logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sub presiunea lui Trump, UE și-a prezentat 'Busola Competitivității' pentru a rezista în competiția cu SUA și China

Image

Diminuarea birocrației și a costurilor cu energia se numără printre obiectivele enunțate miercuri de Comisia Europeană în 'Busola Competitivității', un plan de creștere a competitivității UE ce plasează companiile în centrul mandatului de cinci ani al președintei Ursula von der Leyen, după ce aceasta a pus în ultimii ani accentul mai mult pe protejarea mediului, relatează AFP.

Prezentarea 'Busolei Competitivității' vine sub presiunea amenințărilor noului președinte american Donald Trump de creștere a protecționismului prin introducerea de taxe vamale și de asemenea sub presiunea investițiilor uriașe în inteligența artificială (AI).

'Este timpul să relansăm motorul inovației' în Europa, a remarcat președinta Comisiei Europene în prezentarea proiectului. Totuși, ea a asigurat că nu se pune problema renunțării la angajamentele de mediu ce urmăresc combaterea încălzirii globale. 'Vreau să fiu foarte clară, Uniunea Europeană își menține direcția în ceea ce privește obiectivele Pactului Verde', a atenționat Ursula von der Leyen.

La capitolul digital, Statele Unite și China au avansat puternic, lăsând în urmă Uniunea Europeană rămasă împotmolită în stagnare. UE dorește acum să reintre în această cursă prin implementarea recomandărilor făcute anul trecut de foștii premieri italieni Enrico Letta și Mario Draghi în două rapoarte foarte mediatizate.

Primele propuneri concrete privind reducerea poverii administrative asupra companiilor și ajutoarele pentru industria curată sunt așteptate pe 26 februarie.

- Șocul simplificării -

Inițiativele cuprinse în Pactul Verde european au diminuat competitivitatea unor sectoare economice europene, prin urmare unele companii amenință tot mai mult că-și vor reloca în afara UE unitățile de producție.

De partea cealaltă, ecologiștii se tem că, prin concesii făcute acestor companii, ar putea fi diluate angajamentele cuprinse în legislația europeană ce are ca obiectiv combaterea încălzirii globale. Ursula von der Leyen 'a îmbrățișat apelurile lobby-urilor, ale neo-liberalilor și extremei drepte' și 'își confirmă ofensiva masivă împotriva legislației de mediu', a acuzat de pildă eurodeputata Marie Toussaint, din grupul Verzilor.

Zeci de acte normative europene vor fi revizuite pentru a reduce birocrația, în special un text emblematic privind relațiile dintre companii și sub-contractanții lor, un altul privind sistemul de raportare socială și de mediu, precum și 'regulamentul Reach' pentru protejarea sănătății umane împotriva riscurilor asociate substanțelor chimice.

De asemenea, va fi creată o nouă categorie de companie mijlocie, situată între întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și marile grupuri, astfel încât pentru 'mii de companii' să fie diminuată povara reprezentată de multitudinea reglementărilor.

Un regim juridic european specific, distinct de cele 27 de jurisdicții naționale, va fi de asemenea creat pentru a permite companiilor inovatoare să aplice 'reguli armonizate' în materie de faliment, legislație a muncii și fiscalitate.

- Energie mai ieftină -

În urma sancțiunilor impuse Rusiei după invazia în Ucraina, UE și-a pierdut sursa de gaz rusesc ieftin și suferă de pe urma unor costuri energetice mult mai mari decât cele ale concurenților săi internaționali.

Pentru a-și salva industria, UE trebuie să își reducă dependența de combustibilii fosili. 'Trebuie să ne dezvoltăm în continuare producția de energie din surse regenerabile și în unele țări a energiei nucleare', a spus anterior Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos, ea recunoscând astfel rolul energiei nucleare, care a fost mult timp un subiect tabu la Bruxelles.

'Busola' Comisiei Europene are de asemenea în vedere 'facilitarea contractelor pe termen lung pentru achiziția de energie electrică' și accelerarea investițiilor în rețeaua de transport și stocare a energiei.

- Ajutoare pentru industrie -

Ajutoare de stat 'țintite și simplificate' vor fi introduse pentru a încuraja tranziția verde a industriei. Pentru o eficiență maximă, un vicepreședinte al Comisiei Europene, Stephane Sejourne, a cerut ca aceste ajutoare să fie direcționate cu prioritate către primele 100 de situri cele mai mare emițătoare de CO2, care însumează mai mult de jumătate din emisiile industriale în UE.

