logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Actriţa Dorina Chiriac împlineşte 50 de ani (21 ianuarie)

Imagine din galeria Agerpres

Una dintre cele mai apreciate actriţe ale scenei teatrului şi filmului românesc, Dorina Chiriac s-a născut la 21 ianuarie 1973, la Bucureşti. A absolvit, în 1995, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti, secţia Actorie, la clasa profesorilor Sanda Manu şi Gheorghe Visu, potrivit site-ului Teatrului de Comedie din Bucureşti, https://comedie.ro/.

Joacă pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti, încă din facultate, în roluri diverse. A fost Maria Constantinovna în "Fuga" de Mihail Bulgakov (regia Cătălina Buzoianu, 1995), Pitty - "Transport de femei" de Steeve Gooch (regia Petre Bokor, 1995), Marmeladă - "Mireasa mută" de Ben Jonson (regia Alexandru Tocilescu, 1995), Sgualda - "Zvonuri, bârfe, flecăreli..." de Carlo Goldoni (regia Adrian Lupu, 1996), Lyse - "Iluzia comică" de Pierre Corneille (regia Alexandru Darie, 1999), Rosalie - "O tată, sărmane tată, mama te-a spânzurat în dulap, iar eu sunt foarte trist" de Arthur L. Kopit (regia Iarina Demian, 2000), Macsenia - "Ţara lui Abuliu" de Dumitru Solomon (regia Horaţiu Mălăele, 2002), Olivia, o contesă bogată - "A douăsprezecea noapte" de William Shakespeare (regia Gelu Colceag, 2003), Fiica, iubita Consilierului - "Avarul îndrăgostit" de Cristian Juncu după Moliere (regia Vlad Massaci, 2005), Ioana - "Ioana şi focul" de Matei Vişniec (regia Cătălina Buzoianu, 2008), Guvernanta - "Leonce şi Lena" de Georg Bűchner (regia Horaţiu Mălăele, 2009), Fideline - "Femeia care şi-a pierdut jartierele" de Labiche (regia Horaţiu Mălăele, 2011), Cetăţeanul turmentat - "O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale (regia Alexandru Dabija, 2011), Nicole - "Spiritul de familie" de Eric Assous (regia Radu Beligan, 2012), Catarina - "Îmblânzirea scorpiei", muzical după William Shakespeare (direcţia de scenă Gelu Colceag, 2016), Micul Prinţ - "Micul Prinţ" de Antoine de Saint-Exupéry (regia Alexandru Dabija, 2017), Margareta - "Mult zgomot pentru nimic" de William Shakespeare (regia Andrei Şerban, 2018).

 

 

Conferinţă de presă prilejuită de premiera filmului lui Lucian Pintilie "Dupa-amiaza unui torţionar", organizată de Româniafilm. Dorina Chiriac şi Ioan Grosan, 2002.

Foto: (c)  SORIN LUPŞA/Arhiva istorică AGERPRES 


În 1998, l-a interpretat pe Micul Lord în spectacolul "Micul Lord" de Frances Hodgson Burnett (regia Constantin Dicu) la Teatrul "Ion Creangă" din Bucureşti, apoi a fost, în 1993, Doamna cu pălărie în "Jocul de-a măcelul" de Eugene Ionesco (regia Beatrice Rancea) şi, în 2008, Bufonul în "Lear", după William Shakespeare (regia Andrei Şerban) la Teatrul Bulandra.

 


La Teatrul Metropolis a jucat, în 2007, alături de Andi Vasluianu (Marius Manole), Lia Bugnar şi Alexandru Nedelcu, în comedia romantică "Jocul de-a adevărul" de Lia Bugnar, regizată la dublu de autoare împreună cu Dorina Chiriac, potrivit https://teatrulmetropolis.ro. În acelaşi an, a regizat spectacolul "Opposites Attract" de Bruce Kane.

Dorina Chiriac a jucat şi pe scena Teatrului Luni - Greenhours, evoluând în spectacolele: "Aici nu se simte" de Lia Bugnar (regia Alexandru Dabija, 2001), "Apolodor" după Gelu Naum (regia Ada Milea, 2001), "Oase pentru Otto" de Lia Bugnar (regia Lia Bugnar, 2003), "Totul despre Al" de Cherie Vogelstein (regia Florin Piersic jr., 2003). Tot aici, a jucat şi a regizat spectacolele "Fir'mituri" de Lia Bugnar (2006), "Noi 4" de Lia Bugnar (2011) şi "O piesă deşănţată" de Lia Bugnar (2012).

