COD GALBEN: 02-12-2021 Intre 02:00 si 08:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze ce vor depăși 90...110 km/h, transport de zăpadă ce va determina scăderea vizibilității in Județul Suceava, Județul Neamţ; COD GALBEN: 02-12-2021 Intre 02:00 si 08:00 se va semnala la altitudini de peste 1600 metri, intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 75...85 km/h in Județul Covasna; COD GALBEN: 02-12-2021 Intre 02:00 si 08:00 se va semnala intensificări temporare ale vântului care la rafală vor atinge și depăși 90...100 km/h, transport de zăpadă care determină scăderea vizibilităţii in Județul Cluj; COD GALBEN: 02-12-2021 Intre 02:00 si 08:00 se va semnala la altitudini de peste 1600 metri, intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 80...90 km/h in Județul Bacău, Județul Vrancea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Asociaţia Română Pentru Smart City şi Primăria localităţii Snagov au inaugurat marţi Centrul pentru Incluziune Digitală Snagov, aflat în incinta Casei de Cultură Antim Ivireanul.

Conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, Centrul pentru Incluziune Digitală este un proiect conceput de Asociaţia Română Pentru Smart City, implementat alături de Primăria Snagov şi realizat exclusiv prin finanţare privată cu sprijinul partenerilor de tehnologie.

Centrul este un exemplu de implicare civică şi se adresează întregii comunităţi locale pentru dobândirea de competenţe digitale de bază şi avansate, care pot fi certificate. Centrul asigură integrare digitală pentru tineri, seniori, şomeri, antreprenori locali sau reprezentanţi ai administraţiei locale.

"Pornim astăzi dezvoltarea Centrelor pentru Incluziune Digitală la nivel naţional. Peste 90% din cele peste 860 de proiecte Smart City din România au pornit fără a avea competenţe digitale în comunitate. La Snagov am pornit corect - de la educaţie, de la dezvoltarea de competenţe digitale. Educaţia va fi fundamentul proiectului Snagov Green&Clean. Ne adresăm celor care se află în risc de excluziune, ne adresăm tinerilor, deoarece în România, peste 52% dintre tinerii cu vârsta între 15-24 de ani nu au competenţe digitale de bază. Snagov Green&Clean înseamnă transparenţă, implicare civică şi incluziune", a declarat Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române Pentru Smart City.

Lansarea Centrului pentru Incluziune Digitală deschide seria de acţiuni din cadrul programului Snagov Green&Clean, un program ce îşi propune să pregătească locuitorii pentru etapa de digitalizare vizată în următorii ani, în scopul unei mai bune adopţii a soluţiilor dedicate cetăţenilor pe care Primăria intenţionează să le acceseze prin finanţare europeană şi nu numai.

"Snagov Green & Clean va fi un reper pentru toate comunităţile rurale, de aceea dorim să vă ştim aproape de noi, aproape de proiectul nostru. Redefinim priorităţile şi investiţiile, înţelegem tehnologiile şi, mai ales, priorităţile Uniunii Europene. Lansarea de azi este doar primul pas al transformării Snagov-ului", a spus primarul localităţii, Mihai Anghel.

Cu ocazia deschiderii Centrului, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma, a subliniat importanţa pregătirii competenţelor digitale ale autorităţilor locale şi ale comunităţii pentru adopţia proiectelor mari de digitalizare

"Digitalizarea este un proces pe care nu îl putem evita. Nu avem voie, mai ales în contextul actual, să nu avem în instituţiile publice personal calificat în domeniul digitalizării. Trebuie să învăţăm să conectăm populaţia cu instituţiile publice într-un mod eficient. (...) O localitate care stă bine la capitolul digitalizare atrage investitori, cu tehnologii moderne şi asta înseamnă bani, locuri de muncă şi modernizare", a afirmat el.

Mihaela Toader, country manager al Judeţului Ilfov, a menţionat în cadrul intervenţiei sale, nevoia dobândirii de competenţe digitale, în contextul în care România este şi anul acesta pe ultimul loc în categoria competenţe digitale de bază.

"Din perspectiva utilizării serviciilor guvernamentale de eguvernare, România este tot pe ultimul loc, doar 16% din populaţia României utilizează aceste servicii. Nu ştim dacă e mai bine să avem servicii digitale, pe care populaţia să nu le poată accesa din lipsa competenţelor, sau să construim competenţele şi pe baza acestora să creştem cererea şi să punem presiune pe administraţie să furnizeze servicii publice. Aţi făcut primul pas, sperăm să vedem cât mai mulţi dintre cetăţenii Snagov-ului să îşi îmbunătăţească competenţele, să vedem şi la nivelul strategiei judeţului Ilfov şi la nivelul comunei Snagov, această abordare privind creşterea calităţii serviciilor publice, utilizând inclusiv digitalizarea, dar nu numai, să încercăm să ne corelăm serviciile publice, astfel încât exemplul de azi de la Snagov, să îl popularizăm şi să atingă toate comunităţile din Ilfov", a precizat Mihaela Toader.

Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov, Dan Nicula, a amintit nevoia de digitalizare a regiunii Bucureşti-Ilfov, precum şi faptul că începând cu luna decembrie vor avea loc o serie de evenimente la nivelul ADR-BI pentru prezentarea priorităţilor Programului Operaţional Regional Bucureşti-Ilfov 2021 - 2027.

