Sectorul medical, al treilea în topul celor mai vizate domenii de către atacurile cibernetice (analiză)
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/10648246.jpg)
Sectorul medical este al treilea în topul celor mai vizate domenii de către atacurile cibernetice, după sectorul cercetării şi cel militar, cu urmări potenţiale grave precum furtul datelor pacienţilor, întreruperea serviciilor medicale esenţiale şi pierderi financiare majore, conform unei analize realizate de High-Tech Systems & Software (htss).
Studiul asupra transformării digitale, comandat de htss, semnalează că 72% dintre managerii din sectorul medical din România se tem că mediul Cloud prezintă riscuri mari şi foarte mari cu privire la securitatea şi confidenţialitatea datelor. Totodată, în ceea ce priveşte investiţiile în securitatea proceselor digitale, 74% dintre managerii români din sănătate sunt îngrijoraţi cu privire la costurile aferente, iar 72% se tem de complexitatea proceselor şi a integrărilor necesare, se menţionează într-un comunicat al companiei, remis, joi, AGERPRES.
"Rezultatele studiului nostru ne indică obstacolele existente în înţelegerea beneficiilor şi a riscurilor aferente transformării digitale. De exemplu, managerii români din Sănătate sunt îngrijoraţi de riscurile asociate mediului Cloud însă, în realitate, stocarea informaţiilor în Cloud prezintă mai puţine riscuri decât păstrarea lor pe serverele interne ale companiei. Mai mult decât atât, observăm o îngrijorare majoră cu privire la costurile necesare implementării soluţiilor de securitate cibernetică, chiar dacă, în realitate, acestea sunt net inferioare costurilor reputaţionale şi financiare cu care se poate confrunta o companie din sănătate care nu are implementate soluţiile optime de securitate", a declarat Simona Pavelescu, CEO High-Tech Systems & Software, citată în comunicat.
Comunicatul mai semnalează că, la nivel european, 73% dintre organizaţiile din sectorul sănătăţii nu au implementat un program dedicat de apărare împotriva ransomware-ului, iar 40% nu au un program de conştientizare a securităţii pentru personalul non-IT, după cum arată un raport al Agenţiei Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică.
Totodată, potrivit unui raport Check Point, în 2022, la nivel mondial, organizaţiile din domeniul sănătăţii s-au confruntat, în medie, cu 1.463 de atacuri cibernetice în fiecare săptămână, în creştere cu 74% faţă de anul precedent. Numărul atacurilor cibernetice asupra infrastructurii de sănătate a continuat să crească şi în anii următori, ajungând la 1.605 atacuri pe săptămână în primul trimestru din 2024.
"Creşterea numărului de atacuri cibernetice asupra organizaţiilor din domeniul sănătăţii este un trend care se resimte şi în România. La începutul anului 2024, peste 100 de spitale din România au fost decuplate de la reţea în urma unui atac asupra sistemului Hipocrate, folosit pentru gestionarea datelor medicale. Atacul a fost realizat prin intermediul ransomware-ului Backmydata, care a criptat fişierele unităţilor medicale, blocând activitatea acestora legată de internări, externări şi alte înregistrări de date. Infrastructura medicală este de interes critic şi tocmai de aceea este esenţială implementarea unor soluţii optime de securitate, precum backup-uri criptate offline, dar şi programe de conştientizare a securităţii pentru personalul non-IT", a afirmat Simona Pavelescu.
Analiza mai semnalează că, la nivelul Uniunii Europene, fiecare incident major provoacă, în medie, daune de aproximativ 300.000 de euro. Însă, şi mai grave sunt efectele legate de furtul de date şi de întreruperea activităţii medicale. Astfel, 30% dintre atacurile cibernetice asupra unităţilor medicale au ca efect furtul de date ale pacienţilor, acestea fiind folosite pentru extorcare şi vânzarea lor pe dark web. De asemenea, 22% din totalul incidentelor duc la întreruperea activităţilor unităţilor medicale, fiind pusă în pericol siguranţa pacienţilor, se arată în raportul Agenţiei Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică.
"Realitatea este că, în viaţa privată, mulţi dintre noi am fost obişnuiţi la un moment dat să operăm cu un Windows instalat de un vecin sau cu un program descărcat de pe un torrent. Pe de altă parte, personalul medical este bine învăţat încă din şcoală să înţeleagă în profunzime riscurile cu care operează în activitatea de îngrijire a pacienţilor. Aceeaşi atenţie trebuie să o acorde şi tehnologiei cu care interacţionează în activitatea lor profesională pentru că ambele dimensiuni se pot traduce, în final, în vieţi pierdute. Mai mult decât atât, 95% dintre organizaţiile din sănătate întâmpină dificultăţi în realizarea evaluărilor de risc, iar 46% nu au efectuat niciodată o analiză de risc, potrivit unui sondaj al grupului de cooperare NIS. Acest lucru ne transmite că entităţile din sectorul medical au nevoie de parteneriate strânse cu firmele de IT. Doar în acest mod va creşte nivelul de conştientizare cu privire la riscurile asociate securităţii cibernetice", a adăugat Simona Pavelescu.
În urma analizării rezultatelor Studiului asupra transformării digitale, htss a demarat un program de consultanţă dedicat managerilor de companii medii şi mari din Sănătate şi Pharma, dar şi din Comerţ, Energie şi Utilităţi, Producţie şi Industrie, Transport şi Logistică, pentru auditarea şi combaterea temerilor identificate.
