logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Fabricat în Europa? Răspunsul UE la legea americană privind reducerea inflaţiei (enr)

Image

Legea americană privind reducerea inflaţiei (IRA) a fost adoptată în încercarea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, deficitul public şi inflaţia. Iniţial, oficialii UE au salutat această măsură ca fiind un pas în direcţia corectă pentru atenuarea schimbărilor climatice. Cu toate acestea, la momentul respectiv au trecut cu vederea aspectele protecţioniste ale legii, relatează joi platforma media enr.

La ultimul summit al anului, şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au cerut Comisiei Europene să propună măsuri pentru îmbunătăţirea investiţiilor în domeniul climei şi a competitivităţii industriei europene până la începutul anului 2023. Acest lucru a venit ca răspuns la Legea americană privind reducerea inflaţiei (IRA) - o lege pe care liderii guvernamentali o consideră discriminatorie faţă de companiile europene.

Semnalul de alarmă a fost tras în UE odată ce blocul a realizat că IRA, adoptată în luna august a acestui an, includea scutiri fiscale masive şi subvenţii în valoare de 367 de miliarde de dolari americani pentru a stimula producţia internă a SUA, printre altele, de vehicule electrice, panouri solare şi baterii. UE consideră că aceste subvenţii sunt contrare concurenţei loiale, deoarece majoritatea producătorilor de vehicule electrice şi-ar putea reloca producţia în SUA. În prezent, peste 25 % din maşinile electrice sunt produse în Europa, în timp ce doar aproximativ 10 % sunt produse în SUA.

Legislaţia americană prevede credite fiscale de 7.500 de dolari pe vehicul pentru consumatorii americani care achiziţionează maşini electrice, cu respectarea a două condiţii: una este ca cel puţin 40% din materiile prime utilizate în bateria electrică să fie extrase în SUA sau într-o ţară cu care SUA are un acord comercial. UE şi SUA sunt parteneri comerciali importanţi, dar nu au un astfel de acord. Până în 2026, pragul pentru creditele fiscale va fi ridicat la 80 la sută din materiile prime.

Cealaltă condiţie este ca cel puţin 50 la sută din componentele bateriei să fie fabricate sau asamblate în SUA, Canada sau Mexic, iar până în 2029, acest prag va fi ridicat la 100 la sută.

IRA prevede un program generos de stimulente şi pentru alte domenii, cum ar fi noi credite fiscale pentru promovarea captării carbonului, a hidrogenului curat şi a investiţiilor în tehnologiile energetice verzi şi în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În aceste domenii, Europa este în prezent liderul pieţei mondiale.

- Noua politică industrială a UE va ocupa un loc important pe agenda 2023 -

"Trebuie să dăm răspunsul nostru, IRA noastră europeană", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul European săptămâna trecută.

Un grup de lucru comun UE-SUA pentru a răspunde preocupărilor UE cu privire la programul american de subvenţionare a tehnologiilor ecologice nu a avut succes până în prezent. Între timp, la 20 decembrie, Germania şi Franţa şi-au prezentat strategia privind modul de reacţie. În consecinţă, UE ar trebui să fie mai flexibilă în ceea ce priveşte introducerea normelor privind ajutoarele de stat pentru investiţiile în sectorul ecologic, urmând modelul american, şi să reducă la jumătate timpul de aprobare a deciziilor. De asemenea, ministrul german al economiei, Robert Habeck, şi ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, au făcut presiuni pentru ca SUA să includă companiile europene în reducerile fiscale planificate pentru întreprinderile americane.

Pe lângă propunerea de modificare a normelor privind investiţiile publice în cadrul blocului comunitar, Germania şi Franţa au sugerat, de asemenea, consultări viitoare între SUA şi UE cu privire la sprijinul guvernamental acordat industriei. Problema centrală a UE este că nu toate statele membre au aceeaşi capacitate fiscală de a subvenţiona producţia. Acest lucru ar putea duce la o cursă a subvenţiilor - chiar şi în interiorul UE. Iar acest lucru ar putea duce din nou la distorsiuni majore ale pieţei unice, ceea ce ar pune în pericol fatal blocul.

Din strategia franco-germană a lipsit apelul Comisiei de a crea un fond pentru întreaga bază industrială a blocului, finanţat prin împrumuturi comune ale UE. Parisul şi Berlinul doresc să utilizeze resursele neexploatate din fondul de ajutor COVID-19 al UE, să colaboreze cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi să dezvolte pieţele de capital ale blocului pentru mai multe surse de finanţare.

Una dintre opţiuni este Fondul european de suveranitate, recent înfiinţat pentru a sprijini programele industriale şi de inovare ale UE. Acest lucru ridică întrebări la care trebuie să se răspundă - de exemplu, cât de mare ar trebui să fie acest fond, cum ar trebui să fie finanţat şi cine ar trebui să stabilească ce trebuie subvenţionat şi prin ce mijloace.

