VIDEO INTERVIU/Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu: Am depăşit valul inflaţionist; ţintim inflaţie de 5% pe termen mediu

Republica Moldova a depăşit valul inflaţionist înregistrat pe fondul războiului din Ucraina, al crizei energetice şi alimentare, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, într-un interviu acordat AGERPRES.
El a subliniat că inflaţia în Republica Moldova a scăzut de la 34% în 2022 la 6,3% la finalul lunii octombrie a acestui an, cu ţintă de apropiere de pragul de 5%, pe termen mediu.
Guvernatorul Băncii Centrale din Republica Moldova susţine, de asemenea, că politica monetară a fost relaxată, astfel încât băncile comerciale să poate credita mai mult atât companiile, cât şi populaţia, în vederea stimulării consumului intern.
AGERPRES: Inflaţia reprezintă un indicator important pentru fiecare economie a acestei lumi. Care este pragul de inflaţie pe care vi l-aţi propus dumneavoastră, Republica Moldova, în 2023?
Octavian Armaşu: Prin instrumentele noastre de politică monetară, noi ţintim inflaţia de 5% pe termen mediu, cu un interval de variaţie de +/-1,5%. Noi deja am intrat în acest interval de variaţie la finele lunii octombrie, cu o inflaţie de 6,3%. Astfel, noi am depăşit acel val inflaţionist, care a venit la finele anului 2021, o dată cu criza energetică, cu creşterea preţurilor produselor alimentare şi care a culminat cu războiul din Ucraina. Am avut o perioadă destul de dificilă. Inflaţia a ajuns la un nivel foarte înalt, 34%, din varii motive, având în vedere structura economiei din Republica Moldova, volatilitatea ei şi deschiderea ei, dar şi expunerea la mai multe lanţuri de aprovizionare care erau legate şi conectate de Ucraina. Toate acestea au avut efect.
Prin politicile monetare, destul de aspre, aş zice eu, dar pe care noi le-am calibrat ca timp optim, am reuşit să aducem inflaţia aproape de ţintă, în intervalul de variaţie. Acum, intrăm în altă etapă. Noi ne aşteptăm să avem o inflaţie care va fi în intervalul de variaţie, în perioada următoare, cel puţin 24 de luni, perioada noastră de prognoză, şi pentru asta vom utiliza iarăşi toate instrumentele, dar în acelaşi timp BNM va promova o politică monetară stimulativă pentru a susţine recuperarea economiei după acest lanţ de criză.
AGERPRES: Cum vedeţi revenirea pe creştere economică a Republicii Moldova, după recesiunea din 2022?
Octavian Armaşu: Revenirea are loc în condiţii deloc simple. În primul rând, mă refer la contextul regional, dar şi global. Iarăşi vorbim de acelaşi război din Ucraina, care este în imediata vecinătate şi are un impact asupra economiei din Republica Moldova. Vorbim de o încetinire a creşterii în Uniunea Europeană, în zona euro. Uniunea Europeană este piaţa noastră cea mai importantă de desfacere, respectiv are un impact pentru cererea produselor noastre. În acest context, recuperarea economică trebuie susţinută puternic atât de politica monetară, cât şi de cea fiscală. Deci, pe partea monetară noi chiar recent am mai făcut un pas de relaxare a condiţiilor monetare. Am mai redus şi rata de bază şi am relaxat şi rezervele obligatorii, astfel încât să asigurăm accesul mai uşor şi bani mai ieftini pentru agenţii economici şi pentru populaţie, ca să susţinem consumul. Totodată, ne aşteptăm şi pe partea fiscală la un impuls fiscal pentru economie.
AGERPRES: În ce măsură este importantă independenţa deciziilor Băncii Naţionale în acest proces?
Octavian Armaşu: Eu aş zice că independenţa este crucială, pentru că deciziile de politică monetară întotdeauna sunt dificile, ele întotdeauna sunt dureroase, ele niciodată nu plac. Noi am trecut acest ciclu inflaţionist cu foarte multe critici, dar până la urmă am mers conform agendei pe care ne-am propus-o şi ne-am atins obiectivele, în pofida tuturor criticilor. Dacă nu ar fi fost Banca Centrală independentă, noi nu am fi putut să implementăm aceste instrumente. Totodată, este importantă, pe lângă independenţă, o coordonare strânsă între politica monetară şi politica fiscală, o cooperare între Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor. Atunci când există această coordonare, efectele ambelor politici devin mai pronunţate, apar sinergii între cele două politici şi economia mai bine răspunde la politicile promovate de cele două instituţii.
