logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bloomberg: Renault nu mai este veriga slabă în alianţa cu Nissan

Image

Rolul de roată care scârţâie în alianţa Renault - Nissan pare să se schimbe, un exemplu remarcabil a ceea ce poate face diferenţa într-un an, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg.

În 8 martie 2022, acţiunile Renault au ajuns la pragul de jos, în contextul turbulenţelor provocate de invadarea Ucrainei. Au urmat avertismente de la Fitch Ratings privind expunerea producătorului auto la Rusia, care era atunci a doua sa piaţă după Franţa. În câteva săptămâni, Renault a făcut o ieşire costisitoare de pe piaţa rusă.

Acum Nissan este în vizorul agenţiilor de evaluare financiară. Marţi, S&P Global Ratings a retrogradat grupul nipon la "junk" (nerecomandat pentru investiţii), citând profitabilitatea redusă şi faptul că o revenire puternică a vânzărilor companiei japoneze este "puţin probabilă". Luna trecută, Fitch a revizuit în creştere ratingul pe termen lung al Renault, de la "BB" la "BB plus", perspectiva atribuită fiind stabilă. Îmbunătăţirea reflectă întărirea profitabilităţii Renault şi a flexibilităţii bilanţului, în urma actualizării planului său strategic, informează Fitch. Şi S&P a îmbunătăţit ratingul acordat Renault.

Ce s-a întâmplat? Renault şi-a luat medicamentele şi a schimbat rapid subiectul. Compania a transferat statului rus participaţia majoritară deţinută la AvtoVaz, cel mai mare producător auto din Rusia, pentru o rublă, şi apoi a impresionat pieţele cu planul de a lista noua sa divizie de vehicule electrice. În mai 2022, Renault anunţase în mod oficial că ia în considerare opţiunea creării a două entităţi separate, una dedicată dezvoltării, producţiei şi vânzării de vehicule electrice, cu sediul în Franţa, şi cealaltă dedicată dezvoltării şi producţiei de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generaţie E-TECH, care va include operaţiunile din România, Spania, Portugalia, Turcia şi America Latină.

Efortul radical de a revitaliza compania, cu o vechime de 125 de ani, i-a adus multe satisfacţii directorului general Luca de Meo. În ianuarie, Renault şi Nissan au convenit o restructurare profundă a alianţei lor, înfiinţată în 1999, care le va pune pe picior de egalitate, iar producătorul auto nipon va investi în noua divizie de vehicule electrice a grupului francez. Conform acordului, Renault îşi reduce participaţia la Nissan la 15%, de la aproximativ 43%, transferându-şi participaţia rămasă, de 28%, într-un trust francez. Nissan s-a angajat să preia o participaţie de până la 15% din viitoarea divizie de automobile electrice a Renault.

Nissan a obţinut ceea ce dorea de mult timp: să fie pe picior de egalitate cu Renault şi să aibă drept de vot în alianţă. Dar analiştii avertizează că Nissan va sfârşi prin a plăti un preţ pentru dorinţa sa - va cumpăra probabil unele din propriile sale acţiuni pe care le va vinde Renault.

Chiar dacă Nissan şi-a revenit după doi ani de pierderi şi îşi menţine prognozele referitoare la un profit operaţional de 360 miliarde de yeni (2,7 miliarde de dolari) pentru exerciţiul fiscal care se va încheia la data de 31 martie 2022, producătorul auto nipon are puţine noi modele cu care să atragă cumpărătorii de automobile. Un yen mai slab la finele lui 2022 a ajutat Nissan să îşi majoreze veniturile realizate pe piaţa locală, însă acest fenomen va dispărea pe măsură ce moneda japoneză se va aprecia în acest an.

Perturbările de pe lanţurile de aprovizionare vor mai continua, probabil, pentru o perioadă, în timp ce creşterea costurilor, asociată cu încetinirea economiei mondiale şi creşterea dobânzilor, înseamnă că industria auto mondială se va confrunta cu condiţii dificile pe parcursul următorilor doi ani, estimează S&P Global Ratings.

