logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

România, reprezentată pe locul 3 în topul internaţional FinnoScore privind digitalizarea băncilor (companie de consultanţă)

Imagine din galeria Agerpres

Raportul bancar FinnoScore a clasat o bancă românească, BCR, pe locul al treilea în topul internaţional al celor mai competitive bănci din perspectiva digitalizării, cu 6,81 de puncte (10 este punctaj maxim).

Analiza FinnoScore a vizat 234 de bănci comerciale din 24 de ţări din Europa şi America de Nord.

Potrivit unui comunicat al Horvath România, băncile prezente în analiza FinnoScore au fost evaluate din punct de vedere al nivelului de digitalizare, în funcţie de peste 300 de criterii, împărţite în 12 categorii, printre care: website-ul, vânzările online, comunicarea multicanal, funcţionalitatea aplicaţiei mobile şi a internet banking-ului, marketingul online, prezenţa în social media, inovaţia şi sustenabilitatea, transparenţa preţurilor, programele de loializare, modalităţile de atragere de noi clienţi sau gradul de implementare al unui proces complet (end-to-end) de online onboarding, prin care clienţii îşi pot crea şi utiliza un cont bancar exclusiv online etc.

În topul băncilor din România, pe primul loc se află BCR, cu un punctaj de 6,81, poziţie datorată în special aplicaţiei mobile George, atractivităţii crescute pentru clienţi noi, dar şi scorului bun la online banking şi onboarding. Aceasta este urmată de Banca Transilvania (6,15) care a obţinut un scor maxim la atractivitatea pentru clienţi noi, cu mult peste orice altă bancă din România.

Pe locul al treilea se afla OTP Bank (6,09) care a înregistrat un scor foarte bun în zona de online onboarding şi online banking. Următoarele locuri sunt ocupate de: (4) CEC Bank (5,96); (5) ING Bank (5,25); (6) Raiffeisen Bank (4,77); (7) BRD (4,76); (8) Unicredit Bank (4,38); (9) Libra Internet Bank (4,13); şi (10) Alpha Bank (4,00).

"Toate aceste instituţii bancare se află şi în topul primelor 10 bănci din România din perspectiva activelor, cu excepţia Libra Internet Bank", se precizează în comunicat.

În top 3 internaţional FinnoScore se regăsesc trei bănci din grupul Erste: (1) PKO Bank Polski (Polonia); (2) Erste Bank (Austria) şi (3) BCR (România), urmate de (4) Slovenska sporitelna (Slovacia); (5) TB Canada Trust (Canada); (6) Hamburger Sparkasse (Germania); (7) Sparda-Bank Baden-Wurttemberg; (8) Truist (SUA); (9) Deutsche Bank (Germania); şi (10) ING (Polonia).

Raportul FinnoScore 2023 a consemnat faptul că TB Canada Trust a făcut cel mai mare salt de la un an la altul (de pe locul 35 pe 5), că băncile din Polonia, Slovacia, Cehia şi România rămân liderii industriei cu 11 bănci est-europene care intră în top 30, în timp ce Elveţia (considerată "ţara băncilor") are o primă reprezentantă în top de-abia pe locul al 32-lea.

Alte elementele cheie relevate de analiza FinnoScore din acest an prezintă faptul că 79% dintre băncile analizate şi-au pus la punct un sistem de online boarding, care presupune autentificarea exclusiv prin internet, fără a mai ajunge la un ghişeu, iar peste 50% dintre bănci au implementat iniţiative de sustenabilitate.

"Această analiză comparativă, globală, realizată în multe ţări, vine să reconfirme faptul că o serie de bănci din România pot concura cu orice bancă de peste hotare din perspectiva digitalizării. Topul FinnoScore se suprapune aproape complet cu cel al primelor zece bănci din România. În ultimii ani, sistemul bancar românesc a făcut salturi semnificative în direcţia transformării digitale şi observăm că băncile au facilitat din ce în ce mai mult accesul clienţilor la serviciile lor", a declarat Iulia Malioukis, Principal, Horvath România.

Analiza este realizată, începând din 2015, de Finnconsult, parteneri ai Horvath - companie de consultanţă în management cu peste 40 de ani de experienţă internaţională, care activează şi în România, din 2005. Criteriile metodologice din spatele analizei se bazează pe 30 de ani de experienţă financiară, fiind îmbunătăţite anual. Fiecare bancă este studiată de 3 analişti, din perspectiva unui client. Toate datele analizate sunt publice şi presupun informaţii vizibile pe care băncile le oferă noilor clienţi.

Horvath, în parteneriat cu Finnoconsult, susţine băncile în definirea şi implementarea strategiei de digitalizare. La nivel internaţional, parteneriatul dintre Horvath şi Finnoconsult a reuşit implementarea a multiple proiecte de inovaţie în sistemul bancar. Studiul integrat poate fi accesat la acest link.

Horvath este una dintre cele mai importante companii internaţionale, independente, de consultanţă în management, prezentă şi pe piaţa din România, începând cu 2005. Compania a fost înfiinţată în Stuttgart, în 1981, de prof. dr. Peter Horvath, unul dintre pionierii Controlling-ului în Germania şi are peste 1.000 de angajaţi. Horvath are birouri în Germania (Berlin, Dusseldorf, Frankfurt, Hamburg, Munchen şi Stuttgart), Austria, România, Elveţia, Ungaria, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe, dar consultanţii companiei stau la dispoziţia clienţilor la nivel global. AGERPRES/(AS - editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 51

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 20-05-2025 09:35

INS: Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primul trimestru cu 12,2%

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, în primul trimestru din acest an față de perioada similară din 2024, ca serie brută, cu 12,2%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 13,8%, arată datele Institutului Național de Statistică. Astfel, volumul lucrărilor de construcții, ca seri

Economic 20-05-2025 07:25

Patronatul European al Femeilor de Afaceri lansează marți, la Palatul Victoria, Indexul Antreprenoriatului Feminin

Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) lansează marți, în premieră în România, la Palatul Victoria, Indexul Antreprenoriatului Feminin, un instrument strategic care măsoară nivelul de participare, performanță și impact al femeilor în mediul de afaceri românesc, corelat cu obiectivele europene privind egalitatea de gen.

