logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia anunță măsuri pentru stimularea competitivității industriei auto europene pe plan mondial

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de acțiuni prin care pune la dispoziție 1,8 miliarde de euro pentru a crea un lanț de aprovizionare sigur și competitiv pentru materiile prime pentru baterii, care va contribui la sprijinirea creșterii industriei europene a autovehiculelor, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Sectorul european al autovehiculelor se află într-un moment critic de cotitură, provocat de schimbările tehnologice rapide și de creșterea concurenței. Pentru a face față schimbărilor viitoare, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat în ianuarie un dialog strategic privind viitorul industriei europene a autovehiculelor, un proces de colaborare și favorabil incluziunii menit să abordeze cele mai presante provocări ale sectorului. În acest context, Comisia a prezentat miercuri un plan de acțiune, care se bazează pe dialogul strategic.

'Există atât de mult potențial neexploatat pe piața mondială în ceea ce privește inovarea și soluțiile curate. Vreau ca industria noastră europeană a autovehiculelor să preia conducerea. Vom promova producția internă pentru a evita dependențele strategice, în special pentru producția de baterii. Ne vom respecta obiectivele convenite în materie de emisii, dar cu o abordare pragmatică și flexibilă. Obiectivul nostru comun este o industrie a autovehiculelor durabilă, competitivă și inovatoare în Europa, care să aducă beneficii cetățenilor noștri, economiei noastre și mediului nostru', a declarat Ursula von der Leyen, citată în comunicat.

Întreprinderile din sectorul autovehiculelor din UE rămân în urmă în ceea ce privește tehnologiile-cheie. Pentru a ajuta industria să devină lider în tranziția către vehicule bazate pe IA, conectate și automatizate, planul de acțiune prezintă o schimbare a treptelor de viteză. O alianță europeană dedicată vehiculelor conectate și autonome va reuni părțile interesate din sectorul autovehiculelor din Europa pentru a modela dezvoltarea vehiculelor de nouă generație și pentru a contribui la dezvoltarea software-ului comun și a hardware-ului digital necesar pentru a aduce această tehnologie la viață. Bancurile de testare la scară largă și 'spațiile de testare' de reglementare vor oferi inovatorilor libertatea de a-și testa și perfecționa tehnologiile pentru vehiculele autonome. Comisia va dezvolta în continuare cadrul de reglementare pentru vehiculele autonome. Aceste acțiuni vor fi sprijinite prin investiții comune public-privat în valoare de aproximativ un miliard de euro sprijinite de programul Orizont Europa în perioada 2025-2027.

Planul de acțiune este însoțit de Comunicarea privind decarbonizarea flotelor întreprinderilor, care evidențiază exemple de bune practici și încurajează statele membre să ia măsuri suplimentare pentru flotele întreprinderilor ecologice, care reprezintă aproximativ 60% din înmatriculările de autoturisme noi.

Comisia a luat act de cererea clară de mai multă flexibilitate în ceea ce privește obiectivele privind emisiile de CO2 și se angajează să abordeze această chestiune într-un mod echilibrat și echitabil. Comisia va propune luna aceasta o modificare specifică a Regulamentului privind standardele în materie de CO2 pentru autoturisme și camionete. Amendamentul, dacă va fi adoptat, ar permite producătorilor de autoturisme să își îndeplinească obiectivele de conformitate prin calcularea unei medii a performanței lor pe o perioadă de trei ani (2025-2027), permițându-le să compenseze orice deficit într-un an sau doi cu realizări excedentare în celălalt an (ceilalți ani), menținând în același timp nivelul general de ambiție în ceea ce privește obiectivele pentru 2025. De asemenea, Executivul comunitar va accelera lucrările de pregătire a revizuirii prevăzute a Regulamentului privind standardele în materie de CO2 pentru autoturisme și camionete.

În paralel, Comisia lucrează la modalități de stimulare a cererii de vehicule europene cu emisii zero. Planul de acțiune include măsuri care vor oferi stimulente pentru trecerea la vehicule cu emisii zero și vor consolida încrederea consumatorilor prin măsuri concrete, cum ar fi îmbunătățirea sănătății bateriilor și a posibilității de reparare a acestora.

Executivul comunitar va colabora în mod activ cu statele membre pentru a optimiza aceste sisteme de stimulente pentru consumatori.

Potrivit comunicatului, este esențial ca Europa să realizeze o producție de celule a UE competitivă din punctul de vedere al costurilor, care să acopere o mare parte din aprovizionarea cu baterii și să genereze valoare adăugată europeană de-a lungul lanțului de aprovizionare. Comisia va sprijini în continuare industria bateriilor din UE și o va ajuta să mențină o bază de producție europeană puternică, cu finanțare din Fondul pentru inovare. Comisia va analiza, de asemenea, sprijinul direct pentru producție acordat întreprinderilor producătoare de baterii și criteriile nelegate de preț pentru componente, cum ar fi cerințele în materie de reziliență.

