logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Zborurile către România din statele europene au scăzut cu până la 72% în luna decembrie a acestui an (analiză)

Imagine din galeria Agerpres

Numărul zborurilor din statele europene unde locuieşte o parte semnificativă din diaspora românească s-a redus cu până la 72% în luna decembrie a acestui an, Italia, Spania şi Germania fiind ţările în relaţia cu care s-au înregistrat cele mai mari scăderi, relevă datele unei agenţii de turism online.

"Sărbătorile de iarnă au fost întotdeauna o ocazie aşteptată de românii care studiază sau muncesc în afara ţării să vină acasă, însă anul acesta zborurile către România au scăzut dramatic. Conform ultimelor date înregistrate de Vola.ro, în luna decembrie a acestui an numărul zborurilor din statele europene unde locuieşte o parte semnificativă din diaspora românească a scăzut cu până la 72%. Astfel, Italia a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de zboruri înspre România, urmată de Germania, cu o scădere de 64%, Spania, cu 58%, Franţa, cu 44%, şi Marea Britanie, cu 32%", conform Vola.ro.

Potrivit sursei citate, numărul de zboruri disponibile influenţează şi evoluţia preţurilor pe anumite rute. Astfel, din datele agenţiei menţionate, reiese că preţul biletelor de avion a crescut cu aproape 21% în medie, în perioada sărbătorilor.

"Aproape 6 milioane de români trăiesc în afara ţării şi aproximativ o treime dintre aceştia veneau în ţară în preajma sărbătorilor. Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa erau doar câteva dintre rutele pe care cu greu mai puteai găsi locuri disponibile în perioada sărbătorilor. Dacă în alţi ani ne sfătuiam turiştii să ajungă în aeroport cu 3 ore înainte de ora decolării, anul acesta îi încurajăm să călătorească cu grijă şi precauţie şi să efectueze doar zborurile absolut necesare. Companiile aeriene şi aeroporturile şi-au eficientizat până aproape de perfecţiune sistemul de curăţenie şi dezinfectare a spaţiilor publice şi a aeronavelor şi sperăm că în curând călătoriile vor reintra pe făgaşul normal", a declarat Claudia Tocilă, director marketing Vola.ro.

De asemenea, peste 50% dintre românii care vin acasă de sărbători au ca punct de plecare aeroporturi din Marea Britanie, Germania şi Italia. S-a observat o scădere mai mică a zborurilor efectuate de sărbători din Marea Britanie şi o cerere constantă pentru această rută de călătorie chiar şi dacă Marea Britanie a fost inclusă pe lista galbenă a României.

Conform analizei, cel mai ieftin zbor rezervat anul acesta a fost din Marea Britanie spre România şi a costat 5,75 euro/persoană, zbor dus-întors. Comparativ cu 2019 se observă o scădere a tarifului, când cel mai ieftin zbor a fost 12 euro/persoană, zbor dus-întors. Pe de altă parte, cea mai scumpă destinaţie a anului a fost Suedia, unde preţul unui bilet de avion înspre România a costat 835 euro/persoană, o creştere de 15% faţă de 2019, când preţul cel mai mare al unui bilet de avion a fost 726 euro/persoană.

De asemenea, anul acesta, preţul unui bilet de avion a crescut în medie cu 21%, comparativ cu 2019. Astfel, preţul mediu pentru un zbor din Marea Britanie în România a costat 172 euro/persoană, o creştere cu 19% faţă de anul precedent. Costul mediu al unui zbor din Franţa a costat 186 euro/persoană, semnificând o creştere de 22% faţă de 2019. Românii care au venit în ţară anul acesta din Germania au cheltuit în medie cu 15% mai mult faţă de anul trecut, respectiv 168 euro/persoană versus 146 euro/persoană în 2019. Zborurile dinspre Spania au avut cea mai mare creştere, în medie cu 27% faţă de anul trecut, iar românii au plătit în acest an 185 euro/persoană, zbor dus-întors.

"S-a observat o scădere în tarifele pentru zborurile din Italia către România de 15%, iar costul mediu al unui zbor în 2020 a fost de 95 euro/persoană, comparativ cu 112 euro/persoană anul trecut. De asemenea, costul mediu al zborurile interne pe teritoriul ţării a fost mai mic anul acesta cu 18%, când românii au achitat în medie 73 euro/persoană pe un zbor, faţă de 89 euro/persoană pentru un zbor în 2020", se menţionează în analiză.

