logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Locurile-cheie ale conclavului: De la bazilica Sfântul Petru la Capela Sixtină

Imagine din galeria Agerpres

Conclavul care va avea, începând de miercuri, dificila sarcină de a îl alege pe succesorul papei Francisc se derulează potrivit unui ceremonial foarte precis, elaborat în decursul mai multor secole, în locuri încărcate de istorie. Locurile-cheie în care se va desfășura conclavul sunt prezentate într-un articol publicat recent de AFP.

Bazilica Sfântul Petru

Sub decorațiunile din aur și marmurele prețioase din bazilica Sfântul Petru cardinalii se reunesc pentru a oficia liturghia care deschide procesul alegerii papei. Cardinalii electori pornesc apoi în procesiune spre Capela Sixtină cântând ''Veni Creator''.

Tot în bazilica Sfântul Petru se încheie în mod oficial conclavul prin proclamarea numelui noului papă (''Habemus papam!'') din balconul bazilicii.

Cea mai mare biserică din lume (cu o suprafață de 2,3 hectare) a fost construită în perioada 1506-1626 de arhitecți precum Donato Bramante, Michelangelo Buonarroti și Gian Lorenzo Bernini.

Capela Sixtină


Foto: (c) Gregorio Borgia/Pool via REUTERS


Construită între anii 1477-1480, capela se află pe flancul drept al bazilicii Sfântul Petru, în incinta Palatului Apostolic. Celebră în toată lumea grație frescelor realizate de Michelangelo, a fost amenajată pentru primirea cardinalilor: pe o podea supraînălțată au fost instalate mese lungi, acoperite cu o țesătură de culoare roșu-închis.

O altă masă, plasată în apropierea altarului, este destinată prezidiului conclavului. Aici se află trei urne, iar în una dintre acestea, prevăzută cu un capac ornat cu figurine reprezentând miei, cardinalii își vor depune voturile. În centru, pe un suport, se află o Evaghelie deschisă, pe care cardinalii vor depune jurământul înainte de a vota.

În stânga intrării în capelă sunt instalate două sobe, una în care sunt arse buletinele de vot și o alta în care va fi injectat un produs chimic ce produce fum: negru, în cazul unui eșec sau alb, atunci când viitorul papă va fi ales.

Camera lacrimilor

În partea din spate a Capelei Sixtine, o mică ușă deschide o încăpere de trei metri pe trei metri. Este ''camera lacrimilor'', unde fiecare nou papă, la scurt timp după ce este ales, intră însoțit doar de cardinalul camerlengo și de maestrul de ceremonii liturgice și, potrivit tradiției, izbucnește în lacrimi, copleșit de dificultatea misiunii care îl așteaptă.

Capela Paulină

 

Foto: (c) GIUSEPPE LAMI/EPA


 

După ce este ales și înainte să iasă în balconul bazilicii Sfântul Petru pentru prima sa apariție publică, noul papă se reculege printr-o scurtă rugăciune, personală și în tăcere, în fața Preasfântului Sacrament. Construită în 1537 de arhitectul Antonio da Sangallo cel Tânăr la comanda lui Paul al III-lea, această capelă este situată în apropierea Capelei Sixtine și a bazilicii Sfântul Petru.

Reședința Sfânta Marta

Cardinalii electori sunt cazați în reședința Sfânta Marta, construită în timpul papei Ioan Paul al II-lea chiar în spatele bazilicii. Înaintea finalizării acestei construcții, cardinalii erau cazați în celule situate în interiorul palatului apostolic. În această reședință, care cuprinde de asemenea o capelă, fiecare cardinal are la dispoziție o cameră și servicii tipice unui hotel (servirea mesei și servicii de curățenie).

În fiecare dimineață, cardinalii pleacă din reședință pe jos sau în minibus spre Capela Sixtină, situată la o distanță de 500 de metri, de-a lungul bazilicii, pe o frumoasă alee pavată.

Camerele variază din punctul de vedere al confortului și sunt dotate cu paturi simple, deasupra cărora se află o cruce fără ornamente. Majoritatea sunt apartamente dotate cu o cameră alăturată echipată cu un birou și un telefon, care funcționează doar intern. Pentru a nu da naștere unor invidii, camerele sunt atribuite prin tragere la sorți.

