Nicoleta Radu (PAID): În continuare există o expunere foarte mare pe locuinţele neasigurate

România este vulnerabilă la riscurile naturale şi în continuare există o expunere foarte mare pe locuinţele neasigurate, a declarat, miercuri, Nicoleta Radu, CEO al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), într-o conferinţă de profil.
"Considerând contextul acesta în care se află România şi mă refer la expunerea la riscuri naturale, la evenimentele care se succed, inundaţii, cutremure şi, evident, la evenimentele care vor veni ca urmare a schimbărilor climatice, şi nu putem să să ignorăm că acestea se înmulţesc pe zi ce trece, ne-am fi aşteptat la o schimbare a comportamentului românilor şi la un interes mai mare faţă de asigurările de locuinţe. Din păcate, nu este chiar aşa. În continuare există o expunere foarte mare pe locuinţele neasigurate, o vulnerabilitate mare a României la asemenea evenimente şi, desigur, noi toţi facem eforturi să informăm şi să educăm populaţia, să-i facem conştienţi despre efectele pe care aceste aceste evenimente le pot avea asupra continuităţii vieţii lor", a spus Nicoleta Radu.
Ea a subliniat că informarea şi educarea populaţiei sunt soluţii pe termen lung şi nu aduc ceea se doreşte, respectiv informare şi conştientizare pe termen scurt.
"Practic ne uităm la televizor şi vedem oameni care sunt cu apa până până la acoperişul casei şi vrem să îi ajutăm, să îi despăgubim, suntem pregătiţi să o facem şi nu putem pentru că ei nu sunt asiguraţi. De aceea am încercat să găsim soluţii, pârghii de a forţa un pic conştientizarea faţă de aceste riscuri şi cumva de a suplini acele elemente din legea asigurărilor obligatorii care nu au fost aplicate niciodată sau au fost aplicate mai puţin. Ne-am dat seama de aceste lucruri şi nu avea sens să luptăm cu morile de vânt. Am încercat să avem un dialog cu multe autorităţi, cele care au fost deschise, desigur, la a discuta cu noi şi am reuşit să facem ca anumite pârghii să poată fi puse în aplicare astfel încât să facem din acest obiectiv al nostru de a avea o creştere cât mai mare pe zona asigurărilor de locuinţe să fie chiar fezabil", a precizat directorul PAID.
Nicoleta Radu a menţionat că primul obiectiv realizat în această primăvară este asocierea portalului PAID de vânzări online în portalul naţional de plată a taxelor şi impozitelor ghişeul.ro, în acest fel oricine putând să îşi achiziţioneze o asigurare obligatorie de locuinţe atunci când îşi plăteşte taxele şi impozitele.
De asemenea, a adăugat ea, au fost promovate mai urgent câteva modificări la legea asigurărilor obligatorii, "care ne fac să credem că putem să depăşim un pic şi să creştem acoperirea cu asigurare obligatorie".
"Practic, legea noastră a fost modificată şi va intra în vigoare în 12 noiembrie 2023 şi ne referim la câteva modificări care au în vedere, în primul rând, aşa cum am spus, mărirea gradului de conştientizare sau o rapiditate în conştientizarea oamenilor referitoare la acea această poliţă. Şi da, cumva n-am pus accent pe latura punitivă deloc. Ne-am dat seama că nu funcţionează şi n-am încercat să accentuăm în niciun fel acest lucru.
Vorbim despre modificări precum accesibilizarea distribuţiei poliţelor PAD şi aici putem spune că această modificare a fost solicitată inclusiv de brokeri. Deci, în momentul acesta, această poliţă se va distribui şi prin brokeri. Brokerii au competenţele necesare pentru a face acest lucru. Suntem obligaţi să ducem acest mesaj, să facem tot posibilul ca mesajul nostru referitor la existenţa acestui tip de protecţie să ajungă cât mai aproape de oameni, şi vorbim de oameni care nu au acces la informaţie, zonele rurale, chiar şi zonele mici, urbane. Există categorii de oameni care încă nu cunosc că există o formă de protecţie, iar brokerii aici pot face un pas major, pot duce acest mesaj către oameni şi pot conduce la creşterea gradului de cuprindere", a explicat Nicoleta Radu la "ZF Bankers Summit 23".
Aceasta a subliniat că mai există în lege o modificare prin care şi instituţiile publice ar putea să ajute la vânzarea acestor poliţe, dar nu a fost încă reglementată această prevedere.
O altă modificare importantă, solicitată chiar de bănci, este introducerea poliţei PAD multianuale, care va ajuta foarte mult la reînnoirea portofoliilor emise prin bănci.
"Deci, practic, pentru portofoliile care sunt acum, care au poliţe facultative şi nu au poliţe PAD, se va putea să fie făcută curăţenie şi toate portofoliile să fie şi cu poliţă PAD şi cu poliţă facultativă. Practic, atunci când îţi iei un credit poţi să îţi achiziţionezi o poliţă PAD pe 30 de ani sau 20 de ani, pe toată durata creditelor şi astfel reînnoirea acestor poliţe este asigurată", a precizat oficialul PAID.
Ea a mai semnalat că altă modificare este introducerea unor puncte de control al poliţei PAD, respectiv de câte ori se va face înregistrarea unei locuinţe la fondul funciar, va trebui făcută dovada existenţei poliţei PAD.
"În plus, mai este introdusă o obligaţie, din nou pentru autorităţi, de a informa populaţia de existenţa acestei poliţe la date fixe. Nu ştim această prevedere cum va fi aplicată, având în vedere experienţa celorlalte obligaţii care n-au prea fost...", a afirmat Nicoleta Radu.
Potrivit datelor furnizate de aceasta, în prezent există aproape două milioane de poliţe obligatorii, la 9,6 milioane de locuinţe, dintre care aproximativ 1,6 milioane au şi asigurare facultativă.
