Februarie, lună neagră pentru Bitcoin după anunțul lui Trump de a impune tarife comerciale (analiză)

Bitcoin a înregistrat scăderi de aproape 20% în februarie, pe fondul anunțului administrației Trump de a impune tarife comerciale, ceea ce a provocat un val de teamă în piață, însă decizia de a înființa o rezervă strategică a cripto a adus un plus de încredere salvator, se arată într-o analiză de specialitate, dată marți publicității.
Potrivit sursei citate, Bitcoin a încheiat luna februarie sub pragul de 80.000 de dolari, înregistrând un declin de 17%, aceasta fiind cea mai mare scădere din iunie 2022. Este vorba despre o scădere influențată de anunțul privind noile tarife comerciale impuse de Donald Trump pentru China, Canada și Mexic, care a declanșat un val de 'frică extremă' pe piață. Această teamă a dus la o vânzare masivă a criptomonedelor.
În plus, ETF-urile Bitcoin au înregistrat ieșiri semnificative de fonduri, însumând peste 3 miliarde de dolari în doar opt zile, fiind vorba despre cel mai mare volum de retrageri de la lansarea acestora în ianuarie 2024, subliniază analiza Bitget, lider global în domeniul schimbului de criptomonede.
'În același timp, interesul pentru Bitcoin pare să se diminueze. Datele Google Trends arată că numărul căutărilor pentru 'Bitcoin' a atins un vârf în jurul lunii noiembrie 2024, după realegerea lui Trump și creșterea Bitcoin la 100.000 de dolari. Totuși, volumul de căutări a revenit ulterior la nivelurile anterioare ultimului trimestru din 2024', spun specialiștii Bitget.
Ulterior, anunțul lui Donald Trump din 2 martie, privind înființarea unei Rezerve Strategice Cripto a SUA, a generat o creștere importantă a prețurilor activelor digitale, capitalizarea totală a pieței cripto crescând cu peste 300 de miliarde de dolari în doar 24 de ore.
Noua rezervă strategică va include principalele active digitale, precum Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana și Cardano, ceea ce a dus la o apreciere imediată a pieței. Bitcoin a înregistrat un salt de peste 11%, ajungând la 94.164 dolari, în timp ce Ethereum a crescut cu aproximativ 13%, atingând 2.516 dolari.
'Prin această inițiativă, noua administrație americană își respectă promisiunea inițială de a accelera adopția cripto, consolidând, astfel, poziția SUA printre regiunile cu cele mai avansate politici din domeniu la nivel global', menționează analiștii.
Următorii pași de urmărit sunt reacțiile SEC (prin intermediul 'Crypto Task Force') și IRS, în special în ceea ce privește reglementările fiscale asociate acestei inițiative. De asemenea, Summitul Cripto de la Casa Albă, care urmează să aibă loc în curând, este așteptat să ofere mai multe detalii despre planurile administrației privind sectorul cripto.
În același timp, mișcarea ar putea declanșa un efect de domino la nivel global, determinând alte țări să își reexamineze politicile cripto și să adopte o abordare mai permisivă. Acest lucru ar putea accelera, astfel, o posibilă schimbare internațională în reglementarea activelor digitale, subliniază analiza Bitget.
Bitcoin se tranzacționează într-un interval prognozat de 85.000 - 102.000 dolari, cu fluxurile de capital din ETF-uri jucând un rol esențial în direcția sa pe termen scurt. Datele privind intrările de fonduri din această săptămână ar putea propulsa Bitcoin la vârful de peste 100.000 de dolari, testând potențialul prag de 102.000 de dolari.
Pe de altă parte, istoricul ciclurilor de halving sugerează o consolidare a prețului între 95.000 și 100.000 de dolari, ceea ce face din luna martie o fază de acumulare înaintea unor mișcări mai pronunțate așteptate în mijlocul anului 2025.
La rândul ei, Ethereum (ETH) se menține în intervalul 2.300 - 2.800 dolari, cu potențial de creștere determinat de upgrade-ul Pectra, așteptat în T1 2025. Dacă progresul pe testnet (copie a blockchain-ului real, dar fără implicații financiare reale) se accelerează, ETH ar putea urca spre 3.800 - 4.000 de dolari.
