Plecarea migranților ucraineni ar putea crea probleme economiilor est europene (analiză)
Țările din Europa de Est, care se confruntă cu numeroase amenințări economice alimentate de războiul din regiune, ar putea să se confrunte cu noi presiuni dacă va fi încheiată pacea în Ucraina, iar exodul de muncitori ucraineni ar provoca o criză pe piața muncii care ar alimenta inflația, arată o analiză Reuters.
Statele din CEE găzduiesc o mare parte din cei peste 4,3 milioane de ucraineni care au fugit în UE, după debutul invaziei rusești, și au ocupat locuri de muncă pe fondul unui nivel extrem de scăzut al ratei șomajului. Posibila lor întoarcere în Ucraina, după încheierea unui acord de pace, ar fi o problemă în ceea ce altfel ar reprezenta o veste bună pentru regiune.
'Demografia este un risc, și acest risc ar fi agravat de o soluționare a războiului din Ucraina, pentru că unii dintre ucraineni se vor întoarce acasă', a spus Charlotte Ruhe, director pentru Europa Centrală și de Sud-Est la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), la forumul Invisso de la Viena.
Analiștii băncii Raiffeisen Bank International estimează că anul trecut creșterea economică în CEE a fost de 2,2%, mult mai mare decât avansul de 0,8% prognozat pentru zona euro.
Muncitorii ucraineni, care au dobândit dreptul de a trăi și munci în Europa în urma unei directive din luna martie 2022, au contribuit la acest dinamism, ajutând economiile din regiune, care se bazează pe sectorul manufacturier și exporturi, să crească rapid. Din cele 4,3 milioane de persoane care au fugit din Ucraina spre UE până în luna decembrie 2023, aproximativ 22% sunt în Polonia și aproape 9% în Cehia, arată datele Eurostat.
'În multe țări, o parte din succesul economic are legătură cu ucrainenii care s-au mutat acolo în ultimii doi ani', a spus Christian Petter, director pentru Austria și CEE la J. Safra Sarasin, cu ocazia summitului de la Viena. 'Acum, când există speranța că războiul se va termina, există o șansă importantă ca acești oameni să revină în Ucraina, ceea ce ar lăsa o gaură pe piețele muncii din Praga, Bratislava, Varșovia și înlocuirea lor va fi o provocare', a adăugat Christian Petter.
Regiunea CEE se confruntă și cu alte probleme mai importante. În multe țări din regiune, creșterea economică s-a concentrat pe sectorul manufacturier și pe exporturi, inclusiv de componente auto, grație costurile relativ accesibile cu mâna de lucru. Potențialele războaie comerciale, declanșate de promisiunile lui Trump de majorare a tarifelor vamale, complică acest model de creștere în contextul în care datoria guvernamentală rămâne una ridicată.
Analiștii băncii austriece Erste Group estimează că raportul datorie-PIB ar putea să continue să crească în Polonia, România și Slovacia. În Polonia, deficitul a urcat la 5% din PIB anul trecut, alimentat de cheltuielile cu apărare, peste ținta de 3% a UE.
Mai puțini muncitori ar însemna o presiune și mai mare asupra economiei. În luna noiembrie a anului trecut, Banca Națională a Poloniei a publicat rezultatele unui sondaj efectuat în rândul migranților ucraineni, care a arătat că deși doar 2% dintre refugiați vor să se întoarcă în Ucraina în următorul an, cifra ar ajunge la 59% dacă războiul s-ar încheia. Aceasta în condițiile în care rata șomajului în Polonia este deja la un minim istoric, ceea ce a dus creșterea salariilor la 10% anul trecut.
Guvernul ceh a avertizat că o iminentă criză a mâinii de lucru amenință economia, o tendință care există și în alte țări din regiune. Creșterea salariilor și a inflației face mai dificilă reducerea dobânzilor de către băncile centrale, iar inflația persistentă și aprecierea dolarului american a creat deja obstacole în calea actualului ciclu de reducere a dobânzilor în Europa de Est.
Directorul de cercetare de la Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber, spune că o încetinire a inflației nu este o certitudine, fiind posibil ca inflația să stagneze în Ungaria și România, și să crească în țări precum Cehia. 'Asta înseamnă că nu ne așteptăm la reduceri mari de dobândă în perioada următoare în regiunea noastră', a spus Gunter Deuber.
Cu toate acestea, Deuber este sceptic că muncitorii ucraineni care și-au făcut un rost în noile lor țări vor pleca, în special având în vedere incertitudinile care planează asupra unui posibil acord de pace.
La rândul său, Charlotte Ruhe a subliniat că firmele ar putea utiliza plecarea muncitorilor ucraineni ca o oportunitate pentru a investi în soluții de inginerie care să le permită să facă economii cu mâna de lucru.
De asemenea, bancherii și investitorii estimează că reconstrucția Ucrainei după război ar putea fi un boom pentru țările vecine, în special pentru Polonia.
