logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Industria auto din UE solicită retragerea amenzilor pentru exces de emisii de CO2, în 2025

Imagine din galeria Agerpres

Industria auto europeană consideră că tranziția către vehicule verzi este ireversibilă, dar solicită Executivului comunitar mai multă flexibilitate și retragerea amenzilor pentru excesul de emisii de CO2, prevăzute pentru 2025, pentru a putea rămâne pe drumul cel bun fără a afecta competitivitatea sectorului, relatează agenția EFE.

'Nu este vorba despre schimbarea destinației, ci despre ajustarea modului în care ajungem acolo', a declarat, marți, directorul general al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), la o întâlnire cu presa, la care au participat și alți experți din industria auto, ce reprezintă în jur de 7% din PIB-ul UE și care se confruntă cu mari turbulențe.

Producătorii auto se află în plină negociere cu Executivul comunitar pentru a adapta exigențele climatice la o realitate mai puțin optimistă pentru vehiculele electrice decât atunci când au fost aprobate obiectivele, fiind într-un 'dialog strategic' care va clarifica un plan de acțiune pentru industria auto, pe care Comisia Europeană îl va prezenta pe 5 martie.

Acest exercițiu de revizuire a foii de parcurs este supravegheat direct de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și, în acest context, producătorii se vor întâlni miercuri cu comisarul pentru Climă, Wopke Hoekstra, joi cu vicepreședinta CE pentru locuri de muncă, Roxana Mînzatu, și săptămâna viitoare cu omologul pentru suveranitatea tehnologică, Henna Virkkunen.

Obiectivul acestui dialog este recuperarea competitivității producătorilor europeni, în contextul în care electrificarea parcului auto avansează într-un ritm mai lent decât se estimase și, în 2024, vânzările de mașini electrice în UE au scăzut cu 5,9% comparativ cu anul anterior.

Industria reclamă faptul că nu a fost dezvoltat ecosistemul necesar pentru impulsionarea producției de baterii în UE, că nu sunt suficiente puncte de încărcare, nici stimulente fiscale la achiziția de autovehicule curate și nici un avantaj clar al prețului la încărcarea cu electricitate autogenerată în loc de a cumpăra benzină.

Producătorii semnalează că electrificarea trebuie să rămână, dar cer o ajustare a planurilor pentru ca această transformare să funcționeze.

Amenzi în 2025

Legislația comunitară cere ca în 2025 flotele vândute să emită cu 15% mai puțin CO2, comparativ cu 2021, țintă care va ajunge la 55% în 2030 și la 100% în 2035, motiv pentru care problema cea mai presantă pentru producători sunt amenzile pe care vor trebui să le plătească dacă nu îndeplinesc ținta în 2025.

Constructorii de autovehicule nu atacă, încă, data cheie, 2035, pentru că înțeleg că aceasta poate fi abordată mai târziu, dacă va fi necesar, ci deocamdată se limitează la a cere planuri realiste pe termen scurt, mediu și lung.

Aceste amenzi ar fi în jur de 15 miliarde de euro, potrivit producătorilor, și, dacă nu va exista o scutire pe termen scurt, atât pentru autoturisme cât și pentru camionete, aceste resurse vor fi deturnate de la investițiile în tehnologii curate.

De asemenea, aceștia sugerează că, în plus față de soluții precum plata de amenzi sau reducerea producției (ceea ce va implica și venituri mai mici și locuri de muncă mai puține), ar trebui căutate alte formule, precum cele aplicate de Marea Britanie sau Coreea, care stabilesc obiective pe ani, dar permit să fie atinse în perioade de trei ani, în loc de anual.

Totodată, ei semnalează că problema nu sunt amenzile în sine, care nu ar reprezenta o mare lovitură financiară în 2025, deoarece producătorii vor acoperi aceste costuri suplimentare pe plan intern, de exemplu prin reducerea producției și a numărului de angajați. Constructorii auto susțin că marele obstacol este dat de incertitudinea de reglementare și de impactul acesteia asupra deciziilor de investiții, dat fiind faptul că vânzările de vehicule electrice au scăzut cu 25% în perioada martie-octombrie 2024, o reducere similară celei din timpul pandemiei.

