logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comitetul Regiunilor UE: 'Unul din cinci europeni', expus riscului de sărăcie sau excluziune socială (articol European Newsroom)

Image

În condiţiile în care Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor este în plină desfăşurare, preşedintele Comitetului Regiunilor, Vasco Alves Cordeiro, a subliniat necesitatea consolidării politicii de coeziune a UE - şi, alături de aceasta, a luptei contra sărăciei şi excluziunii sociale, cu care mulţi europeni se confruntă zilnic, relatează platforma media European Newsroom în articolul de fond publicat miercuri.

Preşedintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Vasco Alves Cordeiro, a avertizat: "chiar şi anul trecut, o sută de milioane de europeni erau expuşi riscului sărăciei sau excluziunii sociale. Unul din cinci".

"Nu putem ignora şi nu puteam accepta aceasta", a declarat el în discursul de luni, cu ocazia inaugurării celei de-a 22-a ediţii a Săptămânii europene a regiunilor şi oraşelor, cel mai mare eveniment anual din Bruxelles dedicat politicii de coeziune.

"Mai mult ca niciodată, avem nevoie de coeziune. Nu deoarece aceasta este caritate, ci deoarece, de decenii, politica de coeziune a însemnat progres în Europa. Sporirea bunăstării regiunilor şi oraşelor şi, cu ele, a oamenilor, familiilor, persoanelor individuale", a spus politicianul portughez.

CoR este vocea regiunilor şi oraşelor din UE, reprezentând autorităţile locale şi regionale din blocul comunitar. Consiliază asupra noilor legi ale UE care au impact asupra regiunilor şi oraşelor, şi este alcătuit din 329 membri din cele 27 state membre UE. Înfiinţat în 1994, îşi celebrează anul acesta cea de-a 30-a aniversare.

Alves Cordeiro a avertizat, se asemenea, asupra riscurilor la adresa regiunilor şi oraşelor din UE cauzate de o posibilă centralizare la nivel naţional a politicii de coeziune a UE în următorul buget multianual al blocului comunitar pentru perioada 2028 - 2034.

"Tragem un semnal de alarmă în timp ce unii au fost - sau ar trebui să spun sunt- tentaţi să centralizeze", a spus preşedintele CoR. Conform lui, aceasta "va aboli participarea regiunilor şi oraşelor".

Comisarul în exerciţiu pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a exprimat o opinie similară, amintind că în iulie preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus în Parlamentul European că "se angajează la o politică solidă de coeziune, concepută împreună de regiuni şi autorităţile locale".

Anterior Ferreira a insistat asupra importanţei "de a nu pierde ADN-ul politicii de coeziune", care este "lipiciul care ţine împreună Europa şi nu poată fie pierdută abordarea ascendentă".

Structura de bază a dezvoltării regionale

Politica UE de coeziune este concepută să asigure o dezvoltare echilibrată a tuturor regiunilor din cele 27 state membre UE prin reducerea decalajelor economice, sociale şi teritoriale. Furnizează fonduri pentru a sprijini crearea de locuri de muncă, competitivitatea afacerilor, creşterea economiei şi dezvoltarea sustenabilă, în special în regiunile mai puţin dezvoltate.

Prin investiţiile în infrastructură, inovare şi programe sociale, politica este menită să impulsioneze economiile regionale şi să îmbunătăţească calitatea vieţii, asigurându-se că nicio regiune nu este lăsată în urmă în drumul spre o UE mai integrată şi mai prosperă.

Conform datelor Comisiei Europene, în ultimii cinci ani politica de coeziune a sprijinit 2,7 milioane de companii, a ajutat la crearea a 260.000 de locuri de muncă în noi companii, şi a extins facilităţile de infrastructură şi educaţionale, în beneficiul a aproximativ 18 milioane copii şi tineri. De asemenea, a susţinut participarea a cel puţin 12,8 milioane de persoane la educaţie şi formare.

Mai mult, a îmbunătăţit performanţa energetică a 380.000 de locuinţe şi conexiuni în bandă largă pentru 3,1 milioane de locuinţe.

Pe lângă domeniul de aplicare al politicii UE de coeziune, blocul comunitar sprijină, de asemenea, financiar proiecte regionale din ţări din afara UE. În Albania, de exemplu, UE ajută la reducerea inegalităţii între regiunile ţării şi asistă comunităţile marginalizate sau cele cu mai puţine oportunităţi la educaţie, sprijin social şi activităţi culturale.

Albania a devenit oficial stat candidat la UE în iunie 2014, şi negocierile au început în iulie 2022.

Iniţiativele din Albania includ consolidarea capacităţii locale şi gestionarea centrelor sociale pentru grupurile vulnerabile (EU4Municipalities), un program de reparare sau reconstrucţie a peste 60 de facilităţi educaţionale după cutremurul devastator din 26 noiembrie 2019 (EU4Schools), şi un program menit să sprijine protejarea şi restaurarea surselor de apă curată (EU4Rivers).

Riscul sărăciei şi excluziunii sociale rămâne ridicat pentru europeni

Un element cheie al politicii de coeziune este rezolvarea sărăciei şi excluziunii sociale şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă şi accesul la oportunităţi pentru grupurile vulnerabile. Totuşi, milioane de europeni continuă să se confrunte în prezent cu aceste dificultăţi, conform datelor privind riscul sărăciei sau excluziunii sociale (AROPE) pentru câteva state europene.

