logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Industria auto din UE solicită retragerea amenzilor pentru exces de emisii de CO2, în 2025

Imagine din galeria Agerpres

Industria auto europeană consideră că tranziția către vehicule verzi este ireversibilă, dar solicită Executivului comunitar mai multă flexibilitate și retragerea amenzilor pentru excesul de emisii de CO2, prevăzute pentru 2025, pentru a putea rămâne pe drumul cel bun fără a afecta competitivitatea sectorului, relatează agenția EFE.

'Nu este vorba despre schimbarea destinației, ci despre ajustarea modului în care ajungem acolo', a declarat, marți, directorul general al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), la o întâlnire cu presa, la care au participat și alți experți din industria auto, ce reprezintă în jur de 7% din PIB-ul UE și care se confruntă cu mari turbulențe.

Producătorii auto se află în plină negociere cu Executivul comunitar pentru a adapta exigențele climatice la o realitate mai puțin optimistă pentru vehiculele electrice decât atunci când au fost aprobate obiectivele, fiind într-un 'dialog strategic' care va clarifica un plan de acțiune pentru industria auto, pe care Comisia Europeană îl va prezenta pe 5 martie.

Acest exercițiu de revizuire a foii de parcurs este supravegheat direct de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și, în acest context, producătorii se vor întâlni miercuri cu comisarul pentru Climă, Wopke Hoekstra, joi cu vicepreședinta CE pentru locuri de muncă, Roxana Mînzatu, și săptămâna viitoare cu omologul pentru suveranitatea tehnologică, Henna Virkkunen.

Obiectivul acestui dialog este recuperarea competitivității producătorilor europeni, în contextul în care electrificarea parcului auto avansează într-un ritm mai lent decât se estimase și, în 2024, vânzările de mașini electrice în UE au scăzut cu 5,9% comparativ cu anul anterior.

Industria reclamă faptul că nu a fost dezvoltat ecosistemul necesar pentru impulsionarea producției de baterii în UE, că nu sunt suficiente puncte de încărcare, nici stimulente fiscale la achiziția de autovehicule curate și nici un avantaj clar al prețului la încărcarea cu electricitate autogenerată în loc de a cumpăra benzină.

Producătorii semnalează că electrificarea trebuie să rămână, dar cer o ajustare a planurilor pentru ca această transformare să funcționeze.

Amenzi în 2025

Legislația comunitară cere ca în 2025 flotele vândute să emită cu 15% mai puțin CO2, comparativ cu 2021, țintă care va ajunge la 55% în 2030 și la 100% în 2035, motiv pentru care problema cea mai presantă pentru producători sunt amenzile pe care vor trebui să le plătească dacă nu îndeplinesc ținta în 2025.

Constructorii de autovehicule nu atacă, încă, data cheie, 2035, pentru că înțeleg că aceasta poate fi abordată mai târziu, dacă va fi necesar, ci deocamdată se limitează la a cere planuri realiste pe termen scurt, mediu și lung.

Aceste amenzi ar fi în jur de 15 miliarde de euro, potrivit producătorilor, și, dacă nu va exista o scutire pe termen scurt, atât pentru autoturisme cât și pentru camionete, aceste resurse vor fi deturnate de la investițiile în tehnologii curate.

De asemenea, aceștia sugerează că, în plus față de soluții precum plata de amenzi sau reducerea producției (ceea ce va implica și venituri mai mici și locuri de muncă mai puține), ar trebui căutate alte formule, precum cele aplicate de Marea Britanie sau Coreea, care stabilesc obiective pe ani, dar permit să fie atinse în perioade de trei ani, în loc de anual.

Totodată, ei semnalează că problema nu sunt amenzile în sine, care nu ar reprezenta o mare lovitură financiară în 2025, deoarece producătorii vor acoperi aceste costuri suplimentare pe plan intern, de exemplu prin reducerea producției și a numărului de angajați. Constructorii auto susțin că marele obstacol este dat de incertitudinea de reglementare și de impactul acesteia asupra deciziilor de investiții, dat fiind faptul că vânzările de vehicule electrice au scăzut cu 25% în perioada martie-octombrie 2024, o reducere similară celei din timpul pandemiei.

Tensiuni comerciale

Producătorii auto reamintesc și faptul că Europa depinde de alte piețe, în special de China, pentru a se aproviziona cu diverse componente și cu materii prime esențiale pentru un vehicul electric.