Studiul asupra transformării digitale a fost realizat de Reveal Marketing Research, la comanda High-Tech Systems & Software. Studiul a fost realizat atât prin metode calitative cât şi cantitative, în urma a 15 interviuri în profunzime şi a 605 interviuri CAWI + CATI. Eşantionul, reprezentativ la nivel naţional, a fost compus din manageri de companii medii şi mari, cu o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, din industrii precum Sănătate şi Pharma, Retail şi Comerţ, Energie şi Utilităţi, Producţie şi Industrie, Transport şi Logistică.
htss este o companie ICT specializată în furnizarea de soluţii software de business. Înfiinţată în 2012, htss şi-a dezvoltat rapid portofoliul de clienţi datorită preocupării pentru inovare, suport rapid şi de calitate. În prezent, portofoliul companiei numără peste 1.000 de clienţi din 15 ţări. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rețele Electrice România a investit 1,2 miliarde lei în 2024 în modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice de distribuție
Rețele Electrice România, operatorul de distribuție a energiei electrice parte din grupul PPC în România, a investit în 2024 aproximativ 1,2 miliarde de lei, din care 950 milioane lei din fonduri proprii și diferența din alte surse, în modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice de distribuție, a anunțat, luni, compania.
UNSICAR: România, pe locul trei în Europa la deficitul de protecție prin asigurări pentru catastrofe naturale
Catastrofele naturale și fenomenele meteorologice extreme sunt în creștere în întreaga lume, la fel și pierderile cauzate de acestea, iar România este în topul țărilor europene în ceea ce privește deficitul de protecție prin asigurări, arată Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR
Barbu, despre boicot: Dacă vorbim de politică, eu îi rog pe toți să dea jos labele de pe fermierii și procesatorii români
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le transmite celor care fac politică în momentul da față să dea jos labele de pe fermierii și procesatorii români și îi invită în Comitetul de monitorizare a prețurilor, constituit la ministerul de resort, pentru anumite discuții privind practicile comerciale neloiale. 'Eu am tr
Călătorii gratuite în București pentru cei care răspund corect unui chestionar privind fraudele online
Adulții și tinerii cu vârsta de peste 14 ani care își testează cunoștințele în privința fraudelor online pot câștiga călătorii gratuite cu transportul în comun în București participând marți, 11 februarie, la un concurs organizat între orele 9:00-18:00 în pasajul pietonal subteran de la Piața Universității, cu oca
Spor natural negativ și în decembrie 2024 (INS)
Sporul natural s-a menținut negativ, la minus 9617, în luna decembrie 2024, numărul deceselor înregistrate fiind de 1,8 ori mai mare decât cel al născuților-vii, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, în decembrie 2024, s-au înregistrat certificatele de naștere pentru 1
INS: Deficitul balanței comerciale în 2024 a crescut cu 15,3%, la aproape 33,4 miliarde euro
Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în anul 2024 a urcat la 33,393 miliarde de euro anul trecut, mai mare cu 4,4 miliarde de euro (+15,3%) decât cel înregistrat în 2023, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS). În luna decembrie 2024, exporturile FOB au însumat 6,581 mili
Transelectrica începe construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Constanța Nord - Medgidia Sud
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA demarează investiția pentru construirea Liniei Electrice Aeriene (LEA) Constanța Nord - Medgidia Sud, care beneficiază de o finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare în valoare de 111,874 milioane de lei, a anunțat luni compania. 'Compania Națională
Poșta Română vrea să achiziționeze servicii de sănătate pentru angajați cu 36 milioane lei
Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) alocă 36 milioane lei, fără TVA, pentru achiziția de servicii de sănătate destinate angajaților companiei, contractul urmând să fie încheiat pe o perioadă de 36 de luni, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). 'Con
Bursa de la București a câștigat 5,76 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 5,76 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,62%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 2,44%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a a
ANPC a aplicat, în prima fază, amenzi de 25.000 lei restaurantului din Reghin, unde s-au raportat cazuri de toxiinfecție alimentară
Comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au aplicat, în prima fază, amenzi de 25.000 lei și au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate, în urma controalelor la restaurantul din Reghin, după ce zeci de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecție aliment
ONRC: Peste 83.000 de firme au fost radiate la nivel național în 2024
Un număr de 83.012 firme au fost radiate la nivel național, în 2024, cu 16,52% mai multe comparativ cu anul anterior, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București, respectiv 12.982 (număr în creștere cu 9,83% față de 2023)
CNPP: Numărul pensionarilor, în scădere cu 6.781 persoane, în ianuarie 2025; pensia medie a fost de 2.752 de lei
Un număr de 4.696.568 de pensionari era înregistrat în ianuarie 2025 în România, cu 6.781 mai puțini comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.752 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,924 mili
Report de peste 2,99 milioane de euro la Loto 6/49, la tregerile de duminică
Noi trageri loto vor avea loc duminică, la Loto 6/49, la categoria I, înregistrându-se un report de peste 2,99 milioane de euro, în timp ce la Noroc reportul cumulat depășește 2,45 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Loteriei Române. 'Duminică, 9 februarie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker,
VIDEO Burduja: Orice ar fi să fie, anul acesta vom pune în funcțiune hidrocentrala de la Răstolița
Hidrocentrala de la Răstolița trebuie pusă anul acesta în funcțiune, aceasta fiind primul pas din angajamentul de a valorifica la maxim ceea ce generațiile anterioare au început, a scris ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe Facebook. 'Astăzi am fost la hidrocentrala Lotru-Ciunget, coloana vertebrală a hidroenergeticii rom&
ONRC: Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, în scădere cu 14,6%, în 2024
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în 2024, cu 14,63%, comparativ cu anul anterior, totalizând 124.898 de înmatriculări, din care peste 73% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai multe înmatriculări au