logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Politica de coeziune după 2020: UE pregăteşte viitorul investiţiilor în domeniul sănătăţii

Image

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, au participat marţi la o reuniune a profesioniştilor din domeniul sănătăţii pentru a demara reflecţia cu privire la viitoarele investiţii ale Uniunii Europene în domeniul sănătăţii în cadrul programelor politicii de coeziune pentru perioada 2021 - 2027.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, cei doi comisari au lansat un proiect pilot pentru îmbunătăţirea serviciilor de urgenţă transfrontaliere din Pirinei, între regiunile de frontieră ale Franţei, Spaniei şi Principatului Andorra, şi au anunţat că sănătatea va fi noua categorie din anul acesta pentru premiile RegioStars.

În fiecare an, premiile RegioStars recompensează cele mai bune şi mai inovatoare proiecte din Europa în domeniul politicii de coeziune din cinci categorii tematice, inclusiv o temă a anului. Ediţia din acest an va urmări să recompenseze proiectele de calitate din domeniul sănătăţii, pentru a inspira statele membre şi regiunile.

Platforma de depunere a cererilor online este deschisă din 19 februarie până la 9 mai 2019. Un juriu independent va evalua candidaturile şi va încununa laureaţii în cursul ceremoniei de decernare a premiilor RegioStars, care va avea loc la Bruxelles în octombrie 2019.

"Investiţiile politicii de coeziune în domeniul sănătăţii, în valoare de peste patru miliarde de euro din fondurile UE în cadrul bugetului actual, sunt expresii adevărate ale unei Europe care protejează. Îngrijirea sănătăţii este în evoluţie şi investiţiile UE trebuie să evolueze odată cu aceasta. Acesta este motivul pentru care am organizat această discuţie cu profesioniştii din domeniul sănătăţii, astfel încât recomandările lor să poată servi drept punct de reper pentru planificarea investiţiilor UE în domeniul sănătăţii pe parcursul deceniului următor", a declarat comisarul pentru politică regională, Corina Creţu.

La rândul său, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, a afirmat: "Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, aproape 70% dintre europeni doresc ca UE să facă eforturi mai mari în domeniul sănătăţii. Acţionând prin intermediul fondurilor politicii de coeziune, ni se oferă posibilitatea de a aduce o schimbare pe teren, acolo unde este necesar, şi de a arăta că solicitările exprimate de concetăţenii noştri europeni nu sunt ignorate".

"Sunt, de asemenea, încântat de faptul că sănătatea devine o nouă categorie pentru premiile RegioStars. Acest lucru reprezintă încă o demonstraţie a faptului că trebuie şi putem să punem în aplicare principiul sănătăţii în toate politicile, astfel cum este prevăzut în tratat", a adăugat el.

În urma discuţiilor, s-a ajuns la concluzia că sistemele de sănătate evoluează spre un nivel mai ridicat de educaţie, de promovare a sănătăţii şi de prevenire a bolilor. De asemenea, ele se îndepărtează de asistenţa acordată în spitale şi în cadrul sistemului instituţional, trecând la îngrijirea acordată la nivelul comunităţii şi la integrarea asistenţei medicale şi sociale. Odată cu noile obiective, care permit investiţii integrate în domeniul sănătăţii, al incluziunii sociale şi al educaţiei, propunerea Comisiei privind politica de coeziune pentru perioada 2021 - 2027 prevede condiţiile de sprijinire a acestor schimbări.

Evoluţiile în materie de asistenţă medicală necesită diferite investiţii în infrastructură, fie în centre de asistenţă medicală primară şi comunitară, fie în programe de prevenire, de îngrijire integrată şi de formare a forţei de muncă. Politica de coeziune poate contribui la sprijinirea acestor investiţii, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Statele membre şi regiunile trebuie să conceapă strategii de investiţii pe termen lung, care să includă infrastructura, capitalul uman, tehnologiile inovatoare şi noile modele de furnizare a serviciilor de îngrijire. Pentru a sprijini aceste strategii, fondurile politicii de coeziune pot fi combinate cu alte instrumente ale UE, cum ar fi InvestEU, sau cu programe naţionale. Comisia este pregătită să sprijine statele membre şi regiunile în vederea planificării acestor strategii.

Comisia sprijină depăşirea obstacolelor legate de guvernanţa aspectelor transfrontaliere şi, în propunerea sa legislativă privind politica de coeziune pentru perioada 2021 - 2027, sugerează crearea unei rezerve de 15% din orice program de cooperare transfrontalieră Interreg în acest scop.

La masa rotundă au fost prezente şi asociaţiile din domeniul sănătăţii, cum ar fi Asociaţia Europeană de Management al Sănătăţii şi EuroHealthNet. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)

 

Sursa foto: Corina Cretu / Facebook 

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 14-05-2025 17:46

SUA: Livrările de smartphone-uri au crescut cu 30% în martie, pe fondul temerilor legate de taxele vamale

Livrările de smartphone-uri în SUA au crescut cu 30% în martie, producători ca Apple, Samsung și Motorola grăbindu-se să aducă mai multe dispozitive în țară, în anticiparea unor taxe vamale semnificative, arată datele publicate miercuri de compania de cercetare a pieței Counterpoint Research, transmite Reuters. În

Economic Extern 14-05-2025 17:07

BTA: În 2024,Bulgaria a avut al doilea cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână din UE

În 2024, Bulgaria a avut al doilea cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână din Uniunea Europeană, cu o medie de 39, după Grecia (39,8 ore), a anunțat miercuri Eurostat. Pe locurile trei și patru se află Polonia (38,9 ore) și România (38,8 ore). În Bulgaria, numărul de ore lucrate în

Economic Extern 14-05-2025 16:33

OPEC se așteaptă în 2025 la o creștere mai lentă a furnizării de petrol din partea rivalilor

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a înrăutățit estimările privind creșterea furnizării de petrol din SUA și alți producători din afara OPEC+ în acest an, și a anunțat că se așteaptă la cheltuieli de capital mai scăzute în urma declinului cotațiilor țițeiului, transmite Reuters. Livrările din țările din afar

Economic Extern 14-05-2025 15:21

Baidu vrea să-și extindă serviciile de robotaxi în Europa

Baidu Inc intenționează să testeze și în cele din urmă să lanseze Apollo Go, un serviciu autonom de ride-hailing (de împărțire a călătoriilor) în Europa și Turcia, alăturându-se unui număr în creștere de companii chineze din domeniul tehnologiei de conducere autonomă care se extins pe plan global, transmite Bloomberg.