Vor fi concepute și 'etichete' sub care să se dezvolte cererea de produse cu emisii reduse de carbon. De exemplu, Bruxellesul intenționează să dezvolte astfel un așa-numit oțel 'verde', a cărui cerere este în prezent aproape zero din cauza costurilor prohibitive.

Pentru sectoarele aflate în cea mai mare dificultate, precum chimia, siderurgia și sectorul auto, planuri sectoriale specifice vor fi elaborate încă din anul în curs.

- Relaxarea regulilor privind concurența -

Inovația în sectorul tehnologic necesită bugete foarte mari pe care doar companiile cele mai mari și le pot permite. De aici rezultă nevoia unor fuziuni între companii la nivel internațional.

Or, atunci când Comisia Europeană examinează autorizarea unei fuziuni, ia în considerare mai ales efectele acesteia asupra prețurilor, cu obiectivul de a menține competiția pe piața internă, ceea ce limitează constituirea unor companii de mari dimensiuni capabile să concureze mai eficient concurenții din țările terțe.

Prin urmare, Mario Draghi a recomandat adaptarea reglementărilor privind fuziunile pentru a ține cont și de efectele lor pozitive asupra inovației. El a discutat cu Comisia Europeană, care a anunțat 'o revizuire a orientărilor pentru evaluarea fuziunilor'.

- Reducerea dependențelor -

Stephane Sejourne dorește să fie accelerată redeschiderea minelor de metale rare în Europa și a primit la Comisia Europeană deja 170 de proiecte de exploatare minieră sau de cercetare, proiecte deseori contestate la nivel local din cauza efectelor asupra mediului.

Obiectivul acestor proiecte este reducerea dependenței UE față de state terțe, în special față de China. 'Vom facilita' eliberarea avizelor, a promis comisarul european responsabil cu strategia industrială.

'Busola' mai prevede și crearea unei platforme pentru achiziționarea în comun a materiilor prime strategice. Ea insistă asupra dezvoltării unor parteneriate internaționale pentru a face aprovizionările mai 'reziliente', inclusiv pentru tehnologiile verzi (solare, eoliene), cele digitale (cipuri) sau pentru ingredientele esențiale în producția de medicamente.

Într-un text provizoriu, 'Busola Competitivității' menționa introducerea de anul viitor a unei 'preferințe europene în achizițiile publice' pentru anumite tehnologii critice, măsură cerută de Franța pentru a răspunde restricțiilor impuse de China, țară care și-a limitat exporturile de minerale rare.

- Construirea uniunii economisirii -

Piața unică europeană există de peste treizeci de ani și a contribuit la crearea unor mari companii europene în industrii precum cea chimică, aeronautică și auto. Însă această piață unică suferă de pe urma unor 'unghiuri moarte', mai ales finanțele, dar și telecomunicațiile, energia și apărarea, ce sunt în continuarea fragmentate de diferite reglementări naționale.

'Înlăturarea barierelor rămase și extinderea pieței unice vor contribui la competitivitatea în toate dimensiunile sale', susține Comisia Europeană.

Unificarea piețelor europene de capital este o prioritate, dar interesele naționale divergente împiedică de zece ani progrese la acest capitol. Rezultatul este că, deși UE are o monedă unică, start-up-urile sale nu pot atrage volume de capital comparabile cu cele ale concurenților din SUA.

Ursula von der Leyen a promis în acest sens la Davos o primă măsură concretă, respectiv crearea de 'noi produse europene de economisire și investiții'.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Ionuț Mareș, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 990

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 18-04-2025 11:00

BTA: Stațiunea Pamporovo a raportat unul dintre cele mai de succes sezoane de schi

Una dintre cele mai renumite stațiuni de schi din Bulgaria a înregistrat unul dintre cele mai de succes sezoane în cursul iernii trecute. Fluxul de turiști la Pamporovo, în Munții Rodopi, a crescut cu 25% prin comparație cu anul anul anterior, conform managerului pentru relații publice al stațiunii, Alexandra Țankova. Această creștere

Economic Extern 18-04-2025 10:10

Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor

Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters.