"Tot ceea ce am obţinut cu aceste 2 milioane este un efort organic al companiilor de asigurări, al distribuitorilor şi al PAID. Nu există niciun ajutor ca urmare a obligativităţii legii. Există o mică parte din portofoliu care se emit obligatoriu, dar este insignifiant", a punctat CEO-ul PAID. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Noul președinte al României se confruntă cu sarcina dificilă de a reduce cel mai mare deficit din UE (Reuters)
Nicușor Dan a contrazis toate pronosticurile și a câștigat alegerile prezidențiale, însă acum se confruntă cu o sarcină și mai dificilă: formarea unui guvern care să poată implementa măsuri dure de austeritate și de majorare a veniturilor, în ideea de a îmblânzi cel mai mare deficit fiscal din Europa, informează Reuters. Victoria
Încrederea investitorilor s-a îmbunătățit considerabil după victoria lui Nicușor Dan (fintech)
Candidatul pro-european Nicușor Dan a depășit așteptările și a câștigat alegerile din România și, cum era de așteptat, reacția inițială a piețelor a fost pozitivă, iar sentimentul investitorilor față de activele românești s-a îmbunătățit considerabil, arată o analiză a unei companii de servicii financiare, publicată luni. 'Leul s-a
Viorel Morărescu (MADR): Implicarea tinerilor în sectorul agroalimentar este vitală pentru viitorul agriculturii românești
Agricultura ecologică oferă un model viabil de dezvoltare durabilă, iar formarea unor generații tinere, bine informate și motivate reprezintă un obiectiv pentru dezvoltarea unui mediu sănătos și o alimentație sigură și de calitate, susține Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit unui comunicat
Wizz Air reduce prețurile la bilete cu până la 21%, la toate zborurile, pe o perioadă nelimitată de călătorie
Wizz Air oferă, în perioada 19-20 mai, reduceri de până la 21% la prețurile biletelor pe o perioadă nelimitată de călătorie, informează luni compania aviatică. Potrivit unui comunicat al operatorului aerian de pasageri, promoția se aplică în întreaga rețea a companiei, cu peste 800 de rute, conectând aproape 200 de destinații din
Ministerul Finanțelor a împrumutat luni peste 752 milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, luni, 752 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 35 luni, la un randament mediu de 7,46% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei,
O nouă parcare pentru pasageri la Aeroportul Otopeni va fi dată în folosință; începe construcția altei parcări cu 4 niveluri
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) va da marți în folosință o nouă parcare pentru pasageri la Aeroportul Henri Coandă și începe în cursul acestei săptămâni construcția altei parcări, cu 4 niveluri și peste 1.000 de locuri. Potrivit unui comunicat al CNAB, parcarea pusă la dispoziție pasagerilor are suprafaț
Moneda națională s-a apreciat luni în raport cu principalele valute; cursul a coborât la 5,0315 lei/euro
Moneda națională s-a apreciat luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0315 lei, în scădere cu 7,18 bani (-1,41%) față de cotația precedentă, de 5,1033 lei. Leul a câștigat teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,4631 lei, în scădere cu 9,32 b
ANAF: Declarația unică se depune până la data de 26 mai, inclusiv
Termenul limită pentru depunerea Declarației unice (Formular 212) este 26 mai 2025, inclusiv, pentru veniturile obținute în anul precedent, reamintește, luni, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit sursei citate, Declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care în anul 2024 au avut, i
Eurostat: România este în continuare țara cu cea mai mare inflație din UE
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă, însă România este în continuare țara cu cea mai ridicată inflație, cu un avans anual al prețurilor de 4,9%, arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României reprezintă un semnal pozitiv pentru economie (analiză)
Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României reprezintă un semnal pozitiv pentru economie, într-o perioadă în care provocările economice riscă, în continuare, să ducă România în zona de junk, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță Frames. 'Nicușor Dan are obliga
JPMorgan: Câștigarea alegerilor din România de către Nicușor Dan reduce în viitor riscul politic
Câștigarea alegerilor din România de către primarul de centru al Bucureștiului, Nicușor Dan, reduce în viitor riscul politic, iar o retrogradare a ratingului suveran sub categoria 'investment grade' (recomandat pentru investiții) este acum mai puțin îngrijorătoare, se arată într-o analiză a băncii americane de investiții JPMorgan
Investitorii au reacționat extrem de pozitiv la rezultatul alegerilor prezidențiale; atenția se mută pe formarea guvernului(brokeri)
Piața a reacționat emoțional la rezultatul alegerilor prezidențiale, înregistrând creșteri semnificative, dar perioada de volatilitate nu a trecut, atenția investitorilor fiind îndreptată în perioada următoare asupra formării unui guvern care să se bazeze pe o majoritate solidă în Parlament, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES.
Confederația Patronală Concordia solicită responsabilitate economică și numirea rapidă a unui guvern
Confederația Patronală Concordia, organizație care reprezintă companii cu jumătate de milion de angajați, solicită tuturor actorilor politici, în special partidelor parlamentare, să dea dovadă de responsabilitate față de economia românească și să urmărească numirea cât mai rapidă a unui guvern stabil, cu o majoritate clar asumată, potrivit unui comu
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut luni la 7,26%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât luni la 7,26%, de la 7,39% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, d
Loteria Română lansează o nouă ediție a 'Lozului Mirilor'
Loteria Română lansează o nouă ediție a 'Lozului Mirilor', iar cele mai mari premii care pot fi câștigate sunt în valoare de 100.000 de lei fiecare 'Cel mai îndrăgit loz în plic revine acum într-o nouă ediție - cea cu numărul XI. Norocul este mereu de partea celor care își încearcă șa