Conform Oficiului European pentru Statistică (Eurostat), în 2023 aproximativ 94,6 milioane de persoane din UE erau expuse riscului sărăciei sau excluziunii sociale, echivalentul a aproximativ 21% din populaţie. Criza costului vieţii, inflaţia şi criza energetică, precum şi extinderea deficitului de locuinţe şi impactul războiului din in Ucraina sunt printre motivele pentru rate ridicate AROPE.

Franţa: În Franţa, conform datelor Eurostat, 20,4% din populaţie era expusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale. Potrivit raportului anual al organizaţiei de caritate "Les Petits freres des pauvres", publicat la finalul lunii septembrie, două milioane de persoane cu vârsta de 60 de ani şi mai mult trăiau sub pragul de sărăcie. Acest prag are un nivel relativ stabilit la 60% din venitul mediu (de exemplu 1.216 euro pe lună pentru o persoană singură şi 1.824 euro pentru un cuplu).

Spania: Aproape 13 milioane de persoane erau expuse riscului sărăciei sau excluziunii sociale în Spania, conform celui de-al XIV-lea raport "Starea sărăciei în Spania", publicat în iunie de European Anti-Poverty Network in Spain (EAPN-ES). Potrivit studiului şi datelor Eurostat, rata AROPE a urcat de la 26% în 2022 la 26,5% în 2023 - mai mult de 400.000 de persoane, în special în urma creşterii costului vieţii.

România: Datele Eurostat arată că rata AROPE în România în 2023 s-a situat la 32% din populaţie - cea mai ridicată rată din UE - adică şase milioane de persoane. Conform reprezentanţilor Confederaţiei sindicale naţionale române Cartel Alfa: "aproape 80% din persoanele cu dizabilităţi nu câştigă suficient pentru a-şi permite o vacanţă, şi 35% din angajaţi au salariul minim garantat, care încă nu acoperă coşul de consum minim pentru un trai decent".

Bulgaria: Potrivit Eurostat, 30% din bulgari erau expuşi riscului sărăciei sau excluziunii sociale în 2023. La finalul lunii septembrie, Consiliul de Miniştri din Bulgaria a stabilit pragul de sărăcie pentru 2025 la 638 leva (326 euro), o creştere de 21,3% faţă de 2024. Ministrul Muncii, Ivaylo Ivanov, a explicat că, în urma majorării, cele mai multe persoane şi familii care se confruntă cu dificultăţi vor fi sprijinite de stat.

Grecia: Conform datelor Serviciului Naţional de Statistică din Grecia (ELSTAT) şi Eurostat, populaţia expusă riscului sărăciei sau excluziunii sociale, pe baza datelor din 2023, se ridica la 26,1% din populaţia ţării (peste 2,6 milioane de persoane), un nivel aproape neschimbat faţă de 2022, - 26,3%. Cel mai ridicat risc de sărăcie sau excluziune socială era pentru copii cu vârsta de până la 17 ani (28,1%), un nivel stabil comparativ cu 2022.

Slovenia: Chiar dacă are una dintre cele mai scăzute rate de excluziune socială din UE, 13,7% din sloveni (264.000 persoane) erau expuşi riscului sărăciei în 2023, conform datelor Eurostat. Deşi problemele legate de locuinţe şi de criza costului vieţii majorează ponderea gospodăriilor care se confruntă cu dificultăţi financiare, Slovenia încă este sub media UE şi a doua în urma Cehiei, care are o rată AROPE de 12%.

Macedonia de Nord: Pe baza studiului privind veniturile şi condiţiile de trai, efectuat în conformitate cu recomandările UE, Oficiul de Statistică din Macedonia de Nord a calculat că rata AROPE în 2021 era de 23%. Conform Eurostat, Macedonia de Nord, candidată la UE din 2005, are cea mai ridicată pondere a populaţiei expuse riscului sărăciei sau excluziunii sociale în 2012, de 26,2%, dar ponderea s-a redus la 21,8% în 2020. Totuşi, este posibil ca progresele în reducerea sărăciei să se fi modificat în 2020, în urma efectelor adverse ale pandemiei COVID-19.

N. red.: Conţinutul articolului este bazat pe ştiri ale agenţiilor AFP, AGERPRES, AMNA, ATA, BTA, dpa, EFE, Europa Press şi STA, participante în proiectul enr. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 73

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 04-05-2025 09:09

Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului

Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr

Economic Extern 03-05-2025 15:56

OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie

Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian

Economic Extern 03-05-2025 15:02

Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe

Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe

Economic Extern 02-05-2025 12:53

Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)

Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l

Economic Extern 02-05-2025 12:28

Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația

Economic Extern 02-05-2025 08:05

BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate

Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,

Economic Extern 02-05-2025 00:36

Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)

Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la

Economic Extern 01-05-2025 12:48

Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare

Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Economic Extern 01-05-2025 11:40

BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate

Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u

Economic Extern 01-05-2025 09:59

Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)

Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit

Economic Extern 30-04-2025 19:37

SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor

Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul

Economic Extern 30-04-2025 17:52

Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor

Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA

Economic Extern 30-04-2025 16:35

Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru

Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20

Economic Extern 30-04-2025 15:36

Eurostat: Bulgarii și românii au fost anul trecut europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

Aproximativ 93,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană (echivalentul a 21% din populație) erau expuse anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, Bulgaria și România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul țărilor membre UE, arată

Economic Extern 30-04-2025 14:45

Franța: Economia a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025

Economia franceză a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025, raportând o creștere marginală, după ce s-a contractat cu 0,1% în ultimele trei luni din 2024, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (Insee), transmit DPA