Evoluția Bitcoin va avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra ETH: dacă BTC depășește 100.000 dolari, ETH ar putea ajunge la 2.600 - 2.800 dolari; dacă BTC scade la 85.000 de dolari, ETH ar putea coborî la 2.200 de dolari.
'Cu un RSI (Relative Strength Index - Indicele de Forță Relativă) de 27,94, ETH este în prezent supravândut, ceea ce sugerează o posibilă revenire dacă impulsul de cumpărare se reia. Totuși, un eșec în menținerea prețului peste media mobilă simplă (SMA) pe 25 de zile, de 2.590 de dolari, ar putea duce la o continuare a scăderii înainte de o revenire semnificativă', conform analizei.
Următoarele 30 de zile sunt critice pentru piața criptomonedelor. Evoluția pieței cripto este puternic influențată de mai mulți factori macroeconomici esențiali. Unul dintre aceștia este răspunsul Chinei la noile dezvoltări din sectorul cripto, având în vedere impactul său asupra mineritului și reglementărilor globale, arată Bitget.
În paralel, deciziile Rezervei Federale privind politica monetară joacă un rol crucial, întrucât modificările ratelor dobânzilor și măsurile de lichiditate pot afecta apetitul investitorilor pentru active digitale. De asemenea, reglementările susținute de Trump ar putea influența semnificativ industria, fie stimulând adopția cripto prin politici favorabile, fie contracarând provocările economice existente. Aceste elemente vor modela direcția pieței cripto în perioada următoare, susțin specialiștii Bitget.
'Următoarele 30 de zile sunt critice pentru clarificarea direcției pieței, în condițiile în care așteptările privind reglementările și fluxurile de capital din ETF-uri pot influența puternic trendurile pe termen scurt', subliniază aceștia.
Fondată în 2018, Bitget este lider global în domeniul schimbului de criptomonede și o companie de top în spațiul Web3. Cu peste 45 de milioane de utilizatori în peste 150 de țări și regiuni, Bitget își dedică eforturile pentru a ajuta utilizatorii să tranzacționeze mai inteligent, oferind funcția inovatoare de copy trading și alte soluții de tranzacționare, precum și acces în timp real la prețurile Bitcoin, Ethereum și ale altor criptomonede. Cunoscut anterior sub numele de BitKeep, Bitget Wallet este un portofel cripto multi-chain de clasă mondială, care oferă soluții cuprinzătoare pentru Web3, inclusiv funcționalități de portofel digital, swap de tokenuri, piață NFT, browser DApp și multe altele. AGERPRES/(AS - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Renault a primit 850 de comenzi pentru versiunea electrică a R5 Turbo chiar dacă costă 155.000 de euro
Grupul auto francez Renault a informat miercuri că ediția limitată a versiunii electrice a celebrului hatchback R5 Turbo a înregistrat 850 de comenzi în prima săptămână, chiar dacă prețurile încep de la 155.000 de euro, transmite Reuters. Modelul original R5 Turbo din 1980, conceput pentru a participa la cursele de raliu, a fost reinven
UE se gândește să impună tarife la avioanele Boeing ca măsură de represalii
Uniunea Europeană intenționează să propună statelor membre introducerea de tarife vamale pentru avioanele produse de constructorul american Boeing, într-un moment în care se pregătește să reacționeze dacă discuțiile comerciale cu Washingtonul vor eșua, informează un articol publicat miercuri în cotidianul Financial Times. Comisia Europeană, c
Eurostat: Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană, în martie
Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro, în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un nivel stabil în UE și o creștere de 0,2% în zona euro, conform datelor publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Eurostat p
Cotațiile la țiței cresc, după anunțarea discuțiilor comerciale dintre SUA și China
Cotațiile la țiței au crescut miercuri, investitorii concentrându-se pe indiciile privind scăderea producției în Statele Unite și pe discuțiile comerciale dintre SUA și China, transmite Reuters. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a urcat cu 0,50 dolari, la 59,59 do
Ferrari va începe să comercializeze primul său model electric în luna octombrie 2026
