Țările baltice se pregătesc de decuplarea de la rețeaua electrică rusească
Cele trei țări baltice, Lituania, Letonia și Estonia, se pregătesc pentru ziua de sâmbătă, când ar urma să se decupleze de la rețeaua electrică rusească, rupând astfel definitiv legăturile lor energetice cu Moscova, care datează din era sovietică, transmite AFP.
Un ceas digital instalat la Vilnius numără orele care separă integrarea deplină a țărilor baltice în rețeaua electrică europeană.
Sâmbătă, Letonia va tăia fizic cablul electric care o leagă de Rusia, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este așteptată duminică la Vilnius pentru o ceremonie la care vor participa și liderii țărilor baltice.
'Este greu de crezut că am ajuns, în sfârșit, aproape de linia de sosire', a declarat ministrul lituanian al Energiei, Zygimantas Vaiciunas. 'Este ultima etapă din lupta noastră pentru independență energetică', a adăugat oficialul lituanian.
Chiar dacă cele trei țări baltice fac parte din UE și NATO încă din 2004, pregătirile pentru integrarea în rețeaua electrică europeană s-au întins pe mai mulți ani din cauza numeroaselor probleme tehnice și financiare, precum și a necesității de a-și diversifica sursele de aprovizionare via în special cabluri submarine. Decuplarea de rețeaua rusească a devenit și mai urgentă după invadarea Ucrainei în 2022, care a provocat îngrijorări în rândul balticilor că ar putea fi următorii vizați de Moscova.
Lituania, Letonia și Estonia au încetat să mai cumpere gaze naturale și electricitate din Rusia însă rețelele lor electrice sunt în continuare conectate cu cele din Rusia și Belarus, iar stabilirea frecvenței este controlată de la Moscova. În aceste condiții, cele trei state baltice depind în continuare de Moscova pentru un flux stabil de electricitate, un element crucial pentru aparatele care necesită o alimentare electrică fiabilă, în special în procesele industriale.
După sincronizare cu rețeaua europeană, țările baltice vor putea să își stabilească propria lor frecvență, în mod independent.
'Până în prezent, Rusia a putut utiliza energia ca o armă, creând riscul apariției unei perturbări electrice neașteptate în deciziile politice', a explicat Zygimantas Vaiciunas.
Sâmbătă, 8 februarie, începând cu ora 07:00 GMT, țările baltice se vor deconecta definitiv de la rețeaua electrică rusească și vor funcționa în 'mod izolat' pentru restul zilei.
'Trebuie să efectuăm teste pentru a garanta Europei stabilitatea sistemului nostru energetic', a precizat Rokas Masiulis, director la Litgrid, operatorul rețelei lituaniene de electricitate. 'Vom opri și reporni centralele electrice, vom observa fluctuațiile de frecvență și evalua capacitatea noastră de a le controla', a precizat Rokas Masiulis.
Țările baltice se vor integra în rețeaua europeană de electricitate via Polonia, responsabilii lituanian și polonez urmând să demareze procesul de sincronizare duminică la prânz.
'În termeni simpli, singura modificare va consta în acea că frecvența noastră va începe de acum să fluctueze în mod sincron cu Europa', a explicat Rokas Masiulis.
Autoritățile lituaniene au tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile potențiale create de acest eveniment. 'Rusia ar dori să discrediteze decizia țărilor baltice de a se deconecta de la rețeaua BRELL, ceea ce înseamnă că diverse riscuri sunt posibile pe termen scurt, precum operațiuni cinetice împotriva infrastructurilor critice, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare', a informat departamentul de securitate al Lituaniei.
Operatorul rețelei electrice din Polonia (PSE) a anunțat că va trimite elicopter și drone pentru a patrula în zona conexiunii cu Letonia.
Mai multe cabluri submarine de telecomunicații și energie au fost deteriorate în Marea Baltică în ultimele luni. Experții și politicienii au acuzat Rusia că poartă un război hibrid, lucru dezmințit de Moscova.
O sumă totală de 1,6 miliarde euro a fost investită în cele trei țări baltice și Polonia pentru acest proiect de sincronizare a rețelelor electrice.
Consumatorii nu ar urma să resimtă perturbări în timpul acestui proces.
'Oamenii nu ar urma să resimtă niciun impact negativ și nu mă aștept la întreruperi în aprovizionare', a subliniat Vaiciunas.
Cu toate acestea, în Estonia vânzările de generatoare electrice au crescut puternic, consumatorii fiind îngrijorați că ar putea apărea întreruperi în aprovizionare.
Potrivit lui Priit Vaio, director de vânzări la magazinul de articole de bricolaj Bauhof, 'în luna ianuarie 2025, vânzările de generatoare au crescut de mai multe zeci de ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut'.
În paralel, țările baltice își vor majora capacitățile de producție locală de energie, inclusiv prin parcuri eoliene offshore care ar urma să fie construite în Marea Baltică.
