Contribuţiile bazate pe venitul naţional brut la bugetul UE: Auditorii recomandă controale mai bine direcţionate

Datele privind VNB (venitul naţional brut) reprezintă un element important pentru calcularea contribuţiilor statelor membre la bugetul UE, dar verificarea acestor date nu a fost suficient de bine direcţionată, avertizează Curtea de Conturi Europeană într-un raport publicat joi.
Eurostat (Oficiul de statistică al UE) a fost, în general, eficace în ceea ce priveşte identificarea şi abordarea problemelor cu grad ridicat de risc pentru compilarea datelor VNB, dar nu a acordat în mod sistematic prioritate verificării acestor probleme şi ţărilor care se încadrau în categoria cea mai înaltă de risc şi nu a procedat întotdeauna suficient de devreme la verificările respective. De exemplu, Eurostat nu a reacţionat cu promptitudine la problema relocării în scopuri fiscale a activităţilor întreprinderilor multinaţionale.
Contribuţiile bazate pe venitul naţional brut ale ţărilor din UE constituie cea mai importantă sursă de venituri pentru bugetul Uniunii. În 2021, aceste contribuţii s-au ridicat la 116 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ două treimi din buget. Eurostat procedează la verificarea calităţii datelor privind venitul naţional brut ale ţărilor din UE în cicluri multianuale şi poate solicita ţărilor să îşi ajusteze estimările iniţiale - care stau la baza calculării de către Comisie a contribuţiilor lor - în sens crescător sau descrescător. Auditorii Curţii au verificat dacă Eurostat a gestionat bine, în cursul ultimului ciclu 2016-2019, verificările pe care le realizează.
"Este important să se garanteze că contribuţiile bazate pe venitul naţional brut ale ţărilor din UE la bugetul Uniunii sunt echitabile şi previzibile", a declarat domnul Marek Opiola, membrul Curţii care a condus acest audit. "Pentru ca verificările să fie eficace şi eficiente, Eurostat ar trebui să acorde prioritate problemelor transversale şi ţărilor cu cel mai ridicat factor de risc."
Previzibilitatea contribuţiilor bazate pe venitul naţional brut depinde de finalizarea la timp a ciclului de verificare - care durează de obicei patru sau cinci ani - şi de rapiditatea cu care Eurostat informează ţările cu privire la rezultatele acestuia. Curtea a constatat că Eurostat finalizase verificările aşa cum era prevăzut şi furnizase în timp util ţărilor informaţii cu privire la ajustări. Cu toate acestea, numeroase probleme - cu 20% mai multe decât după ciclul precedent - au rămas nesoluţionate sub formă de "rezerve", astfel încât există posibilitatea ca ţările vizate de acestea să fie invitate să plătească mai mult în viitor.
Graţie unei noi abordări bazate pe evaluarea riscurilor şi pe utilizarea de praguri, Eurostat a reuşit să identifice şi să atenueze riscurile, ceea ce i-a permis să determine problemele cele mai importante care ar trebui monitorizate, dar nu a valorificat la maximum rezultatele acestei abordări pentru a acorda prioritate verificărilor pentru problemele transversale şi pentru ţările cu grad ridicat de risc.
Eurostat a clasificat toate ţările în trei categorii de risc: ridicat, mediu şi scăzut, dar a efectuat verificări la începutul ciclului, înainte de a verifica alte ţări cu grad mai scăzut de risc, doar pentru trei dintre cele şapte ţări încadrate la categoria cu grad ridicat de risc.
De altfel, aproximativ un sfert din rezervele specifice care existau la sfârşitul ciclului de verificare priveau cele patru ţări cu grad ridicat de risc care nu fuseseră prioritizate în mod eficace. În plus, Eurostat a verificat prea multe probleme cu un impact scăzut asupra venitului naţional brut. De asemenea, oficiul de statistică nu stabileşte o ordine de prioritate pentru problemele pe care le semnalează, ceea ce creşte riscul ca ţările să remedieze mai întâi problemele cu impact mai redus.
Conform auditorilor, Eurostat ar trebui să îşi concentreze mai mult activitatea pe problemele cu grad ridicat de risc şi cu cel mai puternic impact potenţial asupra venitului naţional brut, deoarece acest lucru ar putea reduce numărul de rezerve şi ar spori previzibilitatea contribuţiilor bugetare ale ţărilor din UE.
