logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Farmecul regal al perioadei edwardiene, prezentat într-o expoziție la Palatul Buckingham

Image

Eleganță, opulență și hedonism: o expoziție organizată la Londra reconstituie perioada edwardiană de dinaintea Primului Război Mondial, prin intermediul unor aspecte din viața reginei Alexandra și a regelui Edward al VII-lea, care au trăit într-o perioadă marcată de schimbări profunde, informează AFP.

Expoziția 'The Edwardians: Age of Elegance', vernisată vineri la Palatul Buckingham și care va rămâne deschisă până pe 23 noiembrie, reunește peste 300 de obiecte, dintre care aproape jumătate nu au fost văzute niciodată de publicul larg.

Piesa centrală a expoziției este rochia de încoronare a reginei Alexandra, purtată pe 9 august 1902, din mătase brodată cu mii de paiete aurii, concepută de casa de modă franceză Morin Blossier și care nu a mai fost expusă de peste treizeci de ani.

Alexandra, fiica regelui Christian al IX-lea al Danemarcei și sora regelui George I al Greciei, s-a căsătorit cu Edward, pe atunci prinț de Wales, pe 10 martie 1863, în capela Castelului Windsor.

Ea avea 18 ani, iar el 22 de ani.

Prințul și prințesa de Wales reprezentau pe atunci o nouă generație, un cuplu plin de farmec care atrăgea atenția cu atât mai mult cu cât regina Victoria, mama prințului Edward, se retrăsese din viața publică, devastată după moartea soțului ei, prințul Albert de Saxa-Coburg-Gotha.

Pentru încoronarea sa la Abația Westminster, prințesa Alexandra nu a dorit să poarte tradiționala rochie albă sau crem, care semăna cu veșmintele ecleziastice.

Simbol al eleganței

'Ea știa că electricitatea urma să fie folosită pentru prima dată în Abația Westminster, așa că a ales o rochie care strălucea, cu mii de paiete aurii', a declarat coordonatoarea expoziției, Kathryn Jones.

Odată cu dezvoltarea fotografiei, mii de fotografii cu ea au circulat în întreaga lume, 'iar stilul ei a devenit simbolul acelei epoci a eleganței', adaugă ea.

Prințesa Alexandra era ea însăși pasionată de fotografie și unele dintre fotografiile ei, realizate cu un aparat portabil Kodak, sunt prezentate în această expoziție.

Două portrete gigantice ale tânărului cuplu princiar britanic îi întâmpină pe vizitatori în Galeria Regelui din Palatul Buckingham.

Acea sală spune povestea vieții lor somptuoase, marcată de recepții, concerte, regate organizate pe apele din jurul Insulei Wight, baluri costumate, petreceri în grădină și reședințele lor Marlborough House din Londra și Sandringham House din estul Angliei.

În calitate de colecționari, ei au acumulat numeroase creații textile, opere de artă, veselă, picturi, obiecte de mobilier, sculpturi, plante și cărți rare. Erau pasionați și de noile mișcări artistice.

Edward l-a descoperit pe Carl Faberge și a devenit pasionat de creațiile acestuia datorită surorii Alexandrei, Dagmar, care era căsătorită cu ultimul împărat rus, Alexandru al III-lea.

El a comandat miniaturi rafinate ale animalelor sale preferate, dintre care câteva sunt expuse în Galeria Regelui.

Colecția lor include picturi și acuarele realizate de Frederic Leighton, Lawrence Alma-Tadema, Rosa Bonheur și John Singer Sargent, precum și bronzuri ale sculptorului Alfred Gilbert.

Vizitatorii pot admira, de asemenea, un ecran aurit alcătuit din 96 de fotografii alb-negru din acea perioadă, înfățișând soldați, politicieni, artiști, actori și membri ai familiei regale, fotografii care erau comercializate și foarte în vogă la acea vreme.

Mai multe săli ale expoziției, decorate în nuanțe albastre, sunt dedicate cadourilor și fotografiilor magnifice aduse din călătoriile lor întreprinse pe cinci continente, din Norvegia până în Australia, trecând prin Egipt și India.

Expoziția, care depășește perioada edwardiană din punct de vedere strict istoric, prezintă, de asemenea, piese colecționate de George al V-lea, fiul lor, și de soția acestuia, Mary, într-o epocă de mari schimbări și incertitudini politice în Europa și în Imperiul Britanic.

Primul Război Mondial a pus capăt într-un mod brusc acestei perioade de eleganță edwardiană. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 310

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura 15-04-2025 16:06

Adolescentul italian care va fi canonizat de Biserica Catolică a fost un 'copil obișnuit', spune mama acestuia

Carlo Acutis, un băiat italian născut în Marea Britanie care a creat website-uri pentru a-și răspândi credința, va fi proclamat luna aceasta primul sfânt al Bisericii Catolice din generația mileniului, fiind ridicat la același nivel cu Maica Tereza și Francisc de Assisi, relatează Reuters marți. Nu există nicio îndoială

Cultura 14-04-2025 19:15

EXPO 2025 - Osaka/ 119.000 de vizitatori în ziua deschiderii

Expo 2025 de la Osaka, care a început duminică, a primit 119.000 de vizitatori în ziua deschiderii, conform datelor publicate luni de organizație, transmite agenția EFE. Participanții la deschiderea Expo 2025, eveniment care se va desfășura în următoarele șase luni, au așteptat afară pentru a intra, îndurând ploai

