31 de tineri au fost selectaţi în lotul preliminar al României pentru ECSC 2020

Un număr de 31 de tineri pasionaţi de securitate cibernetică fac parte din lotul preliminar al României din care vor fi selectaţi ulterior zece persoane pentru a participa, în noiembrie, la Campionatul European de Securitate Cibernetică (European Cyber Security Challange - ECSC) de la Viena.
Conform organizatorilor fazei naţionale a competiţiei, prima etapă s-a desfăşurat în perioada 9-10 mai 2020 şi a avut loc exclusiv online.
"Această fază naţională a ECSC 2020 a reprezentat o preselecţie a candidaţilor pentru lotul preliminar al Team Romania, iar ca finalişti au fost selectaţi 31 de tineri, 15 juniori şi 16 seniori, pasionaţi de securitate cibernetică. Competiţia naţională se desfăşoară în două stadii. După procesul iniţial de preselecţie online va urma o etapă suplimentară, în care tinerii vor fi testaţi în competiţii de tip CTF (online) şi, ulterior, antrenaţi pe parcursul unui bootcamp, prin exerciţii din domeniul securităţii aplicaţiilor web, atacului şi apărării cibernetice, criptografiei, analizei traficului de reţea, reverse engineering şi abilităţi de prezentare. La faza finală a competiţiei, fiecare ţară participantă va fi reprezentată de o echipă formată din 10 concurenţi: cinci din categoria de vârstă 16 - 20 de ani, respectiv cinci din categoria de vârstă 21 - 25 de ani", se menţionează pe site-ul competiţiei naţionale.
Prima etapă a fazei naţionale a fost organizată de Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Orange, Bit Sentinel, certSIGN, Cisco şi KPMG România.
Partener media al evenimentului este Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, iar instituţii din mediul universitar au susţinut, încurajat şi promovat înscrierea la această competiţie de securitate cibernetică, la nivel european: Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Academia Tehnică Militară "Ferdinand I", Academia de Poliţie, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" Iaşi, Universitatea "Ştefan cel Mare", Suceava, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad şi Universitatea "Ovidius" din Constanţa.
Campionatul European de Securitate Cibernetică reprezintă o oportunitate pentru participanţi să îşi testeze competenţele digitale. În plus, tinerii beneficiază de recunoaştere naţională şi promovare, mentorat cu specialişti în domeniu, stagii specializate de pregătire tehnică şi soft skills, premii oferite de parteneri sau oportunităţi de angajare în domeniu.
Tinerii interesaţi de dezvoltarea abilităţilor tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică pe platforma online cyberedu.ro, un spaţiu digital în care se regăsesc majoritatea exerciţiilor propuse în faza naţională şi faza internaţională de la ECSC19 dar şi alte exerciţii construite pentru competiţii de securitate cibernetică internaţionale.
Iniţiatorul Campionatului European de Securitate Cibernetică, Agenţia Europeană pentru Securitate Cibernetică (European Union Agency for Cybersecurity - ENISA), oferă oportunitatea câte unui concurent din echipele clasate pe primele două locuri la faza finală a #ECSC2020 de la Viena să efectueze un stagiu plătit, de maxim 12 luni, în cadrul Agenţiei.
Sarcinile celor doi stagiari vor veni în sprijinul organizării European Cyber Security Challenge 2021 şi International Cyber Security Challenge 2021, precum şi alte activităţi, în zona operaţiunilor de bază ale ENISA.
România a câştigat, în premieră, titlul de campioană europeană la competiţia European Cyber Security Challenge 2019, care a avut loc în perioada 9-11 octombrie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti.
Pe podiumul competiţiei, România a fost urmată de Italia şi Austria. Clasamentul final continuă cu: Germania, Marea Britanie, Polonia, Franţa, Estonia, Danemarca, Portugalia, Cehia, Grecia, Spania, Norvegia, Irlanda, Olanda, Elveţia, Cipru, Liechtenstein şi Luxemburg.
Clasarea pe primul loc în ierarhia europeană a experţilor în securitate cibernetică reprezintă o premieră pentru echipa României, după ce, la două dintre ediţiile anterioare ale concursului (2016 - în Germania, la Dusseldorf, şi 2017, în Spania, la Malaga), naţionala noastră s-a clasat pe poziţia a II-a.
European Cyber Security Challange (ECSC) este o iniţiativă a Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security - ENISA) şi face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE).
Campionatul European de Securitate Cibernetică din acest an va avea loc la Viena (Austria), în perioada 4 - 5 noiembrie.
Calendarul ECSC cuprinde, totodată, organizarea concursului la Praga - în 2021, Norvegia (2022) şi Italia (2023). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MApN semnalează noi acţiuni de dezinformare online, mai ales pe TikTok
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) semnalează noi acţiuni de dezinformare în mediul online, în special în platforma TikTok, vizate fiind frontierele României şi infrastructura portuară. "Prima dintre cele două postări identificate acreditează în mod fals ideea că graniţele României vor fi închis
Vevera (ICI Bucureşti): Mediul de securitate cibernetică este volatil, incert, complex şi ambiguu
Mediul de securitate cibernetică este volatil, incert, complex şi ambiguu, iar atacatorii cibernetici arbitrează decalajul dintre utilizarea unui smartphone şi conştientizarea protecţiei acestuia, a declarat, miercuri, la conferinţa internaţională CyberCon România 2024, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (IC
Dumitrache (Reprezentanţa CE în România): Securitatea UE nu poate fi garantată fără cea mai valoroasă resursă a sa - oamenii
Securitatea cibernetică Uniunii Europene (UE) nu poate fi garantată fără cea mai valoroasă resursă a sa - oamenii, şi tocmai de aceea avem nevoie urgentă de profesionişti cu aptitudini şi competenţe pentru a preveni, detecta, descuraja şi apăra UE împotriva atacurilor cibernetice, a declarat, miercuri, în cadrul conferinţei internaţionale CyberCon Rom&aci
Hansen (Ambasada SUA în România): Criminalitatea cibernetică a produs pierderi globale de peste 8 trilioane de dolari în 2023
Pierderile globale cauzate de criminalitatea cibernetică au depăşit opt trilioane de dolari, în 2023, aproape dublu faţă de întreaga economie a Japoniei, a declarat, miercuri, în cadrul conferinţei internaţionale CyberCon România 2024, Peter Hansen, responsabil pe probleme economice al Ambasadei SUA în România.
CORECTURĂ Preşedintele ARASEC: România are o poziţie deosebită în domeniul securităţii cibernetice
În ştirea cu titlul ''Preşedintele ARASEC: România are o poziţie deosebită în domeniul securităţii cibernetice'', difuzată miercuri, la ora 10:21, pe fluxul Economic Intern, în paragraful 2 se va citi corect ''Bacivarov", în loc de "Bacirov", şi în paragraful 4 "ARASEC", în loc
DNSC, despre atacul cibernetic asupra site-ului AUR: Specialiştilor DGOT li s-a comunicat că problema va fi gestionată de deţinătorii site-ului
Atacul cibernetic asupra site-ului oficial al Partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) se numeşte defacement şi reprezintă înlocuirea neautorizată a interfeţei paginii web prin exploatarea unor vulnerabilităţi de securitate, precizează, miercuri seara, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). "În cursul zilei