Pentru a ajuta sectorul autovehiculelor din UE să abordeze provocările legate de deficitul de competențe, de necorelarea competențelor și de îmbătrânirea forței de muncă, Observatorul european pentru o tranziție echitabilă, astfel cum a fost lansat prin Pactul industrial curat, va elabora și va colecta date pentru a contribui la identificarea viitoarelor 'puncte fierbinți' preconizate în ceea ce privește dislocările locurilor de muncă și lacunele în materie de competențe. Comisia va extinde sprijinul acordat prin Fondul european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizați (FEG) pentru a-l face mai rapid și mai amplu, permițând întreprinderilor să declanșeze acțiuni de sprijin și sprijinind lucrătorii amenințați de disponibilizare imediată.

În plus, Executivul comunitar va colabora cu partenerii sociali și cu statele membre pentru a majora finanțarea din Fondul social european Plus (FSE+) pentru sectorul autovehiculelor, sprijinind lucrătorii care doresc să se recalifice și să caute noi oportunități de angajare. De asemenea, Comisia va utiliza evaluarea la jumătatea perioadei a FSE+ pentru a stimula statele membre să reprogrameze mai multe fonduri pentru sectorul autovehiculelor. În plus, astfel cum s-a anunțat în Pactul privind competențele, Comisia va propune o inițiativă consolidată pentru a sprijini lucrătorii din sectoare strategice precum industria autovehiculelor, concentrându-se asupra programelor de perfecționare și recalificare.

Pentru a spori reziliența industriei autovehiculelor din UE la concurența acerbă din străinătate, Comisia va asigura condiții de concurență echitabile prin utilizarea instrumentelor de apărare comercială, cum ar fi măsurile antisubvenție, pentru a proteja întreprinderile europene de concurența neloială. În același timp, negocierile cu țările partenere vor continua, pentru a spori accesul pe piață și oportunitățile de aprovizionare pentru industria autovehiculelor.

În plus, Executivul comunitar va propune măsuri pentru a se asigura că investițiile străine în sectorul autovehiculelor din UE contribuie la competitivitatea pe termen lung a industriei, depunând în același timp eforturi pentru a reduce sarcina administrativă asupra producătorilor auto europeni prin simplificarea reglementărilor. AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 322

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 16-04-2025 16:56

Rusia vrea să-și utilizeze activele înghețate pentru a cumpăra avioane Boeing

Rusia a cerut SUA să îi permită să cumpere avioane produse de Boeing prin utilizarea activelor înghețate ale statului rus, în valoare de miliarde de dolari, după ce se va ajunge la un acord de încetare a focului în Ucraina, a declarat pentru Bloomberg o sursă din apropierea autorităților de la Moscova. Parlamentar

Economic Extern 16-04-2025 15:17

UE investește 140 de milioane euro pentru implementarea de tehnologii digitale esențiale

Comisia Europeană a lansat, miercuri, patru noi cereri de propuneri în valoare de 140 de milioane de euro, în cadrul Programului ''Europa digitală'', informează un comunicat de presă al executivului comunitar. Acestea vizează stimularea implementării inteligenței artificiale (IA), promovarea competențelor digitale a

Economic Extern 16-04-2025 14:41

UNCTAD: Avansul economiei mondiale ar putea încetini până la 2,3% în acest an din cauza tensiunilor comerciale

Ritmul de creștere al economiei mondiale ar putea încetini până la 2,3% în acest an, deoarece tensiunile comerciale și incertitudinea favorizează o tendință de recesiune, a anunțat miercuri UNCTAD, organism al Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, transmite Reuters. ''Creșterea globală este preconizată să &ici

Economic Extern 16-04-2025 13:53

China răspunde Washingtonului că SUA au declanșat războiul comercial și îi cere să pună capăt amenințărilor

China a declarat miercuri că Statele Unite au fost 'cele care au început' războiul comercial și că dacă Washingtonul dorește să dialogheze trebuie să 'înceteze să mai folosească amenințările și șantajul', ca răspuns poziția exprimată marți de Casa Albă, conform căreia depinde de China să 'facă primul pas pentru a ajunge la un acord tarifar'

Economic Extern 16-04-2025 13:48

Google a eliminat peste 5,1 miliarde de reclame înșelătoare, în 2024 (raport)

