logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BTA/ Filarmonica din Sofia a concertat la București de Ziua Națională a Bulgariei

Image

Un concert al Orchestrei Filarmonicii din Sofia a marcat luni Ziua Națională a Bulgariei, la București. Acesta a avut loc la Ateneul Român și a fost ideea ambasadorului Bulgariei în România, Radko Vlaykov. Invitația a venit după performanța remarcabilă a Filarmonicii, în aceeași sală, în martie 2024.

Programul festiv din 3 martie a reunit lucrări semnate de trei dintre cei mai mari compozitori bulgari. Sub bagheta maestrului Nayden Todorov, muzicienii au prezentat ''Firedance'' de Marin Goleminov, ''Concertul nr. 3 pentru pian'' de Pantcho Wladigeroff, cu solistul Georgii Cherkin, și ''Simfonia nr. 1'' de Veselin Stoyanov, ridicând publicul în picioare de mai multe ori.

Înainte de începerea concertului, imnurile naționale ale Bulgariei și României, precum și imnul Uniunii Europene, au fost interpretate de Orchestra Filarmonicii sub bagheta maestrului Todorov.

''Vă mulțumesc pentru minunata introducere în seara festivă de astăzi'', a declarat Vlaykov în fața muzicienilor și publicului, adăugând: ''Nu există un loc mai potrivit decât clădirea de renume mondial a Ateneului Român din centrul Bucureștiului pentru a celebra, cu profundă satisfacție, marea diversitate a legăturilor seculare dintre bulgari și români, în special în a doua jumătate a secolului al XIX-lea''.

El a evidențiat contribuția semnificativă a negustorului, bancherului și binefăcătorului bulgar Evlogi Georgiev, care în 1886 a donat 200.000 de lei în aur pentru construcția Ateneului, și a subliniat o altă mărturie bulgară din București - Hanul Solacolu, care a fost sediu pentru organizarea luptei revoluționare a bulgarilor și care în diferite perioade a fost locuit de revoluționarii Vasil Levski, Hristo Botev și Georgi Rakovski.

''Salutăm cu căldură inițiativa Primăriei Municipiului București de a restaura Hanul Solacolu și de a-l transforma într-un Spațiu Cultural Municipal. Îmi exprim deosebita recunoștință față de primarul general al Municipiului București, Nicușor Dan, pentru acordul său de a dedica o parte semnificativă a viitorului Han Solacolu istoriei prezenței bulgare la București și în România, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, precum și pentru oportunitatea oferită reprezentanților ambasadei de a participa la comisia municipală specială care elaborează proiectul de reconstrucție a Hanului Solacolu'', a menționat diplomatul.

Vlaykov a reamintit că în aceste zile se împlinesc doi ani de la semnarea unei declarații politice privind parteneriatul strategic dintre Bulgaria și România.

''În pofida constrângerilor relative impuse de seria de alegeri parlamentare anticipate din Bulgaria și de organizarea a patru diferite alegeri în România în 2024, cele două țări au reușit să atingă cel mai înalt nivel de dinamism, diversitate și profunzime în relațiile noastre'', a declarat diplomatul.

El a calificat nivelul de cooperare dintre Bulgaria și România în domeniul securității și apărării drept cel mai dezvoltat din ultima perioadă, iar pe cel din domeniul energiei drept excelent.

''Pe lângă proiectele existente, care sunt importante pentru transferul vectorilor energetici către Republica Moldova, este importantă și rapiditatea cu care Bulgaria și România, împreună cu Grecia, vor putea construi între noi un coridor multimodal. În acest coridor, pe lângă transportul vectorilor energetici, există șansa de a construi infrastructură rutieră, feroviară și digitală importantă nu doar pentru Bulgaria, România și Grecia, ci și pentru NATO și UE'', a adăugat ambasadorul.

El a mai spus că, după aderarea deplină a celor două țări la Schengen, datele din primele două luni ale anului 2025 arată deja impactul pozitiv imens asupra afacerilor, turismului și contactelor dintre bulgari și români.

''Turiștii români continuă să ocupe primul loc în rândul turiștilor străini care vizitează Bulgaria, iar turiștii bulgari ocupă primul loc în rândul cetățenilor străini care vizitează România. România ocupă locul al doilea în rândul partenerilor comerciali externi ai Bulgariei, iar Bulgaria se numără printre primii 4-5 parteneri comerciali externi ai României'', a declarat Vlaykov.

