PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Paris, malurile Senei

O suprafaţă de 365 de hectare reprezentând malurile fluviului Sena în zona Parisului, capitala Franţei, a fost înscrisă, în 1991, în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit paginii de internet a agenţiei ONU, http://whc.unesco.org.
De la Luvru la Turnul Eiffel, de la Place de la Concorde la Grand şi Petit Palais, evoluţia Parisului şi istoria capitalei Franţei pot fi văzute de pe râul Sena. Catedrala Notre-Dame şi Sainte-Chapelle sunt capodopere arhitecturale, în timp ce pieţele şi bulevardele largi ale baronului Georges-Eugene Haussmann au influenţat urbanismul de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi al XX-lea în întreaga lume.
Oraşul Paris este construit de-a lungul unui cot al fluviului Sena, între confluenţa râurilor Marne şi Oise. Proprietatea cuprinde poduri, chei şi malurile Senei în partea istorică a cursului său (între Pont de Sully şi Pont d'Iena) şi Ile de la Cite şi Ile St. Louis. Stăpânirea arhitecturii şi urbanismului de-a lungul râului este evidentă în articularea Ile de la Cite şi Ile St. Louis cu malurile sale, crearea arterelor nord-sud, instalaţiile de-a lungul cursului râului, construcţia de cheiuri şi canalizarea râului. Ansamblul, privit ca o entitate geografică şi istorică, formează un exemplu excepţional şi unic de arhitectură urbană riverană, în care se suprapun armonios diferitele straturi ale istoriei Parisului, capitala unuia dintre primele mari state naţionale ale Europei, notează site-ul UNESCO.
Un număr mare de monumente majore ale capitalei franceze sunt construite de-a lungul râului. Catedrala Notre-Dame şi Sainte-Chapelle sunt capodopere arhitecturale ale Evului Mediu; Pontul Neuf ilustrează spiritul Renaşterii franceze; coerenţa districtelor Marais şi Ile-Saint-Louis mărturiseşte urbanismul parizian din secolele XVII şi XVIII; în cele din urmă, malurile fluviului cuprind magistralele construcţii ale clasicismului francez, cu Palatul Luvru, Invalides, Ecole Militaire şi Monnaie (Monetăria). Clădirile conservate ale Expoziţiilor Universale care au avut loc la Paris în secolele al XIX-lea şi al XX-lea sunt numeroase pe malul râului Sena. În fruntea listei se află Turnul Eiffel, o icoană recunoscută universal a Parisului şi a arhitecturii scheletice de metal. Ile Saint Louis, Quai Malaquais şi Quai Voltaire oferă exemple de ansambluri arhitecturale şi urbane coerente, cu exemple semnificative de construcţie pariziană din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea. Pieţele şi aleile mari construite de Haussmann pe vremea lui Napoleon al III-lea au influenţat urbanismul în întreaga lume.
Clădirile de-a lungul Senei, cum ar fi Notre-Dame şi Sainte-Chapelle, au devenit sursa răspândirii arhitecturii gotice, în timp ce Place de la Concorde şi priveliştea de la Invalides au exercitat influenţă asupra dezvoltării urbane a capitalelor europene. Planificarea urbană a lui Haussmann, care marchează partea de vest a oraşului, a inspirat construcţia marilor oraşe ale Lumii Noi, în special în America Latină. În cele din urmă, Turnul Eiffel şi Grand şi Petit Palais, Pontul Alexandre III şi Palais de Chaillot sunt mărturia vie a expoziţiilor universale, care au avut o importanţă atât de mare în secolele XIX şi XX.
Unite de un peisaj fluvial grandios, monumentele, arhitectura şi clădirile reprezentative de-a lungul malurilor Senei din Paris ilustrează fiecare cu perfecţiune, majoritatea stilurilor, artelor decorative şi metodelor de construcţie folosite de-a lungul a aproape opt secole.
Parisul este un oraş fluvial. Încă de la primele aşezări umane, din timpuri preistorice până la triburile Parisii, Sena a jucat atât un rol defensiv, cât şi unul economic. Actualul oraş istoric, care s-a dezvoltat între secolele al XVI-lea şi al XX-lea, exprimă evoluţia relaţiei dintre râu şi oraş. Zona bine delimitată dintre Pont de Sully şi Pont d'Iena se bazează pe distincţia veche dintre amonte şi aval. În amonte, portul şi transportul fluvial; în aval, Parisul regal şi aristocratic. Aceasta din urmă secţiune a Senei, unde s-au dezvoltat funcţiile capitalei, a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO. Prezenţa statului francez prin realizările şi legislaţia adoptate a permis păstrarea proprietăţii în deplina sa integritate.
Finalizarea şi consolidarea priveliştilor de pe malul râului, urbane şi monumentale ale Parisului datează din prima jumătate a secolului al XX-lea, cu Palais de Tokyo şi Palais de Chaillot. Integritatea urbană şi vizuală a sitului (perspective largi de la maluri) este vulnerabilă la presiunile dezvoltării urbane, poluării traficului şi turismului şi necesită un control riguros pentru a-şi menţine intactă Valoarea Universală Excepţională.
Ansamblul proprietăţii se bucură de cel mai înalt nivel de protecţie juridică (Codul Patrimoniului, Codul de Urbanism, Codul Mediului). Proprietatea se află într-un site înscris şi mai cuprinde şase situri enumerate, în special Invalides, precum şi Champs de Mars şi Jardins de Trocadero. În ceea ce priveşte Monumentele Istorice, toate monumentele importante sunt listate integral.
Statul francez deţine, direct sau prin instituţiile sale publice, cheiurile Senei (domeniul public fluvial), majoritatea monumentelor şi spaţiile asociate acestora. Oraşul Paris deţine zonele publice, Hotel de Ville, bisericile parohiale şi numeroase alte terenuri şi clădiri.
Nu există un plan de gestiune sau o autoritate de administrare dedicată în mod special proprietăţii Patrimoniului Mondial, precizează UNESCO. Cu toate acestea, datorită protecţiei legale şi normative, managementul de către proprietar sau chiriaşi este controlat ştiinţific şi tehnic de către stat.
"Cahier des prescriptions urbaines et paysageres pour la mise en valeur des Berges de la Seine dans Paris" ("Cerinţe urbane şi peisagistice pentru punerea în valoare a malurilor Senei la Paris"), elaborat în 1999, este documentul de referinţă pentru toată activitatea şi instalaţiile de pe maluri. "Specifications de prescription des installations saisonnieres" ("Cerinţe de instalare sezoniere"), instrument aprobat în 2015, urmăreţte controlul utilizării şi ocupării temporare a arterelor de pe cheiurile inferioare ale malurilor Senei la Paris. Închiderea definitivă a cheiurilor inferioare la traficul auto pe aproape toată suprafaţa proprietăţii, din 2014 pe malul stâng şi 2016 pe malul drept, ca parte a dezvoltării malurilor Senei, contribuie la păstrarea autenticităţii şi integritate.
Paris este capitala şi cel mai mare oraş din Franţa. Oraşul este traversat de fluviul Sena, în nordul Franţei, în mijlocul regiunii Île-de-France (cunoscută şi ca regiunea Paris). Parisul a fost unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii occidentale pentru aproape o mie de ani, înainte de secolul al XIX-lea, şi cel mai mare oraş din lume între secolele XVI-XIX. Începând cu secolul al XVII-lea, Parisul a fost unul dintre cele mai importante centre mondiale de finanţe, diplomaţie, comerţ, ştiinţă, modă şi gastronomie. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.whc.unesco.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan