Țările baltice se pregătesc de decuplarea de la rețeaua electrică rusească
Cele trei țări baltice, Lituania, Letonia și Estonia, se pregătesc pentru ziua de sâmbătă, când ar urma să se decupleze de la rețeaua electrică rusească, rupând astfel definitiv legăturile lor energetice cu Moscova, care datează din era sovietică, transmite AFP.
Un ceas digital instalat la Vilnius numără orele care separă integrarea deplină a țărilor baltice în rețeaua electrică europeană.
Sâmbătă, Letonia va tăia fizic cablul electric care o leagă de Rusia, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este așteptată duminică la Vilnius pentru o ceremonie la care vor participa și liderii țărilor baltice.
'Este greu de crezut că am ajuns, în sfârșit, aproape de linia de sosire', a declarat ministrul lituanian al Energiei, Zygimantas Vaiciunas. 'Este ultima etapă din lupta noastră pentru independență energetică', a adăugat oficialul lituanian.
Chiar dacă cele trei țări baltice fac parte din UE și NATO încă din 2004, pregătirile pentru integrarea în rețeaua electrică europeană s-au întins pe mai mulți ani din cauza numeroaselor probleme tehnice și financiare, precum și a necesității de a-și diversifica sursele de aprovizionare via în special cabluri submarine. Decuplarea de rețeaua rusească a devenit și mai urgentă după invadarea Ucrainei în 2022, care a provocat îngrijorări în rândul balticilor că ar putea fi următorii vizați de Moscova.
Lituania, Letonia și Estonia au încetat să mai cumpere gaze naturale și electricitate din Rusia însă rețelele lor electrice sunt în continuare conectate cu cele din Rusia și Belarus, iar stabilirea frecvenței este controlată de la Moscova. În aceste condiții, cele trei state baltice depind în continuare de Moscova pentru un flux stabil de electricitate, un element crucial pentru aparatele care necesită o alimentare electrică fiabilă, în special în procesele industriale.
După sincronizare cu rețeaua europeană, țările baltice vor putea să își stabilească propria lor frecvență, în mod independent.
'Până în prezent, Rusia a putut utiliza energia ca o armă, creând riscul apariției unei perturbări electrice neașteptate în deciziile politice', a explicat Zygimantas Vaiciunas.
Sâmbătă, 8 februarie, începând cu ora 07:00 GMT, țările baltice se vor deconecta definitiv de la rețeaua electrică rusească și vor funcționa în 'mod izolat' pentru restul zilei.
'Trebuie să efectuăm teste pentru a garanta Europei stabilitatea sistemului nostru energetic', a precizat Rokas Masiulis, director la Litgrid, operatorul rețelei lituaniene de electricitate. 'Vom opri și reporni centralele electrice, vom observa fluctuațiile de frecvență și evalua capacitatea noastră de a le controla', a precizat Rokas Masiulis.
Țările baltice se vor integra în rețeaua europeană de electricitate via Polonia, responsabilii lituanian și polonez urmând să demareze procesul de sincronizare duminică la prânz.
'În termeni simpli, singura modificare va consta în acea că frecvența noastră va începe de acum să fluctueze în mod sincron cu Europa', a explicat Rokas Masiulis.
Autoritățile lituaniene au tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile potențiale create de acest eveniment. 'Rusia ar dori să discrediteze decizia țărilor baltice de a se deconecta de la rețeaua BRELL, ceea ce înseamnă că diverse riscuri sunt posibile pe termen scurt, precum operațiuni cinetice împotriva infrastructurilor critice, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare', a informat departamentul de securitate al Lituaniei.
Operatorul rețelei electrice din Polonia (PSE) a anunțat că va trimite elicopter și drone pentru a patrula în zona conexiunii cu Letonia.
Mai multe cabluri submarine de telecomunicații și energie au fost deteriorate în Marea Baltică în ultimele luni. Experții și politicienii au acuzat Rusia că poartă un război hibrid, lucru dezmințit de Moscova.
O sumă totală de 1,6 miliarde euro a fost investită în cele trei țări baltice și Polonia pentru acest proiect de sincronizare a rețelelor electrice.
Consumatorii nu ar urma să resimtă perturbări în timpul acestui proces.
'Oamenii nu ar urma să resimtă niciun impact negativ și nu mă aștept la întreruperi în aprovizionare', a subliniat Vaiciunas.
Cu toate acestea, în Estonia vânzările de generatoare electrice au crescut puternic, consumatorii fiind îngrijorați că ar putea apărea întreruperi în aprovizionare.
Potrivit lui Priit Vaio, director de vânzări la magazinul de articole de bricolaj Bauhof, 'în luna ianuarie 2025, vânzările de generatoare au crescut de mai multe zeci de ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut'.
În paralel, țările baltice își vor majora capacitățile de producție locală de energie, inclusiv prin parcuri eoliene offshore care ar urma să fie construite în Marea Baltică.
