Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism

Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto precum Mercedes sau BMW continuă să îşi extindă prezenţa şi să majoreze exporturile Ungariei, însă alţii sunt mai puţin încântaţi de guvernul lui Viktor Orban pe care îl acuză de clientelism, transmite Bloomberg.
Mai multe companii germane din sectoarele retail, servicii financiare, media, telecomunicaţii dar şi un operator aeroportuar german au intrat în coliziune cu politica naţionalistă a lui Viktor Orban, care vrea să pună activele locale în mâinile investitorilor ungari, în special a oamenilor care au legătură cu conducerea de la Budapesta, susţin directorii de companii consultaţi de Bloomberg.
Taxele penalizatoare, modificarea rapidă a cadrului legislativ şi presiunile organismelor de reglementare, condimentate cu campanii politice făţişe, fac parte din modalităţile prin care investitorii străini sunt scoşi din anumite părţi ale economiei ungare, susţine Philipp Haussmann, vicepreşedinte la German Eastern Business Association, care numără printre membri unii din cei mai mari investitori din Europa de Est.
"Situaţia din Ungaria este înfricoşătoare. Există un şablon de intimidare împotriva investiorilor străini", spune Philipp Haussmann, care este şi director general la Klett Group, o companie germană din domeniul educaţiei cu afaceri în Ungaria.
Guvernul Orban recunoaşte în mod public că vrea să crească ponderea investitorilor locali în economie, în cadrul agendei naţionaliste "Make Hungary Great Again", dar respinge acuzaţiile privind tratamentul nefavorabil aplicat investitorilor străini.
Reputaţia Ungariei în rândul investitorilor este "excelentă", susţine Ministerul ungar al Economiei într-un comunicat de presă, care menţionează un sondaj efectuat de Camera de comerţ şi industrie germano-ungară, conform căruia patru din cinci firme germane ar alege din nou Ungaria pentru investiţiile lor. "Guvernul ungar se străduieşte să realizeze o cooperare bazată pe respect şi parteneriat reciproc", precizează Ministerul ungar al Economiei.
Însă directorii de la unele companii străine susţin că apetitul crescut pentru anumite active împinge guvernul de la Budapesta să declare mari părţi din economie drept "sectoare strategice", pentru a face astfel loc investitorilor locali.
Un exemplu este aeroportul internaţional din Budapesta care este deţinut şi operat de compania germană AviAlliance GmbH, care este presată să îşi vândă participaţia după ce executivul de la Budapesta a criticat-o că nu investeşte suficient în dezvoltarea hub-ului. O tentativă precedentă de preluare, coordonată de un om de afaceri care are legături cu ginerele lui Orban, a eşuat în 2021 numai din cauza presiunilor bugetare.
O lege care este elaborată în prezent, şi care ar da Autorităţii ungare pentru concurenţă puterea de a sparge anumite companii, a creat noi îngrijorări în rândul investitorilor. Între timp, Autoritatea a îndemnat amânarea adoptării legii.
"Este greu de spus care sunt firmele vizate de actul legislativ, unde şi care sunt liniile roşii pentru ele. Acesta este un lucru periculos pentru investiţii pentru că este lipsit de predictibilitate. Cum poţi să îţi faci o strategie de business pentru a face faţă unui astfel de risc?", spune Zoltan Nagy, cel care a condus Autoritatea ungară pentru concurenţă în perioada 1998-2010.
Imaginea tradiţională a Ungariei este cea de magnet pentru investiţiile străine, în special pentru cele germane. În 2019, valoarea investiţiilor germane în Ungaria se ridica la aproximativ 22 miliarde de euro, mai mult de un sfert din investiţiile străine totale. Însă după ce Orban şi-a înmulţit intervenţiile în economie şi a împovărat companiile cu taxe suplimentare, investiţiile germane în Ungaria au scăzut cu o treime în decurs de trei ani, potrivit datelor din 2022 ale Băncii Naţionale a Ungariei.
Criticii susţin că, în cele din urmă, banii contribuabililor ajung să îi îmbogăţească pe apropiaţii lui Orban. În luna ianuarie 2023, băncile de stat au acordat împrumuturi în valoare de peste un miliard de dolari către 4iG Nyrt., o companie ungară pe care Orban o pregăteşte pentru a fi campionul naţional în sectorul telecomunicaţiilor, pentru ca aceasta să preia pachetul majoritar de acţiuni la afacerile din Ungaria ale Vodafone.
În paralel, criza de numerar a guvernului de la Budapesta îi creşte dependenţa de taxele care vizează anumite sectoare. Un director de la o companie internaţională de construcţii, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, spune că acum firma plăteşte 69% din veniturile sale sub formă de taxe.
Pentru industria construcţiilor, "cel mai important principiu este că firmele străine şi materialul de construcţii din străinătate sunt persoane non grata. Nu au ce căuta în Ungaria", a declarat ministrul ungar al Construcţiilor, Janos Lazar, în luna noiembrie a anului trecut.
De asemenea, presiunile din ce în ce mai mari au forţat alte companii să încheie parteneriate cu guvernul ungar. De exemplu, grupul bancar austriac Erste Group Bank a acceptat să îşi vândă un pachet de 15% din acţiunile subsidiarei sale din Ungaria către statul ungar în 2015. Vienna Insurance Group AG, o altă companie din Austria, nu a putut finaliza achiziţia operaţiunilor din Ungaria ale Aegon NV până când nu a acceptat să vândă un pachet minoritar din operaţiunile sale ungare către un holding de stat.