După deconectare, sistemul energetic din enclava rusă Kaliningrad va funcționa în 'regim insular', fără a mai fi conectat la rețeaua din Rusia continentală. Întrebat despre această întrerupere, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, săptămâna trecută, că Rusia va 'lua toate măsurile necesare pentru a garanta funcționarea fiabilă și continuă a sistemului său energetic'. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Viticultorii francezi planează aloe vera în locul viței de vie pentru a se adapta la secetă
În contextul schimbărilor climatice, Laurent Maynadier, viticultor din Aude, un departament din sudul Franței, a decis să își diversifice culturile prin introducerea de aloe vera, o plantă din mediile aride, transmite AFP. 'Am testat mai multe plante aromatice (cimbru, rozmarin, oregano, salvie, lavandă) și două dintre ele s-au
Comerțul agroalimentar al UE a început anul 2025 cu creșterea exporturilor și a importurilor
Comerțul cu produse agroalimentare al UE a crescut în ianuarie 2025, exporturile ajungând la 19 miliarde euro, iar importurile la 16 miliarde euro, arată cel mai recent raport privind comerțul cu produse agroalimentare publicat vineri de Comisia Europeană. Potrivit executivului comunitar, exporturile agroalimentare ale UE au ajuns
Turcia descoperă un zăcământ de gaz în Marea Neagră cu rezerve estimate la 75 de miliarde de metri cubi
O navă de explorare turcă a descoperit un nou zăcământ de gaz natural în apele adânci ale Mării Negre, cu rezerve estimate la 75 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar acoperi consumul gospodăriilor turcești timp de trei ani și jumătate, a anunțat sâmbătă președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, transmite EFE. 'Am
Moody's retrogradează ratingul datoriei SUA de la Aaa la Aa1
Agenția de evaluare financiară Moody's a retrogradat vineri ratingul datoriei SUA de la Aaa la Aa1, adăugând o perspectivă stabilă, motivând decizia sa prin creșterea datoriei Statelor Unite și costul acesteia pentru bugetul federal, scrie AFP. 'Guvernele și aleșii succesivi nu au reușit să ajungă la un acord asupra măsuril
BYD vrea să stabilească centrul său european în Ungaria
BYD, producătorul chinez de vehicule electrice (EV), intenționează să înființeze un centru european în Ungaria, a anunțat președintele director general Wang Chuanfu, la o conferință de presă cu premierul Viktor Orban, la Budapesta, transmite Reuters. Noul centru european va fi un hub pentru vânzări și servicii post-vânz
Șeful Novo Nordisk demisionează, pe fondul intensificării concurenței pe piața medicamentelor de slăbit
Producătorul danez de medicamente Novo Nordisk a anunțat vineri demisia directorului general Lars Fruergaard Jorgensen, iar acțiunile companiei au scăzut cu 5% în predeschiderea Bursei de la New York, transmit DPA și Reuters. Președintele Novo Nordisk Foundation, Lars Rebien Sorensen, se va alătura Consiliului de Administrație al Novo No
Președintele Stellantis dezminte negocierile de fuziune cu Renault
Președintele Stellantis, John Elkann, a dezmințit că ar exista orice adevăr în zvonurile conform cărora firma este în negocieri de fuziune cu producătorul auto Renault, transmite Reuters. 'Nu discutăm nicio fuziune', a declarat Elkann la un eveniment desfășurat la Londra, în cadrul unei discuții în grup la care
Ungaria, record absolut de turiști în 2024; România, printre principalele surse de vizitatori
Anul 2024 a fost cel mai bun din istoria turismului maghiar, aproape 18 milioane de turiști - un număr record - alegând să se cazeze în unități turistice din Ungaria, în creștere cu 11% față de 2023, potrivit Visit Hungary - Hungarian Tourism Agency (organizația guvernamentală pentru sectorul turistic). Numărul total al înnoptărilor a d
Exporturile Uniunii Europene către Statele Unite au explodat în martie
Exporturile Uniunii Europene către SUA au explodat în martie, luna în care președintele Donald Trump a dezvăluit așa numita 'Zi a eliberării' - războiul comercial cu restul lumii, transmite Bloomberg. Conform datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), valoarea mărfurilor din blocul comunitar care au traversat Atl
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze ar urma să scadă cu o treime în mai (Reuters)
Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze ar urma să scadă cu o treime în mai, față de perioada similară din 2024, la 520 miliarde de ruble (6,48 miliarde de dolari), cel mai redus nivel din iulie 2023, în urma declinului cotațiilor la țiței și a aprecierii rublei, conform calculelor Reuters. Aceste venituri sunt cea mai important
Luis de Guindos (BCE): Războiul comercial, volatilitatea de pe piețe și datoria ridicată sunt principale riscuri în zona euro
Un război comercial global, volatilitatea de pe piețele financiare și nivelul ridicat al datoriilor sunt cele trei riscuri cheie cu care se confruntă economia zonei euro, a apreciat vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, în avanpremiera viitorului raport BCE privind stabilitatea financiară, transmite Reuters. Conform datelor Eurostat
BCE speră ca până la începutul anului viitor să existe un acord politic privind euro digital
Banca Centrală Europeană (BCE) speră ca până la începutul anului viitor să dispună de toate deciziile politice pentru a emite euro digital și apoi va avea nevoie de doi-trei ani pentru lansarea monedei, a declarat joi Piero Cipollone, membru în boardul executiv al BCE, în cadrul unei conferințe, transmite Reuters. BCE l
Eurostat: Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au crescut cu 2,2% în trimestrul patru din 2024
Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activitățile economice ale unităților rezidente din Uniunea Europeană s-au situat în trimestrul patru din 2024 la 897 milioane tone echivalent CO2, o creștere de 2,2% față de perioada similară din 2023 (878 milioane tone echivalent CO2), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Eurostat: Bulgaria, România și Danemarca, cel mai sever declin din UE al producției industriale, în martie
Producția industrială a crescut cu 3,6% în zona euro și cu 2,7% în Uniunea Europeană în martie, comparativ cu perioada similară din 2024, iar Bulgaria, România și Danemarca sunt țările care au înregistrat cel mai sever declin, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În r&acir
Eurostat: Economia zonei euro și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru
Economia zonei euro și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru din 2025, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un avans de 0,2% în zona euro și de 0,4% în UE, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În r&acir