logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană: Cea mai mare reformă a normelor privind bunăstarea animalelor în timpul transportului

Imagine din galeria Agerpres

După cum a anunţat în cadrul Strategiei "De la fermă la consumator" - Agenda Pactului verde european pentru o agricultură şi o producţie alimentară durabile - Comisia Europeană a propus joi cea mai mare reformă din ultimii 20 ani a normelor UE privind bunăstarea animalelor în timpul transportului, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

De asemenea, Comisia propune, pentru prima dată, noi norme ale UE privind bunăstarea şi trasabilitatea câinilor şi pisicilor care sunt crescute, ţinute şi comercializate ca animale de companie, în scopuri economice.

Pachetul include o revizuire a normelor actuale ale UE privind animalele în timpul transportului, care va îmbunătăţi bunăstarea celor 1,6 miliarde de animale transportate în şi din UE în fiecare an. Noile norme reflectă cele mai recente probe şi informaţii ştiinţifice, precum şi evoluţiile tehnologice.

Noile norme privind bunăstarea şi trasabilitatea câinilor şi pisicilor vor stabili, pentru prima dată, standarde uniforme ale UE pentru creşterea, adăpostirea şi manipularea câinilor şi pisicilor în unităţile de reproducţie şi în magazinele de animale de companie, precum şi în adăposturi. Trasabilitatea câinilor şi pisicilor va fi, de asemenea, consolidată prin identificarea şi înregistrarea obligatorie în bazele de date naţionale pentru a combate traficul ilegal şi a controla mai bine condiţiile de bunăstare a animalelor în unităţi.

În cele din urmă, Comisia propune măsuri suplimentare pentru a aborda iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) "O Europă liberă", care solicită o interdicţie la nivelul UE privind creşterea animalelor pentru blană şi vânzarea de produse care conţin astfel de blănuri pe piaţa unică. Comisia salută iniţiativa şi recunoaşte că bunăstarea animalelor rămâne o preocupare majoră pentru cetăţenii europeni.

Normele UE existente pentru animale în timpul transportului datează de 20 de ani. Ele nu mai reflectă realităţile actuale, cele mai recente informaţii şi recomandări ştiinţifice, obiectivele de durabilitate sau preocupările legitime ale cetăţenilor noştri în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor. Prin urmare, propunerea de joi se axează pe domenii-cheie vitale pentru asigurarea bunăstării animalelor în timpul transportului: durata călătoriilor va fi redusă, iar în timpul călătoriilor de lungă durată, animalele trebuie descărcate pentru anumite perioade de odihnă, hrănire şi adăpare. Se vor aplica norme speciale animalelor destinate sacrificării şi animalelor vulnerabile, cum ar fi viţeii neînţărcaţi şi animalele gestante. De asemenea, limitele pentru asigurarea unui spaţiu minim pentru diferitele animale vor fi mărite şi adaptate la fiecare specie, transportarea în temperaturi extreme va fi supusă unor condiţii stricte, incluzând transportarea exclusiv pe timp de noapte, în cazul în care temperaturile depăşesc 30 grade. În plus, atunci când temperaturile sunt sub 0 °C, vehiculele rutiere trebuie să fie acoperite, iar circulaţia aerului în compartimentul pentru animale trebuie controlată, pentru a proteja animalele de expunerea la vânt în timpul călătoriei. În cazul în care temperaturile scad sub -5 °C, împreună cu măsurile menţionate anterior, durata călătoriei nu trebuie să depăşească 9 ore. De asemenea, normele privind exportul de animale vii din Uniune vor fi înăsprite, inclusiv controale mai bune în ţările terţe pentru a îndeplini standarde echivalente cu cele din UE şi vor fi valorificate la maximum instrumentele digitale pentru a facilita aplicarea normelor de transport (de exemplu, localizarea în timp real a vehiculelor, baza de date centrală).

