logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană anunţă noi propuneri pentru a spori atractivitatea pieţelor de capital din UE

Image

Comisia Europeană a prezentat miercuri măsuri menite să dezvolte în continuare uniunea pieţelor de capital (UPC) a UE, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Obiectivele vizează servicii de compensare în blocul comunitar mai atractive şi mai reziliente, sprijinind autonomia strategică deschisă a UE şi menţinând stabilitatea financiară, armonizarea la nivelul UE anumite norme privind insolvenţa întreprinderilor, făcându-le mai eficiente şi contribuind la promovarea investiţiilor transfrontaliere, şi reducerea, printr-un nou Regulament privind cotarea, sarcina administrativă asupra întreprinderilor de toate dimensiunile, astfel încât acestea să poată avea mai uşor acces la finanţare publică prin faptul că sunt cotate la bursă.

UE are nevoie de servicii de compensare sigure, solide şi atractive pentru ca uniunea pieţelor de capital să funcţioneze corespunzător. Dacă serviciile de compensare nu funcţionează eficient, instituţiile financiare, întreprinderile şi investitorii se confruntă cu riscuri sporite şi cu costuri mai mari, aşa cum a demonstrat criza financiară din 2008.

Măsurile propuse vor face mai atractive condiţiile de compensare din UE, permiţând contrapărţilor centrale (CPC), care furnizează servicii de compensare, să îşi extindă gama de produse mai rapid şi mai uşor şi încurajându-i în continuare pe participanţii de pe piaţa UE să recurgă la compensare şi să îşi consolideze resursele de lichiditate la CPC-urile din UE.

În plus, deciziile vor contribui la crearea unui sistem de compensare sigur şi rezilient prin consolidarea cadrului de supraveghere al UE pentru CPC-uri şi prin desprinderea de învăţăminte din evoluţiile recente de pe pieţele energetice, cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. De exemplu, prin sporirea transparenţei apelurilor în marjă, astfel încât participanţii de pe piaţă (inclusiv întreprinderile din sectorul energetic) să poată să le anticipeze mai bine.

În plus, se vor reduce expunerile excesive ale participanţilor de pe piaţa UE faţă de CPC-urile din ţări terţe, în special în cazul instrumentelor financiare derivate identificate de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe ca având o importanţă sistemică. Propunerea de miercuri prevede obligaţia tuturor participanţilor relevanţi de pe piaţă de a deţine conturi active la CPC-urile din UE pentru a-şi compensa cel puţin o parte din anumite contracte derivate sistemice. Acest lucru va permite o mai bună gestionare a riscurilor care ameninţă stabilitatea financiară a UE.

Fiecare stat membru are propriul său regim de insolvenţă. Acest lucru este problematic pentru investitorii transfrontalieri, care trebuie să ţină seama de 27 de seturi diferite de norme privind insolvenţa atunci când evaluează o oportunitate de investiţii.

Propunerea prezentată va armoniza la nivelul UE anumite aspecte ale procedurilor de insolvenţă. De exemplu, propunerea prevede acţiuni pentru conservarea masei bunurilor care fac obiectul insolvenţei (şi anume evitarea acţiunilor debitorilor care ar reduce valoarea pe care o pot recupera creditorii), comitete ale creditorilor, astfel încât să se asigure o repartizare echitabilă a valorii recuperate între creditori, procedura de tip "pre-pack" (vânzare negociată în prealabil - în care vânzarea activităţii este stabilită înainte să înceapă procedura de insolvenţă) şi obligaţia directorilor de a iniţia procedura de insolvenţă în timp util, astfel încât să se evite situaţia ca societatea să îşi piardă din valoare.

În plus, se va introduce un regim simplificat pentru microîntreprinderi pentru a reduce costurile de lichidare a acestora şi pentru a permite remiterea datoriilor proprietarilor de întreprinderi, oferindu-le şansa unui nou început în calitate de antreprenori, şi se va impune statelor membre obligaţia de a întocmi o fişă informativă care să rezume elementele esenţiale ale legilor lor naţionale privind insolvenţa astfel încât investitorii transfrontalieri să poată lua mai uşor decizii de investiţii.

Aceste măsuri vor favoriza investiţiile transfrontaliere în cadrul pieţei unice, vor reduce costul capitalului pentru întreprinderi şi vor contribui în ultimă instanţă la uniunea pieţelor de capital a UE. Se estimează că, per ansamblu, beneficiile propunerii vor fi de peste 10 miliarde de euro anual.

Întreprinderile trebuie să îndeplinească în prezent cerinţe importante dacă doresc să fie cotate la bursă. De exemplu, prospectele pot avea până la 800 de pagini.