Eurostat nu a reacţionat cu promptitudine la problema cu grad ridicat de risc reprezentată de relocarea activităţilor sau a activelor întreprinderilor multinaţionale cu scopul de a beneficia de regimuri fiscale avantajoase, chiar dacă problemele de natură contabilă antrenate erau deja cunoscute cu mai mulţi ani înainte să înceapă ciclul de verificare. De asemenea, Eurostat a decis să formuleze o rezervă pentru această problemă numai pentru perioada de după 2018, ceea ce face ca impactul din anii anteriori să rămână incert. Contribuţiile bazate pe venitul naţional brut ale unor ţări ar putea fi incorecte, deoarece există posibilitatea ca conturile lor anterioare anului 2018 să nu fi fost calculate cu exactitate; alte ţări, cum ar fi Irlanda, au raportat date fiabile.
Fiecare ţară din UE plăteşte la bugetul UE o contribuţie calculată ca procent din venitul său naţional brut. Această "cotă de apel" este aceeaşi pentru toate ţările, dar poate varia de la un an la altul (de exemplu, ea a fost de 0,84% în 2021). În termeni absoluţi, în 2021, cea mai mare contribuţie bazată pe venitul naţional brut a fost plătită de Germania (29,6 miliarde de euro), urmată de Franţa (20,3 miliarde de euro) şi de Italia (14,5 miliarde de euro).
În trecut, ţările din UE au întâmpinat dificultăţi atunci când au trebuit să plătească sume suplimentare mari în termen scurt. În 2014, revizuirile datelor privind venitul naţional brut au antrenat ajustări la un nivel fără precedent, în valoare de aproape 10 miliarde de euro, cu un impact mai mare pentru anumite ţări decât pentru altele: de exemplu, Regatul Unit a trebuit să plătească o sumă suplimentară de 2,1 miliarde de euro, ceea ce a însemnat 21% în plus faţă de contribuţia pe care o prevăzuse iniţial în buget. În iulie 2016, Irlanda a raportat o creştere de 24 % (39 de miliarde de euro) în datele VNB pentru 2015 faţă de 2014, ca urmare a relocării activelor câtorva întreprinderi multinaţionale mari. În 2017, trei state membre au comunicat Eurostat că, începând din 2010, observaseră cazuri specifice în care unele societăţi relocaseră active substanţiale către sau dinspre teritoriul lor.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
'Șuruburile foarte mici', unul dintre numeroasele obstacole în calea producerii de telefoane iPhone în SUA
Încercarea președintelui Donald Trump de a muta producția telefoanelor iPhone în SUA se confruntă cu multe provocări legale și economice, susțin experți intervievați de Reuters, cel mai mic din aceste obstacole fiind operațiunea de introducere a 'șuruburilor foarte mici', care ar trebui să devină o operațiune automatizată.
Directorul Pirelli spune că grupul este într-o situație riscantă fără un acord cu grupul chinez Sinochem
Producătorul italian de anvelope Pirelli este într-o situație riscantă după ce principalul său acționar, grupul chinez Sinochem, a respins o propunere formulată de conducerea companiei pentru a rezolva aspectele de guvernanță ce ar putea afecta expansiunea Pirelli pe piața din SUA, a declarat directorul general într-un interviu publicat sâmbătă &ici
BTA: Speranța de viață la naștere în Bulgaria a crescut cu 2,1 ani (statistică)
Speranța de viață la naștere a populației bulgare, calculată pentru perioada 2022 - 2024, este de 75,6 ani, a anunțat, joi, Institutul Național de Statistică. Aceasta marchează o creștere cu 2,1 ani comparativ cu perioada 2021 - 2023. Ratele diferite ale mortalității în rândul bărbaților și femeilor, precum și între populații
MB: South Western Railway devine primul operator renaționalizat
South Western Railway, companie feroviară care operează în sud-vestul Angliei, a devenit duminică prima companie care a reintrat în proprietatea publică în cadrul campaniei guvernului laburist britanic de renaționalizare a căilor ferate, scrie AFP. Este 'o nouă eră pentru transportul feroviar', a salutat Ministerul br
Taxe vamale: Franța se teme de o situație 'insuportabilă' în unele sectoare
Franța se teme de o situație 'insuportabilă' în principalele sale filiere de export către Statele Unite, cum ar fi vinul și cosmeticele, care sunt amenințate de Donald Trump cu suprataxe vamale de 50% în lipsa progreselor în negocierile comerciale cu Uniunea Europeană, scrie AFP. 'Pentru unele dintre filierele noa