 

 

 Dorina Chiriac, 2005

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/ Arhiva istorică AGERPRES 


A făcut parte din distribuţia filmelor: "Terminus paradis" (regia Lucian Pintilie, 1998), "După amiaza unui torţionar" (regia Lucian Pintilie, 2001), "Amen" (regia Costa Gavras, 2002), "Furia" (regia Radu Muntean, 2002), "Niki Ardelean, colonel în rezervă" (regia Lucian Pintilie, 2003), "Fix alert" (2005, regia Florin Piersic Jr.), "La urgenţă" (regia Andrei Zincă, serial TV, 2006), "#Selfie 69" (regia Cristina Jacob, 2016), "Moromeţii 2" (regia Stere Gulea, 2018). A fost vocea personajului Vanilina din filmele de desen animat "Ralph Strică-Tot" ("Wreck-It Ralph", 2012) şi "Ralph rupe netu'" ("Ralph Breaks the Internet", 2018).

 

 

 Dorina Chiriac şi Florin Piersic jr.

Foto: (c)  VIOREL LAZARESCU/ Arhiva istorică AGERPRES  


De asemenea, a fost producătoarea filmelor "Pickpocket" (regia Florin Piersic Jr., 2008) şi "Bani" (regia Alexandra Ioniţă, Alexandru Gherman, Andrei Gheorghe, 2008; un lungmetraj alcătuit din 12 scurtmetraje). A semnat scenariile filmelor "Fix alert" (2005) şi "Eminescu versus Eminem" (2005), notează https://www.cinemagia.ro/.

În televiziune a apărut în piesele de teatru "Milionar la minut" (nominalizat în 2000 la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV) şi "...escu", ambele în regia lui Constantin Dicu. A apărut şi în emisiuni de divertisment, precum "Steaua ta norocoasă" (ProTV) şi "Grupul Vouă" (Antena 1).

Bogata sa activitate, atât în teatru, cât şi în film, a fost răsplătită cu o serie de diplome şi premii importante: Diploma pentru cea mai bună producţie a şcolilor de teatru în stagiunea 1993 / 1994 cu spectacolul "Jocul de-a măcelul de Eugen Ionescu", regia Beatrice Bleonţ (1994); Premiul de debut la Festivalul Comediei Româneşti, Bucureşti cu Zulnia din "Hatmanul Baltag" de Iacob Negruzzi şi I. L. Caragiale, regia Sanda Manu (1995); Diploma pentru cea mai buna producţie a şcolilor de teatru în stagiunea 1994 / 1995 cu spectacolul "Hatmanul Baltag", regia Sanda Manu (1996); Premiul de debut al Asociaţiei Criticilor de Film din România pentru Norica din "Terminus paradis", regia Lucian Pintilie (1997); Premiul pentru cea mai bună actriţă acordat de Uniunea Cineaştilor din România pentru rolul Norica din "Terminus paradis", regia Lucian Pintilie (1999); Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Comediei Româneşti - festCO pentru rolul Ioana - "Ioana şi focul" de Matei Vişniec, regia Cătălina Buzoianu (2009); Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar la Festivalul Comediei Româneşti - festCO pentru Cetăţeanul turmentat din spectacolul "O scrisoare pierdută" de I.L Caragiale, regia Alexandru Dabija (Teatrul de Comedie, 2012).

 

 

Miruna Berescu (stg.), directoarea Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, susţine un discurs alături de actriţa şi scenarista Dorina Chiriac (ctr.) şi de Ion Caramitru, directorul general al TNB şi preşedintele UNITER, în cadrul celei de-a XXIII-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, organizată în Sala Mare a Teatrului Naţional 'I. L. Caragiale', 2015.

Foto: (c)  ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO 


În 1998 a fost nominalizată la premiul "Marcello Mastroianni" - Veneţia pentru Norica din "Terminus paradis", regia Lucian Pintilie. Alte nominalizări pe care le-a primit au fost, în 2009, la Gala Premiilor UNITER, la Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Ioana din "Ioana şi focul" de Matei Vişniec, regia Cătălina Buzoianu, şi, în 2015, tot la Gala Premiilor UNITER, la Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Fetiţa metalistă, Regizorul - "Între noi e totul bine" de Dorota Masłowska, regia Radu Afrim, mai notează site-ul Teatrului de Comedie din Bucureşti.

Dorina Chiriac are o fiică, Sonia, din relaţia pe care a avut-o cu actorul Florin Piersic Jr. Actriţa este unul dintre fondatorii "EpiC Family", o asociaţie dedicată părinţilor de copii cu epilepsie, lansată în 2019.

 

 

Actriţa Dorina Chiriac participă la Gala Comediei Româneşti, eveniment în cadrul căruia au fost decernate premiile celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Comediei Româneşti - festCO, desfăşurată la Teatrul de Comedie din Capitală, 2016.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO 


A fost desemnată ambasador al campaniei "Artiştii pentru artişti", ediţia 2017, potrivit unui comunicat al UNITER.

 


În 2020, a jucat în producţia, al cărei asistent de regie a fost, "Afară, departe, pe câmp", un scenariu dramatic de Cătălin Ştefănescu, în regia şi scenografia lui Alexandru Dabija. Spectacolul a fost prezentat în premieră oficială la Teatrul de Comedie. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 14-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai

Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan