Republica Moldova: Tiraspolul acceptă ca gazele să-i fie livrate prin Moldovagaz
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că este de acord ca gazele să fie livrate Transnistriei prin intermediul companiei Moldovagaz, dând asigurări că administrația sa 'garantează plata', și a cerut Chișinăului să 'își respecte promisiunile', transmite luni portalul NewsMaker.
'Pentru ca încălzirea să ajungă mai repede în casele oamenilor, iar aceștia să primească în mod normal gaz și energie electrică în locuințele lor și întreaga infrastructură socială să beneficieze și ea de căldură și energie electrică, am fost de acord - în mare parte - cu propunerile liderilor moldoveni (...) ca gazul în Transnistria să fie livrat de compania Moldovagaz', a afirmat Krasnoselski.
Tiraspoltransgaz a trimis încă de sâmbătă o notificare către Moldovagaz că nu se opune și salută dorința Moldovagaz de a livra gaze naturale în Transnistria, a spus el. 'De asemenea vreau să subliniez că Tiraspoltransgaz garantează plata livrării, ceea ce, probabil, este un detaliu important', a menționat Vadim Krasnoselski.
'Transnistria este de acord și salută dorința de livrare a gazului din partea companiei Moldovagaz. Garantăm plata. Vă rog să vă respectați promisiunile!', a mai subliniat liderul separatist de la Tiraspol.
La solicitarea NewsMaker de a comenta anunțul făcut de Vadim Krasnoselski, directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că va reveni ulterior cu un comentariu.
La 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul sau de transport de gaze odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei ruse.
La 28 decembrie, concernul rusesc Gazprom expediase către Moldovagaz - companie fiică pe care o controlează - o notificare în care o informa că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate și în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene de la 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii ce nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
La 2 ianuarie, Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze, cu precizarea că achiziția va avea în 'baza condițiilor de piață'.
Compania Tiraspoltransgaz ar fi refuzat propunerea, conform portalului citat. În luna decembrie, guvernul de la Chișinău ar fi făcut liderilor separatiști oferte cu soluții la problema aprovizionării cu gaze, dar aceștia nu au răspuns.
Pe 6 ianuarie, liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a spus că nu a primit nicio scrisoare oficială din partea Chișinăului cu privire la asistență. Demontând afirmația, purtătorul de cuvânt al executivului moldovean, Daniel Vodă, a prezentat scrisoarea prin care s-a propus sprijin Tiraspolului.
Recent, Krasnoselski a efectuat o vizită la Moscova. Informația, apărută inițial pe rețelele de socializare, a fost confirmată de președinta Maia Sandu pe 14 ianuarie, care a declarat că știe despre această vizită și că autoritățile încurajează soluționarea problemei din regiune, astfel încât locuitorii să aibă cât mai curând căldură, curent electric și apă.
În conferința de presă din 15 ianuarie, după revenirea sa de la Moscova, Krasnoselski a declarat că gazele rusești vor ajunge în Transnistria. Totuși, Krasnoselski nu a precizat cum va fi livrat gazul în regiune. El a subliniat că gazele rusești vor fi suficiente pentru populația și întreprinderile din Transnistria.
A doua zi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că autoritățile de la Moscova sunt pregătite să ajute regiunea transnistreană în privința alimentării cu gaz, însă Chișinăul trebuie să asigure livrarea resursei energetice în stânga Nistrului și încheierea contractelor.
Pe 15 ianuarie, coproprietarul Natural Gaz, Arcadie Vicol, a anunțat că firma sa a încheiat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană. Acesta susținea că este vorba despre gaz european, nu din Rusia. Ulterior, presa rusă a scris pe surse că autoritățile de la Moscova iau considerare achiziționarea de gaze pentru stânga Nistrului de pe piețele spot europene, prin intermediul companiei Natural Gaz. În cadrul unei emisiuni televizate din 16 ianuarie, prim-ministrul Dorin Recean a sugerat că, de fapt, respectivul contract-cadru ar face parte dintr-o operațiune rusească de destabilizare a Republicii Moldova. Atât premierul, cât și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian au calificat drept 'schemă' intenția Natural Gaz de a furniza gaz către Tiraspoltransgaz.
Contractul-cadru încheiat de Natural Gaz și Tiraspoltransgaz a atras atenția Serviciului de Informații și Securitate, care l-a audiat pe Arcadie Vicol. Omul de afaceri a declarat că nu i-au fost înaintate învinuiri - contrar informațiilor din presa națională despre presupuse acuzații de 'trădare de patrie'.