Spania sprijină UE să ia măsuri împotriva legii americane, deoarece aceasta ar putea afecta investiţiile spaniole, de exemplu în domeniul hidrogenului, şi are o componentă clară de protecţionism. Surse guvernamentale au declarat că "nu se opun" existenţei unui instrument de finanţare comun, care să fie obţinut printr-o datorie comună, dar au avertizat că întrebarea importantă este cum vor fi cheltuiţi banii.

În marja recentului summit al UE, premierul sloven Robert Golob a remarcat că "acest act nu este anti-China sau anti-Europa, ci este destinat SUA". Oricum ar fi, exporturile Sloveniei ar fi afectate de legea americană, în ciuda dimensiunilor reduse ale ţării. Dejan Zidan, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei din Slovenia, consideră că acest act este un impuls pentru a se gândi dacă UE face într-adevăr suficient pentru a-şi sprijini propria industrie.

În opinia lui Jure Stojan, director de cercetare şi dezvoltare la Institutul pentru Soluţii Strategice (ISR), ar fi rău să nu existe "o schemă europeană uniformă şi să nu se permită ajutorul de stat". ''Sloveniei i-ar fi greu să ţină pasul cu ajutoarele pe care statele membre mai mari le pot oferi companiilor lor". Cercetătorul consideră că, având în vedere raportul de forţe din Capitoliu, "este de neconceput ca administraţia preşedintelui Biden să aprobe amendamente la lege. Acest lucru limitează probabilitatea ca UE să primească scutiri majore".

- Menţinerea atractivităţii Europei -

În timp ce Washingtonul şi Bruxelles-ul continuă să negocieze posibile măsuri de atenuare a impactului asupra întreprinderilor din UE şi de evitare a unui război comercial, UE 27 consideră că, în orice caz, sunt necesare măsuri pentru a menţine competitivitatea şi atractivitatea investiţiilor în Europa şi pentru a reduce dependenţa acesteia de ţări terţe în ceea ce priveşte aprovizionarea cu bunuri esenţiale.

În concluziile aprobate în timpul recentului summit, liderii au subliniat importanţa unei "politici industriale europene ambiţioase pentru a pregăti Europa pentru tranziţia ecologică şi pentru a reduce dependenţele strategice (...) în actualul context global". Scopul, au spus ei, este de a "proteja baza economică, industrială şi tehnologică a Europei" într-o perioadă de şocuri ale preţurilor la energie şi de a menţine "competitivitatea globală a Europei".

Răspunsul Europei la IRA ar putea lua formă la summitul extraordinar al liderilor statelor membre ale UE din 9 şi 10 februarie, unde principalele subiecte vor fi migraţia şi competitivitatea globală a UE. Suedia, care va prelua preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a subliniat că una dintre priorităţile cheie va fi cooperarea transatlantică.

Conţinutul articolului este bazat pe ştiri dpa, EFE, HINA, STA, agenţii participante în proiectul European News Room (enr).AGERPRES/(AS -editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 26-05-2025 00:54

Taxe vamale: Von der Leyen anunță că a avut o 'discuție bună' cu Trump

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat duminică seară că a avut o 'discuție bună' cu Donald Trump, după amenințările președintelui american de a impune taxe vamale de 50% la importurile din Europa, notează AFP. 'Europa este pregătită să facă să avanseze rapid și decisiv negocierile. Pentru a ajunge la un acor

Economic Extern 25-05-2025 17:10

Bulgaria: Hotelierii se așteaptă la o creștere moderată a prețurilor și o tranziție lină la euro

Hotelierii din Bulgaria estimează o creștere moderată a prețurilor în vacanța de vară, între 10% și 15% comparativ cu anul trecut, în urma majorării inflației și a costurilor ridicate, informează Novinite. În pofida acestor evoluții, industria turismului este încrezătoare că viitoarea tranziție la euro în 20

Economic Extern 25-05-2025 12:06

'Șuruburile foarte mici', unul dintre numeroasele obstacole în calea producerii de telefoane iPhone în SUA

Încercarea președintelui Donald Trump de a muta producția telefoanelor iPhone în SUA se confruntă cu multe provocări legale și economice, susțin experți intervievați de Reuters, cel mai mic din aceste obstacole fiind operațiunea de introducere a 'șuruburilor foarte mici', care ar trebui să devină o operațiune automatizată.