"Nu este vorba doar de naţionalizare ci de punerea companiilor în mâinile oamenilor care au conexiuni bune cu mediul politic. Nu este o problemă germano-ungară ci una europeană", spune Haussmann. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
China: Prețurile de consum în scădere pentru a treia lună consecutiv
Prețurile de consum au scăzut în aprilie în China, o diminuare observată pentru a treia lună consecutiv, conform statisticilor oficiale publicate sâmbătă, într-un moment în care Beijingul încearcă să își relanseze economia afectată de consumul lent, relatează AFP. Indicele prețurilor de consum, o măsur
Trump evocă o reducere a tarifelor vamale impuse Chinei până la 80%
Președintele SUA, Donald Trump, a spus vineri că tarife de 80% la produsele importate din China 'par corecte', într-un moment în care reprezentanți ai SUA și China se pregătesc pentru discuții având drept obiectiv limitarea unui război comercial între primele două economii ale lumii, transmite Reuters. Secretaru
Noul ministru german al Economiei vrea noi centrale pe gaze, dar exclude revenirea la energia nucleară
Ministrul german al Economiei, Katharina Reiche, a lansat vineri un apel pentru construirea de noi centrale pe gaze în Germania, transmite DPA. 'Avem nevoie de centrale pe gaze flexibile care să poată furniza electricitate atunci când nu bate vântul și soarele nu strălucește. Și avem nevoie de ele rapid', a spus Katha
Criza politică ar putea afecta sursele de finanțare externă ale României, avertizează S&P
Criza politică din România și posibilele întârzieri în elaborarea unor politici de răspuns la dezechilibrele economice, apărute ca urmare a prăbușirii guvernului de coaliție în această săptămână, ar putea submina unele surse de finanțare externă, apreciază analiștii agenției de evaluare S&P Global, potrivit Reuters.
Bancnotele pierdute de elvețieni înseamnă un plus de aproape 900 de milioane de franci pentru guvern
Bancnotele pierdute de elvețieni începând din 1970, și care nu au mai fost schimbate cu unele noi, vor crea un beneficiu semnificativ pentru cantoanele și guvernul federal, transmite Bloomberg. La un sfert de secol după ce Banca Națională a Elveției a încetat să mai tipărească cea de a șase serie de bancnote, care a circulat
Impactul războiului comercial asupra Chinei a fost unul sub așteptări în luna aprilie
Autoritățile chineze au anunțat vineri o creștere peste așteptări a exporturilor în luna aprilie, în condițiile în care SUA și China, primele două economii ale lumii, sunt implicate într-un război comercial declanșat de Donald Trump, informează AFP. Potrivit datelor oficiale publicate vineri de Administrația vamală chin
VIDEO Metz și Trump doresc să pună capăt 'rapid' diferendelor comerciale
Președintele american, Donald Trump, și noul cancelar german, Friedrich Merz, au 'convenit' joi, în timpul unei discuții telefonice, să pună capăt 'rapid diferendelor comerciale' dintre Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) privind taxele vamale, a indicat guvernul german, citat de AFP. Datorită importanței exporturilor
SUA: UE și alții vor fi afectați 'probabil' de taxe vamale mai mari de 10% (secretarul pentru Comerț)
Partenerii comerciali care exportă mult către Statele Unite se vor confrunta 'probabil' cu taxe vamale mai mari decât pragul de 10% aplicat tuturor începând cu aprilie, a declarat joi secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick, citat de AFP. 'Pragul de 10% se aplică tuturor celor care au un comerț echilibra
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian
Washingtonul a anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian, inclusiv împotriva unei rafinării independente, în pofida negocierilor în desfășurare între SUA și Iran asupra programului nuclear al Iranului, relatează AFP. 'Statele Unite rămân hotărâte să accentueze presiune
UE amenință să taxeze automobilele și avioanele americane și totodată pregătește un litigiu la OMC
Comisia Europeană a lansat, joi, o consultare publică cu privire la o listă de importuri din SUA care ar putea face obiectul contramăsurilor UE, în cazul în care negocierile în curs dintre UE și SUA nu duc la un rezultat reciproc avantajos și la eliminarea tarifelor SUA, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Lista supusă
SUA și Rusia analizează modalitățile prin care ar putea fi reluate livrările de gaze rusești spre Europa
Într-un moment în care relațiile energetice dintre Europa și Rusia au înghețat, oficiali de la Washington și Moscova au purtat discuții cu privire la modul în care SUA ar putea ajuta la reluarea vânzărilor de gaze rusești spre Europa, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Europa și-a redus drasti
BCE: Angajații străini, un motor cheie al creșterii economiei zonei euro
Angajații străini au fost responsabili pentru o mare parte din creșterea economiei zonei euro, de la pandemie, și ar putea ajuta regiunea să depășească constrângerile economice provocate de îmbătrânirea și reducerea forței de muncă, se arată într-un studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters. În ultim
Eurostat: Producția de servicii a scăzut în UE, dar a crescut în România, în februarie
Producția de servicii a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro în februarie, comparativ cu luna precedentă, însă România se numără printre statele membre unde s-au înregistrat creșteri, conform datelor publicate joi
Germania: Exporturile și producția industrială au crescut în martie, înaintea taxelor vamale americane
Exporturile Germaniei au crescut peste așteptări în martie, pe fondul majorării cererii din China și SUA, în anticiparea taxelor vamale, iar producția industrială a depășit de asemenea previziunile, indicând o redresare a sectorului, transmit DPA și Reuters. Conform
Maersk avertizează asupra declinului comerțului maritim, pe fondul războiului comercial
Compania daneză A.P. Moller Maersk A/S a avertizat joi că un război comercial global și incertitudinile geopolitice ar putea duce anul acesta la scăderea transportului maritim de containere pe plan mondial, deși nu și-am modificat previziunile de profit, transmite Reuters. Taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au determinat compa