Tensiuni comerciale

Producătorii auto reamintesc și faptul că Europa depinde de alte piețe, în special de China, pentru a se aproviziona cu diverse componente și cu materii prime esențiale pentru un vehicul electric.

În acest sens, producătorii europeni de autovehicule nu vor un război al taxelor între Europa și China, căreia Comisiei Europeană a decis să îi aplice tarife vamale de până la 35%, considerând că Beijingul subvenționează ilegal producătorii săi, ceea ce a dus la un răspuns tarifar din partea gigantului asiatic împotriva Mercedes și, în măsură mai mică, a BMW.

Totodată, nu vor nici un război comercial între blocul comunitar și Statele Unite ale Americii. Recunosc că nu există un răspuns ușor, dar producătorii subliniază că industria auto din Uniunea Europeană este singura cu adevărat globală, care vinde pe toate piețele lumii și susțin că tarifele le-ar aduce daune.

Cote minime de autovehicule curate

Una dintre propunerile care au stârnit interes în cadrul Comisiei Europene este introducerea de cote minime obligatorii de autovehicule verzi în flotele corporațiilor, care să reprezinte aproximativ 40% din mașinile noi vândute în UE.

Însă, producătorii avertizează că acest concept ar putea fi o sabie cu două tăișuri. Companiile și-ar putea înnoi flotele cu frecvență mai scăzută, de exemplu dacă infrastructura de încărcare nu este suficientă, ceea ce va determina ca parcul auto să fie tot mai vechi și mai puțin eficient față de mașinile cu combustie mai moderne și, prin urmare, cu emisii mai reduse de dioxid de carbon. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 330

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 24-03-2025 10:27

IEA: Aparatele de aer condiționat au contribuit la creșterea record a cererii de electricitate, în 2024

Cererea de electricitate pe plan mondial a crescut într-un ritm record în 2024, susținută în mare parte de majorarea consumului de electricitate de la aparatele de aer condiționat și alte dispozitive mari consumatoare de energie, potrivit unui raport publicat luni de Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

Economic Extern 23-03-2025 10:35

India renunță la taxa de 20% la exporturile de ceapă

Autoritățile din India au decis să elimine, de la 1 aprilie, taxa de 20% la exporturile de ceapă, o decizie impusă în septembrie 2024, transmit Reuters și publicația The Business Standard. India, cel mai mare exportator de ceapă din lume, a decis să impună restricții la export, inclusiv prețuri minime de export, pentru a îmbunătăți disponib

Economic Extern 22-03-2025 15:24

SUA vor importa milioane de ouă din Turcia și Coreea de Sud

Administrația Trump intenționează să importe ouă din Turcia și Coreea de Sud și este în negocieri cu alte state, în speranța de a atenua prețurile record pentru consumatorii americani, au confirmat oficialii, transmite BBC. 'Discutăm de sute de milioane de ouă în viitorul apropiat', le-a spus jurnaliștilor secretarul Departamentului a

Economic Extern 22-03-2025 12:27

Producătorul auto chinez Changan începe anul acesta vânzările de vehicule electrice pe 10 piețe din Europa

Grupul chinez Changan Automobile intenționează să intre anul acesta pe 10 piețe din Europa, cu vehicule electrice locale (EV), devenind cel mai recent producător auto asiatic care concurează pe teritoriul unor firme auto importante, cum ar fi Volkswagen și Stellantis, transmite Reuters. Compania a prezentat vineri în Germania SUV-ul electric Deepal S07,

Economic Extern 22-03-2025 09:28

Marea Britanie: Zborurile pe aeroportul Heathrow s-au reluat

Zborurile s-au reluat pe aeroportul londonez Heathrow, care a fost închis vineri, în urma unei pene de curent 'semnificative' provocată de incendiul de la stația electrică

Economic Extern 21-03-2025 17:59

Reuters: Stellantis și Leapmotor vor să producă în Spania modelul electric B10 pentru piața europeană

Stellantis și partenerul său chinez Leapmotor iau în considerare Spania ca fiind principala candidată pentru producerea din 2026 a unui crossover electric B10 pentru piața europeană, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Cele două firme căutau o facilitate de producție în Europa pentru a produce

