Comisia Europeană a prezentat noi propuneri în sprijinul unui transport maritim curat şi modern

Comisia European a prezentat, joi, cinci propuneri legislative de modernizare a normelor UE privind siguranţa şi durabilitatea maritimă şi de prevenire a poluării apelor de către nave, informează executivul comunitar.
Propunerile vor oferi UE instrumente noi în sprijinul transportului maritim curat şi modern. Acestea vor alinia normele UE la reglementările internaţionale, asigurând condiţii de concurenţă echitabile pentru sector, îmbunătăţind în acelaşi timp punerea în aplicare şi asigurarea respectării normelor prin digitalizare şi printr-o cooperare sporită la nivelul UE. Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA) va juca un rol important în punerea în aplicare a noilor cerinţe prin sprijinul pe care îl va oferi administraţiei statelor membre pentru a asigura respectarea noilor norme. O propunere separată prezintă modificări ale mandatului EMSA şi include aceste noi atribuţii.
"Standardele noastre înalte privind siguranţa maritimă au prevenit accidentele majore în ultimii ani. Cu toate acestea, nu trebuie să ne mulţumim cu această stare de fapt. Trebuie să rămânem la înălţimea noilor provocări şi să utilizăm în mod optim cele mai recente tehnologii. Pachetul de propuneri de astăzi reflectă cele mai recente evoluţii la nivel mondial, asigură faptul că statele membre sunt echipate în mod corespunzător pentru a efectua inspecţii, bazându-se pe expertiza EMSA, şi promovează digitalizarea ca mijloc de sporire a eficienţei şi a schimbului de informaţii între administraţii", a declarat comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean.
Potrivit Comisiei Europene, trei dintre cele cinci propuneri se axează pe modernizarea şi îmbunătăţirea normelor de siguranţă maritimă. Acestea acordă o atenţie deosebită controlului statului portului şi investigaţiilor privind accidentele maritime, consolidând aplicarea normelor pentru a reduce incidentele şi accidentele, prevenind în cele din urmă pierderea de vieţi omeneşti şi poluarea mediului.
Concret, pachetul de propuneri include cerinţe clare pentru inspecţiile statului de pavilion, pe baza normelor internaţionale, precum şi cursuri de formare specifice EMSA pentru administraţiile naţionale pentru a consolida controalele pe care autorităţile statelor membre le exercită asupra flotelor lor. Aceasta va îmbunătăţi siguranţa maritimă şi va reduce riscurile de poluare a mediului, asigurând faptul că statele de pavilion ale UE continuă să susţină servicii de transport maritim de înaltă calitate. Propunerea facilitează schimbul de informaţii între statele de pavilion cu privire la rezultatele inspecţiilor pe care le efectuează şi la problemele de conformitate, în general. EMSA va sprijini această cooperare prin intermediul unui program revizuit de dezvoltare profesională şi formare atât pentru inspectorii statului de pavilion.
De asemenea, controlul statului portului va fi extins pentru a include norme internaţionale suplimentare, cum ar fi noi convenţii privind apa de balast şi sedimentele şi îndepărtarea epavelor. De asemenea, propunerea actualizează modul în care navele sunt vizate pentru inspecţie, pentru a reflecta noile cerinţe şi va acorda, în cadrul stabilirii profilului de risc al navelor, mai multă importanţă performanţei legate de mediu şi deficienţelor acestora. Alte modificări vor îmbunătăţi în continuare capacitatea statelor membre de a detecta şi corecta nerespectarea normelor de siguranţă sau a normelor şi standardelor de mediu şi de prevenire a poluării.
În plus, domeniul de aplicare al controlului statului portului şi al investigării accidentelor va fi extins pentru navele de pescuit în cazul cărora persistă preocupări semnificative în materie de siguranţă. Statele membre pot alege să aplice controlul statului portului pentru navele de pescuit cu o lungime mai mare de 24 de metri care fac escală în porturile UE. În acelaşi timp, în cazul celor mai grave accidente în care sunt implicate nave de pescuit mai mici de 15 metri, statele membre ar trebui să le raporteze şi să le verifice pentru a se putea trage învăţăminte. Operaţiunile de control al statului de pavilion şi al statului portului vor fi digitalizate, iar adoptarea certificatelor electronice va fi încurajată. Acest lucru va fi posibil în special datorită sistemelor informatice şi bazelor de date ale EMSA.
