Serbia: Preşedinta Comisiei Europene promite 1,5 miliarde de euro pentru finanţarea reformelor

Serbia va primi 1,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană dacă va îndeplini programul de reformă promis, a declarat vineri, la Belgrad, preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, transmite EFE.
Într-o conferinţă de presă după întrevederea cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, şefa executivului european a calificat agenda de reformă prezentată de Belgrad drept "excelentă" şi a anunţat că Serbia va primi anul acesta o "prefinanţare" de 110 milioane de euro.
"Doresc să vă mulţumesc dumneavoastră şi echipei dumneavoastră pentru munca bună la agenda reformelor. Este o agendă excelentă", a declarat Von der Leyen.
Cele 1,5 miliarde de euro fac parte din "Planul de creştere pentru Balcanii de Vest", care alocă în total 6 miliarde de euro - 2 sub formă de granturi şi 4 ca împrumuturi - pentru ţările din regiune.
Planul CE vizează promovarea reformelor solicitate de UE, astfel încât Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia să se poată integra pe deplin în UE.
Serbia şi Kosovo trebuie, de asemenea, să avanseze în negocierile dificile pentru normalizarea relaţiilor lor, un proces care nu a înregistrat progrese în ultimii ani.
De asemenea, marea majoritate a statelor membre ale UE şi-ar dori ca Belgradul să îşi alinieze politica externă cu a lor, obiectiv de care guvernul sârb s-a îndepărtat de la începutul invaziei ruse în Ucraina ca urmare a legăturilor tradiţionale şi puternice pe care Serbia le menţine cu Rusia.
Deşi apăra integritatea teritorială a Ucrainei, Belgradul nu a impus sancţiuni Rusiei. Chiar şi vicepremierul sârb Aleksandar Vulin, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai preşedintelui Vucic, a declarat joi, la summitul BRICS desfăşurat în oraşul rus Kazan, că ţara sa vrea să facă parte din grupul BRICS.
La conferinţa de presă comună cu Von der Leyen, preşedintele Vucic a declarat că Serbia "nu va schimba principalele obiective ale politicii sale externe şi interne"."Aici mă gândesc la calea noastră europeană, la efortul nostru pentru o Serbia europeană", a adăugat el.
CE a aprobat miercuri agendele de reformă pentru Albania, Muntenegru, Kosovo, Serbia şi Macedonia de Nord pentru perioada 2024-2027, cu scopul de a stimula creşterea economică şi progresul acestor ţări candidate pe calea lor de integrare deplină în UE.
Serbia este unul dintre cei mai avansaţi candidaţi la aderarea la UE, deşi în ultimii ani a stagnat. În negocierile de aderare, care au început oficial în 2014, a închis două capitole, dar din 2021 nu a mai deschis altele.
Preşedinta CE a încurajat vineri Serbia să devină un "lider în industria bateriilor" şi a promis sprijinul deplin al Bruxelles-ului pentru atingerea acestui obiectiv, într-o aluzie evidentă la potenţialul de exploatare a litiului pe care îl are ţara balcanică.
În conferinţa de presă cu preşedintele sârb, şefa executivului comunitar a subliniat importanţa anumitor "materii prime critice" pentru mobilitatea electrică.
"Vreau să vă felicit pentru acţiunea dumneavoastră care să permită Serbiei să devină lider în industria bateriilor şi a vehiculelor electrice. Acestea sunt industriile de mâine şi suntem aici pentru a le sprijini la fiecare pas", a declarat Von der Leyen.
În timpul unei vizite a cancelarului german Olaf Scholz la Belgrad în iulie, Serbia a semnat cu vicepreşedintele CE Maros Sevcovic un memorandum de înţelegere privind un parteneriat strategic în domeniul materiilor prime cheie, cu perspectiva unui proiect de extracţie a litiului.
Serbia intenţionează să dezvolte un lanţ complet în acest sector, de la extracţia mineralelor şi producţia de baterii până la fabricarea de vehicule, dar în ţară există o mare rezistenţă la proiect, cu proteste masive, de teama deteriorării mediului.
Von der Leyen a promis vineri că UE, dacă va participa la aceste planuri, va asigura respectarea maximă a mediului înconjurător şi a evidenţiat perspectiva creării de locuri de muncă în acest sector. "Vom lucra împreună la proiecte ambiţioase care vor crea locuri de muncă bune şi creştere economică chiar aici, în Serbia", a spus Von der Leyen.
Preşedinta CE a estimat că o astfel de cooperare ar putea contribui la crearea a 20.000 de locuri de muncă şi la adăugarea a 6 miliarde de euro pe an la PIB-ul Serbiei. În ceea ce priveşte posibilele riscuri de deteriorare a mediului, Von der Leyen a asigurat că acestea nu vor apărea în proiectele comune.
"Puteţi fi deplin siguri că vă vom respecta şi vom păstra natura voastră frumoasă şi că vă vom asculta mereu şi vom coopera cu comunitatea locală deoarece acesta este standardul conform căruia procedăm în UE", a subliniat ea.
Tranziţia la mobilitatea electrică şi reducerea, în consecinţă, a amprentei de carbon reprezintă unul dintre paşii prevăzuţi de Pactul verde european. În plus, Bruxelles-ul doreşte să îşi reducă dependenţa de China ca sursă de materii prime precum litiul, un element cheie în fabricarea bateriilor pentru maşinile electrice. AGERPRES/(AS - autor: Raluca-Elena Anghel, editor: Sorin Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026
Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &
Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026
Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans
Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului
Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr
OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie
Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian
Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe
Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe
Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)
Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l
Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația
BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate
Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,
Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)
Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la
Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare
Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate
Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u
Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)
Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit
SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor
Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul
Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor
Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA
Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru
Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20