logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană adoptă prima strategie privind materialele plastice; România interzice, din vară, pungile din plastic

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană (CE) a adoptat, marţi, prima strategie la nivel european privind materialele plastice, iar România urmează să interzică, din vara acestui an, pungile din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner.

În urma deciziei de marţi, toate ambalajele din plastic de pe piaţa Uniunii Europene (UE) vor deveni reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosinţă va fi redus, iar utilizarea intenţionată a microplasticului va fi limitată, notează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

"Dacă nu schimbăm modul în care plasticul este produs şi folosit, în 2050 oceanele vor conţine mai mult plastic decât peşte. Trebuie să luăm măsuri pentru ca plasticul să nu mai ajungă în apa, în mâncarea şi în organismele noastre. Singura soluţie pe termen lung este reducerea deşeurilor din plastic, printr-o reciclare şi o reutilizare sporite. Aceasta e o provocare pe care cetăţenii, industria şi administraţiile trebuie să o soluţioneze împreună. Prin Strategia UE privind materialele plastice propunem, de asemenea, un model economic nou şi mai circular. Trebuie să investim în noi tehnologii inovatoare care să asigure protecţia cetăţenilor şi a mediului, menţinând în acelaşi timp competitivitatea industriei noastre', atrage atenţia prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă.

La rândul său, Jyrki Katainen, vicepreşedintele responsabil cu locurile de muncă, creşterea economică, investiţiile şi competitivitatea, a susţinut că prin noua economie circulară va atrage investiţii şi va crea oportunităţi de inovare şi noi locuri de muncă.

"Strategia noastră pune bazele unei noi economii circulare a materialelor plastice şi va atrage investiţii în sprijinul acesteia. Astfel, vom contribui la reducerea deşeurilor de plastic de pe uscat, din aer şi din mări şi, în acelaşi timp, vom crea noi oportunităţi pentru inovare, competitivitate şi crearea unor locuri de muncă de înaltă calitate. Industria europeană are o oportunitate extraordinară de a se impune ca lider mondial în materie de noi tehnologii şi materiale. Consumatorilor li se oferă posibilitatea de a face alegeri în cunoştinţă de cauză pentru a proteja mediul. Toate părţile vor avea de câştigat', a spus Katainen.

Conform datelor oficiale, în fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deşeuri din plastic, însă mai puţin de 30% sunt colectate pentru a fi reciclate. În întreaga lume, plasticul reprezintă 85% din deşeurile de pe plaje.

Strategia privind materialele plastice adoptată în data de 16 ianuarie 2018 de către Executivul comunitar va transforma modul în care produsele sunt concepute, fabricate, folosite şi reciclate în UE. În acelaşi timp cu adoptarea noii strategii privind materialele plastice, Comisia a aprobat şi un Cadru de monitorizare compus din zece indicatori, care acoperă fiecare etapă a ciclului. Cadrul va măsura progresele în ceea ce priveşte tranziţia către o economie circulară la nivelul UE şi la nivelul statelor membre.

Astfel, prin noua strategie, Uniunea Europeană va face ca reciclarea să devină profitabilă pentru întreprinderi, va reduce deşeurile din plastic, va pune capăt poluării cu deşeuri a mărilor, va stimula investiţiile şi inovarea, respectiv va încuraja schimbarea în întreaga lume.

În cursul anului 2018, CE va prezenta o propunere privind articolele din plastic de unică folosinţă, în conformitate cu cerinţele privind o mai bună reglementare, iar părţile interesate pot contribui până la 12 februarie a.c. la consultarea publică în curs.

De asemenea, forul european va lansa revizuirea Directivei privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje şi va pregăti orientări privind colectarea separată şi sortarea deşeurilor, care vor fi publicate în 2019.

Legislaţia europeană a dus, deja, la o reducere semnificativă a utilizării pungilor de plastic în mai multe state membre. Noile planuri se vor axa pe alte tipuri de articole din plastic de unică folosinţă şi pe uneltele de pescuit, vor sprijini campaniile de sensibilizare din statele membre şi vor stabili sfera de aplicare a normelor UE care urmează să fie propuse în 2018, pe baza datelor disponibile şi a consultării părţilor interesate. În plus, Comisia a anunţat că va lua măsuri pentru a limita utilizarea microplasticului în produse şi va stabili standarde pentru plasticul biodegradabil şi compostabil.