La finalul discursului său, ambasadorul le-a mulțumit compatrioților săi pentru conservarea limbii, obiceiurilor și tradițiilor bulgare și lui Georgi Nakov, reprezentantul național al minorității bulgare în Parlamentul României, pentru că îi reprezintă în cel mai demn mod în Parlamentul României.

A urmat o alocuțiune din partea prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, citită de consilierul de stat Ruxandra Ivan. ''Forța parteneriatului nostru bilateral a fost demonstrată în continuare prin eforturile noastre comune în procesul de aderare la Schengen. Profit de această ocazie pentru a-mi exprima profunda recunoștință pentru cooperarea neclintită a Bulgariei, care a jucat un rol crucial în atingerea acestui obiectiv comun'', a transmis aceasta, adăugând că progresul în proiecte precum Inițiativa FAST Danube și construcția unui al treilea pod peste Dunăre rămâne prioritar.

Invitații la recepția organizată cu ocazia zilei de 3 martie au avut ocazia să asculte și să vizioneze un mesaj din partea prim-ministrului bulgar Rosen Zhelyazkov adresat tuturor ambasadorilor Bulgariei din întreaga lume. Mesajul video a fost difuzat pe ecranele cu plasmă din sală, care au prezentat ulterior imagini cu Parlamentul României, iluminat în culorile tricolorului bulgar. ''Acesta este un precedent. Este pentru prima dată când fațada unei instituții de stat din România este iluminată în culorile Bulgariei'', a declarat pentru BTA deputatul român Georgi Nakov.

Știre selectată de BTA pentru promovare și publicare de către AGERPRES, fără intervenție pe text, conform acordului de colaborare dintre agenții. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 245

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura 16-05-2025 09:41

Israel și Malta, printre țările calificate în finala Eurovision 2025; Irlanda a ratat calificarea

Israel și Malta s-au calificat în finala concursului Eurovision 2025, desfășurat anul acesta în Elveția, în timp ce Irlanda și Australia au ratat calificarea în urma celei de-a doua semifinale a competiției, desfășurată joi, relatează DPA. Artista norvegiană Emmy Kristiansen, de 24 de ani, nu a reușit să aducă Irlanda în finală cu

Cultura 15-05-2025 13:39

Un exemplar din 'Magna Carta', deținut de Universitatea Harvard, este un document original (experți britanici)

Un exemplar din 'Magna Carta', carta medievală engleză care stă la bazele democrației și dreptului constituțional modern, deținut de Universitatea Hardvard din Statele Unite și considerat până acum o copie, este în realitate un document original rar, au anunțat joi oameni de știință din Regatul Unit, citați de AFP. Potrivit

Cultura 15-05-2025 11:59

Cannes 2025 / ''Sound of Falling'', o dramă germană despre traume familiale, primul film proiectat în competiție

Un secol de traume familiale care traversează destinele a patru femei: filmul german ''Sound of Falling'', care a deschis miercuri cursa pentru trofeul Palme d'Or, explorează modul de transmitere labirintică a suferințelor de la mamă la fiică, informează AFP. ''Este vorba despre femei care doar supraviețuiesc î

Cultura 15-05-2025 11:28

Mexic: Polemică după o vizită a unui star de pe YouTube în situri arheologice

O vizită a unui star american de pe YouTube, MrBeast, în câteva situri arheologice emblematice din Mexic a stârnit o polemică și a determinat-o pe președinta țării, Claudia Sheinbaum, să ceară miercuri precizări despre condițiile în care a fost obținut permisul ce i-a permis vedetei online accesul în acele locuri, informează AFP.

