logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Electromontaj va retehnologiza barajul Vidraru, care va ajunge astfel la o putere instalată pe centrală de 244 MW

Imagine din galeria Agerpres

Electromontaj, în parteneriat cu Koncar Engineering Ltd., a câştigat licitaţia pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, una din cele mai mari hidrocentrale din ţară, cu o putere instalată de 220 MW.

Potrivit unui comunicat al Electromontaj, în urma adjudecării licitaţiei, cele două companii au semnat contractul cu Hidroelectrica pentru realizarea unui ansamblu complex de lucrări necesare retehnologizării hidrocentralei Vidraru, una din cele mai importante centrale de acest fel, de o importanţă majoră pentru Sistemul Energetic Naţional.

Prin procesul de retehnologizare se va asigura, pe lângă înlocuirea şi/sau reabilitarea tuturor instalaţiilor şi echipamentelor, o creştere a puterii instalate pe centrală de la 226 MW la 244 MW.

"Câştigarea acestei licitaţii laborioase reprezintă un moment deosebit de important pentru Electromontaj şi pentru întreaga industrie energetică din România. Retehnologizarea hidrocentralei Vidraru va contribui semnificativ la creşterea eficienţei şi siguranţei sistemului nostru energetic. Suntem onoraţi să contribuim la modernizarea uneia dintre cele mai mari hidrocentrale din ţară şi să ne punem expertiza în serviciul unui proiect de o asemenea anvergură, împreună cu partenerul nostru pe acest proiect, Koncar Engineering Ltd.. Mulţumim Hidroelectrica pentru încrederea acordată", a declarat Ionuţ Tănăsoaica, director general Electromontaj.

Lucrările contractate de asocierea Electromontaj - Koncar Engineering Ltd. includ: proiectarea, fabricarea şi execuţia lucrărilor de montaj pentru întreg ansamblul de echipamente mecanice şi electrice aferente întregii amenajări hidrotehnice; lucrările de reabilitare a părţilor metalice înglobate aferente aducţiunii de apă, a puţului forţat şi a conductei aeriene având diametre variabile între 4 000 şi 5 000 mm; realizarea unui sistem automat de comandă - control al funcţionării echipamentelor şi instalaţiilor de la toate obiectele amenajării care să permită, pe lângă comenzile locale, conducerea întregului proces de producere a energiei electrice şi a serviciilor de sistem de la distanţă; activităţi de project management constând în coordonarea proiectării, execuţiei lucrărilor, serviciilor, activităţilor de achiziţie/fabricare/procurare, livrare, testare, verificare, punere în funcţiune în vederea realizării unui proiect de retehnologizare complet.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcţiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potenţialul hidroenergetic al Argeşului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna şi Oieşti, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane metri cubi, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util.

Barajul Vidraru, construit de Hidroconstrucţia, companie care s-a alăturat grupului Electromontaj în anul 2022, a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare. Amenajarea asigură o producţie anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.

Electromontaj a semnat de curând un contract nou pe energie verde, pentru parcul eolian Vifor, iar la începutul anului a finalizat un alt proiect de o importanţă deosebită pentru Sistemul Energetic Naţional, linia electrică aeriană 400kV Porţile de Fier - Anina - Reşiţa. De asemenea, are în derulare multiple proiecte pentru proiectare şi construire de linii de înaltă tensiune, staţii de transformare, lucrări de tracţiune electrică, retehnologizări de centrale electrice, precum şi proiecte electrice pentru sisteme de irigaţii, atât în România, cât şi în afara ei.

Electromontaj este o companie de construcţii în domeniul energiei electrice, înfiinţată în 1949, cu proiecte în întreaga lume, lider pe piaţa din România.

Compania proiectează, construieşte, transformă şi menţine infrastructura pentru transportul şi distribuţia energiei electrice şi este o companie cu capital privat 100% autohton.

Activitatea de producţie internă este organizată în puncte de lucru răspândite pe tot cuprinsul ţării, în unităţi de producţie proprii în Bucureşti (Fabrica de Stâlpi Zincaţi) şi în Câmpina (Fabrica de Cleme şi Armături), Electromontaj deţine propria Staţia de Testări pentru Stâlpi Electrici din Bucureşti, una dintre cele mai mari din lume.

Electromontaj are peste 2.000 de angajaţi. Din Grupul Electromontaj fac parte companiile Emfor, Iproeb, Electrotehnica şi Hidroconstrucţia.

