logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Farmecul regal al perioadei edwardiene, prezentat într-o expoziție la Palatul Buckingham

Image

Eleganță, opulență și hedonism: o expoziție organizată la Londra reconstituie perioada edwardiană de dinaintea Primului Război Mondial, prin intermediul unor aspecte din viața reginei Alexandra și a regelui Edward al VII-lea, care au trăit într-o perioadă marcată de schimbări profunde, informează AFP.

Expoziția 'The Edwardians: Age of Elegance', vernisată vineri la Palatul Buckingham și care va rămâne deschisă până pe 23 noiembrie, reunește peste 300 de obiecte, dintre care aproape jumătate nu au fost văzute niciodată de publicul larg.

Piesa centrală a expoziției este rochia de încoronare a reginei Alexandra, purtată pe 9 august 1902, din mătase brodată cu mii de paiete aurii, concepută de casa de modă franceză Morin Blossier și care nu a mai fost expusă de peste treizeci de ani.

Alexandra, fiica regelui Christian al IX-lea al Danemarcei și sora regelui George I al Greciei, s-a căsătorit cu Edward, pe atunci prinț de Wales, pe 10 martie 1863, în capela Castelului Windsor.

Ea avea 18 ani, iar el 22 de ani.

Prințul și prințesa de Wales reprezentau pe atunci o nouă generație, un cuplu plin de farmec care atrăgea atenția cu atât mai mult cu cât regina Victoria, mama prințului Edward, se retrăsese din viața publică, devastată după moartea soțului ei, prințul Albert de Saxa-Coburg-Gotha.

Pentru încoronarea sa la Abația Westminster, prințesa Alexandra nu a dorit să poarte tradiționala rochie albă sau crem, care semăna cu veșmintele ecleziastice.

Simbol al eleganței

'Ea știa că electricitatea urma să fie folosită pentru prima dată în Abația Westminster, așa că a ales o rochie care strălucea, cu mii de paiete aurii', a declarat coordonatoarea expoziției, Kathryn Jones.

Odată cu dezvoltarea fotografiei, mii de fotografii cu ea au circulat în întreaga lume, 'iar stilul ei a devenit simbolul acelei epoci a eleganței', adaugă ea.

Prințesa Alexandra era ea însăși pasionată de fotografie și unele dintre fotografiile ei, realizate cu un aparat portabil Kodak, sunt prezentate în această expoziție.

Două portrete gigantice ale tânărului cuplu princiar britanic îi întâmpină pe vizitatori în Galeria Regelui din Palatul Buckingham.

Acea sală spune povestea vieții lor somptuoase, marcată de recepții, concerte, regate organizate pe apele din jurul Insulei Wight, baluri costumate, petreceri în grădină și reședințele lor Marlborough House din Londra și Sandringham House din estul Angliei.

În calitate de colecționari, ei au acumulat numeroase creații textile, opere de artă, veselă, picturi, obiecte de mobilier, sculpturi, plante și cărți rare. Erau pasionați și de noile mișcări artistice.

Edward l-a descoperit pe Carl Faberge și a devenit pasionat de creațiile acestuia datorită surorii Alexandrei, Dagmar, care era căsătorită cu ultimul împărat rus, Alexandru al III-lea.

El a comandat miniaturi rafinate ale animalelor sale preferate, dintre care câteva sunt expuse în Galeria Regelui.

Colecția lor include picturi și acuarele realizate de Frederic Leighton, Lawrence Alma-Tadema, Rosa Bonheur și John Singer Sargent, precum și bronzuri ale sculptorului Alfred Gilbert.

Vizitatorii pot admira, de asemenea, un ecran aurit alcătuit din 96 de fotografii alb-negru din acea perioadă, înfățișând soldați, politicieni, artiști, actori și membri ai familiei regale, fotografii care erau comercializate și foarte în vogă la acea vreme.

Mai multe săli ale expoziției, decorate în nuanțe albastre, sunt dedicate cadourilor și fotografiilor magnifice aduse din călătoriile lor întreprinse pe cinci continente, din Norvegia până în Australia, trecând prin Egipt și India.

Expoziția, care depășește perioada edwardiană din punct de vedere strict istoric, prezintă, de asemenea, piese colecționate de George al V-lea, fiul lor, și de soția acestuia, Mary, într-o epocă de mari schimbări și incertitudini politice în Europa și în Imperiul Britanic.

Primul Război Mondial a pus capăt într-un mod brusc acestei perioade de eleganță edwardiană. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 321

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura 06-05-2025 11:25

Hollywood-ul se declară consternat de ideea de a impune taxe vamale pentru producțiile americane filmate în străinătate

Există scepticism la Hollywood cu privire la propunerea lui Donald Trump de a impune tarife vamale de 100% pentru filmele produse în afara Statelor Unite, o idee pe care profesioniștii și experții din industria filmului o consideră nepotrivită pentru nevoile acestei industrii, transmite marți AFP. 'Nu are niciun sens', a declarat

Cultura 06-05-2025 09:04

Publicația New York Times a câștigat 4 premii Pulitzer, Washington Post și WSJ printre câștigători

Publicațiile americane The New York Times, The Washington Post și The Wall Street Journal se numără printre laureații celei de-a 109-a ediții a premiilor Pultizer pentru jurnalism ce au fost acordate luni, transmite DPA. Publicația The New York Times a ieșit în evidență cu 4 premii Pultizer. Echipa sa internațională a primit un premiu pe

Cultura 05-05-2025 19:25

O expoziție cu picturi realizate de Bob Dylan va fi vernisată la Londra

''Point Blank'', o colecție de 97 de picturi cu ''rezonanță emoțională'' realizate de cantautorul Bob Dylan, vor fi expuse la Halcyon Gallery din Londra începând din luna mai, informează The Guardian. După succesul peliculei biografice ''A Complete Unknown'', care a fost lansată anul acesta, o nouă ge