Modificările propuse vor simplifica documentaţia pe care trebuie să o prezinte întreprinderile pentru a putea fi cotate pe pieţele publice şi vor raţionaliza procesele de control de către autorităţile naţionale de supraveghere, accelerând astfel procesul de cotare şi reducând costurile aferente acestuia ori de câte ori este posibil. De exemplu, se estimează că întreprinderile din UE cotate la bursă vor economisi aproximativ 100 de milioane de euro pe an ca urmare a costurilor mai mici de asigurare a conformităţii, 67 de milioane de euro pe an fiind numai economiile anuale obţinute ca urmare a simplificării normelor privind prospectul.

De asemenea, modificările vor simplifica şi clarifica anumite cerinţe privind abuzul de piaţă, fără a compromite integritatea pieţei, vor ajuta întreprinderile să fie mai vizibile pentru investitori prin încurajarea cercetării în materie de investiţii, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi vor permite proprietarilor de întreprinderi să aibă acces pe pieţele de creştere pentru IMM-uri utilizând structuri de acţiuni cu drepturi de vot multiple, astfel încât să îşi poată păstra un control suficient asupra întreprinderii odată ce aceasta a fost cotată şi să protejeze totodată drepturile tuturor celorlalţi acţionari.

Aceste măsuri vor dezvolta în continuare uniunea pieţelor de capital prin reducerea birocraţiei şi a costurilor inutile pentru întreprinderi. De asemenea, întreprinderile vor fi încurajate să facă demersuri pentru a obţine cotarea pe pieţele de capital din UE şi pentru a-şi menţine acest statut. Faptul că vor avea mai uşor acces pe pieţele publice le va permite întreprinderilor să se diversifice mai eficient şi să completeze mai bine sursele de finanţare disponibile. Uniunea pieţelor de capital: noi propuneri privind compensarea, insolvenţa întreprinderilor şi cotarea întreprinderilor, menite să sporească atractivitatea pieţelor de capital din UE. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 23-02-2025 14:35

Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei respinge presiunile politice și susține aderarea țării la euro

Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, și-a exprimat sprijinul față de decizia Adunării Naționale privind solicitarea unui raport extraordinar de convergență pentru intrarea Bulgariei în zona euro, informează Novinite. Solicitarea va fi semnată 'fără îndoială', a declarat oficialul bulgar într-un interviu acor

Economic Extern 23-02-2025 12:38

BTA: Bulgaria este pe ultimul loc în UE la comerțul online

Comerțul online în Uniunea Europeană continuă să crească, potrivit rezultatelor celor mai recent sondaj anual privind utilizarea tehnologiilor ITC de către gospodării și persoane fizice, publicate de Eurostat, transmite BTA. În anul 2024, 77% din utilizatorii de internet au cumpărat sau comandat bunuri sau servicii de uz personal online, în c

Economic Extern 23-02-2025 10:35

Marea Britanie: BMW amână planurile privind fabricarea de mașini Mini complet electrice

Grupul auto BMW AG a anunțat sâmbătă că va reconsidera calendarul privind fabricarea de mașini Mini complet electrice în Marea Britanie, din cauza incertitudinilor cu care se confruntă industria auto, transmite Reuters. În 2023, reprezentanții Mini au informat că fi investiți 600 milioane de lire sterline (757,80 milioane de dolari) în

Economic Extern 22-02-2025 10:49

SUA ar putea opri accesul Ucrainei la rețeaua Starlink dacă nu se ajunge la un acord privind mineralele

Negociatorii americani care presează autoritățile de la Kiev pentru a dobândi acces la mineralele rare ale Ucrainei au evocat posibilitatea opririi accesului Ucrainei la rețeaua de sateliți Starlink, deținută de Elon Musk, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Rețeaua Starlink este compusă din peste 7.000 de sateliți ar

Economic Extern 21-02-2025 17:16

Reuters: Rusia ar putea fi de acord ca o parte din activele sale înghețate să fie utilizate pentru reconstrucția Ucrainei

Rusia ar putea fi de acord ca activele sale înghețate în Europa, care au o valoare de aproximativ 300 miliarde de dolari, să fie utilizate pentru reconstrucția Ucrainei, dar va insista ca o parte din acești bani să fie cheltuită pentru o cincime din teritoriul ucrainean controlat de forțele Moscovei, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Economic Extern 21-02-2025 15:47

India ar putea majora taxele de import la uleiurile vegetale pentru a-i ajuta pe fermierii locali