AGERPRES: Cum explicaţi profitul obţinut de băncile comerciale din Republica Moldova atât anul trecut şi în prima jumătate a acestui an?
Octavian Armaşu: În perioade în care Banca Naţională majorează ratele, e normal ca şi profiturile băncilor să fie în creştere. Lucrul acesta s-a observat şi în Republica Moldova, şi în mai multe ţări din regiune, şi chiar din Uniunea Europeană. Totodată, eu cred că este bine şi pentru sănătatea băncilor. Când băncile acumulează capital prin profituri, acest capital le permite să îşi majoreze şi mai mult portofoliul de credite şi să finanţeze mai mult economia.
AGERPRES: Moldova are 11 bănci comerciale. E mult, e puţin pentru o ţară de dimensiunea Republicii Moldova?
Octavian Armaşu: Noi avem 11 bănci, dar, ca să înţelegeţi, ele sunt foarte diferite. Avem patru bănci sistemice. Avem bănci de dimensiuni medii şi avem şi bănci mai mici. Fiecare are nişa sa în piaţă. Fiecare are locul său în piaţă. Atâta timp cât au un model de business viabil, noi susţinem şi supraveghem aceste instituţii care ele să nu acţioneze în detrimentul deponenţilor, să îşi facă business-ul transparent şi banii deponenţilor să fie în siguranţă.
Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Care sunt cele mai solide relaţii pe care le aveţi cu băncile centrale din regiune, cu Banca Naţională a României şi cu alte bănci naţionale din Uniunea Europeană?
Octavian Armaşu: Cu Banca Naţională a României ne leagă o relaţie mai specială. Chiar de la fondarea Băncii Naţionale a Moldovei s-au stabilit aceste relaţii şi Banca Naţională a Moldovei permanent a avut susţinere, şi prin asistenţă tehnică, şi prin consultanţă, de la colegii de la Banca Naţională a României. Şi această cooperare continuă şi până astăzi şi aş zice că ia amploare. Noi am avut mai recent două proiecte twinning cu Banca Naţională a României. Primul a fost în procesul de reformă bancară, când Banca Naţională a Moldovei a reformat sectorul bancar din Moldova. Noi am implementat principiile Basel III, am implementat directivele europene, am transparetizat acţionarii din sectorul bancar, am implementat o guvernanţă sănătoasă în băncile comerciale şi ne-am dezvoltat instrumentele de supraveghere. Sigur că asta fost făcut şi cu colegii din Banca Naţională a României.
Alături de Banca Naţională a României, aş menţiona şi Banca Naţională a Olandei, care şi ea participă în al doilea proiect twinning, Banca Lituaniei şi Banca Belgiei. Avem o cooperare strânsă cu Banca Olandei şi Banca Belgiei, deoarece facem parte din aceeaşi constituentă şi cu toate ţările din constituentă, de fapt, cooperăm destul de strâns. Mai recent, începem a stabili relaţii şi cu Banca Centrală Europeană, din moment ce Moldovei i-a fost acordat statutul de ţară candidată. Au început primele interacţiuni. Sperăm că în viitorul apropiat vor fi iniţiate negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană şi aceasta va crea condiţiile pentru o cooperară mai intensă şi cu Banca Centrală Europeană.AGERPRES (A- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele Renault va demisiona din Consiliul de Administrație al Nissan
Președintele Renault, Jean-Dominique Senard, va demisiona din Consiliul de Administrație al Nissan, a anunțat producătorul auto nipon, afectat de scăderea vânzărilor, transmite Reuters. Senard, care era vicepreședinte al Nissan, va demisiona la finalul Adunării anuale Generale a Acționarilor, programată în iunie. Un alt reprezentat
BTA: Bulgaria ocupă locul opt în topul țărilor UE exportatoare de produse aerospațiale
Uniunea Europeană (UE) a exportat anul trecut produse aerospațiale, inclusiv sateliți, vehicule suborbitale și de lansare a navelor spațiale în valoare de 1,217 miliarde de euro, arată datele publicate de Eurostat, transmite BTA. Exporturile de produse aerospațiale ale Bulgariei s-au cifrat la 5,6 milioane de euro în 2024, în creștere semnifi
Numărul vizitatorilor străini în SUA a scăzut cu 12% în martie față de aceeași perioadă a anului trecut
Washington, 19 apr /Agerpres/ - În luna martie au fost cu aproape 12% mai puțini vizitatori din străinătate în Statele Unite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a raportat vineri Washington Post, informează sâmbătă dpa. Numărul vizitatorilor din Germania a scăzut și mai semnificativ în luna martie, cu 28%, se arată în
