pe gospodăriile vulnerabile, formarea pentru dobândirea de competenţe în domeniul energiei verzi şi accelerarea producerii de energie verde.
Ca regulă generală, Consiliul are acum la dispoziţie patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei. După ce Consiliul va aproba planul, România va primi 288 de milioane euro sub formă de prefinanţare din fondurile REPowerEU.
În cadrul MRR, România a primit pană acum 9,06 miliarde euro, şi anume 1,8 miliarde euro sub formă de prefinanţare în luna decembrie 2021, reprezentând 13% din alocarea financiară iniţială, 1,9 miliarde euro sub formă de prefinanţare în luna ianuarie 2022, reprezentând 13% din alocarea acordată ca împrumut, o primă plată de 2,6 miliarde euro în luna octombrie 2022 şi o a doua plată de 2,76 miliarde euro în luna septembrie 2023.
Comisia va autoriza noi plăţi cu condiţia atingerii la nivel satisfăcător a jaloanelor şi a ţintelor stabilite în planul revizuit de redresare şi rezilienţă al României, care să reflecte progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a investiţiilor şi a reformelor. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de la București a închis cu scăderi de aproape 3% pe majoritatea indicilor ședința de luni; tranzacțiile au depășit 133 milioane lei
Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de luni, prima după turul I al alegerilor prezidențiale, iar valoarea tranzacțiilor a urcat la 133,187 milioane de lei (26,758 milioane de euro), de la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), în ședința de vineri. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care incl
Apartamentele noi din București sunt mai scumpe cu 18% decât acum un an (analiză)
Apartamentele noi din Capitală au ajuns să fie scoase la vânzare cu suma de 2.173 euro/mp util și sunt, de asemenea, cu 18% mai scumpe decât acum un an, conform indicelui Imobiliare.ro. Astfel, prețurile apartamentelor noi din București nu doar că au revenit la nivelul dinainte de perioada marcată de incertitudinile apărute pe fond
Chiriac (CONAF): Orice flirt cu euroscepticismul sau discursuri izolaționiste pun în pericol ratingul, atragerea de investiții și chiar cursul valutar
Direcția politică a țării influențează direct capitalul, încrederea investitorilor și viitorul fiecărei afaceri, susține Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), ea menționând că antreprenoriatul feminin, în special în zona IMM-urilor, este primul care resimte efectele unui climat politic incert.
FCI: Numărul total al investitorilor la sfârșitul primul trimestru a crescut la aproape 246.000
Numărul total al investitorilor raportați de participanții la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) la sfârșitul trimestrului I al anului 2025 era de 245.934, în creștere cu 8,79% față de sfârșitul trimestrului anterior, potrivit comunicatului trimestrial transmis luni de FCI. Astfel, conform analizei, un număr de 55.343 din numărul tot
Leul s-a depreciat, luni, în raport cu principalele valute
Moneda națională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9775 lei, în creștere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9773 lei. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3903 lei, în creștere cu 0,52 ban
Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor; volatilitatea s-ar putea menține în următoarele săptămâni (brokeri)
Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor, iar volatilitatea ar putea să se manifeste până la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, însă nu putem vorbi de panică, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES. 'Ce se întâmplă acum pe piață este ca urmare a rezultatului alegerilor și îngrij
Report de peste 3,61 milioane de euro la Joker și de peste 1,72 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 8,6 milioane de lei (peste 1,72 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat de peste 13,74 milioane de lei (peste 2,76 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 18 milioane de lei (peste 3,61 milioane de euro), informează Loteria Rom&a
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din zece județe, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până marți dimineața pe râuri din trei bazine hidrografice. Potrivit hidrologilor, în intervalul 5 mai, ora 13:00 - 6 mai, ora 9:00, având în vedere situația hidrometeorologică actuală și
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de luni; scăderi de până la 2,11% pe indicii bursieri
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de luni, iar rulajul se cifra la 26,46 milioane de lei (5,3 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,40%,
Statistică: Creștere de 11,3% a înmtriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, în T1
Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 11,3%, în primul trimestru din 2025 față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce categoria de vehicule pentru transportul mărfurilor a raportat o creștere de 2,7%, arată datele provizorii publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).
Rata șomajului s-a redus la 5,5%, în martie; șomajul în rândul tinerilor s-a menținut la un nivel ridicat
Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5% în luna martie 2025, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna februarie 2024, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare dec&aci
Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &
Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi
Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică
La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.
Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori
Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione