Toyota Motor și-a îmbunătățit previziunile privind profitul anual
Toyota Motor, cel mai bine vândut producător auto mondial, a revizuit miercuri în creștere cu 9% previziunile privind profitul operațional anual, un semn de încredere în capacitatea sa de a face față potențialului impact al taxelor vamale americane, transmit Reuters și Kyodo.
În anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2025, compania niponă se așteaptă la un profit operațional 4.700 miliarde de yeni (30,7 miliarde de dolari), după ce anterior estima 4.300 miliarde de yeni. De asemenea, profitul net ar urma să se situeze la 4.520 miliarde de yeni (29 miliarde de dolari), după ce anterior estima 3.570 miliarde de yeni, pe fondul majorării vânzărilor de vehicule hibride și al deprecierii yenului.
Vânzările ar urma să atingă nivelul record de 47.000 miliarde de yeni, față de prognoza precedentă, de 46.000 miliarde de yeni.
Îmbunătățirea previziunilor reflectă eforturile de consolidare a câștigurilor, păstrând subvențiile, majorând prețurile și stabilizând producția. De asemenea, compania se așteaptă în continuare la câștiguri de pe urma deprecierii yenului, a precizat Toyota.
Cu toate acestea, producătorul auto nipon a raportat în trimestrul patru din 2024 un profit operațional sub așteptări, de 1.220 miliarde de yeni, un declin de 28% față de perioada similară din 2023, în timp ce analiștii previzionau 1.420 miliarde de yeni.
În America de Nord, profitul operațional a scăzut cu 63% în perioada aprilie-decembrie 2024, în urma reducerii vânzărilor și a costurilor de personal mai ridicate.
Și în China a scăzut profitul operațional, pe fondul concurenței intense din partea producătorilor auto chinezi.
În perioada aprilie-decembrie 2024, profitul net a crescut cu 3,9%, la 4.100 miliarde de yeni, în timp ce vânzările au urcat cu 4,9%, la nivelul record de 35.670 miliarde de yeni. Compania a vândut pe plan global 8,30 milioane de vehicule, un declin de 3,1% față de perioada aprilie-decembrie 2023.
Toyota a anunțat că va înființa o companie deținută integral în Shanghai pentru a dezvolta și produce vehicule electrice (EV) și baterii pentru marca sa de lux Lexus, producția urmând să demareze în 2027, cu o capacitate inițială de 100.000 unități pe an.
În privința politicilor comerciale ale președintelui american Donald Trump, inclusiv amenințarea cu taxe vamale suplimentare, directorul financiar Yoichi Miyazaki a explicat, fără a da detalii suplimentare, că Toyota a simulat diverse scenarii și va lua măsurile adecvate la momentul potrivit.
Grupul Toyota, inclusiv subsidiarele Hino Motors și Daihatsu, se așteaptă la vânzări de 10,85 milioane de vehicule în anul care se va încheia la 31 martie 2025, un nivel similar cu proiecțiile anterioare.
Toyota Motor și-a menținut pentru al cincilea an consecutiv titlul de cel mai bine vândut producător auto mondial, deși a raportat în 2024 un declin al vânzărilor pe plan global.
Compania niponă a vândut anul trecut 10,82 milioane de vehicule, în timp ce ocupantul locului doi, grupul german Volkswagen AG, raportase scăderea livrărilor cu 2,3%, la 9,03 milioane unități, pe fondul măsurilor de reducere a costurilor și a efectelor războiului prețurilor din China, cea mai mare piață auto din lume.
Grupul Toyota a înregistrat un declin de 3,7% al vânzărilor la nivel global în 2024, inclusiv cele produse de subsidiarele Hino Motors și Daihatsu. Și livrările mărcii Toyota au scăzut anul trecut cu 1,4%, la 10,16 milioane de vehicule.
Pe regiuni, vânzările grupului Toyota în America de Nord au crescut cu 4,3% în 2024, la 2,73 milioane de vehicule, în Europa s-a înregistrat un avans de 3,6%, la 1,17 milioane de unități, pe fondul succesului modelelor RAV4 și C-HR. În China livrările au scăzut cu 6,9%, la 1,78 milioane de vehicule.
Vânzările de mașini hibride au urcat anul trecut cu 21,1%, la 4,14 milioane de vehicule, pe fondul cererii ridicate din America de Nord și Europa, în timp ce livrările de vehicule electrice au crescut cu 34,5%, la 139.892 unități.
