VIDEO Ministrul Agriculturii susţine că îşi doreşte continuarea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, susţine că îşi doreşte continuarea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază şi extinderea listei, însă decizia va fi luată numai în urma dialogului cu retailerii şi procesatorii şi după ce va discuta cu premierul Marcel Ciolacu.
"Cred că este a 7-a conferinţă în ultimele două zile. V-aş ruga să avem răbdare, să avem acest dialog foarte important atât cu retailerii, cât şi cu procesatorii privind decizia prelungirii plafonării adaosului comercial, care s-a dovedit a fi o ordonanţă foarte bună. Atât INS, cât şi alte instituţii, dacă vorbim şi de Consiliul Concurenţei, au spus foarte clar că această ordonanţă şi-a produs efectele: indicele preţului de consum în anul 2023 şi preţul alimentelor de bază au scăzut cu aproape 28% faţă de anul 2022, an în care nu am avut această ordonanţă privind plafonarea adaosului comercial. Vreau să vă spun un lucru foarte important: îmi doresc în momentul de faţă, în calitatea mea de ministru (...) şi spun că este doar părerea mea, continuarea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, pentru că ordonanţa are un rol foarte important. Sunt alimente de bază care sunt consumate de 50% dintre români şi acestea sunt necesare pentru toate familiile cu venituri mici şi medii. După ce termin dialogul cu retailerii, după ce termin dialogul cu procesatorii (...) vom ieşi cu o declaraţie de presă", a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, înainte de a intra la discuţii cu retailerii.
El a subliniat că ulterior va avea discuţii pe aceste subiect cu premierul Marcel Ciolacu şi pe urmă va veni cu informaţii privind decizia care va fi luată în Guvern "dacă vom prelungi această ordonanţă". "Din punctul meu de vedere, aşa cum am spus, îmi doresc ca această ordonanţă să fie prelungită", a adăugat Barbu.
Potrivit sursei citate, discuţiile cu procesatorii vor avea loc în această săptămână, în aşa fel încât săptămâna viitoare să poată să o pună pe masa Guvernului României, dacă se decide prelungirea ei.
Barbu a mai transmis că extinderea listei de produse care ar putea beneficia de plafonarea adaosului comercial depinde de preţurile solicitate la Institutul Naţional de Statistică, dar şi de discuţiile cu retailerii, precum şi de vânzările pentru anumite alimente de bază.
"Sigur că eu îmi doresc, în calitate de ministru, să extind această listă. Am discutat, vom lua în calcul toate produsele care în perioada sărbătorilor pascale vor fi consumate de români. Majoritatea analiştilor în economie spuneau la început că este o ordonanţă pompieristică. Eu vreau să vă spun un lucru: această ordonanţă, când a fost emisă de Ministerul Agriculturii, s-a bazat pe anumite studii, pe consumul pe care familiile cu venituri mici şi medii îl au în România. Aceste alimente de bază au fost introduse pentru că românii îşi doreau, prin studiile pe care le-am făcut, ca aceste preţuri la alimente să fie reduse. Lucrul acesta s-a întâmplat pentru că, aşa cum spuneam mai devreme, anumite alimente de bază au scăzut şi cu 28%. Sunt lucruri care sunt stabilite atât de Consiliul Concurenţei, cât şi de indicele preţului de consum, aşa cum am spus mai devreme, de către Institutul Naţional de Statistică", a adăugat Barbu.
Acesta a mai afimat că trebuie aduse anumite modificări la această ordonanţă pentru că plafonarea la anumite alimente care vin din import, prin care s-a dat pe tot lanţul 5% adaos comercial, "a avut un efect foarte bun".
"Normal că avem şi alte scheme care trebuie introduse în această ordonanţă, pentru că ne dorim în România foarte mult ca toate alimentele consumate de români să fie alimente româneşti şi numai prin acte normative clare, corecte, care să nu încalce directivele europene şi regulamentele europene, trebuie să le facem astfel încât să nu avem alte probleme de infringement sau alte lucruri şi Comisia să ne acuze că am dat acte normative peste regulamente sau directive europene. În momentul de faţă, Comisia Europeană n-a avut nicio obiecţiune asupra acestei ordonanţe pentru că, aşa cum spuneam, această ordonanţă a fost gândită din punct de vedere juridic, încadrată corect şi legal în funcţie de directivele şi regulamentele Uniunii Europene", a punctat Barbu.
Ministrul Agriculturii discută la această oră cu retailerii din România pe subiectul prelungirii măsurii de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023, pentru o perioadă de trei luni, cu 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos.
La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă, în total fiind 21. Astfel, lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez - bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.