Pentru combaterea poluării cauzate de nave, propunerile executivului comunitar vizează prevenirea oricărui tip de deversare ilegală în mările europene, care este esenţială pentru a reduce impactul activităţilor de transport maritim asupra mediului şi pentru a conserva ecosistemul marin. Aceasta necesită ca deversările ilegale să fie detectate, încălcările să fie urmărite, iar autorii activităţilor ilegale să fie sancţionaţi. În acest scop, propunerea aliniază normele UE la reglementările internaţionale şi extinde domeniul de aplicare pentru a acoperi o gamă mai largă de substanţe poluante. În plus faţă de deversările ilegale de petrol şi de substanţe lichide nocive, care sunt vizate deja de normele existente, Comisia propune includerea şi a deversărilor de substanţe dăunătoare transportate sub formă ambalată, a apelor uzate, a deşeurilor şi a apelor uzate, precum şi a reziduurilor din sistemele de curăţare a gazelor de evacuare (scrubere). De asemenea se optimizează baza de date CleanSeaNet - baza de date a EMSA pentru supraveghere şi schimb de informaţii şi prevede obligaţii de partajare a informaţiilor şi de monitorizare din partea autorităţilor naţionale responsabile cu detectarea şi verificarea cazurilor potenţiale de poluare. În sfârşit, se stabileşte un cadru juridic consolidat pentru sancţiuni şi aplicarea acestora, permiţând autorităţilor naţionale să ia măsuri adecvate în cazul deversărilor ilegale şi să impună sancţiuni, de exemplu amenzi.
În ceea ce priveşte mandatul reînnoit al Agenţiei Europene pentru Siguranţă Maritimă, propunerea actualizează mandatul EMSA pentru a reflecta mai bine rolul tot mai important pe care îl joacă agenţia în multe domenii ale transportului maritim, inclusiv siguranţa, prevenirea poluării şi protecţia mediului, acţiunile climatice, securitatea, supravegherea şi gestionarea crizelor, precum şi digitalizarea - inclusiv noile atribuţii în materie de siguranţă şi durabilitate care decurg din acest pachet legislativ.
Propunerile vor fi acum examinate de Parlamentul European şi de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Consiliul European salută îndeplinirea de către Bulgaria a tuturor criteriilor pentru aderarea la zona euro
Consiliul European a salutat îndeplinirea de către Bulgaria a tuturor cerințelor pentru aderarea țării la zona euro, de la 1 ianuarie 2026, așa cum se menționează în concluziile reuniunii șefilor de stat și de guvern ai UE de la Bruxelles, adoptate joi seară. Consiliul European a cerut Consiliul Uniunii Europene să adopte rapid pro
Reuters: Beijingul condiționează acordul privind coniacul de discuțiile privind taxele vamale EV cu Europa
Producătorii francezi de coniac au ajuns la un acord provizoriu privind prețurile minime pentru piața chineză, dar Beijingul va finaliza acordul doar dacă se înregistrează progrese într-o dispută separată: impunerea de către Comisia Europeană de tarife vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice (EV) din statul asiatic, au declarat pentru Reu
Comisia Europeană propune scutirea vehiculelor grele cu emisii zero de la taxele rutiere până în 2031
Pentru a stimula și a sprijini competitivitatea transportului rutier sustenabil, Comisia Europeană (CE) a propus vineri scutirea vehiculelor grele cu emisii zero de la taxele rutiere și de la taxele de utilizare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Astfel, cum a promis în Planul său de acțiune industrială pentru s
Serbia: O nouă amânare a sancțiunilor americane împotriva grupului petrolier NIS, controlat de Gazprom
Statele Unite au amânat pentru a patra oară, până în 29 iulie, impunerea de sancțiuni împotriva celei mai mari companii de petrol și gaze din Serbia, Naftna Industrija Srbije (NIS), al cărei pachet majoritar de acțiuni este deținut de firmele rusești Gazprom Neft și Gazprom, a informat vineri ministrul Energiei din Serbia, Dubravka Djedovic Ha
Tensiunile din Orientul Mijlociu au dus la anularea a 22 % dintre rezervări în ultima săptămână din iunie (tur-operator)
