logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Polonia extinde unilateral interdicţia asupra importului de cereale ucrainene, după ce Bruxellesul a refuzat să o prelungească

Image

Polonia a anunţat vineri seară că prelungeşte unilateral începând de la miezul nopţii interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură.

"Vom extinde această interdicţie, în pofida refuzului lor, în pofida refuzului Comisiei Europene", a confirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters. "O vom face pentru că este in interesul fermierului polonez", a adăugat el.

Guvernul polonez a transmis deja în mod repetat că, indiferent de decizia Comisiei Europene, va prelungi unilateral această interdicţie, provocând proteste din partea guvernului ucrainean, care a ameninţat că se va adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Dar Polonia a atenţionat Ucraina că nu este îndreptăţită să se adreseze OMC, întrucât intrarea liberă a produselor ucrainene pe piaţa UE "a fost un gest unilateral de bunăvoinţă din partea Uniunii, nu o obligaţie legală bilaterală pe care Ucraina să o poată reclama prin mijloace legale".

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare.

În acest timp, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin "coridoarele de solidaritate" (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Toate acestea au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisiei Europeană.

După ce Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, Comisia Europeană a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor "măsuri excepţionale de salvgardare" aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, acord care a expirat pe 15 septembrie.

Cele cinci ţări ceruseră Comisiei Europene prelungirea acestei interdicţii, solicitare în final respinsă vineri de Bruxelles, care a motivat că "distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut".

Potrivit Comisiei, Ucraina a promis că va introduce în termen de 30 de zile "măsuri legale", cum ar fi un sistem de licenţe la export, "cu scopul de a evita orice distorsiune a pieţei" în ţările vecine membre ale UE.

Până când aceste iniţiative vor intra în vigoare, Ucraina a promis de asemenea că va aplica începând de sâmbătă "măsuri efective pentru controlul exporturilor" respectivelor patru produse agricole, pentru "e evita orice distorsiune a pieţei" în statele sale vecine membre ale UE (Polonia, România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria).

De asemenea, adaugă Comisia, Kievul va trebui să prezinte până luni un plan de acţiune pe platforma de coordonare ce reuneşte executivul comunitar, Ucraina şi cele cinci state vecine membre ale UE, platformă pe care vor fi abordate problemele ce rezultă din creşterea exporturilor ucrainene. Comisia Europeană şi Ucraina vor monitoriza situaţia în cadrul acestei platforme "pentru a putea reacţiona în faţa oricărei situaţii neprevăzute", mai afirmă executivul comunitar.

În schimbul acestor angajamente ale Ucrainei, "Comisia Europeană se va abţine să impună orice restricţie în timp ce măsurile efective ale Ucrainei sunt în vigoare şi funcţionează deplin".AGERPRES/(AS - editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dădârlat) 

 

Citiţi şi: 

 

Cereale ucrainene: Slovacia prelungeşte embargoul până la finalul anului (oficial)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 23-01-2025 22:37

Davos: Trump avertizează companiile din întreaga lume cu tarife mari dacă nu produc în SUA

Președintele american Donald Trump a declarat joi, prin videoconferință la Forumul Economic Mondial de la Davos, că afaceri din întreaga lume vor trebui să plătească un tarif dacă nu își fabrică produsele în Statele Unite, subliniind eforturile sale de a face din America o 'superputere de producție', relatează Yonhap și dpa.

Economic Extern 23-01-2025 20:01

CNN pregătește concedieri (Reuters)

CNN, deținut de Warner Bros Discovery, va concedia aproximativ 6% din forța sa de muncă, postul de televiziune continuând să se concentreze pe o strategie digitală, conform unui document intern consultat de Reuters. Rețelele tradiționale de televiziune, o afacere profitabilă timp de decenii, sunt afectate de concurența intensă din partea

Economic Extern 23-01-2025 19:27

UE intenționează să extindă obiectivele privind facilitățile de stocare a gazelor (Reuters)

Uniunea Europeană intenționează să-și extindă cu cel puțin un an obiectivele de umplere a depozitelor de gaze înaintea iernii, după ce programul expiră în decembrie 2025, au declarat pentru Reuters diplomați UE. De la criza energetică din 2022, Bruxelles a impus statelor membre UE obiective obligatorii privind facilitățile de stoca

Economic Extern 23-01-2025 18:32

Războaiele comerciale ar fi ''catastrofale'' pentru creșterea economiei mondiale (OMC)

Orice război comercial din răzbunare ar avea consecințe catastrofale pentru creșterea economiei, iar statele ar trebui să se abțină de la represalii, a avertizat joi șeful Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), într-o dezbatere în care au fost analizate 'amenințările' președintelui SUA, Donald Trump, privind impunerea de taxe vamale suplimentar

Economic Extern 23-01-2025 17:51

BTA: Organizarea traficului la podul peste Dunăre prin sistemul de coadă virtuală a fost oprită din 4 ianuarie

