logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Miniştrii de Finanţe din UE nu au ajuns la un acord cu privire la principalele linii ale unui buget al zonei euro

Imagine din galeria Agerpres

Miniştrii de Finanţe din UE nu au reuşit, în cursul discuţiilor de joi noaptea şi vineri, să ajungă la un acord cu privire la principalele linii ale unui buget al zonei euro şi au decis să continue convorbirile în următoarele luni, a declarat pentru Reuters un oficial din zona euro.

Cele 28 de state membre care formează Uniunea Europeană au deja un buget UE comun, care este stabilit odată la şapte ani şi este echivalent cu 1% din Venitul Naţional Brut al blocului comunitar. Însă ideea este ca acele 19 state membre ale zonei euro să aibă un buget separat care să fie folosit ca un instrument fiscal care să intervină în economia zonei euro alături de politica monetară a Băncii Centrale Europene.

Miniştrii de Finanţe din UE vor să ajungă la un acord care să precizeze dacă bugetul zonei euro va fi finanţat prin taxe speciale sau banii vor veni din bugetul UE comun. Din cauza lipsei unui acord privind sursele de finanţare, nu a mai fost discutată mărimea bugetului zonei euro, a precizat oficialul.

Nu s-a ajuns la un consens nici dacă bugetul ar trebui să aibă un rol de stabilizare în cazul în care o economie a zonei euro este într-o situaţie dificilă sau doar să ajute economiile să devină mai competitive, adaugă oficialul.

Miniştrii de Finanţe dezbat de şase luni acest dosar care provoacă o falie între statele din sudul continentului, partizane ale unei solidarităţi mai mari, şi cele din nord, adepte ale rigorii bugetare. Neîncrederea dintre cele două tabere a crescut după tensiunile recente între guvernul populist italian, care a lăsat datoria publică să crească, şi Comisia Europeană, care ameninţă să adopte sancţiuni împotriva Italiei. Chiar dacă problema Italiei nu este pe ordinea de zi a reuniuni de joi, ea ar putea totuşi arunca o umbră asupra discuţiilor deja complicate.

Zona euro nu trebuie să contribuie la "incertitudinea politică" provocată de Brexit şi tensiunile comerciale, a pledat joi portughezul Mario Centeno, cel care prezidează reuniunile ministeriale ale Eurogrupului. "Dacă nu vom adopta decizii, cetăţenii nu vor înţelege de ce avem reuniuni atât de lungi", a insistat Centeno.

Ca o dovadă a tensiunilor persistente, Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a subliniat că ar fi "preferat să vorbim de un buget al zonei euro, care ar fi mai uşor de înţeles". Însă numai termenul de buget merge prea departe pentru ţările din nord, care se opun din principiu unui buget separat al zonei euro.

În orice caz, valoarea acestui buget ar urma să fie mult mai mică decât ceea ce ar fi dorit preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care miza pe mai multe sute de miliarde de euro. Două surse europene de la Bruxelles au vorbit de o anvelopă de 17 miliarde de euro repartizată pe şapte ani şi plasată sub autoritatea extinsă a celor 27 de state membre UE. Acestea ar urma să decidă mărimea anvelopei dedicate bugetului zonei euro, deoarece acesta din urma va fi încorporat în bugetul UE, iar negocierile se vor purta cu toate statele membre ale Uniunii.

Al doilea domeniu de reforme în zona euro discutat de miniştrii de Finanţe este consolidarea Mecanismului European de Stabilitate (MES), înfiinţat în 2012, în perioada crizei datoriilor, şi destinat să vină în ajutorul ţărilor în dificultate.

Al treilea dosar este Uniunea bancară, proiect lansat în 2012 după criza financiară şi care nu este finalizat. De mai mulţi ani, Germania amână crearea unui sistem european de garantare a depozitelor. Berlinul ar dori mai întâi reducerea nivelului creditelor neperformante.

Toate aceste reforme sunt considerate necesare de Bruxelles pentru a aborda viitoarele crize care riscă să se răspândească la nivelul întregii Uniuni, din cauza integrării crescute între economiile statelor membre, în special în cadrul zonei euro, care reprezintă 85% din PIB-ul Uniunii Europene. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 19-04-2025 10:07

BTA: Bulgaria ocupă locul opt în topul țărilor UE exportatoare de produse aerospațiale

Uniunea Europeană (UE) a exportat anul trecut produse aerospațiale, inclusiv sateliți, vehicule suborbitale și de lansare a navelor spațiale în valoare de 1,217 miliarde de euro, arată datele publicate de Eurostat, transmite BTA. Exporturile de produse aerospațiale ale Bulgariei s-au cifrat la 5,6 milioane de euro în 2024, în creștere semnifi

Economic Extern 19-04-2025 09:03

Numărul vizitatorilor străini în SUA a scăzut cu 12% în martie față de aceeași perioadă a anului trecut