Economic Extern 17-04-2025 19:54

Ungaria a detectat al cincilea focar de febră aftoasă și sacrifică tot mai multe bovine

Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea granițelor cu Austria și Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunțat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenția EFE. ''Autoritățile au prelevat probe de îndată ce a apăr

Economic Extern 17-04-2025 17:55

FMI se așteaptă la o 'revizuire semnificativă' a perspectivelor de creștere, dar nu la o recesiune globală

Intensificarea tensiunilor comerciale și modificările de amploare în sistemul comercial mondial vor declanșa o înrăutățire a previziunilor economice ale Fondului Monetar Internațional (FMI), dar cu toate acestea nu se preconizează o recesiune globală, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Economic Extern 17-04-2025 17:45

Trump amenință că va încerca să îl demită pe șeful Rezervei Federale

Președintele SUA, Donald Trump a spus joi că încetarea mandatului șefului Rezervei Federale, Jerome Powell 'nu poate veni suficient de repede', și în paralel a cerut Băncii Centrale a SUA să reducă dobânda de referință, transmite Reuters. Într-o postare pe platforma de social media Truth Social, Trump și-a reite

Economic Extern 17-04-2025 15:58

BCE a decis o nouă reducere a dobânzii, pentru a ajuta economia să facă față politicii comerciale haotice a SUA

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, tr

Economic Extern 17-04-2025 15:36

Hyundai suspendă, din nou, producția automobilelor electrice în Coreea de Sud din cauza cererii slabe

Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motor Co. va suspenda, temporar, producția anumitor modele electrice la principala sa uzină din Coreea de Sud, din cauza încetinirii cererii pe piețele externe precum și a tarifelor americane, a anunțat joi agenția de presă Yonhap citând surse din industria auto. Potrivit Yonhap, producătorul

Economic Extern 17-04-2025 14:41

BTA: O nouă organizație își propune să conecteze companiile din Balcani

Fondatorul Balkan eCommerce Summit, Nikola Ilchev, a anunțat în mod oficial înființarea Balkan Business Club, o organizație care își propune să conecteze companiile din Balcani, apărută din nevoia unor parteneriate mai extinse, transmite BTA. Potrivit lui Nikola Ilchev, noua organizație este o prelungire naturală a Balkan eCo

Economic Extern 17-04-2025 12:22

Prețul ouălor a crescut ușor în UE în ultimele 12 luni

Prețul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai mare creșteri ale prețurilor la ouă au fost înregistrate în Cehia, creștere de 46% în luna martie 2025 comparati

Economic Extern 17-04-2025 12:10

Cehia a devenit complet independentă de petrolul rusesc

Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunțat joi oficialii guvernamentali de la Praga, după finalizarea lucrărilor de creștere a capacității oleoductului TAL care vine din Vest, transmite Reuters. Grație lucrărilor de modernizare, oleoductul Transalpine Pipeline (TAL), care începe &ici

Economic Extern 17-04-2025 10:11

Moscova vrea să utilizeze o companie americană pentru a hrăni armata rusă

Autoritățile ruse lucrează la un plan care prevede că o companie americană confiscată de Kremlin și plasată sub controlul statului va fi utilizată pentru a aproviziona cu alimente armată rusă, ceea ce ar putea pune în pericol îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și SUA, arată documentele consultate de Reuters. Într-un moment în care Wa

Economic Extern 17-04-2025 09:56

Instagram și WhatsApp nu ar fi avut atât de mult succes fără Facebook, susține Zuckerberg la procesul privind Meta

Instagram ar fi avut 'multe dificultăți' să crească dacă nu ar fi fost Facebook, iar WhatsApp nu ar fi avut 'atât de multă ambiție': Mark Zuckerberg a apărat miercuri deciziile grupului său Meta de a achiziționa aceste două aplicații, la un tribunal din Washington, pentru a treia zi consecutiv, relatează AFP. Gigantul american al rețelelo

Economic Extern 17-04-2025 09:32

UE a renunțat la planul care viza sancțiuni pentru importurile de gaze lichefiate rusești

Oficialii europeni au renunțat la ideea de a include o interzicere a importurilor de gaze lichefiate rusești în următoarele lor pachete de sancțiuni, din cauza rezistenței anumitor guverne și a incertitudinii cu privire la găsirea de surse alternative de aprovizionare, au declarat mai mulți oficiali europeni pentru Reuters. În schimb, Comis

Economic Extern 16-04-2025 21:58

VIDEO California va contesta în instanță tarifele vamale impuse de Trump

California va contesta în instanță tarifele vamale impuse de Donald Trump, a anunțat miercuri guvernatorul statului american, Gavin Newsom, relatează AFP. Democratul a denunțat într-un videoclip postat pe platforma X 'autoritatea unilaterală revendicată de administrația Trump de a impune cea mai mare creștere de taxe din istori

Economic Extern 16-04-2025 17:09

OMC: Tarifele lui Trump ar putea provoca o contracție cuprinsă între 0,2 și 1,5% a comerțului mondial în 2025

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-a revizuit, miercuri, în mod dramatic estimările privind evoluția comerțului mondial în 2025, de la o creștere solidă până la o contracție, avertizând că noile tarife americane și efectele secundare ar putea duce la cea mai gravă prăbușire de după pandemie, transmite Reuters. &