Temperaturile record din Balcani înseamnă pierderi pentru fermieri, dar o veste bună pentru viticultori (Reuters)
Rastislav Pucovski ţine în mână un pumn de boabe de soia ofilite, de mărimea unor boabe de piper, la ferma sa din Backi Petrovac, nordul Serbiei, unde solul este afectat de lipsa precipitaţiilor astfel că porumbul şi soia s-au uscat, transmite Reuters.
"Totul este complet uscat. Nu ştiu cum vom vinde ce vom strânge", a spus Pucovski, 48 de ani.
Serbia, la fel ca şi restul ţărilor din Balcani, s-a confruntat cu cea mai fierbinte vară din istorie, după valuri de căldură repetată care au dus temperaturile peste 40 de grade Celsius. Căldura, asociată cu seceta, a pus presiuni pe reţelele energetice fragile din regiune, a redus nivelul rezervelor de apă şi a produs pagube culturilor agricole.
Însă, viticultorii din Balcani ar putea fi singurii care vor beneficia de pe urma acestei situaţii, pentru că vremea secetoasă a dus la creşterea concentraţiei de zahăr din struguri. În schimb, porumbul, soia, floarea-soarelui şi unele legume sunt devastate, spun fermierii.
Agricultura este responsabilă pentru aproximativ 6% din Produsul Intern Brut al Serbiei. Estimările preliminare sugerează că, la porumb, producţia la hectar ar putea să scadă cu până la 20% în Serbia.
Una dintre probleme este lipsa accesului la apă. În istorie, Serbia s-a bucurat de multă ploaie, astfel că doar 1,4% din suprafaţa agricolă este irigată, arată datele Institutului naţional de statistică.
Analistul Branislav Gulan estimează că va fi nevoie de investiţii de sute de milioane de euro pentru ca Serbia să ajungă la media globală de 17% din suprafaţa agricolă irigată. Pentru acest an, Branislav Gulan estimează că veniturile fermierilor or să fie mai mici cu aproximativ 500 de milioane de euro din cauza secetei.
În ţara vecină, Bosnia-Herţegovina, este posibil ca, din cauza secetei, producţia de porumb la hectar să se reducă la jumătate, până la 4,5-5 tone, estimează Dragan Mandic, expert la Institutul pentru Agricultură.
Dejan Jovanovic, un fermier din regiunea Bijeljina, spune că porumbul său a fost devastat. "Frunzele porumbului sunt de culoare albă, iar boabele sunt minuscule", explică Dejan Jovanovic.
Vremea fierbinte a modificat în mod drastic şi culesul viei în Balcani, în acest an. Producătorii au fost forţaţi să culeagă strugurii mai devreme decât de obicei. Unele recolte vor fi mai mici, cantitativ, dar calitatea va fi mai bună, spun producătorii.
În regiunea Ilok, din estul Croaţiei, viticultorii au început să culeagă strugurii în timpul nopţii pentru că fermentează prea repede dacă sunt culeşi în timpul zilei.
"Este mai bine să îi recoltăm noaptea pentru că nu este atât de cald", spune Darko Sili, în timp ce conduce un utilaj de recoltare a strugurilor prin şirurile de vie.
Recoltatul din acest an se va încheia cu aproape o lună mai devreme decât de obicei şi producţia ar putea fi cu până la 30% mai mică din cauza secetei, menţionează şi Vesna Stajner, purtătoare de cuvânt la podgoria Ilocki Podrumi.
În Kosovo, culesul viei a început în august, cu o lună mai devreme decât anul trecut. Proprietarii de vii spun că au avut probleme în a găsi culegători atât de devreme în timpul sezonului.
"Nici măcar străbunicii noştri nu îşi amintesc ca strugurii să fie culeşi atât de devreme", afirmă Nebi Duraj, responsabil la podgoria Stone Castle, din apropiere de oraşul Rahovec. Există însă şi o parte bună. "Este ca şi cum ai mânca zahăr", spune un culegător în vârstă de 60 de ani în timp ce gustă strugurii albi.
Duraj subliniază că în acest an calitatea vinului va fi mai bună, datorită conţinutului mare de zahăr, care se transformă în alcool.
"În următorii ani, atunci când veţi căuta un vin, cereţi unul din 2024", recomandă Nebi Duraj. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Numărul de avioane livrate de Boeing în 2024 a fost la jumătate față de livrările rivalului Airbus
Livrările de noi avioane Boeing și-au revenit în luna decembrie 2024, după o serie de greve de amploare care au încetinit producția grupului american în toamna anului trecut, dar cu toate acestea numărul total de avioane livrate de Boeing pe parcursul anului 2024 a coborât la cel mai mic nivel de după pandemia de COVID-19, transmite Reuters.
Premierul grec face un nou apel către Bruxelles să rezolve problema prețurilor diferite la electricitate
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a făcut marți un nou apel către Comisia Europeană să rezolve discrepanțele existente la nivelul blocului comunitar în ceea ce privește prețul energiei electrice, reluând solicitările anterioare referitoare la o piață comună de electricitate și o mai mare partajare a electricității, transmite Reuters.