Organizarea traficului la podul peste Dunăre prin așa-numitul sistem de coadă virtuală a fost oprită din 4 ianuarie, a anunțat joi ministrul de Interne, Daniel Mitov, în timpul unei audieri în Parlament. El a răspuns întrebărilor parlamentarilor privind înregistrarea obligatorie a vehiculelor utilitare grele prin sistem

Economic Extern 23-01-2025 16:00

Banca Centrală a Turciei a redus dobânda de politică monetară, pentru a doua lună consecutiv

Banca Centrală a Turciei a redus cu 250 puncte de bază dobânda de politică monetară, pentru a doua lună consecutiv, transmit DPA și Bloomberg. Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Fatih Karahan, a redus rata dobânzii la 45%, de la 47,5%, în linie cu estimările. În com

Economic Extern 23-01-2025 14:23

Gazprom, afectat de dificultăți financiare, caută să majoreze prețurile din Rusia

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze prețurile reglementate în țară, pentru a-și finanța investițiile, a anunțat joi agenția rusă de presă Interfax, transmite Reuters. În 2023, gigantul rus a înregistrat pierderi nete de aproape șapte miliarde de dolari, primele sale pierderi anuale de după 1999, în condițiile î

Economic Extern 23-01-2025 11:21

UE ar putea lua în considerare includerea Regatului Unit într-un acord comercial european

Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a declarat că Uniunea Europeană (UE) ar putea lua în considerare ca Regatul Unit să se alăture unui acord comercial european, după ce premierul britanic Keir Starmer și-a exprimat intenția de a relansa relațiile cu blocul comunitar, informează joi EFE. Sefcovic, care a fost responsabil de

Economic Extern 23-01-2025 10:35

Poluarea aerului amenință sănătatea populației și aderarea la UE a țărilor din Balcani

În timp ce restul lumii se îndreaptă spre reducerea utilizării de combustibili fosili, poluarea aerului rămâne una ridicată în țările din Balcanii de Vest din cauza utilizării cărbunelui pentru încălzirea locuințelor, a termocentralelor învechite și a autoturismelor vechi, dar și a lipsei banilor pentru rezolvarea problemei, transmite Reut

Economic Extern 23-01-2025 08:49

Energia fotovoltaică a depășit pentru prima dată cărbunele în UE în 2024

Energia fotovoltaică a depășit cărbunele în producția de electricitate a Uniunii Europene în 2024, pentru prima dată în istorie, astfel că ponderea energiilor regenerabile a ajuns la aproape jumătate din producția de electricitate a celor 27 de state membre, arată un raport publicat joi de centrul de reflexie Ember, informează AFP.

Economic Extern 22-01-2025 20:35

Un bancher de top de la JPMorgan crede că băncile europene trebuie să devină mai mari

Unul dintre cei mai importanți bancheri de la gigantul american JPMorgan are un mesaj pentru rivalii săi din Europa: ei trebuie să devină mai puternici dacă vor să rămână în picioare, transmite Bloomberg. Filippo Gori, co-șef al diviziei de servicii bancare globale, vede o nevoie tot mai mare pentru bănci mai extinse pe continent,

Economic Extern 22-01-2025 18:46

Europa ar trebui să cumpere în această vară gaze în valoare de șase miliarde de dolari (Reuters)

Europa ar putea fi nevoită să achiziționeze în această vară cel puțin 100 de nave încărcate cu gaze, în valoare de aproximativ șase miliarde de dolari la prețurile actuale, pentru a înlocui stocurile de gaze, după scăderea nivelului din depozite, în urma vremii nefavorabile și a opririi livrărilor din Rusia, transmite Reuters.

Economic Extern 22-01-2025 16:59

Bulgariei i se cere să cumpere rafinăria Lukoil, pentru a preveni monopolul rusesc

Experții în energie și economiștii au cerut Guvernului bulgar să ia în considerare achiziționarea rafinăriei din Bulgaria a grupului rus Lukoil, pe fondul sporirii temerilor privind potențialul viitor proprietar al facilității, informează Novinite. Rapoartele oficiale arată interesul din partea firmelor din Kazahstan, Azerbaidjan,

Economic Extern 22-01-2025 16:32

Christine Lagarde (BCE): Sporirea barierelor comerciale dorită de președintele Trump este discutabilă

Obiectivul președintelui Donald Trump de a aduce în SUA producția prin sporirea barierelor comerciale este o abordare discutabilă, ținând cont de faptul că economia funcționează deja aproape de capacitatea maximă, a afirmat miercuri președintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters. 'Această teorie a substituției, cu alte

Economic Extern 22-01-2025 16:32

Barometrul de Încredere Edelman 2025: Nivel ridicat de resentiment față de guvern, mediu de afaceri și de cei bogați

Barometrul de încredere Edelman 2025 arată că temerile economice s-au transformat în resentimente, șase din 10 respondenți, din 26 de țări, raportând un sentiment de nemulțumire de la moderat la ridicat. Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, acest sentiment este definit prin convingerea că guvernul și mediul de af