Economic 19-05-2025 17:36

Noul președinte al României se confruntă cu sarcina dificilă de a reduce cel mai mare deficit din UE (Reuters)

Nicușor Dan a contrazis toate pronosticurile și a câștigat alegerile prezidențiale, însă acum se confruntă cu o sarcină și mai dificilă: formarea unui guvern care să poată implementa măsuri dure de austeritate și de majorare a veniturilor, în ideea de a îmblânzi cel mai mare deficit fiscal din Europa, informează Reuters. Victoria

Economic 19-05-2025 17:00

Încrederea investitorilor s-a îmbunătățit considerabil după victoria lui Nicușor Dan (fintech)

Candidatul pro-european Nicușor Dan a depășit așteptările și a câștigat alegerile din România și, cum era de așteptat, reacția inițială a piețelor a fost pozitivă, iar sentimentul investitorilor față de activele românești s-a îmbunătățit considerabil, arată o analiză a unei companii de servicii financiare, publicată luni. 'Leul s-a

Economic 19-05-2025 16:29

ANOFM a organizat cursuri pentru 5.717 participanți în perioada ianuarie - aprilie

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a cuprins, în perioada ianuarie - aprilie 2025, în programele de formare profesională, 5.717 de persoane, informează, luni, instituția. Cursurile sunt organizate prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulților și centrelor proprii din cadrul agențiilor teritoriale pe

Economic 19-05-2025 16:27

Viorel Morărescu (MADR): Implicarea tinerilor în sectorul agroalimentar este vitală pentru viitorul agriculturii românești

Agricultura ecologică oferă un model viabil de dezvoltare durabilă, iar formarea unor generații tinere, bine informate și motivate reprezintă un obiectiv pentru dezvoltarea unui mediu sănătos și o alimentație sigură și de calitate, susține Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit unui comunicat

Economic 19-05-2025 14:41

Wizz Air reduce prețurile la bilete cu până la 21%, la toate zborurile, pe o perioadă nelimitată de călătorie

Wizz Air oferă, în perioada 19-20 mai, reduceri de până la 21% la prețurile biletelor pe o perioadă nelimitată de călătorie, informează luni compania aviatică. Potrivit unui comunicat al operatorului aerian de pasageri, promoția se aplică în întreaga rețea a companiei, cu peste 800 de rute, conectând aproape 200 de destinații din

Economic 19-05-2025 14:14

Ministerul Finanțelor a împrumutat luni peste 752 milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, luni, 752 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 35 luni, la un randament mediu de 7,46% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei,

Economic 19-05-2025 13:31

O nouă parcare pentru pasageri la Aeroportul Otopeni va fi dată în folosință; începe construcția altei parcări cu 4 niveluri

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) va da marți în folosință o nouă parcare pentru pasageri la Aeroportul Henri Coandă și începe în cursul acestei săptămâni construcția altei parcări, cu 4 niveluri și peste 1.000 de locuri. Potrivit unui comunicat al CNAB, parcarea pusă la dispoziție pasagerilor are suprafaț

Economic 19-05-2025 13:30

Moneda națională s-a apreciat luni în raport cu principalele valute; cursul a coborât la 5,0315 lei/euro

Moneda națională s-a apreciat luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0315 lei, în scădere cu 7,18 bani (-1,41%) față de cotația precedentă, de 5,1033 lei. Leul a câștigat teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,4631 lei, în scădere cu 9,32 b

Economic 19-05-2025 12:47

ANAF: Declarația unică se depune până la data de 26 mai, inclusiv

Termenul limită pentru depunerea Declarației unice (Formular 212) este 26 mai 2025, inclusiv, pentru veniturile obținute în anul precedent, reamintește, luni, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit sursei citate, Declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care în anul 2024 au avut, i

Economic 19-05-2025 12:45

Eurostat: România este în continuare țara cu cea mai mare inflație din UE

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă, însă România este în continuare țara cu cea mai ridicată inflație, cu un avans anual al prețurilor de 4,9%, arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Economic 19-05-2025 12:36

Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României reprezintă un semnal pozitiv pentru economie (analiză)

Alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României reprezintă un semnal pozitiv pentru economie, într-o perioadă în care provocările economice riscă, în continuare, să ducă România în zona de junk, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță Frames. 'Nicușor Dan are obliga

Economic 19-05-2025 12:19

JPMorgan: Câștigarea alegerilor din România de către Nicușor Dan reduce în viitor riscul politic

Câștigarea alegerilor din România de către primarul de centru al Bucureștiului, Nicușor Dan, reduce în viitor riscul politic, iar o retrogradare a ratingului suveran sub categoria 'investment grade' (recomandat pentru investiții) este acum mai puțin îngrijorătoare, se arată într-o analiză a băncii americane de investiții JPMorgan

Economic 19-05-2025 12:17

Investitorii au reacționat extrem de pozitiv la rezultatul alegerilor prezidențiale; atenția se mută pe formarea guvernului(brokeri)

Piața a reacționat emoțional la rezultatul alegerilor prezidențiale, înregistrând creșteri semnificative, dar perioada de volatilitate nu a trecut, atenția investitorilor fiind îndreptată în perioada următoare asupra formării unui guvern care să se bazeze pe o majoritate solidă în Parlament, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES.