Lipsa forţei de muncă se agravează în Rusia pentru că sectorul apărării face angajări pe bandă rulantă (analiză)

Un număr din ce în ce mai mare de locuri de muncă vacante afectează toate domeniile vieţii în Rusia după ce Moscova a decis să trimită trupe în Ucraina susţin companiile, lucrătorii agenţiile de recrutare şi oficialii consultaţi de Reuters.
"Autobuzul numărul şapte nu a circulat în această dimineaţă. Dispecerul ne-a spus că nu circulă pentru că nu există niciun şofer disponibil care să plece în cursă", a scris Olga Slatina pe social media din oraşul Kamensk-Uralsky, în regiunea Sverdlovsk, din Munţii Urali a Rusiei.
Programele ample de recrutare derulate de forţele armate şi companiile din industria de apărare au atras muncitori de la firmele civile, iar dacă la aceasta se adaugă şi efectele emigrării, rata şomajului în Rusia a atins un minim istoric de 2,3%, arată datele publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Rosstat).
Majorarea explozivă a cheltuielilor cu apărarea a ajutat Rusia să sfideze estimările preliminare referitoare la un colaps al economiei în 2022, an în care a fost înregistrată doar o modestă contracţie. Economia rusească a revenit pe creştere în 2023 dar lipsa mâinii de lucru, dobânda de referinţă stabilită la 21% şi inflaţia ridicată încep să scoată la lumină unele efecte nedorite.
În Sverdlovsk, unde îşi au sediul multe fabrici de armament, erau 54.912 de locuri de muncă vacante la începutul lunii octombrie şi doar 8.762 de persoane fără un loc de muncă, potrivit Agenţiei regionale de ocupare a forţei de muncă.
În districtul central, unde locuiesc aproximativ 40 de milioane de persoane din zona de vest a Rusiei, sunt nouă locuri de muncă vacante pentru fiecare persoană care nu este ocupată, a declarat marţi trimisul special al preşedintelui pentru acea zonă, Igor Shchegolev.
Firma rusească de recrutare Superjob estimează că numărul locurilor de muncă vacante în întreaga Rusie a crescut de 1,7 ori în ultimii doi ani iar în sectorul industrial de 2,5 ori, în timp ce Banca Centrală a Rusiei estimează că 73% din companiile din Rusia au un deficit de personal.
"Foamea de personal a devenit un fenomen universal, afectând aproape toate părţile economiei", spune Rostislav Kapelyushnikov, director adjunct al centrului de analize pe piaţa muncă la Academia de Ştiinţe Economice din Moscova (HSE).
Reuters a discutat cu o duzină de companii, lucrători, companii de recrutate şi economişti despre situaţia din diferite sectoare economice. Peste tot există o criză de personal şi există slabe şanse pentru găsirea de noi angajaţi.
De mai mulţi ani, există în Rusia o problemă cu forţa de muncă însă lansarea "operaţiunii militare speciale" a făcut ca zeci de mii de potenţiali lucrători să ajungă în armată şi mulţi ani au emigrat. În acelaşi timp, sectorul apărării a început să facă angajări pe bandă rulantă.
O persoană care lucrează într-o companie civilă spune că mulţi oameni şi-au găsit de lucru în asamblarea dronelor în zona economică specială Alabuga din regiunea Tatarstan. "Salariile acolo sunt de câteva ori mai mari. Un prieten care a lucrat acolo spune că nici măcar nu putea cheltui banii pentru că lucra tot timpul", a precizat această persoană.
Natalia Zubarevich, profesor la Universitatea de Stat din Moscova, spune că este greu pentru companiile civile să concureze cu cele din sectorul apărării. "Nu există niciun fel de restricţii pentru companiile din industria de apărare, ele au primit o finanţare frenetică, astfel încât pot majora salariile şi pot recruta angajaţii altor firme", spune Zubarevich.
În regiunea Sverdlovsk, cei care semnează pentru a lupta în Ucraina primesc un bonus la semnare de 2,1 milioane ruble (18.560 de dolari), de aproape 25 de ori mai mare decât salariul mediu lunar din Rusia.
Potrivit unui reprezentant al unei agenţii locale de recrutare, clienţii săi au pierdut lucrători pentru că s-au dus pe front. "Îmi spun: odată aveam 100 de angajaţi, dar acum nu mai sunt bărbaţi".
Criza de personal este una acută în sectoarele manufacturier, logistică şi IT, susţin firmele de recrutate, dar se resimte cel mai sever în construcţii, ceea ce duce la creşterea preţurilor şi întârzieri la livrare şi diminuarea calităţii, spune Lydia Kataskina, director de resurse umane la Glavstroy.
Sergei Pakhomov, director la dezvoltatorul imobiliar Golos Group, spune că firma trebuie să decidă dacă va mai demara noi proiecte. "Nu pentru că nu sunt bani ci pentru că nu sunt suficienţi oameni care să vină să lucreze pe şantier", a declarat Pakhomov, care se aşteaptă ca problema să se agraveze în următorii cinci ani.
În paralel, aproximativ 200.000 de persoane, sau 3,3% din totalul lucrătorilor din agricultură, au părăsit acest sector în 2023, a estimat ministrul rus al Agriculturii, Oksana Lut.
Există probleme de personal şi în Ministerul de Interne, a dezvăluit recent preşedinta Consiliului Federaţiei Rusiei, Valentina Matvienko. Numărul de posturi neocupate din acest Minister s-a dublat în ultimii doi ani, ajungând la 173.800, sau 18,8% din efectivele totale. "Despre ce gen de lege şi ordine putem vorbi, inclusiv în domenii precum migraţia, traficul de droguri şi altele?", s-a întrebat Matvienko.
Ministrul rus al Economiei, Maxim Reshetnikov, a făcut recent un apel către regiuni să recruteze tineri, pensionari şi persoane cu dizabilităţi, precum şi să elimine restricţiile cu privire la orele suplimentare.
Economiştii şi firmele de recrutate se aşteaptă ca problemele cu mâna de lucru în Rusia să se agraveze, un factor care ar putea contribui la încetinirea economiei. Ministerul rus al Economiei se aşteaptă ca ritmul de creştere a PIB-ului să încetinească de la un nivel de 3,9% prognozat pentru acest an, până la 2,5% anul următor.
Autorităţile ruse estimează că, până în 2030, economia va avea nevoie de un număr suplimentar de 2,4 milioane de persoane în sectoarele manufacturier, transporturi, sănătate, servicii sociale, cercetare ştiinţifică şi IT. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Bulgaria ocupă locul opt în topul țărilor UE exportatoare de produse aerospațiale
Uniunea Europeană (UE) a exportat anul trecut produse aerospațiale, inclusiv sateliți, vehicule suborbitale și de lansare a navelor spațiale în valoare de 1,217 miliarde de euro, arată datele publicate de Eurostat, transmite BTA. Exporturile de produse aerospațiale ale Bulgariei s-au cifrat la 5,6 milioane de euro în 2024, în creștere semnifi
Numărul vizitatorilor străini în SUA a scăzut cu 12% în martie față de aceeași perioadă a anului trecut
Washington, 19 apr /Agerpres/ - În luna martie au fost cu aproape 12% mai puțini vizitatori din străinătate în Statele Unite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a raportat vineri Washington Post, informează sâmbătă dpa. Numărul vizitatorilor din Germania a scăzut și mai semnificativ în luna martie, cu 28%, se arată în
Volkswagen vorbește despre mutarea producției Audi în SUA pentru a evita taxele vamale
Concernul Volkswagen ar putea muta o parte din producția mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu publicat vineri în care a făcut cunoscut că este în discuții cu administrația Trump, notează AFP. Volkswagen dorește să facă 'to
Raiffeisen Bank neagă că a oprit procedurile pentru vânzarea subsidiarei din Rusia
Raiffeisen Bank International, cea mai mare bancă occidentală care continuă să opereze în Rusia, a transmis vineri că procedurile pentru vânzarea subsidiarei sale rusești continuă, dezmințind un articol apărut în presă conform căruia grupul bancar austriac a oprit demersurile de vânzare a subsidiarei rusești, transmite Reuters. Raiffeis
O treime din breșele de securitate au implicat ransomware, în 2024 (raport)
O treime dintre toate breșele de securitate descoperite la nivel mondial, în 2024, au implicat atacuri de tip ransomware sau alte metode de extorcare, relevă un raport Verizon, citat într-un articol de specialitate, publicat recent pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, Eset. Conform aceluiași document, în perioad
BTA: Stațiunea Pamporovo a raportat unul dintre cele mai de succes sezoane de schi
Una dintre cele mai renumite stațiuni de schi din Bulgaria a înregistrat unul dintre cele mai de succes sezoane în cursul iernii trecute. Fluxul de turiști la Pamporovo, în Munții Rodopi, a crescut cu 25% prin comparație cu anul anul anterior, conform managerului pentru relații publice al stațiunii, Alexandra Țankova. Această creștere
Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters.
Ungaria a detectat al cincilea focar de febră aftoasă și sacrifică tot mai multe bovine
Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea granițelor cu Austria și Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunțat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenția EFE. ''Autoritățile au prelevat probe de îndată ce a apăr
FMI se așteaptă la o 'revizuire semnificativă' a perspectivelor de creștere, dar nu la o recesiune globală
Intensificarea tensiunilor comerciale și modificările de amploare în sistemul comercial mondial vor declanșa o înrăutățire a previziunilor economice ale Fondului Monetar Internațional (FMI), dar cu toate acestea nu se preconizează o recesiune globală, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.
Trump amenință că va încerca să îl demită pe șeful Rezervei Federale
Președintele SUA, Donald Trump a spus joi că încetarea mandatului șefului Rezervei Federale, Jerome Powell 'nu poate veni suficient de repede', și în paralel a cerut Băncii Centrale a SUA să reducă dobânda de referință, transmite Reuters. Într-o postare pe platforma de social media Truth Social, Trump și-a reite
BCE a decis o nouă reducere a dobânzii, pentru a ajuta economia să facă față politicii comerciale haotice a SUA
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, tr
Hyundai suspendă, din nou, producția automobilelor electrice în Coreea de Sud din cauza cererii slabe
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motor Co. va suspenda, temporar, producția anumitor modele electrice la principala sa uzină din Coreea de Sud, din cauza încetinirii cererii pe piețele externe precum și a tarifelor americane, a anunțat joi agenția de presă Yonhap citând surse din industria auto. Potrivit Yonhap, producătorul
BTA: O nouă organizație își propune să conecteze companiile din Balcani
Fondatorul Balkan eCommerce Summit, Nikola Ilchev, a anunțat în mod oficial înființarea Balkan Business Club, o organizație care își propune să conecteze companiile din Balcani, apărută din nevoia unor parteneriate mai extinse, transmite BTA. Potrivit lui Nikola Ilchev, noua organizație este o prelungire naturală a Balkan eCo
Prețul ouălor a crescut ușor în UE în ultimele 12 luni
Prețul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai mare creșteri ale prețurilor la ouă au fost înregistrate în Cehia, creștere de 46% în luna martie 2025 comparati
Cehia a devenit complet independentă de petrolul rusesc
Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunțat joi oficialii guvernamentali de la Praga, după finalizarea lucrărilor de creștere a capacității oleoductului TAL care vine din Vest, transmite Reuters. Grație lucrărilor de modernizare, oleoductul Transalpine Pipeline (TAL), care începe &ici