Constructorul auto italian Ferrari va demara procesul de lansare a primului său automobil complet electric în luna octombrie a acestui an, iar procesul se va derula de-a lungul a trei etape, a declarat marți directorul general Benedetto Vigna, transmite Reuters. Cu prilejul publicării rezultatelor pe primul trimestru al acestui an, Vigna
IIF: Datoria mondială a atins un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari în primul trimestru
Datoria mondială a crescut cu aproximativ 7.500 de miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, atingând un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari, arată un raport publicat marți de Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters. Pot
UE și-a prezentat foaia de parcurs pentru eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia
Foaia de parcurs REPowerEU, prezentată marți de Comisia Europeană, deschide calea pentru ca UE să pună capăt dependenței de energia rusă prin oprirea importului de gaze și petrol din Rusia și prin eliminarea treptată a energiei nucleare rusești, asigurând în același timp aprovizionarea cu energie și prețuri stabile la energie în întreaga Uniun
Deficitul balanței comerciale a SUA a atins un nivel record în luna martie
Deficitul balanței comerciale a SUA, pe care președintele Donald Trump vrea să îl reducă, a atins un nou maxim istoric în luna martie, în condițiile în care companiile au majorat importurile înainte de intrarea în vigoare a tarifelor, informează Reuters și AFP. Datele oficiale publicate marți de Departamentu
Producătorul păpușilor Barbie majorează prețurile în SUA din cauza tarifelor lui Trump
Grupul american Mattel, producătorul păpușilor Barbie, a anunțat că renunță la obiectivele sale financiare anuale și totodată va majora prețurile la unele produse vândute în SUA, în condițiile în care tarifele extinse anunțate de Administrația Trump i-au majorat costurile cu input-urile, informează Reuters. 'Dat fii
UE va impune tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuțiile bilaterale eșuează (Bloomberg)
Uniunea Europeană intenționează să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, în eventualitatea în care discuțiile comerciale care se poartă în prezent nu vor duce la un rezultat satisfăcător pentru blocul comunitar, au declarat marți pentru Bloomberg mai multe surse din apropi
Slovacia a detectat un focar de pestă porcină și sacrifică peste 18.000 de porci
Slovacia a detectat un focar de pestă porcină la o fermă din sudul țării, situație care a determinat autoritățile să înceapă sacrificarea a peste 18.000 de animale, relatează marți mass-media locale citate de agenția EFE. Focarul, descoperit la o fermă din localitatea Dolné Semerovce, este primul confirmat anul acesta în Slovacia și în
Comisia Europeană consideră inacceptabile taxele și avertizează că toate opțiunile sunt pe masă, în lipsa unui acord
Comisia Europeană a transmis marți că taxele impuse Uniunii Europene de Statele Unite ale Americii 'nu sunt acceptabile' și a atenționat că 'toate opțiunile sunt în continuare pe masă', pentru a răspunde Washingtonului în cazul în care nu se ajunge la un acord satisfăcător în urma negocierilor, relatează agenția EFE.
Eurostat: Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a rămas stabil în 2024
Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut ușor, până la 28,72 euro pentru 100 kWh în semestrul doi din 2024, comparativ cu 28,89 euro pentru 100 kWh în prima jumătate a anului trecut, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Acest nivel de preț rămâne
Eurostat: Ungaria, Croația și România, cele mai scăzute prețuri la gaze din UE
În semestrul doi din 2024, prețul mediu la gaze pentru consumatorii casnici din UE a crescut pentru prima dată după reducerea care a urmat crizei energetice din 2022, în timp ce Ungaria, Croația și România au avut cele mai scăzute prețuri, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În
Eurostat: Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, cel mai semnificativ declin din UE al prețurilor producției industriale, în martie
Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 1,6% în UE și în zona euro în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în UE și de 0,2% în zona euro, iar cel mai sever declin a fost în Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, arată datele publicate marți d