În 2024, grupul Toyota a fost afectat de o serie de scandaluri legate de testele de certificare și siguranță la firmele grupului, inclusiv la Daihatsu, dar și la firma mamă. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Turcia descoperă un zăcământ de gaz în Marea Neagră cu rezerve estimate la 75 de miliarde de metri cubi
O navă de explorare turcă a descoperit un nou zăcământ de gaz natural în apele adânci ale Mării Negre, cu rezerve estimate la 75 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar acoperi consumul gospodăriilor turcești timp de trei ani și jumătate, a anunțat sâmbătă președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, transmite EFE. 'Am
Moody's retrogradează ratingul datoriei SUA de la Aaa la Aa1
Agenția de evaluare financiară Moody's a retrogradat vineri ratingul datoriei SUA de la Aaa la Aa1, adăugând o perspectivă stabilă, motivând decizia sa prin creșterea datoriei Statelor Unite și costul acesteia pentru bugetul federal, scrie AFP. 'Guvernele și aleșii succesivi nu au reușit să ajungă la un acord asupra măsuril
BYD vrea să stabilească centrul său european în Ungaria
BYD, producătorul chinez de vehicule electrice (EV), intenționează să înființeze un centru european în Ungaria, a anunțat președintele director general Wang Chuanfu, la o conferință de presă cu premierul Viktor Orban, la Budapesta, transmite Reuters. Noul centru european va fi un hub pentru vânzări și servicii post-vânz
Șeful Novo Nordisk demisionează, pe fondul intensificării concurenței pe piața medicamentelor de slăbit
Producătorul danez de medicamente Novo Nordisk a anunțat vineri demisia directorului general Lars Fruergaard Jorgensen, iar acțiunile companiei au scăzut cu 5% în predeschiderea Bursei de la New York, transmit DPA și Reuters. Președintele Novo Nordisk Foundation, Lars Rebien Sorensen, se va alătura Consiliului de Administrație al Novo No
Președintele Stellantis dezminte negocierile de fuziune cu Renault
Președintele Stellantis, John Elkann, a dezmințit că ar exista orice adevăr în zvonurile conform cărora firma este în negocieri de fuziune cu producătorul auto Renault, transmite Reuters. 'Nu discutăm nicio fuziune', a declarat Elkann la un eveniment desfășurat la Londra, în cadrul unei discuții în grup la care
Ungaria, record absolut de turiști în 2024; România, printre principalele surse de vizitatori
Anul 2024 a fost cel mai bun din istoria turismului maghiar, aproape 18 milioane de turiști - un număr record - alegând să se cazeze în unități turistice din Ungaria, în creștere cu 11% față de 2023, potrivit Visit Hungary - Hungarian Tourism Agency (organizația guvernamentală pentru sectorul turistic). Numărul total al înnoptărilor a d
Exporturile Uniunii Europene către Statele Unite au explodat în martie
Exporturile Uniunii Europene către SUA au explodat în martie, luna în care președintele Donald Trump a dezvăluit așa numita 'Zi a eliberării' - războiul comercial cu restul lumii, transmite Bloomberg. Conform datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), valoarea mărfurilor din blocul comunitar care au traversat Atl
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze ar urma să scadă cu o treime în mai (Reuters)
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze ar urma să scadă cu o treime în mai, față de perioada similară din 2024, la 520 miliarde de ruble (6,48 miliarde de dolari), cel mai redus nivel din iulie 2023, în urma declinului cotațiilor la țiței și a aprecierii rublei, conform calculelor Reuters. Aceste venituri sunt cea mai important
Luis de Guindos (BCE): Războiul comercial, volatilitatea de pe piețe și datoria ridicată sunt principale riscuri în zona euro
Un război comercial global, volatilitatea de pe piețele financiare și nivelul ridicat al datoriilor sunt cele trei riscuri cheie cu care se confruntă economia zonei euro, a apreciat vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, în avanpremiera viitorului raport BCE privind stabilitatea financiară, transmite Reuters. Conform datelor Eurostat
BCE speră ca până la începutul anului viitor să existe un acord politic privind euro digital
Banca Centrală Europeană (BCE) speră ca până la începutul anului viitor să dispună de toate deciziile politice pentru a emite euro digital și apoi va avea nevoie de doi-trei ani pentru lansarea monedei, a declarat joi Piero Cipollone, membru în boardul executiv al BCE, în cadrul unei conferințe, transmite Reuters. BCE l
Eurostat: Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au crescut cu 2,2% în trimestrul patru din 2024
Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activitățile economice ale unităților rezidente din Uniunea Europeană s-au situat în trimestrul patru din 2024 la 897 milioane tone echivalent CO2, o creștere de 2,2% față de perioada similară din 2023 (878 milioane tone echivalent CO2), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Eurostat: Bulgaria, România și Danemarca, cel mai sever declin din UE al producției industriale, în martie
Producția industrială a crescut cu 3,6% în zona euro și cu 2,7% în Uniunea Europeană în martie, comparativ cu perioada similară din 2024, iar Bulgaria, România și Danemarca sunt țările care au înregistrat cel mai sever declin, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În r&acir
Eurostat: Economia zonei euro și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru
Economia zonei euro și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru din 2025, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un avans de 0,2% în zona euro și de 0,4% în UE, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În r&acir
Investițiile străine directe în Europa, la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani
Investițiile străine directe (FDI) în Europa au scăzut în 2024 pentru al doilea an consecutiv, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, arată un studiul al EY, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, transmite Reuters. Anul trecut, investițiile străine directe în Europa au s
Comisia Europeană ar trebui să ia măsuri contra comisioanelor percepute de Visa și Mastercard (retailerii europeni)
Cei mai mari retaileri europeni, inclusiv online, au solicitat Comisiei Europene (CE) să țină sub control comisioanele percepute de Visa și Mastercard, considerate ridicate, spunând că afectează competitivitatea blocului comunitar și limitează activitatea firmelor rivale, transmite Reuters. Sistemele de plăți străine Visa și Mastercard d