Republica Moldova: Tiraspolul acceptă ca gazele să-i fie livrate prin Moldovagaz

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că este de acord ca gazele să fie livrate Transnistriei prin intermediul companiei Moldovagaz, dând asigurări că administrația sa 'garantează plata', și a cerut Chișinăului să 'își respecte promisiunile', transmite luni portalul NewsMaker.
'Pentru ca încălzirea să ajungă mai repede în casele oamenilor, iar aceștia să primească în mod normal gaz și energie electrică în locuințele lor și întreaga infrastructură socială să beneficieze și ea de căldură și energie electrică, am fost de acord - în mare parte - cu propunerile liderilor moldoveni (...) ca gazul în Transnistria să fie livrat de compania Moldovagaz', a afirmat Krasnoselski.
Tiraspoltransgaz a trimis încă de sâmbătă o notificare către Moldovagaz că nu se opune și salută dorința Moldovagaz de a livra gaze naturale în Transnistria, a spus el. 'De asemenea vreau să subliniez că Tiraspoltransgaz garantează plata livrării, ceea ce, probabil, este un detaliu important', a menționat Vadim Krasnoselski.
'Transnistria este de acord și salută dorința de livrare a gazului din partea companiei Moldovagaz. Garantăm plata. Vă rog să vă respectați promisiunile!', a mai subliniat liderul separatist de la Tiraspol.
La solicitarea NewsMaker de a comenta anunțul făcut de Vadim Krasnoselski, directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că va reveni ulterior cu un comentariu.
La 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul sau de transport de gaze odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei ruse.
La 28 decembrie, concernul rusesc Gazprom expediase către Moldovagaz - companie fiică pe care o controlează - o notificare în care o informa că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate și în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene de la 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii ce nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
La 2 ianuarie, Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze, cu precizarea că achiziția va avea în 'baza condițiilor de piață'.
Compania Tiraspoltransgaz ar fi refuzat propunerea, conform portalului citat. În luna decembrie, guvernul de la Chișinău ar fi făcut liderilor separatiști oferte cu soluții la problema aprovizionării cu gaze, dar aceștia nu au răspuns.
Pe 6 ianuarie, liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a spus că nu a primit nicio scrisoare oficială din partea Chișinăului cu privire la asistență. Demontând afirmația, purtătorul de cuvânt al executivului moldovean, Daniel Vodă, a prezentat scrisoarea prin care s-a propus sprijin Tiraspolului.
Recent, Krasnoselski a efectuat o vizită la Moscova. Informația, apărută inițial pe rețelele de socializare, a fost confirmată de președinta Maia Sandu pe 14 ianuarie, care a declarat că știe despre această vizită și că autoritățile încurajează soluționarea problemei din regiune, astfel încât locuitorii să aibă cât mai curând căldură, curent electric și apă.
În conferința de presă din 15 ianuarie, după revenirea sa de la Moscova, Krasnoselski a declarat că gazele rusești vor ajunge în Transnistria. Totuși, Krasnoselski nu a precizat cum va fi livrat gazul în regiune. El a subliniat că gazele rusești vor fi suficiente pentru populația și întreprinderile din Transnistria.
A doua zi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că autoritățile de la Moscova sunt pregătite să ajute regiunea transnistreană în privința alimentării cu gaz, însă Chișinăul trebuie să asigure livrarea resursei energetice în stânga Nistrului și încheierea contractelor.
Pe 15 ianuarie, coproprietarul Natural Gaz, Arcadie Vicol, a anunțat că firma sa a încheiat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană. Acesta susținea că este vorba despre gaz european, nu din Rusia. Ulterior, presa rusă a scris pe surse că autoritățile de la Moscova iau considerare achiziționarea de gaze pentru stânga Nistrului de pe piețele spot europene, prin intermediul companiei Natural Gaz. În cadrul unei emisiuni televizate din 16 ianuarie, prim-ministrul Dorin Recean a sugerat că, de fapt, respectivul contract-cadru ar face parte dintr-o operațiune rusească de destabilizare a Republicii Moldova. Atât premierul, cât și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian au calificat drept 'schemă' intenția Natural Gaz de a furniza gaz către Tiraspoltransgaz.
Contractul-cadru încheiat de Natural Gaz și Tiraspoltransgaz a atras atenția Serviciului de Informații și Securitate, care l-a audiat pe Arcadie Vicol. Omul de afaceri a declarat că nu i-au fost înaintate învinuiri - contrar informațiilor din presa națională despre presupuse acuzații de 'trădare de patrie'.