Guvernul indian ar putea majora taxele de import la uleiurile vegetale, pentru a doua oară în decursul ultimelor șase luni, în ideea de a-i ajuta pe cultivatorii de oleaginoase care suferă de pe urma prăbușirii prețurilor la semințe, au declarat vineri pentru Reuters doi oficiali guvernamentali. Majorarea taxelor la import de către

Economic Extern 21-02-2025 15:20

Un consorțiu, condus de E.ON, primește fonduri europene de 45 de milioane de euro pentru extinderea infrastructurii de încărcare a autovehiculelor electrice în Europa

Un consorțiu condus de E.ON primește 45 de milioane de euro din fonduri europene pentru extinderea infrastructurii de încărcare a mașinilor și vehiculelor comerciale electrice în Europa, informează compania printr-un comunicat. Proiectul DRIVE-E este unul dintre cele 39 de proiecte inovatoare selectate recent de Uniunea Europeană p

Economic Extern 21-02-2025 15:08

Numărul bancnotelor euro contrafăcute retrase din circulație a crescut cu 18,6% în 2024, comparativ cu 2023

Aproximativ 554.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație în 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 18,6% comparativ cu 2023, a anunțat vineri Banca Centrală Europeană (BCE), informează EFE. Instituția cu sediul la Frankfurt a precizat că probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este redusă, întruc&a

Economic Extern 21-02-2025 11:57

Cheltuielile cu apărarea vor rămâne o prioritate pentru Polonia, spune ministrul de Finanțe

Apărarea va rămâne una dintre principalele priorități bugetare pentru Polonia, a declarat vineri ministrul Finanțelor, Andrzej Domanski, care a îndemnat țările membre ale Uniunii Europene să sprijine o propunere a Poloniei care le va permite să majoreze cheltuielile cu apărarea, fără a încălca regulile fiscale ale blocului comunitar, informează Reuters.

Economic Extern 21-02-2025 10:54

Un director de la Renault este '100% sigur' că UE va relaxa regulile privind emisiile de CO2

Un director de top de la grupul auto Renault s-a declarat încrezător că Bruxelles-ul va relaxa standardele privind emisiile de CO2 ale autoturismelor, care ar urma să fie înăsprite și mai mult în acest an, transmite Bloomberg. Comisia Europeană a purtat discuții cu industria auto pentru a răspunde la provocările cu care se confruntă sectorul,

Economic Extern 21-02-2025 10:01

UE vrea mai multe gaze din alte țări, inclusiv SUA, și creșterea capacitățilorde energie regenerabilă

Uniunea Europeană va încerca să obțină cantități mai mare de gaze din alte țări, inclusiv din SUA, cu care să înlocuiască livrările rusești și, totodată, intenționează să extindă mai repede capacitățile regenerabile în ideea de a-și reduce dependența totală de gazele naturale, a declarat vineri comisarul pentru Energie și Locuințe, Dan Jorgensen, transmite

Economic Extern 21-02-2025 09:47

Creștere puternică pentru acțiunile Nissan după informațiile referitoare la atragerea de investiții de la Tesla

Tokyo, 21 feb /Agerpres/ - Acțiunile constructorului auto japonez Nissan au înregistrat vineri o creștere de până la 11%, după ce Financial Times a publicat un articol conform căruia un grup de oficiali japonezi de rang înalt a pus la punct planuri pentru ca grupul american Tesla să investească în Nissan, după colapsul discuțiilor privind o fuziune cu

Economic Extern 20-02-2025 20:43

Grecia: Venituri record din turism, de 21,7 miliarde de euro, în 2024

Veniturile statului elen din turism au ajuns anul trecut la 21,7 miliarde de euro, în creștere de la 20,6 miliarde de euro în 2023, arată datele publicate joi de Banca Centrală a Greciei (BoG), informează site-ul Greekreporter.com. Creșterea anuală de 5,3% (sau 1,1 miliarde de euro) era de mult timp așteptată de oficialii de la Ate

Economic Extern 20-02-2025 17:01

Exporturile de aur ale Elveției către SUA, la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

Exporturile de aur ale Elveției au crescut în ritm anual în ianuarie, livrările către SUA atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, compensând livrările mai reduse către principalii consumatori, China și India, arată datele publicate joi de autoritățile vamale din țara cantoanelor, transmite Reuters. Elveția es

Economic Extern 20-02-2025 15:07

Reuters: TikTok pregătește concedieri pe plan global

Platforma digitală TikTok va concedia pe plan global angajați de la divizia ''încredere și siguranță'', care gestionează moderarea conținutului, ca parte a procesului de restructurare, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Adam Presser, șef de operațiuni al aplicației care supervizează