Economic Extern 14-05-2025 14:40

Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii și a spori competitivitatea

Comisia Europeană (CE) a lansat miercuri un pachet amplu de măsuri care vizează sarcina administrativă, controalele, punerea în aplicare, răspunsul în situații de criză și nevoile de investiții ale sectorului, pentru a simplifica politica agricolă comună (PAC) și a stimula competitivitatea fermierilor, se arată într-un comunicat al Executivului comu

Economic Extern 14-05-2025 14:27

Acționarii Holcim au aprobat scindarea diviziei din America de Nord

Acționarii producătorului elvețian de ciment Holcim au aprobat miercuri separarea și scindarea diviziei care regrupează afacerile Holcim din America de Nord, într-o tranzacție menită să profite de pe urma majorării cheltuielilor cu construcțiile în SUA, transmite Reuters. Aproape toți acționarii (99,75%) au votat pentru separare, u

Economic Extern 14-05-2025 12:50

Eurostat: Românii sunt printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate săptămânal

Durata obișnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani din Uniunea Europeană a fost în medie de 36 de ore, anul trecut, în scădere de la 37 de ore în 2014, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Sunt incluse atât persoanele c

Economic Extern 14-05-2025 10:57

Rho Motion: Vânzările globale de vehicule electrice și hibride plug-in au crescut în aprilie, în pofida tensiunilor comerciale

Vânzările globale de vehicule electrice (EV) și hibride plug-in au înregistrat un avans anual de 29% în aprilie, cu o creștere stabilă în China și Europa, în pofida tensiunilor comerciale, în timp ce în America de Nord, afectată de politicile președintelui SUA, a fost raportat primul declin începând din septembrie 2024, a

Economic Extern 14-05-2025 09:27

Germania: Angajații Ford au declanșat pentru prima dată o mișcare de protest, din cauza planificatelor concedieri

Angajații Ford de la fabricile din Koln, Germania, au început miercuri prima grevă de la înființarea unităților, în 1930, sindicatul IG Metall rispostând față de planurile de reducere a costurilor și a concedierilor, transmite DPA. Angajații au înființat pichete în fața porților uzinelor, unde greviștii primesc coduri pentru

Economic Extern 14-05-2025 09:01

Microsoft concediază mii de angajați

Gigantul tehnologic american Microsoft Corp a anunțat că va renunța la 6.000 de angajați din companie, în cadrul eforturilor de a reduce forța sa de muncă, transmit Bloomberg și AP. Planificatele concedieri reprezintă mai puțin de 3% din totalul forței de muncă și se vor desfășura în întreaga lume, la toate nivelurile, inclusiv la platforma L

Economic Extern 13-05-2025 17:47

Nissan concediază 15% din forța sa de muncă, după ce a raportat pierderi anuale de 4,5 miliarde de dolari

Nissan Motor Corp va concedia, pe plan global, aproximativ 15% din forța sa de muncă până în martie 2028, sau 20.000 de angajați, după ce marți producătorul auto nipon a raportat pierderi anuale, în urma scăderii vânzărilor de vehicule în China și alte țări, și a extinderii eforturilor de restructurare, transmit DPA și AP.

Economic Extern 13-05-2025 14:25

Eurostat: UE a înregistrat anul trecut un excedent de 39,2 miliarde de euro în comerțul cu produse agricole

Anul trecut, UE a exportat produse agricole în valoare de 234,1 miliarde de euro și a importat produse agricole în valoare de 194,9 miliarde de euro, generând un surplus de 39,2 miliarde de euro, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Comparativ cu 2023, exporturile și importurile au cr

Economic Extern 13-05-2025 11:53

Institutul economic german IW se așteaptă la recesiune în 2025, din cauza taxelor vamale americane

PIB-ul Germaniei se va contracta cu 0,2% anul acesta, arată un studiu publicat marți de institutul economic german IW, ceea ce ar reprezenta al treilea an de recesiune pentru cea mai mare economie a Europei, transmite DPA. Țara este în mod special afectată de conflictul comercial declanșat de taxele vamale impuse de președintele Donald T

Economic Extern 13-05-2025 11:25

Nissan va suspenda activitatea unor fabrici din Japonia, ca parte a eforturilor de restructurare

Producătorul auto nipon Nissan Motor a decis suspendarea operațiunilor la unele fabrici din Japonia, ca parte a eforturilor de restructurare, a anunțat marți publicația de afaceri Nikkei, transmite Reuters. Spre finalul zilei ar urma să fie prezentate detaliile privind numele uzinelor afectate și dacă acestea vor fi închise temporar sau

Economic Extern 13-05-2025 09:50

BERD: Europa Centrală și Balcanii, regiuni afectate de războiul comercial declanșat de SUA

Războiul comercial declanșat de președintele american Donald Trump afectează grav mai multe țări din Europa Centrală și din Balcani, foarte dependente de economia germană, care se confruntă cu dificultăți, a avertizat marți Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), informează AFP. 'Schimbările recente în politica com