Italia intenționează să vândă active în valoare de 0,8% din PIB până în 2027

Trezoreria Italiei a anunțat, la prezentarea cadrului bugetar multianual, că autoritățile intenționează să vândă active în valoare de 0,8% din PIB până în 2027, pentru a ține sub control finanțele fragile ale statului, transmite Reuters.
Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni și-a propus ca până în 2026 să vândă pachete de acțiuni cu o valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro (23 miliarde de dolari), în încercarea de a reduce datoria publică uriașă a țării.
Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat săptămâna aceasta că Executivul va merge mai departe cu acest plan, deși a avertizat că actualele turbulențe de pe piețele financiare, din cauza politicii comerciale a SUA, fac necesară o prudență sporită.
Datoria publică a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro, ar urma să se situeze la 136,6% din PIB anul acesta, de la 135,3% din PIB în 2024, conform celor mai recente previziuni ale Executivului. Datoria ar urma să crească la 137,6% din PIB în 2026, înainte de a scădea la 137,4% din PIB în 2027.
De la numirea actualului Guvern în 2022, la bugetul de stat au ajuns peste patru miliarde de euro în urma vânzării de acțiuni la Monte dei Paschi di Siena (BMPS) și la grupul energetic SpA.
De asemenea, Italia ia măsuri pentru a vinde o participație de până la 14% în operatorul poștal național Poste Italiane SpA, o tranzacție evaluată la peste trei miliarde de euro.
În documentul Trezoreriei se menționează că ar urma să aibă loc vânzări de active imobiliare în valoare de peste 800 milioane de euro în fiecare an, în perioada 2025 - 2027.
Vineri, agenția de evaluare financiară S&P Global a îmbunătățit surprinzător ratingul suveran al Italiei la 'BBB plus', de la 'BBB', citând reducerea deficitului bugetar, reziliența exporturilor și încrederea că BCE va ține sub control orice presiuni inflaționiste. Italia, a treia economie a zonei euro, beneficiază acum de o perspectivă stabilă atribuită ratingului din partea S&P.
Luna aceasta, agenția de evaluare financiară Fitch a confirmat ratingul de credit al Italiei la 'BBB', cu perspectivă stabilă, în timp ce Moody's atribuie Italiei un rating 'Baa3' cu perspectivă stabilă.
Săptămâna aceasta Guvernul de la Roma a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei în 2025 GDP la 0,6%, de la un nivel de 1,2% estimat în septembrie, în timp ce în 2026 PIB-ul ar urma să crească cu 0,8%, de la un nivel de 1,1% estimat în septembrie.
Deficitul bugetar în 2025 ar urma să se situeze la 3,3% din PIB și anul viitor ar urma să scadă sub pragul stabilit de UE, de 3% din PIB, obiectivul pe termen lung fiind un deficit de 2,8% din PIB.
În schimb, datoria publică ar urma să crească de la 135,3% din PIB în 2024 la 137,6% din PIB până în 2026, urmând să scadă ușor în 2027.
Și S&P se așteaptă la un avans al economiei Italiei de 0,6% anul acesta, și avertizează că datoria nu se va stabiliza până în 2028. AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Bănciulea, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UE își suspendă, până la 14 iulie, contramăsurile împotriva taxelor vamale nejustificate anunțate de SUA
Uniunea Europeană și-a suspendat luni, până la 14 iulie, contramăsurile referitoare la taxele vamale nejustificate anunțate de SUA, măsura Bruxellesului fiind motivată de dorința de a oferi timp suficient pentru negocierile cu Washingtonul, indică un comunicat difuzat luni pe website-ul Comisiei Europene. Suspendarea a fost anunțată prim
Exporturile de diamante ale Indiei au coborât la nivelul minim al ultimelor două decenii
Exporturile Indiei de diamante tăiate și șlefuite s-au prăbușit în anul fiscal 2024/25, care s-a încheiat la 31 martie, până la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, pe fondul cererii reduse venite din SUA și China, a anunțat luni un organism reprezentativ, transmite Reuters. India este cel mai important centru mond
UE intenționează să publice, luna viitoare, o strategie referitoare la eliminarea combustibililor rusești
Uniunea Europeană intenționează să anunțe, la începutul lunii mai, care sunt pași necesari pentru eliminarea combustibililor fosili rusești, în ideea de a realiza un echilibru între obiectivul reducerii dependenței de importurile din Rusia și necesitatea de a reduce costurile cu energia pentru sectorul industrial, transmite Bloomberg.