"Este incert dacă Nissan se va putea extinde pe piaţa globală în creştere rapidă a vehiculelor electrice", a avertizat S&P. Agenţia aprecia luna trecută că Renault "este pregătit să facă faţă provocării de a deveni lider competitiv din punct de vedere al costurilor pe piaţa vehiculelor electrice din Europa".

În ultimul an, preţul acţiunilor Renault aproape s-a dublat. Capitalizarea sa bursieră, de aproximativ 12,5 miliarde de euro (13,2 miliarde de dolari), este aproape de cea a Nissan, care s-a redus la 16,8 miliarde de dolari.

Marc Festa, de la Alken Asset Management, se aşteaptă ca acţiunile Renault să aibă în continuare o performanţă mai bună decât a Nissan, după ce Luca de Meo a promis numeroase noi modele până în 2025, inclusiv un model alimentat pe baterii Renault 5, Dacia Bigster SUV şi automobilul electric Alpine.

"Renault a fost mult timp considerat membrul slab al alianţei. Situaţia s-ar putea schimba acum", susţine analistul Pierre-Yves Quéméner de la Stifel.

În 16 februarie, Renault a anunţat că va acorda dividende, pentru prima dată în ultimii patru ani, în urma îmbunătăţirii câştigurilor şi a marjei operaţionale.

Deşi compania a revenit pe pierderi ca efect al retragerii sale din Rusia, în 2022, marja operaţională a grupului s-a dublat faţă de 2021, la 5,6%, în urma concentrării pe lansările de noi vehicule electrice şi a unor discounturi mai reduse.

"Am ieşit din situaţia de urgenţă şi am revenit în joc, gata să zburăm şi să concurăm". Mediul rămâne dificil pentru industria auto în 2023, în special în privinţa aprovizionării şi a logisticii, a afirmat directorul general Luca de Meo, după raportarea rezultatelor anuale.

În acest an, Renault are ca obiectiv o marjă operaţională a grupului de 6% sau mai mult, peste estimările analiştilor, de 5,5%.

Compania a propus dividende de 0,25 euro pe acţiune, pentru prima dată din 2019, când acestea au fost de peste trei euro pe acţiune. Acordarea dividendelor ar urma să fie aprobată la Adunarea Generală din 11 mai. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 19-04-2025 10:07

BTA: Bulgaria ocupă locul opt în topul țărilor UE exportatoare de produse aerospațiale

Uniunea Europeană (UE) a exportat anul trecut produse aerospațiale, inclusiv sateliți, vehicule suborbitale și de lansare a navelor spațiale în valoare de 1,217 miliarde de euro, arată datele publicate de Eurostat, transmite BTA. Exporturile de produse aerospațiale ale Bulgariei s-au cifrat la 5,6 milioane de euro în 2024, în creștere semnifi

Economic Extern 19-04-2025 09:03

Numărul vizitatorilor străini în SUA a scăzut cu 12% în martie față de aceeași perioadă a anului trecut

Washington, 19 apr /Agerpres/ - În luna martie au fost cu aproape 12% mai puțini vizitatori din străinătate în Statele Unite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a raportat vineri Washington Post, informează sâmbătă dpa. Numărul vizitatorilor din Germania a scăzut și mai semnificativ în luna martie, cu 28%, se arată în

Economic Extern 19-04-2025 04:49

Volkswagen vorbește despre mutarea producției Audi în SUA pentru a evita taxele vamale

Concernul Volkswagen ar putea muta o parte din producția mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu publicat vineri în care a făcut cunoscut că este în discuții cu administrația Trump, notează AFP. Volkswagen dorește să facă 'to

Economic Extern 18-04-2025 15:11

Raiffeisen Bank neagă că a oprit procedurile pentru vânzarea subsidiarei din Rusia

Raiffeisen Bank International, cea mai mare bancă occidentală care continuă să opereze în Rusia, a transmis vineri că procedurile pentru vânzarea subsidiarei sale rusești continuă, dezmințind un articol apărut în presă conform căruia grupul bancar austriac a oprit demersurile de vânzare a subsidiarei rusești, transmite Reuters. Raiffeis