Cultura 05-05-2025 17:43

Locurile-cheie ale conclavului: De la bazilica Sfântul Petru la Capela Sixtină

Conclavul care va avea, începând de miercuri, dificila sarcină de a îl alege pe succesorul papei Francisc se derulează potrivit unui ceremonial foarte precis, elaborat în decursul mai multor secole, în locuri încărcate de istorie. Locurile-cheie în care se va desfășura conclavul sunt prezentate într-un articol publicat recent d

Cultura 05-05-2025 15:36

8 mai: La Reims, un omagiu al cineastului Wim Wenders pentru o pagină uitată de istorie

La 80 de ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, cineastul Wim Wenders revine într-un scurtmetraj asupra unui episod uitat: prima semnare a capitulării germane pe 7 mai într-o școală din Reims, 'care a fost centrul lumii timp de o noapte', informează AFP. Între zidurile înalte din cărămidă roșie ale Colegiul

Cultura 05-05-2025 12:28

A murit actorul Charley Scalies, care a jucat în serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos''

Charley Scalies, actor cunoscut din serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos'', a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, după o îndelungată luptă cu boala Alzheimer, relatează agenția EFE care citează The Hollywood Reporter.

Cultura 05-05-2025 08:40

TOP CINEMA Antieroii din ''Thunderbolts'' debutează spectaculos în box-office-ul american

Antieroii din ''Thunderbolts'' au avut un debut spectaculos la box-office-ul nord-american: noul blockbuster de la Marvel Studios a cumulat încasări de 76 de milioane de dolari în primele trei zile de prezență în sălile de cinematograf, conform cifrelor publicate duminică de compania specializată Exhibitor Relations, transmite AFP.

Cultura 04-05-2025 15:51

Rămășițele unor fortărețe militare din perioadele ptolemeică și romană, descoperite în Egipt

O misiune arheologică egipteană a descoperit rămășițele unor fortărețe militare și clădiri rezidențiale pentru soldați datând din perioadele ptolemeică și romană, în provincia Sinaiul de Nord, a anunțat sâmbătă Ministerul egiptean pentru Turism și Antichități într-un comunicat de presă, relatează Xinhua. Potrivit comuni

Cultura 04-05-2025 11:56

A murit creatorul primei opere de artă de pe Lună

Artistul belgian Paul Van Hoeydonck, care a creat o lucrare ce a fost considerată mult timp singura operă de artă plasată pe Lună, a murit sâmbătă la vârsta de 99 de ani, a anunțat familia lui pe pagina sa de

Cultura 30-04-2025 08:54

Serialul TV norvegian 'A Better Man', premiat la Festivalul Canneseries 2025

Producția TV norvegiană 'A Better Man', un thriller psihologic despre masculinitatea toxică, a câștigat marți seară premiul pentru cel mai bun serial în format lung la Festivalul Canneseries 2025, unde serialul belgian 'Oh, Otto!' s-a impus la categoria 'cel mai bun serial în format scurt', informează AFP.

Cultura 29-04-2025 11:51

Noi posibile secțiuni din Marele Zid Chinezesc, descoperite în nord-vestul Chinei

Nouă secțiuni ce ar fi făcut parte din Marele Zid Chinezesc, despre care se crede că datează de peste 2.000 de ani, au fost descoperite în provincia Gansu din nord-vestul Chinei, potrivit arheologilor locali, relatează Xinhua. Ele au fost descoperite în comitatul Jingyuan din orașul Baiyin, iar pe baza unor caracteristici precum grosimea straturilo

Cultura 29-04-2025 11:40

Jackie Chan va primi un premiu pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2025

Actorul Jackie Chan, cunoscut mai ales pentru rolurile sale din filme de acțiune și arte marțiale, va primi un premiu onorific, așa-numitul Leopard pentru întreaga carieră, la următoarea ediție a Festivalului Internațional de Film de la Locarno, Elveția, care se va desfășura în perioada 6-16 august, transmite marți agenția EFE. Jac

Cultura 29-04-2025 08:35

Un tablou al pictorului L.S. Lowry, achiziționat cu 10 lire în 1926, s-ar putea vinde cu 1 milion de lire, la o licitație

Londra, 29 apr /Agerpres/ - Achiziționată cu 10 lire sterline în 1926, o pictură rară a pictorului britanic Laurence Stephen Lowry, cunoscut pentru lucrările sale care înfățișează viața clasei muncitoare, ar putea fi vândută săptămâna aceasta cu peste un milion de lire sterline (1,3 milioane de euro), a anunțat luni casa de licitații Lyon & Turnbu

Cultura 28-04-2025 19:17

Cannes2025/ Actrița Halle Berry, scriitoarea Leila Slimani și cineastul Hong Sang-soo, în juriul festivalului

Actrița americană Halle Berry, scriitoarea francezo-marocană Leïla Slimani și cineastul sud-coreean Hong Sang-soo fac parte din juriul viitorului Festival de la Cannes, prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, au anunțat luni organizatorii manifestării, informează AFP. Format din nouă membri (cinci femei și patru bărbați), acest jur

Cultura 28-04-2025 13:59

România, prezentă pentru prima dată la Târgul Internațional de Carte de la Tunis

Capitala Tunisiei găzduiește, în perioada 25 aprilie - 4 mai, cea de a 39-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Tunis (FILT), organizată sub egida ministerului tunisian al Culturii, cu motto-ul 'Citim pentru a construi' ('Nous lisons pour construire'). România participă pentru prima dată la acest eveniment, conform unui co