logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Popescu: Îmi doresc ca la sfârşitul lui 2026, cel târziu, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport

Imagine din galeria Agerpres

Semnarea contractului pentru finalizarea preluării de către Romgaz a participaţiei în perimetrul Neptun Deep reprezintă prima cărămidă pentru independenţa energetică a României şi îmi doresc ca la finele lui 2026, cel târziu, gazele naturale din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Pot spune că astăzi asistăm la prima cărămidă pentru independenţa energetică a României. (...) Azi, practic, asistăm şi la prima cărămidă a unuia dintre cele mai mari proiecte de investiţii din România. Vorbim de miliarde de euro care vor fi investite pentru extragerea gazelor din Marea Neagră. Vorbim despre investiţii pe orizontală, investiţii pentru a putea scoate aceste gaze naturale şi, alături de investiţiile din zona nucleară, cred că vorbim de cele mai mari investiţii energetice din România. Îmi doresc să finalizăm cât mai repede această tranzacţie, paşii următori să urmeze cât mai repede şi îmi doresc ca cel mai târziu la sfârşitul lui 2026, poate de ce nu începutul lui 2026, gazele naturale din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi România să devină şi un furnizor de securitate energetică regională, aşa cum e normal să fie", a spus ministrul Energiei, la ceremonia de semnare a contractului necesar finalizării tranzacţiei de achiziţie de către SNGN Romgaz a acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Ro. Limited (pentru preluarea participaţiei în perimetrul Neptun Deep).

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi David Muniz, charge d'Affaires ad-interim - Ambasada SUA în România, au participat marţi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participaţiei companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep.

 


Conform unui comunicat al Executivului, Romgaz a semnat la sediul Guvernului României contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Romgaz din data de 28 aprilie 2022, iar finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către Romgaz va fi de 1,060 miliarde dolari, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni.

Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de EMEPRL, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

"Tranzacţia în valoare de peste 1 miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a susţine investiţiile vitale în energie şi valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul românilor şi economiei româneşti. Noua lege off-shore dezbătută în Parlament în ritm accelerat deblochează investiţii vitale pentru asigurarea resurselor de gaze naturale. Viziunea de dezvoltare a sectorului energetic pe care o are Guvernul României, bazată pe investiţii, o abordare pro-business şi stabilitate, va repoziţiona România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetăţenilor şi economiei şi chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune", a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Directorul General al Romgaz, Aristotel Jude, a subliniat, la rândul său, că semnarea contractului reprezintă rezultatul unor negocieri ample şi complexe derulate în ultimele luni, dar şi o etapă foarte importantă în dezvoltarea şi transformarea corporativă şi strategică Romgaz.

"Semnarea contractului va fi urmată de demersurile legate de finalizarea tranzacţiei, moment după care, împreună cu viitorul partener, o să realizăm formalităţile necesare şi utile pentru trecerea la faza de dezvoltare-exploatare a zăcămintelor de gaze din zona perimetrului Neptun Deep, astfel încât prima producţie de gaze naturale să fie obţinută la sfârşitul anului 2026 sau începutul anului 2027. Acest proiect reprezintă o oportunitate strategică atât pentru Romgaz, cât şi pentru ţara noastră, mai ales în actualul context geopolitic, oferind astfel României o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securităţii şi independenţei energetice", a punctat Jude.

Frank Kretschmer, vicepreşedinte al ExxonMobil Exploration and Production România, a menţionat că Neptun Deep este un proiect important pentru România şi a urat succes Romgaz şi OMV Petrom în derularea proiectului.

La ceremonia de semnare a contractului de vânzare cumpărare de acţiuni EMEPRL au participat, din partea Romgaz, directorul general- Aristotel Jude, directorul economic- Răzvan Popescu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA), secretar de stat- Dan Dragoş Drăgan, membrii CA - Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balazs, Nicolae Bogdan Simescu şi Cezar Batog. Filialele ExxonMobil au fost reprezentate de vice preşedintele - Frank Kretschmer, alături de Samuel Shehadeh, Alin Ştirbu şi Thomas Welzel.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909.

Romgaz face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013 compania şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

ExxonMobil este una dintre cele mai mari companii internaţionale de energie şi petrochimie listate public. Principalele domenii de business ale companiei - Upstream, Product Solutions şi Low Carbon Solutions - oferă produse necesare traiului modern, inclusiv energie, produse chimice, lubrifianţi şi tehnologii cu emisii scăzute. ExxonMobil deţine cel mai important portofoliu de resurse din industrie şi este una dintre cele mai mari companii integrate de combustibili, lubrifianţi şi petrochimice din lume. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

 

Citeşte şi:

 

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 15-01-2025 22:52

CFR Călători a ''câștigat'' încă 12 trenuri electrice noi, ce vor uni Capitala cu Suceava, Iași și Galați

CFR Călători a ''câștigat'' alte 12 rame electrice din cele 37 contractate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cu Alstom, care vor deservi patru rute de serviciu public, respectiv București Nord - Suceava, București Nord - Iași, București Nord - Galați, Iași - Cluj Napoca. 'Autoritatea pentru Reformă Ferovia

Economic 15-01-2025 18:34

Ministerul Energiei a sesizat CEISD în legătură cu intenția MVM Grup de a achiziționa E.ON Energie România

Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacția prin care compania de stat ungară MVM Zrt. (MVM Group) intenționează să achiziționeze divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România. Într-un comunicat transmis miercuri, Ministerul Energiei a arătat c

