logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană a prezentat noi propuneri în sprijinul unui transport maritim curat şi modern

Imagine din galeria Agerpres

Comisia European a prezentat, joi, cinci propuneri legislative de modernizare a normelor UE privind siguranţa şi durabilitatea maritimă şi de prevenire a poluării apelor de către nave, informează executivul comunitar.

Propunerile vor oferi UE instrumente noi în sprijinul transportului maritim curat şi modern. Acestea vor alinia normele UE la reglementările internaţionale, asigurând condiţii de concurenţă echitabile pentru sector, îmbunătăţind în acelaşi timp punerea în aplicare şi asigurarea respectării normelor prin digitalizare şi printr-o cooperare sporită la nivelul UE. Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA) va juca un rol important în punerea în aplicare a noilor cerinţe prin sprijinul pe care îl va oferi administraţiei statelor membre pentru a asigura respectarea noilor norme. O propunere separată prezintă modificări ale mandatului EMSA şi include aceste noi atribuţii.

"Standardele noastre înalte privind siguranţa maritimă au prevenit accidentele majore în ultimii ani. Cu toate acestea, nu trebuie să ne mulţumim cu această stare de fapt. Trebuie să rămânem la înălţimea noilor provocări şi să utilizăm în mod optim cele mai recente tehnologii. Pachetul de propuneri de astăzi reflectă cele mai recente evoluţii la nivel mondial, asigură faptul că statele membre sunt echipate în mod corespunzător pentru a efectua inspecţii, bazându-se pe expertiza EMSA, şi promovează digitalizarea ca mijloc de sporire a eficienţei şi a schimbului de informaţii între administraţii", a declarat comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean.

Potrivit Comisiei Europene, trei dintre cele cinci propuneri se axează pe modernizarea şi îmbunătăţirea normelor de siguranţă maritimă. Acestea acordă o atenţie deosebită controlului statului portului şi investigaţiilor privind accidentele maritime, consolidând aplicarea normelor pentru a reduce incidentele şi accidentele, prevenind în cele din urmă pierderea de vieţi omeneşti şi poluarea mediului.

Concret, pachetul de propuneri include cerinţe clare pentru inspecţiile statului de pavilion, pe baza normelor internaţionale, precum şi cursuri de formare specifice EMSA pentru administraţiile naţionale pentru a consolida controalele pe care autorităţile statelor membre le exercită asupra flotelor lor. Aceasta va îmbunătăţi siguranţa maritimă şi va reduce riscurile de poluare a mediului, asigurând faptul că statele de pavilion ale UE continuă să susţină servicii de transport maritim de înaltă calitate. Propunerea facilitează schimbul de informaţii între statele de pavilion cu privire la rezultatele inspecţiilor pe care le efectuează şi la problemele de conformitate, în general. EMSA va sprijini această cooperare prin intermediul unui program revizuit de dezvoltare profesională şi formare atât pentru inspectorii statului de pavilion.

De asemenea, controlul statului portului va fi extins pentru a include norme internaţionale suplimentare, cum ar fi noi convenţii privind apa de balast şi sedimentele şi îndepărtarea epavelor. De asemenea, propunerea actualizează modul în care navele sunt vizate pentru inspecţie, pentru a reflecta noile cerinţe şi va acorda, în cadrul stabilirii profilului de risc al navelor, mai multă importanţă performanţei legate de mediu şi deficienţelor acestora. Alte modificări vor îmbunătăţi în continuare capacitatea statelor membre de a detecta şi corecta nerespectarea normelor de siguranţă sau a normelor şi standardelor de mediu şi de prevenire a poluării.

În plus, domeniul de aplicare al controlului statului portului şi al investigării accidentelor va fi extins pentru navele de pescuit în cazul cărora persistă preocupări semnificative în materie de siguranţă. Statele membre pot alege să aplice controlul statului portului pentru navele de pescuit cu o lungime mai mare de 24 de metri care fac escală în porturile UE. În acelaşi timp, în cazul celor mai grave accidente în care sunt implicate nave de pescuit mai mici de 15 metri, statele membre ar trebui să le raporteze şi să le verifice pentru a se putea trage învăţăminte. Operaţiunile de control al statului de pavilion şi al statului portului vor fi digitalizate, iar adoptarea certificatelor electronice va fi încurajată. Acest lucru va fi posibil în special datorită sistemelor informatice şi bazelor de date ale EMSA.

Pentru combaterea poluării cauzate de nave, propunerile executivului comunitar vizează prevenirea oricărui tip de deversare ilegală în mările europene, care este esenţială pentru a reduce impactul activităţilor de transport maritim asupra mediului şi pentru a conserva ecosistemul marin. Aceasta necesită ca deversările ilegale să fie detectate, încălcările să fie urmărite, iar autorii activităţilor ilegale să fie sancţionaţi. În acest scop, propunerea aliniază normele UE la reglementările internaţionale şi extinde domeniul de aplicare pentru a acoperi o gamă mai largă de substanţe poluante. În plus faţă de deversările ilegale de petrol şi de substanţe lichide nocive, care sunt vizate deja de normele existente, Comisia propune includerea şi a deversărilor de substanţe dăunătoare transportate sub formă ambalată, a apelor uzate, a deşeurilor şi a apelor uzate, precum şi a reziduurilor din sistemele de curăţare a gazelor de evacuare (scrubere). De asemenea se optimizează baza de date CleanSeaNet - baza de date a EMSA pentru supraveghere şi schimb de informaţii şi prevede obligaţii de partajare a informaţiilor şi de monitorizare din partea autorităţilor naţionale responsabile cu detectarea şi verificarea cazurilor potenţiale de poluare. În sfârşit, se stabileşte un cadru juridic consolidat pentru sancţiuni şi aplicarea acestora, permiţând autorităţilor naţionale să ia măsuri adecvate în cazul deversărilor ilegale şi să impună sancţiuni, de exemplu amenzi.