Pe de altă parte, revenirea lui Trump la Casa Albă, precum și aprecierea dolarului, amenințarea tarifelor și incertitudinea asociată, creează un mix mult mai provocator pentru decidenții din CEE. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Producătorii de coniac din Franța și-au majorat exporturile spre SUA înainte de investirea lui Trump
Producătorii de coniac din Franța și-au majorat exporturile spre SUA în luna decembrie 2024, arată datele vamale, pe măsură ce distribuitorii și-au făcut stocuri în ideea de a se pregăti pentru posibile tarife vamale suplimentare într-o țară unde consumul de coniac dă semne de revenire, transmite Reuters. Industria coniacului din Franța are o
Argentina a înregistrat în 2024 primul său surplus bugetar din ultimii 14 ani
Argentina a încheiat anul 2024 cu primul său excedent bugetar din ultimul deceniu, arată datele oficiale publicate vineri, care reprezintă o victorie pentru președintele ultra-liberal Javier Milei și austeritatea pe care a promovat-o în primul său an de mandat, transmite Reuters. Pe ansamblul anului trecut, Argentina a realizat un
Comisia Europeană nu va demara o procedură de deficit excesiv împotriva Austriei
Comisia Europeană a decis să nu demareze o procedură de deficit excesiv împotriva Austriei, după ce a evaluat o propunere de consolidare bugetară prezentată de autoritățile de la Viena, transmite DPA. Formațiunea de extrema dreaptă FPO și partidul conservator OVP, care în prezent negociază o coaliție guvernamentală în Austria, au convenit un
FMI a revizuit în sus, la 3,3%, estimările privind creșterea economiei mondiale în 2025
Fondul Monetar Internațional a publicat vineri un update la previziunile sale privind evoluția economiei mondiale, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,3% (cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât estima în octombrie), în special grație unei evoluții mai puternice a economiei americane, transmite AFP.
Președintele Bundesbank crede că BCE nu ar trebui să se grăbească cu scăderea dobânzilor
Banca Centrală Europeană nu ar trebui să se grăbească cu scăderea dobânzilor, pentru că inflația rămâne ridicată și incertitudinea este mare, a declarat președintele Bundesbank, Joachim Nagel, într-un interviu publicat vineri în buletinul financiar 'Platow Brief', preluat de Reuters. În același interviu, J
Reuters: Exporturile Rusiei de produse petroliere pe cale maritimă au scăzut anul trecut cu 9,1%
Exporturile Rusiei de produse petroliere pe cale maritimă au scăzut anul trecut cu 9,1%, la 113,7 milioane tone metrice, în condițiile în care rafinăriile țării se confruntă cu dificultăți, inclusiv atacurile dronelor ucrainene, scăderea prețurilor și costurile de producție mai ridicate, arată datele din industrie consultate de Reuters. Dronele ucr
Apple este doar pe locul trei în topul firmelor care vând telefoane mobile inteligente în China
Apple a pierdut anul trecut de cel mai mare vânzător de smartphone-uri din China, rivalii locali Vivo și Huawei depășind producătorul de iPhone-uri, arată datele firmei de cercetare de piață Canalys, transmite Reuters. În 2024, livrările de iPhone-uri în China - cea mai mare piață mondială pentru telefoanele mobile inteligent
Ministrul Agriculturii: Germania nu a înregistrat cazuri noi de febră aftoasă
Germania nu a înregistrat cazuri noi de febră aftoasă, iar cazul suspect de joi nu a fost confirmat, a anunțat vineri ministrul Agriculturii, Cem Oezdemir, la postul de radio Deutschlandfunk, transmite Reuters. În 10 ianuarie, autoritățile germane au confirmat descoperirea primului caz de febră aftoasă din ultimii 40 de ani, la o t
Banca Mondială: Creșterea PIB-ului global s-a stabilizat la 2,7% anul trecut
Creșterea PIB-ului global s-a stabilizat la un nivel scăzut de 2,7% în 2024, iar ritmul ar urma să se mențină în 2025 și 2026, conform celui mai recent raport privind 'Perspectivele Economice Globale' (Global Economic Prospects), publicat joi de Banca Mondială, transmit DPA și Reuters. Aceste evoluții nu sunt suficiente pen
Creșterea economică a Ucrainei ar putea încetini la 2,7% în 2025, spune adjunctul ministrului Economiei
Ritmul de creștere a Produsului Intern Brut al Ucrainei este așteptat să încetinească până la 2,7% în acest an, de la un nivel probabil de 3,6% în 2024, a declarat joi adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Andrii Teliupa, transmite Reuters. Prezent la o masă rotundă, Andrii Teliupa a spus că Guvernul de la Kiev va continua progr
Constructorii auto europeni fac un apel pentru evitarea unui război comercial cu SUA
Constructorii europeni de automobile au cerut joi Uniunii Europene să evite un război comercial cu SUA, cu patru zile înainte de investirea lui Donald Trump, informează AFP. Un război comercial ar putea 'provoca suferințe considerabile sectorului', a subliniat directorul general de la Mercedes-Benz, Ola Kallenius, care este și noul președinte al
Albania aprobă planurile unei companii cu legături cu ginerele lui Trump de a construi o stațiune de lux
Guvernul albanez a acordat statut de investitor strategic unei companii care are legături cu Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump, și care vrea să construiască o stațiune de lux pe o insulă nelocuită din Marea Mediterană, care odată adăpostea o bază militară, transmite Reuters. Comitetul pentru investiții strategice din Albania, condus de premierul Edi Ram
Procesatorii de boabe de cacao au redus activitatea anul trecut pe fondul cotațiilor record la cacao
Operațiunile de procesare a boabelor de cacao au scăzut în ultimele trei luni ale anului trecut în Europa și Asia, cel mai puternic semnal de până acum că producătorii de ciocolată au probleme din cauza prețurilor record și stocurilor reduse, transmite Bloomberg. Cifrele publicate joi arată că așa-numita activitate de procesare a boabelor de
Rata șomajului la nivel mondial urmează să rămână aproape de minimumul istoric de 5% (OIM)
Rata șomajului la nivel mondial a rămas stabilă anul trecut, la un minim istoric de 5%, nivel la care ar urma să rămână și în 2025, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Muncii (OIM) publicat joi, informează Reuters. Cu toate acestea, organizația cu sediul la Geneva a precizat că încetinirea economiei mondiale, de la 3,3% până