Restricții

Foto: (c) GIUSEPPE LAMI/EPA


 

O regulă neclintită vizează toate locurile care vor constitui cadrul de desfășurare a conclavului: imediat după începerea ceremoniei, cardinalii jură să păstreze secretul întâlnirii, în caz contrar riscând excomunicarea. Orice comunicare cu exteriorul (telefon mobil, internet, ziare) este așadar strict interzisă, în afara unor cazuri excepționale.

Toate locurile în care cardinalii sunt cazați și unde aceștia lucrează sunt vizate de aparate de bruiaj care împiedică utilizarea telefoanelor mobile sau a tabletelor. Iar în timp ce cardinalii se deplasează pe jos de la reședința Sfânta Marta la Capela Sixtină, circulația vehiculelor și a pietonilor este întreruptă pentru a impiedica orice formă de contact.

Toți angajații care lucrează în locurile de desfășurare a conclavului (șoferi, bucătari, recepționeri, femei de serviciu, infirmieri, medici etc.) promit de asemenea să păstreze secretul cu prilejul unei ceremonii solemne. AGERPRES/(AS-redactor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 310

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura 13-06-2025 13:15

Masca din aur a lui Tutankhamon, transferată în Marele Muzeu Egiptean din Cairo

După ce a fost expusă timp de aproape un secol în vechiul Muzeu Egiptean din Cairo, celebra mască a lui Tutankhamon, alături de alte comori emblematice se vor alătura Marelui Muzeu Egiptean, care își va deschide porțile pe 3 iulie în apropierea piramidelor din Giza, informează AFP. Pentru încă câteva zile, vizitat

Cultura 12-06-2025 22:31

Scriitoarea Yael van der Wouden, câștigătoarea premiului literar Women's Prize for Fiction 2025

Scriitoarea olandeză Yael van der Wouden a fost desemnată joi câștigătoarea din acest an a premiului literar Women's Prize for Fiction, pentru romanul său de debut, 'The Safekeep', în timp ce medicul britanic Rachel Clarke a câștigat Women's Prize for Non-Fiction pentru cartea 'The Story of a Heart'. &

Cultura 12-06-2025 13:55

Berlinul și Parisul își doresc un canal de televiziune european

Germania și Franța doresc să transforme canalul de televiziune Arte într-o platformă europeană majoră pentru a contracara mai eficient răspândirea dezinformării, a declarat miercuri ministrul german al Culturii, transmite AFP. Demersurile Rusiei și ale Chinei de a răspândi dezinformare, combinate cu măsurile administrației americane de a rest

Cultura 12-06-2025 12:33

Metallica își conectează fanii prin muzică într-un nou documentar, prezentat la Festivalul de Film Tribeca

Metallica și-a prezentat miercuri, la Festivalul de Film Tribeca (New York), noul său documentar. Intitulat 'Metallica Saved My Life', filmul prezintă conexiunea dintre fanii trupei prin intermediul melodiilor și a sentimentului de apartenență la această mare familie, transmite joi agenția EFE. Filmul se concentrează pe 'metaliștii' care î

Cultura 11-06-2025 17:38

Un sarcofag roman vechi de 1.700 de ani, decorat cu basoreliefuri cu Dionisos și Hercule, descoperit în Israel

Un sarcofag roman vechi de 1.700 de ani, decorat cu o scenă în care Dionisos îl învinge pe Hercule la un concurs de băut, a fost descoperit în Israel, conform unui anunț făcut luni de Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA), transmite miercuri

Cultura 11-06-2025 13:46

Grecia: Cel puțin trei mănăstiri de pe Muntele Atos, avariate după seismul din weekendul trecut

Cel puțin trei mănăstiri vechi de mai multe secole din enclava religioasă Muntele Athos, din nordul Greciei, au fost avariate în urma unui cutremur care s-a produs weekendul trecut, a anunțat miercuri Ministerul grec al Culturii, citat de AFP. Acel cutremur submarin cu magnitudinea 5,3, produs sâmbătă în nordul Peninsulei Halkidiki, a provoca

Cultura 11-06-2025 09:16

Artistul german Günther Uecker, cunoscut pentru creațiile sale din cuie metalice, a murit la 95 de ani