România a început să se alinieze la legislaţia europeană, iar în data de 5 octombrie 2017 Guvernul de la Bucureşti a aprobat, printr-un proiect de lege prevederea conform căreia pungile de transport din plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni) cu mâner vor fi interzise de la 1 iulie 2018 atât la introducerea pe piaţa naţională, cât şi la comercializare.

Interdicţia vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mâner, nu şi cele fără mâner.

De asemenea, proiectul de act normativ prevede că, începând cu 27 mai 2018, Ministerul Mediului raportează cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subţire, atunci când furnizează către Comisia Europeană date privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 18-01-2025 04:51

SUA: Plafonul datoriei atins, Trezoreria anunță 'măsuri extraordinare'

Departamentul american al Trezoreriei va lua 'măsuri extraordinare' cu începere de la 21 ianuarie pentru a continua să-și onoreze obligațiile, a anunțat vineri actualul secretar al Trezoreriei, Janet Yellen, notează AFP. Într-o scrisoare adresată principalilor responsabili ai Congresului, Yellen a indicat că plafonul datori

Economic Extern 17-01-2025 22:21

Xiaomi: Respectarea confidențialității utilizatorilor a fost întotdeauna printre valorile de bază ale companiei

Respectarea confidențialității utilizatorilor a fost întotdeauna printre valorile de bază ale Xiaomi, care includ, printre altele, transparența, responsabilitatea, controlul utilizatorilor, securitatea și conformitatea juridică, arată compania într-un comunicat transmis vineri seara. 'Am luat la cunoștință de plângerea de

Economic Extern 17-01-2025 19:52

Producătorii de coniac din Franța și-au majorat exporturile spre SUA înainte de investirea lui Trump

Producătorii de coniac din Franța și-au majorat exporturile spre SUA în luna decembrie 2024, arată datele vamale, pe măsură ce distribuitorii și-au făcut stocuri în ideea de a se pregăti pentru posibile tarife vamale suplimentare într-o țară unde consumul de coniac dă semne de revenire, transmite Reuters. Industria coniacului din Franța are o

Economic Extern 17-01-2025 19:30

Argentina a înregistrat în 2024 primul său surplus bugetar din ultimii 14 ani

Argentina a încheiat anul 2024 cu primul său excedent bugetar din ultimul deceniu, arată datele oficiale publicate vineri, care reprezintă o victorie pentru președintele ultra-liberal Javier Milei și austeritatea pe care a promovat-o în primul său an de mandat, transmite Reuters. Pe ansamblul anului trecut, Argentina a realizat un

Economic Extern 17-01-2025 17:47

Comisia Europeană nu va demara o procedură de deficit excesiv împotriva Austriei

Comisia Europeană a decis să nu demareze o procedură de deficit excesiv împotriva Austriei, după ce a evaluat o propunere de consolidare bugetară prezentată de autoritățile de la Viena, transmite DPA. Formațiunea de extrema dreaptă FPO și partidul conservator OVP, care în prezent negociază o coaliție guvernamentală în Austria, au convenit un

Economic Extern 17-01-2025 17:18

FMI a revizuit în sus, la 3,3%, estimările privind creșterea economiei mondiale în 2025

Fondul Monetar Internațional a publicat vineri un update la previziunile sale privind evoluția economiei mondiale, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,3% (cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât estima în octombrie), în special grație unei evoluții mai puternice a economiei americane, transmite AFP.