Google a eliminat peste 5,1 miliarde de reclame înșelătoare și a blocat difuzarea sau a restricționat difuzarea de reclame pe mai mult de 1,3 miliarde de pagini, în decursul anului trecut, conform Google Ads Safety Report 2024, document dat publicității miercuri. 'În 2023, tendința principală a fost adopția inteligenței artificiale genera

Economic Extern 16-04-2025 12:27

România a redevenit țara cu cea mai mare inflație din UE, în martie

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în luna martie, până la 2,5%, de la un nivel de 2,7% în februarie, însă România a redevenit țara cu cea mai ridicată inflație, cu un avans anual al prețurilor de 5,1%, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat. Luna trecută, țările membre UE cu cele mai sc

Economic Extern 16-04-2025 12:15

Centralele nucleare din Europa sunt date la o parte de avansul energiei verzi

Ziua abia a început să se lungească și producția de energie regenerabilă este atât de puternică încât forțează reactoarele nucleare din Europa să facă ajustări costisitoare, informează Bloomberg. Energia fotovoltaică urmează să inunde rețelele și să ducă la prăbușirea prețurilor la electricitate în lunile următoare, forțând

Economic Extern 16-04-2025 10:51

Planul eminenței cenușii a președintelui Trump pentru o reformă financiară globală (AFP)

O reformă globală majoră menită să deprecieze dolarul în avantajul Statelor Unite, cu pistolul la tâmpla partenerilor Washingtonului, este planul unuia din principalii consilieri ai președintelui Donald Trump și ar putea fi sursa politicii liderului de la Casa Albă, transmite miercuri AFP într-o analiză. Doctrina, detaliată într-un text

Economic Extern 16-04-2025 10:32

Economia chineză a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru

În primele trei luni ale anului, economia chineză a înregistrat o creștere peste așteptări, grație unui consum solid și producției industriale, însă analiștii se tem că situația ar putea să se schimbe după noile tarife vamale exorbitante impuse de Donald Trump, care reprezintă cel mai mare pericol din ultimele decenii pentru gigantul asiatic, transmite Reut

Economic Extern 16-04-2025 09:57

Apple a transportat cu avionul, din India în SUA, telefoane iPhone în valoare de două miliarde de dolari, în martie

Foxconn și Tata, principalii furnizori din India ai gigantul american Apple, au transportat cu avionul, din India spre SUA, telefoane iPhone cu o valoare record de aproape două miliarde de dolari în luna martie, în condițiile în care Apple a încercat să ocolească tarifele vamale suplimentare anunțate de președintele Donald Trump, transmite Reuters.

Economic Extern 16-04-2025 09:33

Agenția europeană de rating Scope avertizează SUA că ar putea să o retrogradeze

Agenția europeană de evaluare financiară Scope a avertizat că ar putea să retrogradeze SUA dacă un război comercial prelungit va afecta încrederea pe termen lung în dolarul american sau dacă președintele Donald Trump va implementa și alte măsuri extreme, precum controale asupra capitalului, transmite Reuters. Printre consecințele tarifelor comercia

Economic Extern 15-04-2025 22:40

VIDEO Taxe vamale: Casa Albă pasează 'mingea' în terenul Chinei

Mingea este în terenul Chinei' dacă vrea să scadă tarifele impuse de Donald Trump, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, asigurând că Washingtonul 'nu are nevoie de un acord' cu Beijingul, notează AFP. 'China vrea ceea ce avem noi, ceea ce vrea fiecare țară și ceea ce avem noi:

Economic Extern 15-04-2025 17:16

BTA: Bulgaria acordă o importanță strategică legăturilor cu România, spune ministrul Economiei, Peter Dilov

Ministrul bulgar al Economiei și Industriei, Peter Dilov, a avut marți o întâlnire cu președintele Camerei de Comerț Bulgaro - Române, Victor Gugushev, la care cei doi au discutat despre relațiile economice bilaterale și oportunitățile pentru îmbunătățirea conectivității între Bulgaria și România, de pe urma căreia ar beneficia afa

Economic Extern 15-04-2025 16:19

FMI avertizează că politicile migratorii restrictive pot limita productivitatea

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat marți că, deși afluxurile mari și neașteptate de migranți legali și refugiați ar putea agrava tensiunile sociale, implementarea unor politici restrictive poate limita productivitatea țărilor, transmite EFE. 'Implementarea politicilor restrictive privind migranții și refugiații poate, în

Economic Extern 15-04-2025 13:29

Vânzările globale de automobile electrice au crescut puternic în luna martie

Vânzările globale de automobile electrice au crescut cu 29% în ritm anual în luna martie, ajutate de creșterile înregistrate în China și Europa, în timp ce piața automobilelor electrice din America de Nord a fost afectată de politicile președintelui SUA, Donald Trump vizând standardele de emisii și incertitudinile cu privire