Economic Extern 25-05-2025 10:41

Directorul Pirelli spune că grupul este într-o situație riscantă fără un acord cu grupul chinez Sinochem

Producătorul italian de anvelope Pirelli este într-o situație riscantă după ce principalul său acționar, grupul chinez Sinochem, a respins o propunere formulată de conducerea companiei pentru a rezolva aspectele de guvernanță ce ar putea afecta expansiunea Pirelli pe piața din SUA, a declarat directorul general într-un interviu publicat sâmbătă &ici

Economic Extern 25-05-2025 09:03

BTA: Speranța de viață la naștere în Bulgaria a crescut cu 2,1 ani (statistică)

Speranța de viață la naștere a populației bulgare, calculată pentru perioada 2022 - 2024, este de 75,6 ani, a anunțat, joi, Institutul Național de Statistică. Aceasta marchează o creștere cu 2,1 ani comparativ cu perioada 2021 - 2023. Ratele diferite ale mortalității în rândul bărbaților și femeilor, precum și între populații

Economic Extern 25-05-2025 05:49

MB: South Western Railway devine primul operator renaționalizat

South Western Railway, companie feroviară care operează în sud-vestul Angliei, a devenit duminică prima companie care a reintrat în proprietatea publică în cadrul campaniei guvernului laburist britanic de renaționalizare a căilor ferate, scrie AFP. Este 'o nouă eră pentru transportul feroviar', a salutat Ministerul br

Economic Extern 24-05-2025 23:50

Taxe vamale: Franța se teme de o situație 'insuportabilă' în unele sectoare

Franța se teme de o situație 'insuportabilă' în principalele sale filiere de export către Statele Unite, cum ar fi vinul și cosmeticele, care sunt amenințate de Donald Trump cu suprataxe vamale de 50% în lipsa progreselor în negocierile comerciale cu Uniunea Europeană, scrie AFP. 'Pentru unele dintre filierele noa

Economic Extern 24-05-2025 12:17

BTA: Ministrul adjunct al Transporturilor cere construirea accelerată a celui de-al treilea pod peste Dunăre

Ministrul adjunct al Transporturilor și Comunicațiilor, Dimitar Nedyalkov, și președintele Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere (IRU) și secretarul general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România, Radu Dinescu, au convenit că este necesară accelerarea semnificativă a procedurilor pentru construirea unui al treilea pod peste Dună

Economic Extern 24-05-2025 12:12

UE ar putea bloca accesul a peste 20 de bănci la sistemul SWIFT în noul pachet de sancțiuni impuse Rusiei

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a elimina peste 20 de bănci din sistemul internațional de plăți SWIFT, precum și reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și interzicerea conductelor de gaze Nord Stream, în cadrul unui nou pachet de sancțiuni destinat să pună presiune asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului împotriva Ucraine

Economic Extern 24-05-2025 11:28

UE vrea un acord comercial cu SUA bazat pe 'respect' și 'fără amenințări'

Uniunea Europeană lucrează de 'bună credință' pentru a obține un acord comercial cu SUA bazat pe 'respect' și nu pe 'amenințări', a afirmat vineri seara comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, după declarația lui Donald Trump despre creșterea taxelor vamale de 50% la produsele europene, relatează AFP. 'UE

Economic Extern 23-05-2025 20:19

Oficialii europeni îndeamnă la 'calm' după amenințarea lui Trump privind tarife de 50%

Oficialii europeni au încercat să dea dovadă de calm, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife vamale de 50% la importurile din blocul comunitar, un anunț care a dus la prăbușirea burselor pe ambele maluri ale At

Economic Extern 23-05-2025 19:41

Slovenia va introduce în Constituție dreptul de a utiliza numerarul

Parlamentul sloven a început vineri o procedură oficială pentru introducerea în Constituția țării a dreptului de a utiliza numerar, transmite EFE. Decizia a fost susținută de 61 de deputați, majoritatea necesară de două treimi, pe baza unei inițiative depuse în 2023 de peste 56.000 de cetățeni. Deputații au susținut, de asemenea, proiectul pr

Economic Extern 23-05-2025 17:58

UE va sancționa Nord Stream 2 pentru a opri revenirea gazelor rusești

Uniunea Europeană se apropie de o decizie vizând includerea gazoductului Nord Stream 2 într-un nou pachet de sancțiuni impuse Moscovei, pe fondul intensificării zvonurilor vizând reluarea livrărilor de gaze rusești, pe care blocul comunitar vrea să le oprească, transmite Bloomberg. Comisia Europeană urmează să demareze zilele acestea consultă

Economic Extern 23-05-2025 16:16

Șeful Volvo: Clienții trebuie să plătească pentru majorarea tarifelor vamale

Directorul general de la Volvo Cars, Hakan Samuelsson, a declarat vineri că clienții companiei vor trebui să plătească o mare parte din costurile majorate ca urmare a tarifelor, adăugând că ar putea deveni imposibil să fie importate în SUA cele mai mici modele din gama constructorului suedez, transmite Reuters.

Economic Extern 23-05-2025 15:52

Bursele europene și moneda euro au scăzut după ce Trump a amenințat că va impune tarife de 50%

Bursele europene au scăzut vineri după ce președintele american Donald Trump a sugerat că va impune taxe vamale de 50% asupra produselor importate din țările Uniunii Europene începând cu 1 iunie și a dat de înțeles că negocierile c