După deconectare, sistemul energetic din enclava rusă Kaliningrad va funcționa în 'regim insular', fără a mai fi conectat la rețeaua din Rusia continentală. Întrebat despre această întrerupere, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, săptămâna trecută, că Rusia va 'lua toate măsurile necesare pentru a garanta funcționarea fiabilă și continuă a sistemului său energetic'. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Bulgaria ocupă locul opt în topul țărilor UE exportatoare de produse aerospațiale
Uniunea Europeană (UE) a exportat anul trecut produse aerospațiale, inclusiv sateliți, vehicule suborbitale și de lansare a navelor spațiale în valoare de 1,217 miliarde de euro, arată datele publicate de Eurostat, transmite BTA. Exporturile de produse aerospațiale ale Bulgariei s-au cifrat la 5,6 milioane de euro în 2024, în creștere semnifi
Numărul vizitatorilor străini în SUA a scăzut cu 12% în martie față de aceeași perioadă a anului trecut
Washington, 19 apr /Agerpres/ - În luna martie au fost cu aproape 12% mai puțini vizitatori din străinătate în Statele Unite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a raportat vineri Washington Post, informează sâmbătă dpa. Numărul vizitatorilor din Germania a scăzut și mai semnificativ în luna martie, cu 28%, se arată în
Volkswagen vorbește despre mutarea producției Audi în SUA pentru a evita taxele vamale
Concernul Volkswagen ar putea muta o parte din producția mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu publicat vineri în care a făcut cunoscut că este în discuții cu administrația Trump, notează AFP. Volkswagen dorește să facă 'to
Raiffeisen Bank neagă că a oprit procedurile pentru vânzarea subsidiarei din Rusia
Raiffeisen Bank International, cea mai mare bancă occidentală care continuă să opereze în Rusia, a transmis vineri că procedurile pentru vânzarea subsidiarei sale rusești continuă, dezmințind un articol apărut în presă conform căruia grupul bancar austriac a oprit demersurile de vânzare a subsidiarei rusești, transmite Reuters. Raiffeis
O treime din breșele de securitate au implicat ransomware, în 2024 (raport)
O treime dintre toate breșele de securitate descoperite la nivel mondial, în 2024, au implicat atacuri de tip ransomware sau alte metode de extorcare, relevă un raport Verizon, citat într-un articol de specialitate, publicat recent pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, Eset. Conform aceluiași document, în perioad
BTA: Stațiunea Pamporovo a raportat unul dintre cele mai de succes sezoane de schi
Una dintre cele mai renumite stațiuni de schi din Bulgaria a înregistrat unul dintre cele mai de succes sezoane în cursul iernii trecute. Fluxul de turiști la Pamporovo, în Munții Rodopi, a crescut cu 25% prin comparație cu anul anul anterior, conform managerului pentru relații publice al stațiunii, Alexandra Țankova. Această creștere
Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters.
Ungaria a detectat al cincilea focar de febră aftoasă și sacrifică tot mai multe bovine
Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea granițelor cu Austria și Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunțat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenția EFE. ''Autoritățile au prelevat probe de îndată ce a apăr
FMI se așteaptă la o 'revizuire semnificativă' a perspectivelor de creștere, dar nu la o recesiune globală
Intensificarea tensiunilor comerciale și modificările de amploare în sistemul comercial mondial vor declanșa o înrăutățire a previziunilor economice ale Fondului Monetar Internațional (FMI), dar cu toate acestea nu se preconizează o recesiune globală, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.
Trump amenință că va încerca să îl demită pe șeful Rezervei Federale
Președintele SUA, Donald Trump a spus joi că încetarea mandatului șefului Rezervei Federale, Jerome Powell 'nu poate veni suficient de repede', și în paralel a cerut Băncii Centrale a SUA să reducă dobânda de referință, transmite Reuters. Într-o postare pe platforma de social media Truth Social, Trump și-a reite
BCE a decis o nouă reducere a dobânzii, pentru a ajuta economia să facă față politicii comerciale haotice a SUA
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, tr
Hyundai suspendă, din nou, producția automobilelor electrice în Coreea de Sud din cauza cererii slabe
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motor Co. va suspenda, temporar, producția anumitor modele electrice la principala sa uzină din Coreea de Sud, din cauza încetinirii cererii pe piețele externe precum și a tarifelor americane, a anunțat joi agenția de presă Yonhap citând surse din industria auto. Potrivit Yonhap, producătorul
BTA: O nouă organizație își propune să conecteze companiile din Balcani
Fondatorul Balkan eCommerce Summit, Nikola Ilchev, a anunțat în mod oficial înființarea Balkan Business Club, o organizație care își propune să conecteze companiile din Balcani, apărută din nevoia unor parteneriate mai extinse, transmite BTA. Potrivit lui Nikola Ilchev, noua organizație este o prelungire naturală a Balkan eCo
Prețul ouălor a crescut ușor în UE în ultimele 12 luni
Prețul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai mare creșteri ale prețurilor la ouă au fost înregistrate în Cehia, creștere de 46% în luna martie 2025 comparati
Cehia a devenit complet independentă de petrolul rusesc
Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunțat joi oficialii guvernamentali de la Praga, după finalizarea lucrărilor de creștere a capacității oleoductului TAL care vine din Vest, transmite Reuters. Grație lucrărilor de modernizare, oleoductul Transalpine Pipeline (TAL), care începe &ici