În acest sens, producătorii europeni de autovehicule nu vor un război al taxelor între Europa și China, căreia Comisiei Europeană a decis să îi aplice tarife vamale de până la 35%, considerând că Beijingul subvenționează ilegal producătorii săi, ceea ce a dus la un răspuns tarifar din partea gigantului asiatic împotriva Mercedes și, în măsură mai mică, a BMW.

Totodată, nu vor nici un război comercial între blocul comunitar și Statele Unite ale Americii. Recunosc că nu există un răspuns ușor, dar producătorii subliniază că industria auto din Uniunea Europeană este singura cu adevărat globală, care vinde pe toate piețele lumii și susțin că tarifele le-ar aduce daune.

Cote minime de autovehicule curate

Una dintre propunerile care au stârnit interes în cadrul Comisiei Europene este introducerea de cote minime obligatorii de autovehicule verzi în flotele corporațiilor, care să reprezinte aproximativ 40% din mașinile noi vândute în UE.

Însă, producătorii avertizează că acest concept ar putea fi o sabie cu două tăișuri. Companiile și-ar putea înnoi flotele cu frecvență mai scăzută, de exemplu dacă infrastructura de încărcare nu este suficientă, ceea ce va determina ca parcul auto să fie tot mai vechi și mai puțin eficient față de mașinile cu combustie mai moderne și, prin urmare, cu emisii mai reduse de dioxid de carbon. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 347

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 31-03-2025 14:11

Airbus: Gestionăm mai bine perturbările din lanțurile de aprovizionare

Perturbările din lanțurile de aprovizionare, care întârzie livrările de aeronave, se reduc, și Airbus le gestionează din ce în ce mai bine, a afirmat luni Benoit de Saint-Exupery, vicepreședinte responsabil de vânzări al diviziei de avioane comerciale, în Taiwan, transmite Reuters. Conform datelor publicate recent

Economic Extern 31-03-2025 13:18

Comisia Europeană sprijină 135 de proiecte pentru a ajuta statele membre să pună în aplicare agenda de reforme

Comisia Europeană a aprobat, luni, o nouă rundă de 135 de proiecte în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic (IST), pentru a susține statele membre să pregătească, să conceapă și să pună în aplicare în total 390 de reforme în 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Proiectele selectate vor ajuta statele membre

Economic Extern 31-03-2025 12:26

Gazprom va majora livrările de gaze prin conducta TurkStream în luna aprilie, susține operatorul slovac SPP

Grupul rus Gazprom își va majora semnificativ livrările de gaze spre Slovacia prin conducta TurkStream, începând din aprilie, a declarat luni directorul firmei de stat SPP, operatorul rețelei de gazoducte din Slovacia, Vojtech Ferencz, transmite Reuters. Luna trecută, SPP a anunțat că Gazprom a reluat furnizarea de gaze naturale către Slovaci

Economic Extern 31-03-2025 12:19

Profitul Huawei a scăzut puternic în 2024 pe fondul majorării cheltuielilor cu cercetarea

Gigantul chinez din domeniul tehnologiei pro a raportat luni o scădere de 28% a profitului net în anul 2024, după ce compania a majorat cheltuielile cu cercetarea și dezvoltarea (R&D), transmite Reuters. Anul trecut, Huawei a înregistrat un profit net de 62,6 miliarde yuani (8,63 miliarde dolari), comparativ cu un rezultat net de 87 miliarde yu

Economic Extern 31-03-2025 11:09

Tarifele lui Trump ar trebui să lanseze 'un marș spre independență' în Europa, spune Christine Lagarde

Războiul comercial demarat de președintele SUA, Donald Trump, ar trebui să antreneze 'un marș spre independență' în Europa, a afirmat luni președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, transmite AFP. Trump ar urma să anunțe miercuri un set de tarife vamale, în ceea ce liderul de la Casa Albă a denumit deja 'Liberation Da

Economic Extern 31-03-2025 10:59

Rusia și SUA discută proiecte privind exploatarea metalelor de pâmânturi rare, declară un emisar al lui Putin

Rusia și SUA au inițiat discuții despre proiecte comune în domeniul metalelor de pământuri rare, precum și despre alte proiecte în Rusia, iar unele companii și-au exprimat deja interesul față de acestea, conform unor declarații făcute luni de trimisul președintelui Vladimir Putin pentru investiții, citate de Reuters. În