Cultura 14-04-2025 15:04

Papa aprobă primul pas către beatificarea arhitectului spaniol Antoni Gaudí

Papa a aprobat luni un decret de recunoaștere a 'virtuților eroice' ale arhitectului spaniol Antoni Gaudí, supranumit 'arhitectul lui Dumnezeu', pentru contribuția sa la proiectarea Sagrada Familia din Barcelona, transmite agenția EFE. Papa Francisc, aflat în continuare în convalescență după infecția respirat

Cultura 14-04-2025 13:20

Post Malone a cântat în închiderea primului weekend al Festivalului Coachella

Post Malone a încheiat în forță duminică primul weekend al Festivalului Coachella, celebrul festival desfășurat în deșertul californian, pe scena căruia au urcat vedete precum Billie Eilish și Charli XCX, dar și Bernie Sanders în ziua precedentă, informează AFP. Cel de-al doilea weekend va avea loc în perioada 18-20 aprilie cu ace

Cultura 14-04-2025 10:16

TOP CINEMA ''A Minecraft Movie'', în fruntea box-office-ului nord-american

''A Minecraft Movie'', adaptarea pentru marele ecran a celui mai vândut joc video din istorie, a dominat în acest weekend box-office-ul nord-american, după ce în weekendul precedent a înregistrat cel mai bun debut al anului, informează AFP. Încasările obținute în acest weekend - 80,6 milioane de dolari î

Cultura 14-04-2025 08:49

Mario Vargas Llosa, ultimul gigant al literaturii latino-americane, a murit la vârsta de 89 de ani

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a decedat duminică la Lima la vârsta de 89 de ani, marcând finalul unei epoci: cea a generației de aur a literaturii latino-americane, al cărei ultim mare reprezentant a fost, informează AFP. Născut într-o familie aparținând clasei mijlocii

Cultura 13-04-2025 17:51

Thailanda sărbătorește Anul Nou cu tradiționalul Festival al Apei

Festivalul Apei, ce marchează trecerea în Anul Nou în Thailanda, a început duminică cu tradiționala deja bătaie cu apă a petrecăreților îmbrăcați cu haine colorate și înarmați cu pistoale și puști cu apă, transmite Reuters. Unii dintre petrecăre

Cultura 13-04-2025 13:49

BTA: Călărețul din Madara, Sf. Cuvios Ioan de la Rila și Paisie de la Hilandar, pe monedele euro bulgare

Consiliul Guvernator al Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) a aprobat miercuri, în cadrul unei întruniri, designul revizuit al fețelor naționale ale monedelor euro, singura modificare fiind cea legată de anul în care aceste monede vor fi emise: 2026. Astfel, călărețul din Madara va apărea pe una dintre fețele monedelor de 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de cen

Cultura 13-04-2025 12:58

Filarmonica din Los Angeles și-a făcut debutul la Festivalul de la Coachella

Filarmonica din Los Angeles a depășit granițele dintre muzica cultă și muzica pop și și-a făcut debutul, sâmbătă, pe scena Festivalului californian Coachella, sub bagheta dirijorului venezuelean Gustavo Dudamel, transmite duminică Reuters. Prima orchestră filarmonică majoră ce a urcat pe scena festivalului de muzică și arte din deșertul

Cultura 13-04-2025 12:01

EXPO 2025 - Sophie Marceau și Teddy Riner au inaugurat pavilionul francez

Actrița Sophie Marceau și judoka Teddy Riner au inaugurat duminică, la Osaka, pavilionul francez din cadrul Expoziției Universale, o ocazie pentru Paris de a promova 'parteneriatul său de excepție' cu Japonia într-un context internațional 'tulburat', transmite AFP. La trei ani după Dubai, ''Expo-2025, care se desf

Cultura 11-04-2025 19:31

BTA: Festivalul LUNAR al Luminilor revine la Sofia la începutul lunii mai pentru a ilumina clădiri și spații urbane

Festivalul LUNAR al Luminilor revine la Sofia pentru o nouă ediție în perioada 8-11 mai pentru a ilumina unele dintre clădirile emblematice și spațiile urbane ale orașului.Va transforma partea centrală a capitalei bulgare cu spectacole interesante de cartografiere de proiecție și instalații luminoase, a declarat reprezentanța din Sofia a Parlamentului European.

Cultura 11-04-2025 18:30

Primele imagini obținute cu raze X și patrimoniul literar al lui Nietzsche, înscrise în Registrul 'Memoria Lumii' al UNESCO

Primele imagini obținute vreodată cu ajutorul razelor X fac de acum parte din Registrul 'Memoria lumii' al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), informează DPA. Comisia germană pentru UNESCO a anunțat vineri includerea acestor imagini realizate de fizicianul Wilhelm Conrad Rontgen (1845-1923). Un man

Cultura 11-04-2025 13:08

EXPO 2025 - Osaka/ Cinci lucruri de știut

Un inel din lemn impresionant, o mascotă cu aspect neobișnuit și aproape 160 de țări participante, pe o insulă artificială: expoziția mondială Expo 2025 se deschide duminică în orașul japonez Osaka și va dura șase luni, transmite vineri AFP. Organizată la trei ani după Dubai, Expo 2025 de la Osaka și-a ales ca temă 'Proiectarea socie

Cultura 11-04-2025 11:43

Un nou premiu Oscar va recompensa cascadorii

O nouă categorie va fi creată la premiile Oscar pentru a recompensa cascadorii, a anunțat Academia americană de film, care acordă aceste prestigioase distincții, transmite vineri AFP. Noua statuetă va recompensa cele mai bune cascadorii, a explicat instituția într-un comunicat. Acesta va fi prezentată pentru prima dată în 2028, la