Rusia se așteaptă la exporturi stabile de petrol și afaceri în creștere cu gaze naturale până în 2050
Rusia, al doilea mare exportator mondial de petrol și al doilea mare producător de gaze naturale, se așteaptă la o producție stabilă de petrol și o creștere semnificativă a producției și exporturilor de gaze naturale în următorul sfert de secol, conform noii strategii energetice publicate luni, transmite Reuters. Exporturile de gaze ale
Apple a fost lider pe piața de smartphone în primul trimestru grație lansării iPhone 16e
Grupul american Apple a avut cele mai mari vânzări de smartphone-uri în primul trimestru al acestui an, grație lansării modelului iPhone 16e și a cererii puternice în țări precum Japonia și India, arată datele publicate luni de firma de cercetare de piață Counterpoint Research, relatează Reuters. 'În conformitate cu
Tensiunile comerciale pot duce la prăbușiri ale burselor, avertizează FMI
Mari evenimente de riscuri geopolitice, inclusiv tensiuni comerciale, pot declanșa ample corecții ale prețului acțiunilor, a apreciat Fondul Monetar Internațional într-un raport publicat luni, transmite Reuters. La rândul lor, aceste corecții ale prețului acțiunilor pot amenința stabilitatea financiară, subliniază FMI într-un capitol publicat
Bursele salută scutirea de taxe a produselor electronice
Piețele bursiere din întreaga lume erau luni pe creștere, salutând anunțul autorităților americane privind scutirea provizorie a produselor electronice de la plata tarifelor vamale suplimentare, în timp ce dolarul continuă să piardă teren, un semn al pierderii încrederii în prima economie mondială, transmite AFP.
Exporturile chineze au crescut puternic tocmai înainte de intrarea în vigoare a tarifelor americane
Exporturile chineze au înregistrat un salt de 12,4% în ritm anual în luna martie, arată datele oficiale publicate luni, care scot în evidență o creștere puternică a livrărilor cu puțin timp înainte de intrarea în vigoare a tarifele vamale astronomice impuse de Washington pentru produsele chineze, relatează AFP. Cifrele ofici
China cere SUA 'să anuleze complet' taxele vamale reciproce
China a cerut duminică Statelor Unite 'să anuleze complet' taxele vamale reciproce, după decizia Washingtonului de vineri de a scuti produsele high-tech, relatează AFP. 'Îndemnăm Statele Unite să facă un pas mare pentru a-și corecta greșelile, să anuleze complet practica proastă a taxelor reciproce și să revină pe calea corec
Fondurile de pensii din Canada sunt interesate să facă investiții în Europa după tarifele introduse de Trump
Marile fonduri de pensii canadiene și-au majorat în ultimii ani investițiile în active americane, însă după măsurile adoptate de președintele SUA, Donald Trump, unele dintre aceste fonduri se uită spre Europa ca o destinație atractivă pentru alocarea capitalului, transmite Bloomberg. Trump a declanșat un război comercial glob
SUA: Smartphone-urile și computerele, scutite de suprataxele impuse de administrația Trump
Statele Unite, aflate în plin război comercial cu China, au decis să excepteze smartphone-urile și computerele de la recentele suprataxe vamale impuse de administrația Donald Trump, potrivit unui anunț al serviciului vamal american, relatează AFP. Aceste scutiri se aplică în special produselor electronice importate în Statele
Argentina elimină restricțiile asupra mișcărilor de capital după un acord cu FMI în valoare de 20 de miliarde de dolari
Argentina a încheiat, vineri, un nou acord de tip mecanism de finanțare extinsă (EFF), în valoare de 20 de miliarde de dolari, pe o perioadă de 48 de luni, cu Fondul Monetar Internațional (FMI), prin care va elimina o parte importantă din restricțiile sale asupra mișcărilor de capital și va relaxa cursul de schimb, transmite Reuters.
Trump susține că dolarul va fi 'întotdeauna' moneda de referință
Donald Trump a declarat vineri că dolarul va rămâne 'moneda de referință', în timp ce biletul verde este în cădere pe piețe, împovărat de politica vamală a președintelui american, notează AFP. 'Suntem moneda de referință. Întotdeauna vom fi... Cred că dolarul este grozav', a declarat republicanul la bordul Air Forc
SUA: Trump rămâne 'optimist' în ceea ce privește un acord comercial cu China (purtătoare de cuvânt)
Președintele american Donald Trump rămâne 'optimist' în ceea ce privește un acord comercial cu China, a declarat vineri Casa Albă, în timp ce între cele două puteri are loc o escaladare a disputei comerciale, care a început odată cu taxele vamale impuse de președintele SUA, relatează AFP. 'Președintele a spus c