Günther Uecker, o figură proeminentă a artei germane postbelice și un membru-cheie al mișcării artistice contemporane ZERO, a murit marți la vârsta de 95 de ani, a anunțat familia acestuia, potrivit agenției de presă DPA. Artistul a fost spitalizat în orașul Dusseldorf (vestul Germaniei). Născut în 1930 în nordul Ger

Cultura 10-06-2025 18:14

Ucraina/ Catedrala Sfânta Sofia din Kiev, avariată în urma unui atac rusesc

Un atac rusesc desfășurat în timpul nopții a avariat Catedrala Sfânta Sofia din centrul istoric al Kievului, unul dintre cele mai importante monumente ale Ucrainei, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, a declarat marți ministrul ucrainean al Culturii, informează Reuters. 'Noaptea trecută, inamicul a lovit din nou

Cultura 10-06-2025 10:28

Guvernul din Peru renunță la controversatul plan de reducere a celebrei Rezervații Nazca

Guvernul peruan a anulat duminică planul său controversat ce viza reducerea cu 40% a rezervației care găzduiește celebrele geoglife Nazca, vechi de 2.000 de ani, după ce afirmase inițial că zona nu conține niciun patrimoniu arheologic, informează AFP. Incluse în patrimoniul mondial UNESCO, liniile Nazca reprezintă figuri geometrice și siluete de animale,

Cultura 10-06-2025 10:03

Musicalul ''Maybe Happy Ending'' a triumfat la gala Tony Awards 2025

Musicalul ''Maybe Happy Ending'', o poveste de dragoste futuristă între doi roboți umanoizi care învață ce este izolarea, iubirea și ce înseamnă să fii om, a triumfat duminică la ediția din acest an a Tony Awards, cele mai prestigioase distincții din industria teatrală americană, la finalul unei stagiuni teatrale cu încasări record pos

Cultura 10-06-2025 09:08

Actrița Kim Novak va fi recompensată cu Leul de Aur pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Veneția

Actrița americană Kim Novak, devenită celebră după rolul interpretat în filmul 'Vertigo' (1958), regizat de Alfred Hitchcock, va fi recompensată cu Leul de Aur pentru întreaga carieră la cea de-a 82-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția, au anunțat luni organizatorii evenimentului, relatează AFP. Kim Novak, în vâ

Cultura 09-06-2025 20:03

A murit scriitorul britanic Frederick Forsyth

Scriitorul britanic Frederick Forsyth a încetat din viață acasă, după o suferință scurtă, înconjurat de familie, au anunțat luni agenții săi literari, conform agenției Reuters. Forsyth, în vârstă de 86 de ani, era cunoscut pentru romanele sale în genul 'thriller', cum ar fi Ziua Șacalului, Dosarul Odessa, Câinii răzb

Cultura 08-06-2025 13:11

Un vis devenit realitate: Fundația Joan Miro își celebrează cea de-a 50-a aniversare la Barcelona

Fundația Joan Miro din Barcelona, o instituție de referință în universul culturii, își celebrează cea de-a 50-a aniversare printr-un vast program de expoziții, concerte și vizite concepute sub forma unui omagiu adus acestui artist catalan prolific, informează AFP. Festivitățile, care se vor desfășura pe parcursul unui an într

Cultura 08-06-2025 12:20

UNESCO dorește să echipeze 10.000 de nave cu senzori pentru monitorizarea fundurilor marine

UNESCO dorește să echipeze 10.000 de nave comerciale cu senzori științifici pentru monitorizarea oceanelor, a anunțat sâmbătă această organizație internațională, relatează AFP. Obiectivul proiectului este de a alimenta cu date științifice, în timp real, Sistemul Global de Observare a Oceanelor (GOOS), care este pilotat de Organizaț

Cultura 07-06-2025 00:00

BTA: Un total de 218 studenți din 22 de țări studiază la Universitatea din Ruse

Un total de 218 studenți străini din 22 de țări studiază anul acesta la Universitatea Angel Kanchev din Ruse, a aflat BTA de la Nevin Hebibova, inspector principal în cadrul Direcției pentru Studenți Străini a universității. Cel mai mare număr de studenți este din Moldova, Ucraina și Turcia. Printre studenți se numără și tineri din Austr