Aproximativ 44% din gospodăriile din UE au un animal de companie. Comerţul cu câini şi pisici a crescut considerabil în ultimii ani, cu o valoare anuală de 1,3 miliarde EUR. Cu toate acestea, standardele de bunăstare a animalelor pentru creşterea profesională, deţinerea şi vânzarea câinilor şi pisicilor diferă foarte mult de la un stat membru la altul. Există, de asemenea, numeroase dovezi privind practicile şi abuzurile care nu corespund standardelor.

În plus, comerţul ilegal cu câini şi pisici a crescut puternic, accelerat de creşterea pieţei online, care reprezintă în prezent 60 % din totalul vânzărilor de câini şi pisici în UE. Un nou raport publicat astăzi denunţă amploarea comerţului ilegal cu câini şi pisici, precum şi lacunele actuale care permit acest lucru.

Propunerea de joi nu prezintă noi reglementări pentru cetăţeni şi proprietarii de animale de companie. Ea stabileşte norme uniforme ale UE pentru bunăstarea câinilor şi pisicilor care sunt crescuţi sau ţinuţi în unităţi de reproducţie, în magazine de animale de companie, precum şi în adăposturi: pentru prima dată, se vor aplica standarde minime în ceea ce priveşte creşterea, adăpostirea, îngrijirea şi tratarea acestor animale în întreaga UE, vor fi cerinţe stricte în materie de trasabilitate, împreună cu controale automatizate pentru vânzările online, care vor ajuta autorităţile să controleze creşterea şi comercializarea câinilor şi pisicilor, şi vor permite cumpărătorilor, să verifice dacă identificarea şi înregistrarea acestora sunt corecte. În plus, statele membre vor trebui să ofere instruire responsabililor cu manipularea animalelor, iar orice persoană care cumpără un câine sau o pisică va fi informată cu privire la importanţa deţinerii responsabile a animalului, iar importurile de câini şi pisici vor trebui să respecte standarde echivalente de bunăstare.

De asemenea, Comisia a răspuns astăzi unei iniţiative cetăţeneşti europene. Iniţiativa "O Europă fără produse din blană" invită Comisia să ia măsuri pentru a interzice: deţinerea şi uciderea animalelor în scopul unic sau principal al producţiei de blană şi introducerea pe piaţa UE a blănurilor de animale de crescătorie şi a produselor care conţin astfel de blănuri. De asemenea, iniţiativa ridică probleme importante în ceea ce priveşte protecţia sănătăţii umane, animale şi a mediului, pe care Comisia o va evalua urmând abordarea sa de tip "O singură sănătate", care are ca principiu de bază recunoaşterea faptului că sănătatea oamenilor, a animalelor şi a mediului sunt legate în mod indisolubil.

Comisia a însărcinat EFSA să furnizeze un aviz ştiinţific privind bunăstarea animalelor crescute pentru blană. Pe baza acestei contribuţii ştiinţifice şi a unei evaluări a impactului economic şi social, Comisia va comunica apoi cu privire la cele mai adecvate măsuri. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Anda Badea)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 04-05-2025 16:32

Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026

Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &

Economic Extern 04-05-2025 15:04

Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026

Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans

Economic Extern 04-05-2025 09:09

Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului

Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr

Economic Extern 03-05-2025 15:56

OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie

Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian

Economic Extern 03-05-2025 15:02

Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe

Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe

Economic Extern 02-05-2025 12:53

Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)

Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l

Economic Extern 02-05-2025 12:28

Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația

Economic Extern 02-05-2025 08:05

BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate

Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,

Economic Extern 02-05-2025 00:36

Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)

Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la

Economic Extern 01-05-2025 12:48

Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare

Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Economic Extern 01-05-2025 11:40

BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate

Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u

Economic Extern 01-05-2025 09:59

Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)

Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit

Economic Extern 30-04-2025 19:37

SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor

Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul

Economic Extern 30-04-2025 17:52

Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor

Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA

Economic Extern 30-04-2025 16:35

Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru

Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20