Elon Musk invitat să cumpere un castel din Polonia pe care să îl transforme în sediul său european
Un oraș din Polonia l-a încurajat pe miliardarul american Elon Musk să cumpere un castel din apropiere pe care să îl transforme în sediul central al operațiunilor sale europene, transmite AP. Primarul din Glogowek, Piotr Bujak, a spus marți că a postat recent o invitație către Musk pe platforma de social media X și de asemenea a trimis scriso
BTA: Bulgaria a propus Macedoniei de Nord un acord pentru construirea unui tunel feroviar transfrontalier
Guvernul bulgar a trimis Macedoniei de Nord un proiect de acord vizând pregătirea, construirea și operarea unui tunel feroviar transfrontalier care va face legătura între cele două țări, a anunțat marți Ministerul bulgar al Transporturilor și Comunicațiilor, transmite BTA. Propunerea sugerează că ambele guverne a trebui să își asume angajamen
Incendiile din Los Angeles ar putea provoca pierderi de 30 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor
Incendiile care au devastat mari părți din Los Angeles ar putea provoca pierderi de până la 30 de miliarde de dolari pentru industria asigurărilor, în condițiile în care flăcările nu au fost stinse nici măcar la o săptămână de la izbucnire, transmite Bloomberg. Noile estimări făcute de analiștii băncilor Wells Fargo & Co. și Goldman
Maia Sandu: Jumătate din electricitatea consumată de Republica Moldova - din surse interne; diferența - din România
Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Jumătate din energia electrică consumată în Republica Moldova, pe malul drept al Nistrului, provine din surse interne, inclusiv din energie regenerabilă, iar cealaltă jumătate o reprezintă importurile din România, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele Republicii
SUA: Biden a semnat un ordin pentru construirea de infrastructuri necesare IA
Președintele american Joe Biden a semnat marți un ordin pentru accelerarea construirii de noi centre de date specializate în Inteligența Artificială (IA), pentru a se asigura că Statele Unite vor continua să domine această tehnologie, informează AFP. 'Nu vom lăsa America să fie depășită atunci este vorba despre tehnologia care va defini viitorul'
Vânzările Volkswagen au scăzut în 2024, într-un an dificil pe piețele din Germania și China
Vânzările grupul german Volkswagen AG pe plan global au scăzut cu 2,3% anul trecut, la puțin peste nouă milioane de vehicule, a anunțat marți cel mai mare producător auto european, afectat de reducerea costurilor pe plan intern și războiul prețurilor din China, cea mai mare piață a sa, transmite Reuters. În 2024, vânzările co
S&P: Băncile din Europa Centrală și de Est pot face față turbulențelor din sectorul auto
Turbulențele din sectorul auto european ar putea afecta calitatea activelor băncilor și economia Europei Centrale și de Est (CEE), dar creditorii sunt suficient de puternici pentru a rezista presiunilor cu care se confruntă portofoliile lor auto, se arată într-un raport publicat marți de agenția de evaluare financiară S&P Global, transmite Reuters. P
Vietnam și Rusia au semnat un acord în domeniul energiei nucleare
Vietnam și Rusia au semnat marți un acord în domeniul energiei nucleare și mai multe alte înțelegeri de cooperare, în cursul unei vizite la Hanoi a prim-ministrului rus Mihail Mișustin, informează Reuters. Rosatom, compania de stat pentru energie atomică a Rusiei, și compania de energie electrică de stat din Vietnam, EVN, au convenit să inten
Eurostat: Ponderea vehiculelor cu emisii zero în totalul înmatriculărilor din UE a ajuns la 14,5% în 2023
În 2023 au fost înmatriculate în Uniunea Europeană 1.548.417 automobile noi cu emisii zero, reprezentând o pondere de 14,5% în totalul înmatriculărilor de automobile în statele membre UE, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cea mai ridicată pondere a automobilelor
S&P înrăutățește perspectiva ratingului Nissan, din cauza dificultăților financiare cu care se confruntă grupul nipon
Agenția de evaluare financiară S&P Global a înrăutățit perspectiva ratingului de credit al Nissan Motor de la stabilă la negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă, și a confirmat ratingul pe termen lung la 'BB plus', apreciind că producătorul auto nipon va avea nevoie de mai mult timp pentru a-și îmbunătăți performa
IDC: Concurența din China afectează livrările globale ale Apple și Samsung
Livrările globale de telefoane mobile inteligente ale Apple și Samsung au scăzut în trimestrul patru din 2024, companiile confruntându-se cu concurența intensă din partea firmelor din China, inclusiv Xiaomi, arată datele firmei de cercetare de piață IDC, transmite Reuters. Piața globală de smartphone-uri s-a redresat puternic, după
Spania: Premierul propune o taxă de 100% la locuințele cumpărate de străini
Premierul spaniol Pedro Sánchez a propus o serie de măsuri pentru a combate criza imobiliară din țară, inclusiv o taxă de 100% la achiziționarea de locuințe de către cetățenii din afara UE care nu au rezidență în Spania, transmite DPA. Măsura impune o cotă de impozitare de 100% din valoarea proprietății pentru cetățenii din afara
OMV anunță creșterea producției de hidrocarburi în trimestrul patru din 2024
Producția de hidrocarburi și marja de rafinare ale OMV AG au crescut în trimestrul patru din 2024, comparativ cu precedentele trei luni, a anunțat marți într-un comunicat grupul energetic austriac. În perioada octombrie - decembrie 2024, producția totală a OMV a urcat la 337.000 barili echivalent petrol pe zi (bpd), de la 332