Koncar Engineering Ltd. este o companie cu o expertiză îndelungată în domeniul construcţiilor energetice, infrastructură feroviară, automatizare şi control, cu sediul in Zagreb, Croaţia. AGERPRES/(AS - editor: Oana Tilică, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 15-05-2025 20:38

ANPC a dispus închiderea temporară, de până la 6 luni,pentru un procesator/producător produse din carne, din Ilfov

Comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov au efectuat joi un control la societatea ZENA SRL din Domnești, județul Ilfov, și au dispus, pentru deficiențele constatate, oprirea temporară a activității de până la 6 luni, aplicând, totodată, sancțiuni în valoare de 30.000 lei. 'În

Economic 15-05-2025 17:24

Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, însă au scăzut la bovine și păsări

Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, comparativ cu 2023, în timp ce la bovine și păsări au scăzut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date joi publicității. Cu un efectiv de ovine și caprine de 11,87 milioane de capete, România ocupă la nivelul anului 2024 locul

Economic 15-05-2025 15:36

Fluctuațiile cursului valutar și ROBOR pot influența direct românii cu credite ipotecare și viitoarele împrumuturi (analiză)

Volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziții imobiliare, susțin consultanții în cr

Economic 15-05-2025 15:33

Pistol (CNAIR): Am avizat studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei, cuprins între Suceava și Siret

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat joi studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei (A7), cuprins între Suceava și Siret, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. Traseul are o lungime de aproximativ de 55,7 kilometri, din care 26

Economic 15-05-2025 14:35

Patronatul European al Femeilor de Afaceri lansează Indexul Antreprenoriatului Feminin

Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) lansează, în premieră în România, Indexul Antreprenoriatului Feminin, un instrument strategic care măsoară nivelul de participare, performanță și impact al femeilor în mediul de afaceri românesc, corelat cu obiectivele europene privind egalitatea de gen, a anunțat joi organizația, printr-

Economic 15-05-2025 13:30

VIDEO Grindeanu: Drumul expres Arad-Oradea e veriga lipsă ce va face cel mai scurt drum nord-sud în Europa

Drumul expres Arad - Oradea este veriga lipsă pentru cel mai scurt drum din nordul Europei în sudul Europei, a declarat, joi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a participat la semnarea contractului pentru execuția primului lot, de 33,7 kilometri, al drumului expres Arad - Oradea de către reprezentanții

Economic 15-05-2025 12:22

Aproape 1.700 de elevi și studenți înscriși în programul de securitate cibernetică UNbreakable 2025

UNbreakable România, cel mai mare program de educație în securitate cibernetică pentru liceeni și studenți, a încheiat ediția a opta cu un record de participare: aproape 1.700 de tineri din toată țara s-au înscris pentru a lua parte la sesiuni de pregătire, competiții locale și naționale. Potrivit unui comunicat, î

Economic 15-05-2025 12:04

ANAT cere introducerea urgentă a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), alături de Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și Touroperatorilor (ECTAA), solicită introducerea de urgență a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene în Europa, după ce Air Belgium a intrat în faliment. 'Este inacceptabil c

Economic 15-05-2025 11:44

Cererea de aur, la nivel global, a crescut cu 1%, în primul trimestru al anului; prețul a urcat cu 38% (comerciant)

Cererea globală de aur a crescut cu 1% în primul trimestru din 2025, față de perioada similară din anul anterior, până la 1.206 de tone, în timp ce activele investitorilor de aur prin ETF-uri s-au majorat cu 333% în ultimele 12 luni, arată cele mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului, citate într-un comunicat.

Economic 15-05-2025 11:14

(P) Profit în creștere în primul trimestru al anului 2025 pentru Transilvania Investments

Cu un profit net în creștere cu 133,6% și venituri nete aproape duble față perioada similară a anului trecut, Transilvania Investments anunță rezultate financiare peste așteptări pentru primul trimestru al anului 2025, evidențiind performanța sustenabilă a fondului și eficiența strategiei sale investiționale. La data de 31 martie 2025, fondul

Economic 15-05-2025 11:07

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri (platformă de recrutare)

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri și că nu se vor descurca din punct de vedere financiar, potrivit unei cercetări sociologice eJobs dată, joi, publicității. A doua cea mai mare temere este legată de instabilitatea socio-politică, menționată în 42,2% dintre răspunsuri. 37,3%

Economic 15-05-2025 10:00

Fechet: Valoarea de aproximativ 7.500 de euro a ecotichetului 'Rabla' este rezonabilă

Cred că un ecotichet 'Rabla' în valoare de aproximativ 7.500 de euro este rezonabil și ar putea să facă diferența atunci când românii trebuie să aleagă între un autoturism electric sau unul cu combustie internă, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. 'Tehnologiile noi î

Economic 15-05-2025 09:41

Burduja: Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții plus ingredientul secret, încrederea

Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții și stabilitate pe un orizont de timp cât mai îndelungat, plus ingredientul secret, încredere, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'În domeniul energiei, am atras în ultimii doi ani peste 14 miliarde euro din fonduri europene și am pornit c

Economic 15-05-2025 09:37

INS: Câștigul salarial mediu net a crescut cu 6,4%, la 5.691 lei, în luna martie

Câștigul salarial mediu net a crescut la 5.691 lei în luna martie 2025, fiind mai mare cu 340 lei (+6,4%) față de luna anterioară, conform datelor publicate joi de Institutul Național de statistică (INS). Câștigul salarial mediu brut a fost 9.495 lei, cu 563 lei (+6,3%) mai mare decât cel înregistrat în luna

Economic 15-05-2025 09:30

Consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2% în primul trimestru din 2025

Resursele de energie primară și cele de energie electrică au crescut în primele trei luni ale anului în curs cu 5,7%, respectiv cu 0,3%, față de perioada similară din 2024, iar consumul final de energie electrică în economie a urcat cu 0,2%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). Principale