"Agenţiei Regionale Bucureşti-Ilfov i s-a încredinţat sarcina de Autoritate de Management pentru POR BI 2021-2027. Un program care are deja alocat un buget important de peste 500 de milioane de euro din partea Comisiei Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi cel puţin tot atât, sperăm, din partea bugetului de stat, ceea ce va face ca în final bugetul programului să depăşească 1 miliard de euro. Cu siguranţă, peste 100 milioane euro vor fi alocaţi digitalizării serviciilor publice şi intervenţiilor smart city", a punctat Nicula.

Dragoş Preda, directorul general Radiocom, a subliniat importanţa înţelegerii soluţiilor deja accesibile, într-o manieră inteligentă, acest lucru presupunând în primul rând cunoaşterea acestor soluţii.

"Soluţiile smart sunt doar mijloace prin care eficientizăm resursele de care dispunem. Printre infrastructurile de care dispune societatea Naţională de Radiocomunicaţii, singura care dispune de 126 de antene în ţară, este infrastructura de WiMAX care, în contextul dezvoltării comunităţilor inteligente poate să asigure servicii de surveillance de tip 4k. Trebuie să ştim să folosim inteligent acest tip de infrastructuri, pentru ceea ce avem nevoie. Pentru dezvoltarea oraşelor şi comunităţilor inteligente, inclusiv la nivel mondial este implementată zona de LoRaWAN, ca şi nouă tehnologie, în proporţie de 75% pentru soluţii de comunităţi inteligente, faţă de soluţiile 5G, mai degrabă industriale, care reprezintă 25%", a explicat Preda.

Despre importanţa poziţionării cetăţeanului în centrul atenţiei administraţiei a vorbit Radu Mărginean, city manager Snagov, care a semnalat că "achiziţia de softuri şi dispozitive implementate insular nu înseamnă digitalizare. Ceea ce noi am vizat de la început a fost cetăţeanul, iar serviciile oferite acestuia trebuie să se transforme în mulţumire. Şi chiar în uimire. Am muncit enorm pentru a aduce oameni care au reuşit în zona privată cu succes".

Andrei Militaru, CEO Network One Distribution a menţionat importanţa proiectelor care aduc un grad de inovare în comunitate, prin capacitatea de a oferi un ajutor în mod special tinerilor, beneficiari ai unor proiecte şi soluţii la care altfel nu ar avea acces.

"Se vorbeşte mult despre finanţare, digitalizare, soluţii, dar mai puţin despre oameni. Ei sunt cei care trebuie incluşi în această dezvoltare. O localitate digitală va fi mai atractivă, self esteem-ul local va creşte. Cu eforturi susţinute din partea tuturor, Snagov-ul poate deveni un exemplu pentru toată România, există infrastructură, există finanţare şi viziune. Suntem alături pentru a vă oferi know-how, service, soluţii IT", a spus Militaru.

Bogdan Niţulescu, small, medium and corporate lead, Microsoft România, a atras atenţia că, dacă ne uităm la viitorul dezvoltării comunităţilor locale din România totul stă sub două mari componente Verde şi Digital.

"Mă bucur să văd cum acest proiect se aşează foarte bine pe ambele zone.(..) Mă bucur să poziţionăm acest proiect reuşit pentru comunitate, într-un pilot cu care să mergem mai departe şi să reuşim prin intermediul programelor de finanţare de care România beneficiază, prin care vedem posibilitatea de a finanţa astfel de transformări ale competenţelor digitale", a declarat Bogdan Niţulescu.

La rândul său, Marilena Ionaşcu, director educaţional Microsoft România, a subliniat cele două mari direcţii ale Comisiei Europene la nivel de educaţie, respectiv dezvoltarea unui ecosistem digital educaţional de înaltă performanţă, şi anume investiţii în infrastructură hardware şi software, şi creşterea continuă a abilităţilor şi a competenţelor pe drumul transformării digitale.

Evenimentul a continuat cu prezentarea realizată de Robert Pufan, arhitect tehnic Microsoft România, a Surface hub-ului, un sistem de videoconferinţă performant pus la dispoziţie în cadrul CID Snagov, ce permite ca toţi cei aflaţi online să aibă parte de aceleaşi experienţe ca şi cei prezenţi fizic în sală. Spre exemplu, sistemul integrează tehnologii ce permit vizualizarea întregii informaţii chiar şi atunci când lectorul acoperă tabla.

"Avem o istorie de peste 20 de ani şi cred că ne putem mândri cu faptul că suntem prima companie care a adus videoconferinţă în România. Cele mai mari reţele de videoconferinţă care sunt folosite azi, chiar şi în cazuri de maximă urgenţă sunt livrate de către noi. Astăzi, împreună cu partenerii de la Microsoft şi Logitech, furnizăm tehnologii care în urmă cu 10 ani păreau inaccesibile. Cred foarte mult că viitorul comunicării cu instituţiile publice se va putea realiza stând acasă, având încă un echipament la dispoziţie, aşa cum avem acum smartphone-ul pentru a accesa servicii publice (...) Astăzi, mai mult ca oricând este nevoie să îmbrăţişăm tehnologia, şi să o considerăm utilă şi necesară pentru a evolua", a afirmat Mădălin Neculăesei, director general ELTEK Multimedia.

Un alt demo a fost realizat de Laurenţiu Bunescu, director Programe de educaţie digitală, Fundaţia EOS România, pentru primul nivel al cursului de competenţe digitale de bază, destinat viitorilor cursanţi de la Snagov.

Programul Snagov Green&Clean va continua cu formarea primei serii de instruire în vederea obţinerii unor competenţe digitale avansate pentru administraţia locală, dar şi cu proiecte adresate tinerilor. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Ghersi, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: Asociația Română pentru Smart City/facebook.com

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.