logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Nisipul, o resursă esențială care ne alunecă printre degete (UNEP)

Imagine din galeria Agerpres

Extracția nisipului este o activitate puțin cunoscută, dar esențială pentru activitatea umană, cu provocări economice și de mediu esențiale, potrivit unui raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), relatează joi AFP.

Nisipul este, ca volum, cea mai exploatată resursă naturală din lume, după apă: în fiecare an sunt extrase sau produse aproximativ 50 de miliarde de tone de nisip, pietriș și rocă zdrobită, menționează UNEP.

'Acesta este echivalentul construirii, în fiecare an, a unui zid de 27 de metri înălțime și lățime de-a lungul întregii linii a Ecuatorului', conform responsabilului de date al UNEP la Geneva, Pascal Peduzzi.

Utilizarea nisipului s-a triplat în 20 de ani din cauza urbanizării, creșterii populației, creșterii economice și a schimbărilor climatice, menționează UNEP în raportul său 'Nisip și durabilitate: 10 recomandări strategice pentru a evita o criză'.

Nisipul și pietrișul sunt materia primă de bază pentru fabricarea betonului: peste o tonă de nisip și pietriș se află într-un metru cub de beton.

Este nevoie de 100 până la 300 de tone de nisip și pietriș pentru a construi o casă și 30.000 de tone pentru a face un kilometru de autostradă, deoarece este și elementul cheie pentru realizarea suprafețelor drumurilor.

De asemenea, nisipul este folosit pentru filtrarea apei în stațiile de epurare sau pentru operațiunile de refacere care constau în recuperarea terenurilor din mare.

În sfârșit, nisipul este un material esențial pentru industrie: sticla este alcătuită din 70% nisip. De asemenea, este folosit pentru produse cosmetice, detergenți și este elementul de bază al siliconului.

Mai mult de jumătate din nisipul folosit la nivel mondial merge în sectorul construcțiilor. Din cauza proprietăților lor fizico-chimice, boabele de nisip din deșert, care sunt prea netede și prea rotunde, nu sunt potrivite pentru construcții.

Astfel, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost nevoite să importe nisip din Australia pentru a realiza proiecte majore de infrastructură precum cele din Dubai.

Majoritatea nisipului folosit provine din cariere, albii ale râurilor sau fluviilor, exploatarea de coastă pe plaje sau chiar extragerea din mare cu ajutorul unor nave specializate cunoscute sub numele de 'clepsidră'.

China și India sunt primii doi producători de nisip din lume: dintr-o producție globală anuală de nisip (în sens strict, fără a include pietrișul și pietrele zdrobite) de aproximativ 12 miliarde de tone, China extrage aproximativ 7 miliarde de tone pe an, iar India mai puțin de un miliard de tone. Numărul trei mondial, Statele Unite, are o producție de mai puțin de 300 de milioane de tone (cifre din 2018 extrase din lucrarea universitară belgiană 'Mapping Global Sand').

În Europa, principalele țări producătoare de nisip și pietriș sunt Rusia, Ungaria, Germania, Polonia și Franța (114 milioane de tone), conform cifrelor din 2022 ale asociației europene Aggregates Europe - UEPG.

Nisipul poate părea o resursă abundentă, dar cantitățile sale exploatabile sunt limitate în fața unei cererii globale în creștere rapidă.

Este nevoie de câteva mii sau chiar milioane de ani pentru a produce nisip de plajă, dar astăzi nivelul de extracție depășește rata de formare și înlocuire naturală a nisipului.

În anumite locuri de pe planetă, extracția necontrolată a nisipului a produs deja dezastre ecologice, precum în Delta Mekong unde exploatarea a provocat eroziunea accelerată a malurilor. Acesta este și cazul coastelor marocane, unde extracția ilegală de nisip de către traficanți a transformat plajele în peisaje stâncoase.

UNEP solicită reglementări mai eficiente pentru păstrarea acestei 'resurse esențiale', precum și implementarea unor alternative, cum ar fi transformarea sterilului de la mine în pietriș și nisip.AGERPRES/( AS - autor: Violeta Gheorghe, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 407

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Economic Extern 03-05-2025 15:56

OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie

Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian

Economic Extern 03-05-2025 15:02

Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe

Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe

Economic Extern 02-05-2025 12:53

Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)

Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l

Economic Extern 02-05-2025 12:28

Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația

Economic Extern 02-05-2025 08:05

BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate

Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,

Economic Extern 02-05-2025 00:36

Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)

Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la

Economic Extern 01-05-2025 12:48

Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare

Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Economic Extern 01-05-2025 11:40

BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate

Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u

Economic Extern 01-05-2025 09:59

Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)

Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit

Economic Extern 30-04-2025 19:37

SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor

Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul

Economic Extern 30-04-2025 17:52

Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor

Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA

Economic Extern 30-04-2025 16:35

Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru

Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20

Economic Extern 30-04-2025 15:36

Eurostat: Bulgarii și românii au fost anul trecut europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

Aproximativ 93,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană (echivalentul a 21% din populație) erau expuse anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, Bulgaria și România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul țărilor membre UE, arată

Economic Extern 30-04-2025 14:45

Franța: Economia a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025

Economia franceză a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025, raportând o creștere marginală, după ce s-a contractat cu 0,1% în ultimele trei luni din 2024, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (Insee), transmit DPA

Economic Extern 30-04-2025 13:58

Energia regenerabilă ar urma să acopere joi 99% din necesarul de electricitate al Germaniei

Rețeaua energetică a Germaniei urmează să fie dominată joi de electricitatea din surse regenerabile, ceea ce creează condițiile pentru ca prețurile la electricitate să coboare în teritoriul negativ, o nouă dovadă a modului în care energia fotovoltaică și cea eoliană transformă cea mai mare piață din Europa, transmite Bloomberg. Scă