Pe 17 ianuarie, Vadim Krasnoselski a adresat un mesaj public Maiei Sandu, în care susținea că oficiali de la Chișinău s-ar împotrivi livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, după ce compania Natural Gaz a încheiat un contract-cadru în acest sens cu Tiraspoltransgaz. Krasnoselski îi solicita lui Sandu să permită ca resursa energetică să fie livrată în regiunea transnistreană. În replică, purtătorul de cuvânt al președinției moldovene, Igor Zaharov, a declarat că afirmațiile lui Krasnoselski sunt o 'distorsionare gravă a realității', subliniind că singura companie abilitată să furnizeze gaz în regiunea transnistreană este Moldovagaz, potrivit NewsMaker. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele Renault va demisiona din Consiliul de Administrație al Nissan
Președintele Renault, Jean-Dominique Senard, va demisiona din Consiliul de Administrație al Nissan, a anunțat producătorul auto nipon, afectat de scăderea vânzărilor, transmite Reuters. Senard, care era vicepreședinte al Nissan, va demisiona la finalul Adunării anuale Generale a Acționarilor, programată în iunie. Un alt reprezentat
BTA: Bulgaria ocupă locul opt în topul țărilor UE exportatoare de produse aerospațiale
Uniunea Europeană (UE) a exportat anul trecut produse aerospațiale, inclusiv sateliți, vehicule suborbitale și de lansare a navelor spațiale în valoare de 1,217 miliarde de euro, arată datele publicate de Eurostat, transmite BTA. Exporturile de produse aerospațiale ale Bulgariei s-au cifrat la 5,6 milioane de euro în 2024, în creștere semnifi
Numărul vizitatorilor străini în SUA a scăzut cu 12% în martie față de aceeași perioadă a anului trecut
Washington, 19 apr /Agerpres/ - În luna martie au fost cu aproape 12% mai puțini vizitatori din străinătate în Statele Unite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a raportat vineri Washington Post, informează sâmbătă dpa. Numărul vizitatorilor din Germania a scăzut și mai semnificativ în luna martie, cu 28%, se arată în
Volkswagen vorbește despre mutarea producției Audi în SUA pentru a evita taxele vamale
Concernul Volkswagen ar putea muta o parte din producția mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu publicat vineri în care a făcut cunoscut că este în discuții cu administrația Trump, notează AFP. Volkswagen dorește să facă 'to
Raiffeisen Bank neagă că a oprit procedurile pentru vânzarea subsidiarei din Rusia
Raiffeisen Bank International, cea mai mare bancă occidentală care continuă să opereze în Rusia, a transmis vineri că procedurile pentru vânzarea subsidiarei sale rusești continuă, dezmințind un articol apărut în presă conform căruia grupul bancar austriac a oprit demersurile de vânzare a subsidiarei rusești, transmite Reuters. Raiffeis
O treime din breșele de securitate au implicat ransomware, în 2024 (raport)
O treime dintre toate breșele de securitate descoperite la nivel mondial, în 2024, au implicat atacuri de tip ransomware sau alte metode de extorcare, relevă un raport Verizon, citat într-un articol de specialitate, publicat recent pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, Eset. Conform aceluiași document, în perioad
BTA: Stațiunea Pamporovo a raportat unul dintre cele mai de succes sezoane de schi
Una dintre cele mai renumite stațiuni de schi din Bulgaria a înregistrat unul dintre cele mai de succes sezoane în cursul iernii trecute. Fluxul de turiști la Pamporovo, în Munții Rodopi, a crescut cu 25% prin comparație cu anul anul anterior, conform managerului pentru relații publice al stațiunii, Alexandra Țankova. Această creștere
Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters.
Ungaria a detectat al cincilea focar de febră aftoasă și sacrifică tot mai multe bovine
Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea granițelor cu Austria și Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunțat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenția EFE. ''Autoritățile au prelevat probe de îndată ce a apăr
FMI se așteaptă la o 'revizuire semnificativă' a perspectivelor de creștere, dar nu la o recesiune globală
Intensificarea tensiunilor comerciale și modificările de amploare în sistemul comercial mondial vor declanșa o înrăutățire a previziunilor economice ale Fondului Monetar Internațional (FMI), dar cu toate acestea nu se preconizează o recesiune globală, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.
Trump amenință că va încerca să îl demită pe șeful Rezervei Federale
Președintele SUA, Donald Trump a spus joi că încetarea mandatului șefului Rezervei Federale, Jerome Powell 'nu poate veni suficient de repede', și în paralel a cerut Băncii Centrale a SUA să reducă dobânda de referință, transmite Reuters. Într-o postare pe platforma de social media Truth Social, Trump și-a reite
BCE a decis o nouă reducere a dobânzii, pentru a ajuta economia să facă față politicii comerciale haotice a SUA
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, tr
Hyundai suspendă, din nou, producția automobilelor electrice în Coreea de Sud din cauza cererii slabe
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motor Co. va suspenda, temporar, producția anumitor modele electrice la principala sa uzină din Coreea de Sud, din cauza încetinirii cererii pe piețele externe precum și a tarifelor americane, a anunțat joi agenția de presă Yonhap citând surse din industria auto. Potrivit Yonhap, producătorul
BTA: O nouă organizație își propune să conecteze companiile din Balcani
Fondatorul Balkan eCommerce Summit, Nikola Ilchev, a anunțat în mod oficial înființarea Balkan Business Club, o organizație care își propune să conecteze companiile din Balcani, apărută din nevoia unor parteneriate mai extinse, transmite BTA. Potrivit lui Nikola Ilchev, noua organizație este o prelungire naturală a Balkan eCo
Prețul ouălor a crescut ușor în UE în ultimele 12 luni
Prețul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai mare creșteri ale prețurilor la ouă au fost înregistrate în Cehia, creștere de 46% în luna martie 2025 comparati