Economic Extern 18-04-2025 11:56

O treime din breșele de securitate au implicat ransomware, în 2024 (raport)

O treime dintre toate breșele de securitate descoperite la nivel mondial, în 2024, au implicat atacuri de tip ransomware sau alte metode de extorcare, relevă un raport Verizon, citat într-un articol de specialitate, publicat recent pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, Eset. Conform aceluiași document, în perioad

Economic Extern 18-04-2025 11:00

BTA: Stațiunea Pamporovo a raportat unul dintre cele mai de succes sezoane de schi

Una dintre cele mai renumite stațiuni de schi din Bulgaria a înregistrat unul dintre cele mai de succes sezoane în cursul iernii trecute. Fluxul de turiști la Pamporovo, în Munții Rodopi, a crescut cu 25% prin comparație cu anul anul anterior, conform managerului pentru relații publice al stațiunii, Alexandra Țankova. Această creștere

Economic Extern 18-04-2025 10:10

Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor

Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters.

Economic Extern 17-04-2025 19:54

Ungaria a detectat al cincilea focar de febră aftoasă și sacrifică tot mai multe bovine

Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea granițelor cu Austria și Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunțat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenția EFE. ''Autoritățile au prelevat probe de îndată ce a apăr

Economic Extern 17-04-2025 17:55

FMI se așteaptă la o 'revizuire semnificativă' a perspectivelor de creștere, dar nu la o recesiune globală

Intensificarea tensiunilor comerciale și modificările de amploare în sistemul comercial mondial vor declanșa o înrăutățire a previziunilor economice ale Fondului Monetar Internațional (FMI), dar cu toate acestea nu se preconizează o recesiune globală, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Economic Extern 17-04-2025 17:45

Trump amenință că va încerca să îl demită pe șeful Rezervei Federale

Președintele SUA, Donald Trump a spus joi că încetarea mandatului șefului Rezervei Federale, Jerome Powell 'nu poate veni suficient de repede', și în paralel a cerut Băncii Centrale a SUA să reducă dobânda de referință, transmite Reuters. Într-o postare pe platforma de social media Truth Social, Trump și-a reite

Economic Extern 17-04-2025 15:58

BCE a decis o nouă reducere a dobânzii, pentru a ajuta economia să facă față politicii comerciale haotice a SUA

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, tr

Economic Extern 17-04-2025 15:36

Hyundai suspendă, din nou, producția automobilelor electrice în Coreea de Sud din cauza cererii slabe

Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motor Co. va suspenda, temporar, producția anumitor modele electrice la principala sa uzină din Coreea de Sud, din cauza încetinirii cererii pe piețele externe precum și a tarifelor americane, a anunțat joi agenția de presă Yonhap citând surse din industria auto. Potrivit Yonhap, producătorul

Economic Extern 17-04-2025 14:41

BTA: O nouă organizație își propune să conecteze companiile din Balcani

Fondatorul Balkan eCommerce Summit, Nikola Ilchev, a anunțat în mod oficial înființarea Balkan Business Club, o organizație care își propune să conecteze companiile din Balcani, apărută din nevoia unor parteneriate mai extinse, transmite BTA. Potrivit lui Nikola Ilchev, noua organizație este o prelungire naturală a Balkan eCo

Economic Extern 17-04-2025 12:22

Prețul ouălor a crescut ușor în UE în ultimele 12 luni

Prețul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai mare creșteri ale prețurilor la ouă au fost înregistrate în Cehia, creștere de 46% în luna martie 2025 comparati

Economic Extern 17-04-2025 12:10

Cehia a devenit complet independentă de petrolul rusesc

Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunțat joi oficialii guvernamentali de la Praga, după finalizarea lucrărilor de creștere a capacității oleoductului TAL care vine din Vest, transmite Reuters. Grație lucrărilor de modernizare, oleoductul Transalpine Pipeline (TAL), care începe &ici