Termenul limită privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază este 31 ianuarie 2024. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Pistol: Din luna mai, se va putea circula pe autostradă de la Curtea de Argeș la București
Circulația de la Curtea de Argeș la București se va putea face pe autostradă, din luna mai, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. 'Autostrada Sibiu - Pitești (A1): din ce în ce mai aproape de deschiderea circulației pe întreaga secțiune Pitești - Curtea de Argeș (30,35 km)! Antreprenorul italian (Webuild SPA) execută ultimele
#DreptulLaBanking: Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături
Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături, pentru a evita capcanele online, în condițiile în care, în perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ, potrivit platformei dreptullabankin
ANPC: Amendă de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care comercializa produse de origine animală
Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care funcționează și comercializează pe persoană fizică produse de origine animală, unde au fost găsite o serie de nereguli privind normele de protecție a mediului și sănătății publice.
Bursa de Valori București a închis pe verde ședința de marți
Bursa de Valori București (BVB) a închis marți în creștere pe aproape toți indicii, iar rulajul a fost de 45,48 milioane de lei (9,13 milioane de euro), din care 36,69 milioane de lei (7,37 milioane de euro) au reprezentat tranzacțiile cu acțiuni. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacț
ANAF atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de e-mailuri false
Agenția Națională de Administrare Fiscală atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de emailuri false (email spoofing) transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că 'au dreptul la rambursare datorită plății în exces a impozitelor'. 'Pentru siguranța dumneavoastră, vă
Burduja: Am luat măsuri pentru fiecare tip de producător pentru reducerea producției de energie, de Paște
Consumul de energie de Paște va fi unul mic, iar producția trebuie să fie la un nivel adecvat, pentru a nu exista probleme de adecvanță și de tensiune la nivelul sistemului, motiv pentru care au fost luate măsuri pe fiecare tip de producător, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Astfel, la Hidroelectrica se vor opri hidroa
Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași
Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași, un contract în valoare de 2,71 miliarde de lei (fără TVA), a anunțat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. 'Au fost depuse 5 oferte pentru construcția lotului 3 al aut
Soluții eficiente pentru extinderea piețelor de export, pe agenda discuțiilor dintre reprezentanți ai sectorului agroalimentar și ANSVSA
Identificarea unor soluții eficiente pentru extinderea piețelor de export, consolidarea relațiilor internaționale și adaptarea la noile reglementări europene și globale au reprezentat subiecte de discuții, în cadrul unei întâlniri, dintre reprezentanți ai sectorului agroalimentar și cei ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranț
ANAR a atribuit, prin licitație, aproape 70% dintre subsectoarele de plajă pentru următorii 10 ani
Aproape 70% dintre subsectoarele de plajă propuse spre închiriere au fost atribuite pentru sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat, marți, Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'În urma organizării de către Administrația Națională 'Apele Româ
FNGCIMM trebuie să intervină cu produse de garantare în zonele în care piața nu se dezvoltă organic (ministru)
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) trebuie să intervină cu produse de garantare în zonele în care piața nu se dezvoltă organic, pentru a acționa complementar în sectoarele, industriile și în zona companiilor unde se identifică deficiențe, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna
Andrei Cionca: Observăm o scădere de peste un punct în încrederea managerilor români în economia României
Indicele Confidex privind încrederea în economie este 51,3 pentru primul semestru din 2025, aproape identic cu cel din semestrul II din 2024 (52), dar în scădere față de cel din primul semestru din 2024, când se situa la 52,5, a afirmat, marți, inițiatorul studiului CONFIDEX, Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA și A
VIDEO STB: Un tramvai de epocă pe traseul liniei 10, într-o cursă festivă dedicată Paștelui
Un tramvai de epocă va străbate joi, 17 aprilie, traseul liniei 10, într-o cursă festivă dedicată Paștelui, aceasta fiind 'o surpriză de sărbătoare pentru cei mici și cei mari', informează Societatea de Transport București (STB). Conform unui comunicat al societății, Tramvaiul Iepurașului va pleca la ora 14:00 în această cu
România, printre țările UE cu cele mai mici rate de ocupare în 2024
Aproximativ 197,6 milioane de persoane în vârstă de muncă (20-64 ani) din Uniunea Europeană erau ocupate în 2024, ceea ce înseamnă o rată de ocupare de 75,8%, cel mai ridicat nivel înregistrat de la debutul colectării datelor statistice, conform Eurostat. În cazul UE, rata de ocupare a crescut cu 0,5 puncte
Andrei Cionca: Economia României nu va fi impactată direct în mod masiv de războiul tarifelor; problema o reprezintă impactul indirect
Economia României nu va fi impactată direct în mod masiv de războiul tarifelor, dar problema o reprezintă impactul indirect, respectiv cum vor fi afectați clienții companiilor din România, a explicat, marți, Andrei Cionca, inițiatorul studiului CONFIDEX și cofondator Roca Investments. 'Economia României, din ce vede
România se numără printre țările UE cu cele mai ample scăderi ale producției industriale în luna februarie
Producția industrială în UE a crescut în februarie 2025, comparativ cu luna ianuarie 2025, însă România se numără printre țările membre cu cele mai ample scăderi ale producției industriale de la o lună la alta, arată datele publicate, marți, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Conform acestor date, în fe