Economic Extern 31-03-2025 10:24

Taxele vamale americane vor viza 'toate țările', declară Donald Trump

Taxele vamale reciproce pe care Washingtonul intenționează să le anunțe miercuri vor viza 'toate țările' și nu doar pe cele care prezintă cele mai mari dezechilibre comerciale cu SUA, a declarat duminică Donald Trump, informează luni AFP. 'Vom începe cu toate țările, vom vedea', a declarat Trump în fața jurnaliștilo

Economic Extern 31-03-2025 09:27

Al treilea producător mondial de oțel a înregistrat pierderi de aproape un miliard de dolari în 2024

Grupul chinez Angang Steel, al treilea producător mondial de oțel, a raportat luni pierderi de aproape un miliard de dolari pentru anul 2024, o nouă dovadă a condițiilor dificile în industria siderurgică, pe fondul scăderii cererii și prăbușirii prețurilor, transmite AFP. Într-un comunicat remis autorităților bursiere, Angang Steel Co Ltd., divizia

Economic Extern 31-03-2025 08:47

Cotația aurului a trecut de 3.100 de dolari uncia pe fondul războaielor comerciale

Aurul a început săptămâna cu un nou maxim istoric, pe măsură ce investitorii se îndreaptă spre activele sigure în contextul îngrijorărilor că noile tarife vamale anunțate de președintele SUA, Donald Trump, vor intensifica un război comercial global, transmite Bloomberg. Pe piața spot, uncia de aur se tranzacționa, în jurul o

Economic Extern 31-03-2025 04:27

Beijingul descoperă un câmp petrolier în Marea Chinei de Sud

Compania petrolieră chineză CNOOC a descoperit un câmp petrolier important în estul Mării Chinei de Sud, cu rezerve dovedite de peste 100 de milioane de tone, a informat luni agenția de presă Xinhua, preluată de AFP. Potrivit Xinhua, câmpul identificat, Huizhou 19-6, este situat la aproximativ 170 de kilometri în largul

Economic Extern 29-03-2025 21:52

Chile: Președintele Boric merge în India în căutarea diversificării piețelor în fața incertitudinii globale aduse de administrația Trump

Președintele chilian Gabriel Boric începe duminică o vizită oficială în India cu scopul de a extinde relațiile bilaterale și de a accelera o nouă strategie de diversificare a piețelor într-un context internațional marcat de incertitudinile ce decurg din deciziile economice și politice ale Statelor Unite după revenirea la Casa Albă a președintelui Do

Economic Extern 29-03-2025 17:46

UE subliniază că legăturile cu China trebuie să se bazeze pe 'deschiderea simetrică a piețelor'

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a subliniat vineri interesul blocului comunitar de a construi o relație cu China bazată pe 'condiții egale' și 'deschidere simetrică a piețelor', după ce a avut o întâlnire la Beijing cu ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao, informează EFE. 'Trebuie să ne

Economic Extern 29-03-2025 12:19

Țările UE studiază noi instrumente pentru a face stocarea de gaze mai flexibilă

Statele membre UE analizează posibilitatea de a împuternici Comisia Europeană astfel încât aceasta să permită obiective mai flexibile cu privire la umplerea depozitelor de gaze, dacă prețurile explodează din cauza speculațiilor sau a manipulării pieței, transmite Bloomberg. După criza energetică din 2022, Bruxelles-ul a impus

Economic Extern 29-03-2025 10:00

BTA: IAG a început să producă vehicule militare la o fabrică din Burgas

Compania International Armored Group (IAG) a început să producă vehicule blindate la noua sa uzină construită la Burgas, a informat compania într-un comunicat de presă transmis marți, transmite BTA. IAG a subliniat că acest lucru a fost posibil grație unui parteneriat cu firme din industria de apărare din Bulgaria, precum și cu org

Economic Extern 28-03-2025 20:06

SUA caută ouă în Europa pentru a reduce prețurile acasă

Guvernul american a demarat o vânătoare globală de ouă, încercând să obțină exporturi din partea țărilor din Europa și alte părți, pentru a răspunde la o gravă criză care a dus prețurile la ouă în magazinele din SUA la valori record, transmite AP. Germania, Italia, Polonia și Suedia se numără printre țările contactate de Departamentul a