În ceea ce priveşte mandatul reînnoit al Agenţiei Europene pentru Siguranţă Maritimă, propunerea actualizează mandatul EMSA pentru a reflecta mai bine rolul tot mai important pe care îl joacă agenţia în multe domenii ale transportului maritim, inclusiv siguranţa, prevenirea poluării şi protecţia mediului, acţiunile climatice, securitatea, supravegherea şi gestionarea crizelor, precum şi digitalizarea - inclusiv noile atribuţii în materie de siguranţă şi durabilitate care decurg din acest pachet legislativ.

Propunerile vor fi acum examinate de Parlamentul European şi de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 05-05-2025 18:54

Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate

Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.

Economic Extern 05-05-2025 15:12

Rețelele electrice din UE au nevoie de investiții de mii de miliarde pentru a evita un blackout spaniol

Rețelele electrice învechite din Europa nu au capacități de stocare a energiei și au nevoie de investiții în valoare de mii de miliarde de dolari pentru a face față creșterii producției de energie regenerabilă, cererii din ce în ce mai mari de electricitate și pentru a evita un blackout precum cel din Spania, transmite Reuters. 'Blackout-

Economic Extern 05-05-2025 15:10

Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO

Europa se confruntă cu 'cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului', prin urmare sunt necesare 'măsuri urgente' pentru diagnosticarea și prevenirea timpurie a acesteia, precum și pentru a-i minimiza impactul, a avertizat luni Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit agenției EFE.

Economic Extern 05-05-2025 14:02

Spania: Record de vizitatori străini în primul trimestru din 2025

Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut în ritm anual cu 5,7% în primul trimestru din 2025, la 17,1 milioane, înregistrându-se un nou record al sosirilor, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INE), transmit EFE și site-ul theolivepress.es. De asemenea, cheltuielile vizitatorilor străini &i

Economic Extern 05-05-2025 12:50

Încrederea în economia zonei euro s-a redresat în mai

Încrederea investitorilor în zona euro s-a redresat mai mult decât se estima în mai, după ce taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la un declin semnificativ al încrederii luna trecută, arată indicatorii publicați luni, transmite Reuters. Indicele Sentix privind încrederea în econom

Economic Extern 05-05-2025 11:02

Erste plătește 6,8 miliarde de euro pentru 49% din Santander Bank Polska

Santander, cel mai mare creditor din zona euro, a anunțat luni vânzarea unei participații de 49% în subsidiara sa din Polonia - Santander Bank Polska - grupului austriac Erste Group Bank, pentru aproximativ 6,8 miliarde de euro (7,70 miliarde de dolari), transmite Reuters. De asemenea, banca spaniolă Santander a ajuns la un acord p

Economic Extern 05-05-2025 10:47

Creșterea economiei Ungariei ar putea fi mai redusă decât previzionează Guvernul (președintele Consiliului Fiscal)

Planurile bugetare ale Guvernului ungar pentru 2026 sunt expuse riscurilor dacă previziunile privind creșterea economiei se dovedesc a fi prea optimiste, a afirmat pentru Reuters președintele Consiliului Fiscal, Gabor Horvath. Guvernul premierului Viktor Orban previzionează pentru anul viitor un avans al economiei de 4,1%, mult peste estimăril

Economic Extern 05-05-2025 09:45

Cotațiile la țiței scad cu doi dolari pe baril, după anunțul OPEC+ privind majorarea producției

Cotațiile la țiței înregistrau luni dimineață scăderi de peste doi dolari pe baril, după ce OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), a anunțat că intenționează să majoreze producția, transmite AP. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 2,21

Economic Extern 05-05-2025 09:30

Grupul chinez Ant intenționează să-și listeze divizia externă la Bursa din Hong Kong

Ant Group, o filială a gigantului chinez de comerț electronic Alibaba Group, intenționează să-și listeze divizia externă - Ant International - la Bursa din Hong Kong, a anunțat presa din China, transmite Reuters. Alibaba deține platforma de comerț online AliExpress și a lansat cu succes o nouă versiune a modelului său de inteligență artificial

Economic Extern 04-05-2025 16:32

Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026

Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &

Economic Extern 04-05-2025 15:04

Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026

Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans

Economic Extern 04-05-2025 09:09

Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului

Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr

Economic Extern 03-05-2025 15:56

OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie

Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian

Economic Extern 03-05-2025 15:02

Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe

Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe

Economic Extern 02-05-2025 12:53

Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)

Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l