Volkswagen vorbește despre mutarea producției Audi în SUA pentru a evita taxele vamale
Concernul Volkswagen ar putea muta o parte din producția mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu publicat vineri în care a făcut cunoscut că este în discuții cu administrația Trump, notează AFP. Volkswagen dorește să facă 'to
Raiffeisen Bank neagă că a oprit procedurile pentru vânzarea subsidiarei din Rusia
Raiffeisen Bank International, cea mai mare bancă occidentală care continuă să opereze în Rusia, a transmis vineri că procedurile pentru vânzarea subsidiarei sale rusești continuă, dezmințind un articol apărut în presă conform căruia grupul bancar austriac a oprit demersurile de vânzare a subsidiarei rusești, transmite Reuters. Raiffeis
O treime din breșele de securitate au implicat ransomware, în 2024 (raport)
O treime dintre toate breșele de securitate descoperite la nivel mondial, în 2024, au implicat atacuri de tip ransomware sau alte metode de extorcare, relevă un raport Verizon, citat într-un articol de specialitate, publicat recent pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, Eset. Conform aceluiași document, în perioad
BTA: Stațiunea Pamporovo a raportat unul dintre cele mai de succes sezoane de schi
Una dintre cele mai renumite stațiuni de schi din Bulgaria a înregistrat unul dintre cele mai de succes sezoane în cursul iernii trecute. Fluxul de turiști la Pamporovo, în Munții Rodopi, a crescut cu 25% prin comparație cu anul anul anterior, conform managerului pentru relații publice al stațiunii, Alexandra Țankova. Această creștere
Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters.
Ungaria a detectat al cincilea focar de febră aftoasă și sacrifică tot mai multe bovine
Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea granițelor cu Austria și Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunțat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenția EFE. ''Autoritățile au prelevat probe de îndată ce a apăr
FMI se așteaptă la o 'revizuire semnificativă' a perspectivelor de creștere, dar nu la o recesiune globală
Intensificarea tensiunilor comerciale și modificările de amploare în sistemul comercial mondial vor declanșa o înrăutățire a previziunilor economice ale Fondului Monetar Internațional (FMI), dar cu toate acestea nu se preconizează o recesiune globală, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.
Trump amenință că va încerca să îl demită pe șeful Rezervei Federale
Președintele SUA, Donald Trump a spus joi că încetarea mandatului șefului Rezervei Federale, Jerome Powell 'nu poate veni suficient de repede', și în paralel a cerut Băncii Centrale a SUA să reducă dobânda de referință, transmite Reuters. Într-o postare pe platforma de social media Truth Social, Trump și-a reite
BCE a decis o nouă reducere a dobânzii, pentru a ajuta economia să facă față politicii comerciale haotice a SUA
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, tr
Hyundai suspendă, din nou, producția automobilelor electrice în Coreea de Sud din cauza cererii slabe
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motor Co. va suspenda, temporar, producția anumitor modele electrice la principala sa uzină din Coreea de Sud, din cauza încetinirii cererii pe piețele externe precum și a tarifelor americane, a anunțat joi agenția de presă Yonhap citând surse din industria auto. Potrivit Yonhap, producătorul
BTA: O nouă organizație își propune să conecteze companiile din Balcani
Fondatorul Balkan eCommerce Summit, Nikola Ilchev, a anunțat în mod oficial înființarea Balkan Business Club, o organizație care își propune să conecteze companiile din Balcani, apărută din nevoia unor parteneriate mai extinse, transmite BTA. Potrivit lui Nikola Ilchev, noua organizație este o prelungire naturală a Balkan eCo
Prețul ouălor a crescut ușor în UE în ultimele 12 luni
Prețul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai mare creșteri ale prețurilor la ouă au fost înregistrate în Cehia, creștere de 46% în luna martie 2025 comparati