Un alt trend important a fost interesul crescut al diasporei pentru zborurile cu asigurare medicală inclusă. În decembrie 2020, rezervarea călătoriilor cu asigurare medicală a crescut cu 38% faţă de 2019. Din cauza contextului actual, tot mai mulţi români doresc să achiziţioneze odată cu biletul de avion şi o asigurare medicală care acoperă inclusiv riscuri asociate Covid-19. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 18-01-2025 10:07

Circulație feroviară restricționată între stațiile Orbeni și Faraoani, pe firul I, sâmbătă dimineața

Circulația feroviară este restricționată temporar pe firul I, între stațiile Orbeni - Faraoani, din cauza deraierii de prima osie a unui vagon din compunerea unui tren privat de marfă, la km 270+600, informează Compania Națională de Căi Ferate CFR S.A., într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, AGERPRES. Potrivit sursei c

Economic 17-01-2025 16:06

APIA a autorizat Cereri de plată aferente anului 2024 pentru peste 90% din totalul fermierilor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 90% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES. Astfel, în perioada 2 decembrie 2024 - 17 ianuarie 2025, au fost autoriz

Economic 17-01-2025 15:59

ONRC: Fără termene și sancțiuni pentru înregistrarea mențiunii privind actualizarea obiectului de activitate

Un termen limită pentru înregistrarea mențiunii privind actualizarea obiectului de activitate, în conformitate cu noua clasificare, pentru societăți, persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) și familiale (IF) nu este prevăzut, precizează Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Instituția fac

Economic 17-01-2025 13:41

Barbu: Din discuțiile cu președintele ANSVSA, nu trebuie sacrificați toți porcii la apariția unui focar de pestă

În cazul apariției unui focar de pestă porcină nu vor mai fi sacrificați toți porcii, ci se va acționa pe fiecare sector în parte, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, după vizita premierului Marcel Ciolacu la ministerul de resort. 'Ca ministru al Agriculturii, mă interesează partea de zootehnie. Partea de

Economic 17-01-2025 13:25

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

Lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură a Lotului 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord (Autostrada de Centură), avansează, stadiul fizic pe întregul șantier ajungând la 30%, a anunțat, vineri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook. 'Constructorul român

Economic 17-01-2025 13:23

Barbu: Anul acesta vom produce 1,5 milioane de purcei în plus pe fermele pe care le-am început în 2023

România va avea anul acesta 1,5 milioane de porci în plus în fermele deschise în 2023, iar pe sectorul zootehnic există un program pentru dezvoltarea de ferme la vaca de lapte, astfel încât să acoperim gradul de autosuficiență în următorii 3 ani și pe partea de lactate, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu

Economic 17-01-2025 13:07

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitațiile de joi

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitațiile de joi, când a împrumutat 800 de milioane de lei, la dobânzi de 7,75% pe an, respectiv 7,98% pe an, prin două emisiuni de obligațiuni de stat de tip benchmark, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Economic 17-01-2025 13:04

Inflația din România este cea mai mare din UE pentru a zecea lună la rând (Eurostat)

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în decembrie până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în noiembrie, iar România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, cu un avans anual al prețurilor de 5,5%, arată datele publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eur

Economic 17-01-2025 11:55

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 5,94% pe an, de la 5,93% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.

Economic 17-01-2025 10:54

Zboruri TAROM dus-întors către Belgrad și Sofia, de la 199 de euro, începând cu 1 martie

Pasagerii TAROM vor beneficia de prețuri promoționale pentru zboruri dus-întors către Belgrad și Sofia, între 1 martie și 31 mai (data ultimului retur), începând de la 199 de euro, prin achiziționarea biletelor de avion în perioada 17-19 ianuarie 2025. Conform unui comunicat al companiei, prețul biletelor pentru o

Economic 17-01-2025 10:45

Românii au primit despăgubiri de 130 milioane lei pentru refacerea locuințelor în primele 9 luni din 2024

Companiile de asigurări au achitat în primele 9 luni ale anului trecut despăgubiri de 130 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuințe, conform datelor oficiale publicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), preluate de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Sp

Economic 17-01-2025 10:29

Grindeanu: A fost emisă autorizația de construire pentru secțiunea 3 (Leghin-Târgu Neamț) a autostrăzii Târgu Mureș-Târgu Neamț

Autorizația de construire pentru secțiunea Leghin - Târgu Neamț a autostrăzii Târgu Mureș - Târgu Neamț a fost emisă, a anunțat, vineri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook. 'A fost emisă autorizația de construire pentru secțiunea 3 (Leghin - Târgu Neamț) a autostr

Economic 17-01-2025 10:03

România, cel mai ieftin stat din UE la alimente și băuturi nealcoolice în 2023 (statistică)

România înregistra cele mai prețuri la alimente și băuturi nealcoolice în anul 2023, urmată de Polonia și Slovacia, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform INS, care are la bază datele Eurostat, România era în 2023 cel mai ieftin stat din UE pentru grupa 'Alimente și

Economic 17-01-2025 09:13

Banca Mondială înrăutățește previziunile privind evoluția economiei României

Economia românească va înregistra un avans de 2,1% în acest an, față de un nivel de 3,8% previzionat în iunie 2024, conform celui mai recent raport privind 'Perspectivele Economice Globale' (Global Economic Prospects), publicat joi de Banca Mondială. De asemenea, în 2026 creșterea PIB-ului României a

Economic 16-01-2025 18:06

CSALB: Soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și bănci/IFN-uri poate fi făcută exclusiv în cadrul Centrului Sal Bancar

Soluționarea alternativă a litigiilor/diferendelor dintre consumatorii de servicii financiar - bancare și bănci/IFN-uri poate fi făcută exclusiv în cadrul CSALB, acesta fiind cadrul normativ național în domeniu, a precizat organizația, joi seara. Reacția CSALB vine după ce