Economic 15-01-2025 17:39

Burnete (Concordia): Discuția despre competitivitatea economiei românești trebuie relansată și susținută de o strategie economică

Birocrația și reglementarea excesivă, lipsa forței de muncă și alte probleme structurale ale economiilor europene se regăsesc și în economia românească, cele mai multe amplificate de factori locali, susține directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete. 'Mediul de afaceri european este îngrijorat de mărirea decala

Economic 15-01-2025 16:34

Târgul de Cafea și Ceai aduce peste 380 de sortimente, în perioada 15 ianuarie - 4 februarie

Retailerul Auchan organizează, în perioada 15 ianuarie - 4 februarie 2025, cea de-a XIII-a ediție a Marelui Târg de Cafea și Ceai Auchan, anul acesta oferta incluzând peste 380 de sortimente, dintre care 100 sunt produse noi, a anunțat miercuri compania. 'Oferta de anul acesta reunește peste 380 de produse de cafea și ceai de la branduri

Economic 15-01-2025 15:42

Banca Națională a României a decis să mențină dobânda cheie la 6,5% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis miercuri să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, a anunțat banca centrală. De asemenea, CA al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depoz

Economic 15-01-2025 15:07

38% dintre companiile globale se tem cel mai mult de atacurile cibernetice, în 2025 (barometru)

Patru din zece companii globale (38%) identifică atacurile cibernetice, în special scurgerile de date, ca fiind principalul risc la adresa afacerilor lor în 2025, după cum reiese din Allianz Risk Barometer, publicată miercuri. Pe locul secund în clasamentul riscurilor din acest an se află întreruperea activității, &icir

Economic 15-01-2025 14:54

Fechet: Peste 290 de milioane de ambalaje SGR, returnate în ultima lună a anului 2024

Peste 290 de milioane de ambalaje cu sigla SGR au fost returnate la nivelul lunii decembrie 2024, susține ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, într-o postare publicată, miercuri, pe propria pagină de Faceb

Economic 15-01-2025 14:43

(P) Ghidul complet pentru alegerea cosurilor de gunoi potrivite nevoilor tale

Într-o lume în care reciclarea și colectarea selectivă devin tot mai importante, alegerea unui cos de gunoi adecvat este esențială. Hai să explorăm împreună cele mai bune opțiuni disponibile pe piață și cum acestea pot contribui la un mediu mai curat.

Economic 15-01-2025 14:30

Protest Greenpeace România la platforma de foraj Neptun Deep

Un pilot-activist Greenpeace a desfășurat, miercuri, un protest pașnic în portul Constanța Sud - Agigea, în proximitatea platformei Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore contractată pentru proiectul Neptun Deep, informează organizația de mediu, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. Potrivit sursei citate, pilotul a zbu

Economic 15-01-2025 14:28

VIDEO Tanczos Barna: Atât timp cât sunt eu la Ministerul Finațelor nu cresc taxele

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a afirmat miercuri că atât timp cât va ocupa această funcție nu vor fi majorate taxele, menționând că nu îl caracterizează abordări în care răspunde cu funcția pentru această promisiune sau își face tatuaje. 'Aș vrea să evit această abordare, sincer, pentru că mie nu

Economic 15-01-2025 13:59

Boloș: Trebuie întreprinse toate diligențele pentru evitarea riscului de decomitere de peste 5 miliarde euro în 2025

Autoritățile de management care gestionează programele exercițiului financiar 2021 - 2027 au semnat cu beneficiarii 3.500 de contracte de finanțare în valoare totală de aproximativ 35,3 miliarde euro, din care aproape 18,5 miliarde euro contribuție UE, însă trebuie realizată o analiză obiectivă și întreprinse toate diligențele pentru evitarea riscul

Economic 15-01-2025 13:53

Instabilitatea fiscală pune frână sectorului IT; industria resimte efectele deciziilor fiscale și anticipează un 2025 dificil

Peste 80% dintre companiile din sectorul IT, membre ale Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), consideră că măsurile fiscale adoptate în 2023 au avut un impact negativ sau puternic negativ asupra rezultatelor financiare, iar schimbările anunțate la finalul lunii decembrie 2024, cu implementare de la 1 ianuarie 2025, au generat o incer

Economic 15-01-2025 13:46

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor de operare portuară de GPL

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Octogon Gas & Logistics SRL pe piața serviciilor de operare portuară de gaze petroliere lichefiate (GPL). Potrivit unui comunicat al instituției, Octogon Gas & Logistics SRL, deținută de NSS Oil & Gas SRL, este singura compani

Economic 15-01-2025 13:42

VIDEO Ministrul Finanțelor: Construim bugetul prudent pe partea de venituri, fără să exagerăm și fără să includem venituri nerealizabile

Bugetul de stat pentru 2025 va fi construit prudent pe partea de venituri, fără să se exagereze și fără să includă venituri nerealizabile sau foarte greu realizabile, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, într-o conferință de presă. Acesta a menționat că principala provocare pentru acest an va fi să se încadrez

Economic 15-01-2025 12:05

Percepția că nivelul datoriei publice a României este gestionabilă reduce presiunea implementării de reforme relevante și urgente (analiză)

Datoria publică a României, sub media Uniunii Europene, oferă decidenților politici și publicului ideea că există ''spațiu fiscal'', chiar dacă deficitele continuă să se adâncească, riscul major al acestei percepții fiind acela că reduce presiunea implementării de reforme fiscale și structurale relevante și urgente, susține Victor Iancu, P