Economic Extern 21-03-2025 17:08

Kazahstan: Producția de petrol a atins luna aceasta un nivel ridicat record

Producția de petrol a Kazahstanului a atins luna aceasta un nivel ridicat record, pe fondul expansiunii unui zăcământ petrolier, depășind cotele de producție stabilite de OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), conform calculelor Reuters și a unor surse din industrie care au dorit să-și păstreze anonimatul. Î

Economic Extern 21-03-2025 16:56

BTA: Parlamentul aprobă înființarea de magazine unde vor fi vândute produse esențiale fabricate în Bulgaria

Adunarea Națională a aprobat vineri înființarea unei societăți comerciale pe acțiuni (EAD) pentru a gestiona lanțurile de magazine unde marja comercială la produsele alimentare de baza și alte produse esențiale nu va depăși 10%. Propunerea, făcută de parlamentarul Jordan Tsonev de la Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți - Nou Înce

Economic Extern 21-03-2025 15:18

Musk le spune angajaților Tesla să-și păstreze acțiunile, deși valoarea lor a scăzut cu 50%

Elon Musk caută să-i liniștească pe angajații Tesla Inc. în timpul a ceea ce el a descris 'un pic de vreme furtunoasă', după ce acțiunile producătorului de vehicule electrice (EV) au scăzut cu peste 50% în doar trei luni, transmite Bloomberg. 'Dacă citiți știrile, se simte ca Armagedon', a spus Musk la o înt&a

Economic Extern 21-03-2025 13:24

Banca Rusiei menține rata dobânzii la 21%, pe fondul presiunilor inflaționiste ridicate

Banca Centrală a Rusiei a menținut vineri dobânda de referință la 21%, în linie cu estimările, și a anunțat că sunt posibile noi majorări de dobânzi în viitor, pe fondul presiunilor inflaționiste ridicate, transmite Reuters. 'Banca Rusiei estimează că înăsprirea condițiilor monetare creează condițiile necesare pentru revenirea

Economic Extern 21-03-2025 12:35

Eurostat: Importurile UE de produse energetice au scăzut în 2024

Uniunea Europeană a importat anul trecut produse energetice în valoare de 375,9 miliarde de euro, cantitatea totală ajungând la 720,4 milioane de tone, arată datele publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). Comparativ cu

Economic Extern 21-03-2025 11:47

Germania, afectată de deficitul de locuințe

Germania ar trebui să construiască 320.000 de noi apartamente în fiecare an, până în 2030, pentru a atenua deficitul de locuințe, arată rezultatele unui studiu realizat de Institutul federal de cercetări în domeniul construcțiilor și locuințelor (BBSR), transmite Reuters. Studiul, solicitat de Ministerul Locuințelor, arată că deficitul

Economic Extern 21-03-2025 10:23

Marea Britanie: Aeroportul Heathrow este închis vineri, din cauza unui incendiu la o stație electrică

Aeroportul londonez Heathrow va fi închis vineri, în urma unei pene de curent 'semnificative' provocate de incendiul de la stația electrică care îl alimentează, transmite BBC. Heathrow a avertizat asupra unor 'perturbări masive' în următoarele zile și a transmis pasagerilor să nu călătorească, sub nicio formă, până

Economic Extern 21-03-2025 09:25

Șeful Euronext: Există o migrare masivă a a investițiilor din SUA către Europa

Piețele bursiere europene au văzut în ultimele trei luni o aglomerare a investițiilor din SUA către această parte a Atlanticului, parțial în urma 'incertitudinii și volatilității din jurul deciziilor luate în Statele Unite', a afirmat directorul general al Euronext, Stephane Boujnah, informează Euronews. 'Europa este percepută ca

Economic Extern 20-03-2025 18:52

UE amână două săptămâni taxele vamale de retorsiune împotriva SUA, pentru a mai da o șansă negocierilor cu Trump

Comisia Europeană a anunțat joi că amână cu două săptămâni, până la jumătatea lunii aprilie, aplicarea primelor contramăsuri de răspuns față de taxele vamale asupra importurilor de oțel și aluminiu impuse de SUA, încercând să mai dea astfel o șansă negocierilor cu Washingtonul pentru evitarea unui război comercial, relatează agențiile Re