Pe 17 ianuarie, Vadim Krasnoselski a adresat un mesaj public Maiei Sandu, în care susținea că oficiali de la Chișinău s-ar împotrivi livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, după ce compania Natural Gaz a încheiat un contract-cadru în acest sens cu Tiraspoltransgaz. Krasnoselski îi solicita lui Sandu să permită ca resursa energetică să fie livrată în regiunea transnistreană. În replică, purtătorul de cuvânt al președinției moldovene, Igor Zaharov, a declarat că afirmațiile lui Krasnoselski sunt o 'distorsionare gravă a realității', subliniind că singura companie abilitată să furnizeze gaz în regiunea transnistreană este Moldovagaz, potrivit NewsMaker. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Republica Moldova livrează primele 3 milioane de metri cubi de gaze în Transnistria, anunță Moldovagaz
Compania mixtă moldo-rusă Moldovagaz a livrat sâmbătă primul volum de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale către regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova, prima de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina, la 1 ianuarie, a anunțat compania, informează Reuters. Directorul general al Moldovagaz, Vadim Ceban, a
Scădere cu 42% a vânzărilor comercianților croați ca urmare a unui nou boicot al consumatorilor
Comercianții din Croația înregistrau vineri după-amiaza o cifră de afaceri mai mică cu 42% față de o zi normală, o consecință a unui larg apel la boicotarea magazinelor lansat de Asociațiile pentru protecția consumatorilor pentru a denunța umflarea prețurilor, transmite AFP. 'Astăzi nu cumpărăm nimic. Nici din magazine și nici online
UE investește peste 1,2 miliarde euro în infrastructura energetică transfrontalieră
Comisia Europeană va aloca aproape 1,25 miliarde euro sub formă de granturi din Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE) pentru 41 de proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică, care au obținut statutul de proiecte de interes comun și proiecte de interes reciproc în 2024, în temeiul cadrului de politică privind rețelele transeuropene de
Veniturile din turism ale Turciei au atins un nivel record de peste 61 miliarde de dolari în 2024
Numărul de vizitatori străini și veniturile din turism ale Turciei au atins noi recorduri în 2024, arată cifrele oficiale publicate vineri, potrivit agenției oficiale de presă Anadolu. Institutul de statistică (TurkStat) a informat că veniturile din turism au crescut cu 8,3% anul trecut, până la 61,1 miliarde de dolari, devans&acir
SUA: Inflația și-a continuat creșterea în decembrie, până la 2,6% în ritm anual
Prețurile de consum în SUA au crescut în decembrie, pe fondul exploziei cheltuielilor de consum, ceea ce sugerează că Rezerva Federală americană ar putea amâna momentul în care va reduce dobânda de referință în acest an, transmite Reuters. Departamentul Comerțului a informat vineri că indicele PCE (personal
Performanța acțiunilor Nvidia, sub semnul întrebării, pe măsură ce chinezii lansează versiuni AI extrem de ieftine
Ascensiunea spectaculoasă a gigantului de inteligență artificială Nvidia s-a extins în ultimii doi ani, transformând acțiunile companiei în favoritele investitorilor din România în 2024, însă incertitudinea planează asupra viitoarelor tranzacții, pe măsură ce companii din China, precum DeepSeek, lansează versiuni AI extrem de iefti
Goldman Sachs are aprobarea lui Putin pentru a-și vinde afacerile din Rusia
Președintele Vladimir Putin și-a dat acordul pentru ca Goldman Sachs Group Inc. să își vândă afacerile din Rusia, ceea ce face din grupul bancar american una din puținele bănci occidentale care va putea să se retragă complet din Rusia, transmite Bloomberg. Potrivit unui decret semnat de Putin, fondul armenian de investiții CJSC Bal
Comisia Europeană cere României să transpună complet Directiva privind cotele taxei pe valoarea adăugată
Comisia Europeană a decis vineri să deschidă o procedură de infringement trimițând o scrisoare de punere în întârziere către România, Belgia, Bulgaria, Grecia, Spania, Lituania și Portugalia pentru că nu au comunicat CE măsurile de transpunere completă a Directivei UE 2022/542 în ceea ce privește cotele taxei pe valoarea adăugată,
Kremlinul susține că nu există planuri pentru o monedă comună a BRICS, după noua amenințare a lui Trump
Kremlinul a respins joi amenințarea reiterată de președintele american Donald Trump de a impune taxe vamale de 100% împotriva BRICS dacă țările membre își vor crea propria monedă, afirmând că nu a existat niciodată un astfel de plan, relatează Reuters. Trump a avertizat joi țările membre ale grupului BRICS să nu înlocuiască dolarul ca m
UE va elimina plafonul impus la prețul gazelor naturale
Plafonul de preț la gazele naturale, introdus de Uniunea Europeană în timpul crizei gazelor rusești din 2022, va expira vineri, în condițiile în care nu a fost declanșat niciodată de la crearea sa, transmite Reuters. Plafonul ar fi trebuit să se aplice dacă prețul gazelor naturale ar fi explodat până la un nivel neobișn
CE solicită României să comunice măsurile privind transpunerea Directivei echilibrului de gen în rândul șefilor companiilor listate
Comisia Europeană a decis vineri să deschidă o procedură de infringement trimițând o scrisoare de punere în întârziere către România, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Țările de Jos și Austria pentru că nu au comunicat măsurile de transpunere a Directivei UE 2022/2381 privind consolidarea echilibrului de
BCE: Producătorii se tem mai mult de importurile ieftine din China decât de taxele vamale americane
Producătorii din zona euro sunt mult mai îngrijorați de importurile ieftine din China decât de potențialele taxe vamale suplimentare din SUA, se arată într-un studiu trimestrial al Băncii Centrale Europene publicat vineri, transmite Reuters. Doar jumătate din producătorii are au luat parte la studiul BCE au declarat că afacer
Germania: Rata șomajului crește ușor, pe fondul efectelor încetinirii economiei
Rata șomajului a crescut ușor la începutul anului, în timp ce numărul șomerilor în Germania a crescut mai puțin decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari economii europene afectează soliditatea pieței forței de muncă, transmite Reuters. Oficiul de Muncă (BA) a informat vineri că numărul persoanelor aflat
Rusia: Producția de gaze naturale a crescut cu 7,6% în 2024
Producția Rusiei de petrol și gaze condensate a ajuns anul trecut la 516 milioane tone sau 10,32 milioane barili pe zi, a anunțat vicepremierul rus Alexander Novak, un declin de aproximativ 2,8% față de 2023, transmite Reuters. Rusia și-a redus producția de țiței în urma acordului din cadrul OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Pet
UE inițiază un plan de sprijin pentru sectorul auto
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a găzduit joi o întâlnire a directorilor din sectorul auto, a sindicatelor și a grupurilor de interese, pentru a dezbate modul în care pot fi ajutați producătorii auto din UE să-și electrifice flotele și să concureze mai bine cu rivașii din China și SUA, transmite Reuters.