Peste 20% din rezervările către Doha, Dubai și Abu Dhabi au fost anulate în perioada 22 - 30 iunie pe fondul instabilității din Orientul Mijlociu și al măsurilor de siguranță adoptate de operatorii aerieni, se arată într-un comunicat al unui tur-operator online. Cel mai afectat hub este Dubai, cu 41% din totalul zborurilor anulate. &
BCE ar trebui să modifice ținta de inflație
Banca Centrală Europeană ar trebui să renunțe la actuala țintă de inflație și să se concentreze, în schimb, pe evoluția prețurilor în cheltuielile discreționare, pentru a proteja populația cu venituri reduse, conform unui document al cercetătorilor care va fi prezentat oficialilor BCE, transmite Reuters. Ținta de inflație a BCE este de 2%, iar la r
Campari obține 100 milioane de euro în urma vânzării mărcilor Cinzano și Frattina
Producătorul italian de băuturi spirtoase Campari Group a anunțat joi vânzarea mărcilor sale Cinzano și Frattina pentru 100 milioane de euro către rivalul intern Caffo Group 1915, transmite Reuters. Înființată în 1757, marca de vermut Cinzano a fost cumpărată de Campari în 1999, în timp ce marca de grappa Frattina este o achiziție
Pământuri rare: Statele Unite au validat acordul cu China, afirmă Trump
Casa Albă a făcut cunoscut joi că s-au înregistrat progrese în domeniul schimburilor comerciale cu China, un oficial precizând că cele două părți au validat un acord care se referă mai ales la accelerarea livrărilor de pământuri rare către Statele Unite, notează AFP. Donald Trump
VIDEO/SUA: Termenul limită pentru taxele vamale ar putea fi prelungit (Casa Albă)
Guvernul american ar putea prelungi termenul limită din 9 iulie, când se așteaptă să intre în vigoare taxe vamale mai ridicate pentru importurile din zeci de țări, a declarat joi Casa Albă, notează AFP. Întrebată despre aceste suprataxe la import, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că suspe
Ginerele lui Trump va investi 1,4 miliarde de euro într-un complex turistic de lux în Albania(presa locală)
Ivanka Trump, fiica președintelui american Donald Trump, și soțul ei, Jared Kushner, intenționează să investească 1,4 miliarde de euro într-un complex turistic de lux în Albania, scrie joi presa locală, preluată de agenția EFE. Potrivit postului de televiziune A2 din Tirana, Ivanka Trump și Jared Kushner au vizitat orașul de coastă
AIEA și Banca Mondială se asociază pentru impulsionarea energiei nucleare în țările în curs de dezvoltare
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Banca Mondială au semnat un acord de colaborare pentru a promova utilizarea energiei nucleare în țările în curs de dezvoltare cu ajutorul unui sprijin financiar, dar și sprijin tehnic în aspecte de securitate, relatează agenția EFE. Memorandumul de înțelegere, semn
Xiaomi lansează modelul YU7, concurând cu Tesla pe piața chineză
Xiaomi, producătorul chinez de smartphone-uri și vehicule electrice (EV), a anunțat joi că prețul noului SUV electric YU7 este de 253.500 yuani (35.364 dolari), cu aproape 4% sub cel al Model Y produs de Tesla, accelerând dificultățile cu care se confruntă compania americană pe cea mai mare piață auto din lume, transmite Reuters. Modelul
Numărul șomerilor în Germania ar urma să depășească pragul de trei milioane (IAB)
Experții anticipează că numărul șomerilor germani va depăși pragul de trei milioane în următoarele luni, în pofida tendinței ușor crescătoare de pe piața muncii, transmite DPA. ''Piața muncii se stabilizează oarecum. Cu toate acestea, numărul șomerilor va depăși probabil, temporar, pragul de trei milioane în vară'
Declinul economiei SUA în primul trimestru a fost mai accentuat decât s-a estimat inițial
Economia SUA s-a contractat în ritm anual cu 0,5% în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, conform datelor finale publicate joi, transmit Reuters și AP. În mai, Departamentul american al Comerțului anunțase că Produsu
Economiștii BCE pot face previziuni economice mai bune folosind ChatGPT
O analiză ChatGPT a comentariilor din comunicatele privind indicatorul PMI (Indicatorul Purchasing Manager, urmărit cu atenție de piețe) poate îmbunătăți semnificativ previziunile referitoare la PIB, se arată într-un studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters. În ultimii ani, BCE a lucrat cu inteligenț