Washington, 19 apr /Agerpres/ - În luna martie au fost cu aproape 12% mai puțini vizitatori din străinătate în Statele Unite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a raportat vineri Washington Post, informează sâmbătă dpa. Numărul vizitatorilor din Germania a scăzut și mai semnificativ în luna martie, cu 28%, se arată în

Economic Extern 19-04-2025 04:49

Volkswagen vorbește despre mutarea producției Audi în SUA pentru a evita taxele vamale

Concernul Volkswagen ar putea muta o parte din producția mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu publicat vineri în care a făcut cunoscut că este în discuții cu administrația Trump, notează AFP. Volkswagen dorește să facă 'to

Economic Extern 18-04-2025 15:11

Raiffeisen Bank neagă că a oprit procedurile pentru vânzarea subsidiarei din Rusia

Raiffeisen Bank International, cea mai mare bancă occidentală care continuă să opereze în Rusia, a transmis vineri că procedurile pentru vânzarea subsidiarei sale rusești continuă, dezmințind un articol apărut în presă conform căruia grupul bancar austriac a oprit demersurile de vânzare a subsidiarei rusești, transmite Reuters. Raiffeis

Economic Extern 18-04-2025 11:56

O treime din breșele de securitate au implicat ransomware, în 2024 (raport)

O treime dintre toate breșele de securitate descoperite la nivel mondial, în 2024, au implicat atacuri de tip ransomware sau alte metode de extorcare, relevă un raport Verizon, citat într-un articol de specialitate, publicat recent pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, Eset. Conform aceluiași document, în perioad

Economic Extern 18-04-2025 11:00

BTA: Stațiunea Pamporovo a raportat unul dintre cele mai de succes sezoane de schi

Una dintre cele mai renumite stațiuni de schi din Bulgaria a înregistrat unul dintre cele mai de succes sezoane în cursul iernii trecute. Fluxul de turiști la Pamporovo, în Munții Rodopi, a crescut cu 25% prin comparație cu anul anul anterior, conform managerului pentru relații publice al stațiunii, Alexandra Țankova. Această creștere

Economic Extern 18-04-2025 10:10

Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor

Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters.

Economic Extern 17-04-2025 19:54

Ungaria a detectat al cincilea focar de febră aftoasă și sacrifică tot mai multe bovine

Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea granițelor cu Austria și Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunțat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenția EFE. ''Autoritățile au prelevat probe de îndată ce a apăr

Economic Extern 17-04-2025 17:55

FMI se așteaptă la o 'revizuire semnificativă' a perspectivelor de creștere, dar nu la o recesiune globală

Intensificarea tensiunilor comerciale și modificările de amploare în sistemul comercial mondial vor declanșa o înrăutățire a previziunilor economice ale Fondului Monetar Internațional (FMI), dar cu toate acestea nu se preconizează o recesiune globală, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Economic Extern 17-04-2025 17:45

Trump amenință că va încerca să îl demită pe șeful Rezervei Federale

Președintele SUA, Donald Trump a spus joi că încetarea mandatului șefului Rezervei Federale, Jerome Powell 'nu poate veni suficient de repede', și în paralel a cerut Băncii Centrale a SUA să reducă dobânda de referință, transmite Reuters. Într-o postare pe platforma de social media Truth Social, Trump și-a reite

Economic Extern 17-04-2025 15:58

BCE a decis o nouă reducere a dobânzii, pentru a ajuta economia să facă față politicii comerciale haotice a SUA

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, tr

Economic Extern 17-04-2025 15:36

Hyundai suspendă, din nou, producția automobilelor electrice în Coreea de Sud din cauza cererii slabe

Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motor Co. va suspenda, temporar, producția anumitor modele electrice la principala sa uzină din Coreea de Sud, din cauza încetinirii cererii pe piețele externe precum și a tarifelor americane, a anunțat joi agenția de presă Yonhap citând surse din industria auto. Potrivit Yonhap, producătorul

Economic Extern 17-04-2025 14:41

BTA: O nouă organizație își propune să conecteze companiile din Balcani

Fondatorul Balkan eCommerce Summit, Nikola Ilchev, a anunțat în mod oficial înființarea Balkan Business Club, o organizație care își propune să conecteze companiile din Balcani, apărută din nevoia unor parteneriate mai extinse, transmite BTA. Potrivit lui Nikola Ilchev, noua organizație este o prelungire naturală a Balkan eCo

Economic Extern 17-04-2025 12:22

Prețul ouălor a crescut ușor în UE în ultimele 12 luni

Prețul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai mare creșteri ale prețurilor la ouă au fost înregistrate în Cehia, creștere de 46% în luna martie 2025 comparati

Economic Extern 17-04-2025 12:10

Cehia a devenit complet independentă de petrolul rusesc

Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunțat joi oficialii guvernamentali de la Praga, după finalizarea lucrărilor de creștere a capacității oleoductului TAL care vine din Vest, transmite Reuters. Grație lucrărilor de modernizare, oleoductul Transalpine Pipeline (TAL), care începe &ici