BTA: Ministrul adjunct al Transporturilor cere construirea accelerată a celui de-al treilea pod peste Dunăre
Ministrul adjunct al Transporturilor și Comunicațiilor, Dimitar Nedyalkov, și președintele Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere (IRU) și secretarul general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România, Radu Dinescu, au convenit că este necesară accelerarea semnificativă a procedurilor pentru construirea unui al treilea pod peste Dună
UE ar putea bloca accesul a peste 20 de bănci la sistemul SWIFT în noul pachet de sancțiuni impuse Rusiei
Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a elimina peste 20 de bănci din sistemul internațional de plăți SWIFT, precum și reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și interzicerea conductelor de gaze Nord Stream, în cadrul unui nou pachet de sancțiuni destinat să pună presiune asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului împotriva Ucraine
UE vrea un acord comercial cu SUA bazat pe 'respect' și 'fără amenințări'
Uniunea Europeană lucrează de 'bună credință' pentru a obține un acord comercial cu SUA bazat pe 'respect' și nu pe 'amenințări', a afirmat vineri seara comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, după declarația lui Donald Trump despre creșterea taxelor vamale de 50% la produsele europene, relatează AFP. 'UE
Oficialii europeni îndeamnă la 'calm' după amenințarea lui Trump privind tarife de 50%
Oficialii europeni au încercat să dea dovadă de calm, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife vamale de 50% la importurile din blocul comunitar, un anunț care a dus la prăbușirea burselor pe ambele maluri ale At
Slovenia va introduce în Constituție dreptul de a utiliza numerarul
Parlamentul sloven a început vineri o procedură oficială pentru introducerea în Constituția țării a dreptului de a utiliza numerar, transmite EFE. Decizia a fost susținută de 61 de deputați, majoritatea necesară de două treimi, pe baza unei inițiative depuse în 2023 de peste 56.000 de cetățeni. Deputații au susținut, de asemenea, proiectul pr
UE va sancționa Nord Stream 2 pentru a opri revenirea gazelor rusești
Uniunea Europeană se apropie de o decizie vizând includerea gazoductului Nord Stream 2 într-un nou pachet de sancțiuni impuse Moscovei, pe fondul intensificării zvonurilor vizând reluarea livrărilor de gaze rusești, pe care blocul comunitar vrea să le oprească, transmite Bloomberg. Comisia Europeană urmează să demareze zilele acestea consultă
Șeful Volvo: Clienții trebuie să plătească pentru majorarea tarifelor vamale
Directorul general de la Volvo Cars, Hakan Samuelsson, a declarat vineri că clienții companiei vor trebui să plătească o mare parte din costurile majorate ca urmare a tarifelor, adăugând că ar putea deveni imposibil să fie importate în SUA cele mai mici modele din gama constructorului suedez, transmite Reuters.
Bursele europene și moneda euro au scăzut după ce Trump a amenințat că va impune tarife de 50%
Bursele europene au scăzut vineri după ce președintele american Donald Trump a sugerat că va impune taxe vamale de 50% asupra produselor importate din țările Uniunii Europene începând cu 1 iunie și a dat de înțeles că negocierile c
Trump amenință Apple cu tarife de 25% dacă telefoanele iPhone nu sunt fabricate în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat vineri grupul informatic Apple că va trebui să plătească tarife de 25% dacă telefoanele iPhone pe care le vinde în SUA nu sunt fabricate în interiorul granițelor, transmite Reuters. Imediat după acest anunț, acțiunile Apple au scăzut cu 2,5% în schimburile care preced deschiderea oficială a bursei,
Europenii planifică mai puține călătorii în SUA, o nouă consecință a tarifelor lui Trump
Europenii au planificat cu 10% mai puține călătorii în SUA în avanpremiera sezonului estival, cea mai nouă dovadă că turiștii internaționali evită America, odată cu intensificarea reacțiilor ostile față de politicile președintelui Donald Trump, transmite Bloomberg. Rezervările de zboruri dinspre Canada spre SUA în perioada mai-iulie înr