Economic Extern 17-01-2025 15:46

Președintele Bundesbank crede că BCE nu ar trebui să se grăbească cu scăderea dobânzilor

Banca Centrală Europeană nu ar trebui să se grăbească cu scăderea dobânzilor, pentru că inflația rămâne ridicată și incertitudinea este mare, a declarat președintele Bundesbank, Joachim Nagel, într-un interviu publicat vineri în buletinul financiar 'Platow Brief', preluat de Reuters. În același interviu, J

Economic Extern 17-01-2025 14:14

Reuters: Exporturile Rusiei de produse petroliere pe cale maritimă au scăzut anul trecut cu 9,1%

Exporturile Rusiei de produse petroliere pe cale maritimă au scăzut anul trecut cu 9,1%, la 113,7 milioane tone metrice, în condițiile în care rafinăriile țării se confruntă cu dificultăți, inclusiv atacurile dronelor ucrainene, scăderea prețurilor și costurile de producție mai ridicate, arată datele din industrie consultate de Reuters. Dronele ucr

Economic Extern 17-01-2025 12:05

Apple este doar pe locul trei în topul firmelor care vând telefoane mobile inteligente în China

Apple a pierdut anul trecut de cel mai mare vânzător de smartphone-uri din China, rivalii locali Vivo și Huawei depășind producătorul de iPhone-uri, arată datele firmei de cercetare de piață Canalys, transmite Reuters. În 2024, livrările de iPhone-uri în China - cea mai mare piață mondială pentru telefoanele mobile inteligent

Economic Extern 17-01-2025 11:46

Ministrul Agriculturii: Germania nu a înregistrat cazuri noi de febră aftoasă

Germania nu a înregistrat cazuri noi de febră aftoasă, iar cazul suspect de joi nu a fost confirmat, a anunțat vineri ministrul Agriculturii, Cem Oezdemir, la postul de radio Deutschlandfunk, transmite Reuters. În 10 ianuarie, autoritățile germane au confirmat descoperirea primului caz de febră aftoasă din ultimii 40 de ani, la o t

Economic Extern 17-01-2025 10:26

Banca Mondială: Creșterea PIB-ului global s-a stabilizat la 2,7% anul trecut

Creșterea PIB-ului global s-a stabilizat la un nivel scăzut de 2,7% în 2024, iar ritmul ar urma să se mențină în 2025 și 2026, conform celui mai recent raport privind 'Perspectivele Economice Globale' (Global Economic Prospects), publicat joi de Banca Mondială, transmit DPA și Reuters. Aceste evoluții nu sunt suficiente pen

Economic Extern 16-01-2025 19:46

Creșterea economică a Ucrainei ar putea încetini la 2,7% în 2025, spune adjunctul ministrului Economiei

Ritmul de creștere a Produsului Intern Brut al Ucrainei este așteptat să încetinească până la 2,7% în acest an, de la un nivel probabil de 3,6% în 2024, a declarat joi adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Andrii Teliupa, transmite Reuters. Prezent la o masă rotundă, Andrii Teliupa a spus că Guvernul de la Kiev va continua progr

Economic Extern 16-01-2025 16:57

Plecarea migranților ucraineni ar putea crea probleme economiilor est europene (analiză)

Țările din Europa de Est, care se confruntă cu numeroase amenințări economice alimentate de războiul din regiune, ar putea să se confrunte cu noi presiuni dacă va fi încheiată pacea în Ucraina, iar exodul de muncitori ucraineni ar provoca o criză pe piața muncii care ar alimenta inflația, arată o analiză Reuters. Statele din CEE găzduiesc o mare pa

Economic Extern 16-01-2025 16:13

Constructorii auto europeni fac un apel pentru evitarea unui război comercial cu SUA

Constructorii europeni de automobile au cerut joi Uniunii Europene să evite un război comercial cu SUA, cu patru zile înainte de investirea lui Donald Trump, informează AFP. Un război comercial ar putea 'provoca suferințe considerabile sectorului', a subliniat directorul general de la Mercedes-Benz, Ola Kallenius, care este și noul președinte al

Economic Extern 16-01-2025 16:03

Albania aprobă planurile unei companii cu legături cu ginerele lui Trump de a construi o stațiune de lux

Guvernul albanez a acordat statut de investitor strategic unei companii care are legături cu Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump, și care vrea să construiască o stațiune de lux pe o insulă nelocuită din Marea Mediterană, care odată adăpostea o bază militară, transmite Reuters. Comitetul pentru investiții strategice din Albania, condus de premierul Edi Ram