Cultura 14-05-2025 13:45

Scriitorul spaniol Eduardo Mendoza, laureat al Premiului Prințesa de Asturias pentru Litere 2025

Scriitorul spaniol Eduardo Mendoza, unul dintre cei mai importanți autori contemporani, a fost distins miercuri cu Premiul Prințesa de Asturias pentru Litere 2025, informează EFE. Mendoza, născut la Barcelona, în 1943, este autorul unor titluri care au devenit între timp clasice ale literaturii spaniole, precum 'Adevărul despre cazul Sa

Cultura 14-05-2025 12:35

Celine Dion a transmis un mesaj emoționant în seara primei semifinale a concursului Eurovision 2025

Celine Dion a spus că nu și-ar fi dorit ''nimic altceva'' decât să fie prezentă la concursul muzical Eurovision din Elveția, relatează DPA. Cântăreața canadiană, în vârstă de 57 de ani, a câștigat ediția din Dublin a Eurovisionului, în 1988, grație melodiei ''Ne Partez Pas Sans Moi'', iar post

Cultura 14-05-2025 10:41

'Imposibilul' nu există pentru Tom Cruise la Festivalul de Film de la Cannes

După politică, a venit timpul pentru spectacol: la o zi după ceremonia de deschidere, marcată de pledoaria anti-Trump a actorului Robert De Niro, Festivalul de Film de la Cannes organizează un mare eveniment miercuri, invitându-l pe Tom Cruise să asiste la premiera celui de-al optulea lungmetraj din franciza cinematografică 'Mission: Impossible' ('Misiune:

Cultura 14-05-2025 09:54

Cannes 2025/Robert De Niro, recompensat cu un Palme d'Or onorific, îndeamnă la proteste împotriva lui Donald Trump

Vedeta de la Hollywood Robert De Niro l-a criticat aspru marți pe ''filistinul'' președinte ale Statelor Unite, Donald Trump, precum și tarifele pe care acesta le-a propus pentru filmele realizate în afara Statelor Unite cu prilejul discursului rostit la primirea unui Palme d'Or onorific în cadrul galei de deschidere a Festivalului de film de

Cultura 14-05-2025 09:49

Suedia, Ucraina și Olanda, printre țările care s-au calificat în finala concursului Eurovision 2025

Suedia, Ucraina și Olanda se numără printre țările care s-au calificat după prima semifinală, desfășurată marți seară în orașul elvețian Basel, în finala concursului muzical Eurovision 2025, informează DPA. Artistul olandez Claude Kiambe, în vârstă de 21 de ani, s-a calificat cu piesa 'C'est La Vie', un amestec de engleză și

Cultura 14-05-2025 00:47

VIDEO/SUA: Robert Benton, regizorul filmului 'Kramer vs. Kramer', a murit la 92 de ani

Robert Benton, regizorul premiat cu Oscar pentru 'Kramer vs. Kramer' și scenarist al filmului 'Bonnie and Clyde', a murit duminică la vârsta de 92 de ani, a informat marți New York Times, citat de AFP. Acest cineast american a marcat în special anii 1960 și 1970. Moartea sa a fost confirmată jurnalului de către asistenta și agenta s

Cultura 13-05-2025 18:56

Cannes 2025/Filmele sunt 'cruciale' în combaterea 'fake news', afirmă actorul Jeremy Strong, membru al juriului

Actorul american Jeremy Strong, membru al juriului Festivalului de la Cannes, a apărat marți 'rolul din ce în ce mai crucial' al filmelor în combaterea 'fake news', al căror 'părinte' a fost, potrivit acestuia, Roy Cohn, mentorul lui Donald Trump, informează AFP. Avocatul newyorkez, pe care Jeremy Strong l-a

Cultura 13-05-2025 17:55

Cannes 2025/ Halle Berry, nevoită să își 'schimbe' rochia pentru ceremonia de deschidere

Actrița americană Halle Berry, membră a juriului celei de-a 78-a ediții a Festivalului de la Cannes, a fost nevoită să își 'schimbe' rochia pentru ceremonia de deschidere de marți, din cauza unor noi restricții vestimentare, informează AFP. 'Aveam o rochie incredibilă (...) de purtat în această seară, dar nu pot, pentru

Cultura 13-05-2025 17:23

Prima carte despre papa Leon al XIV-lea, lansată în Italia la 20 mai

Prima carte despre papa Leon al XIV-lea va apărea în Italia la data de 20 mai, transmite marți agenția ANSA. Cartea, intitulată 'Papa Leone XIV. Il racconto del nuovo Papa e le sfide che dovra affrontare' ('Papa Leon al XIV-lea. Povestea noului papă și provocările cu care se va confrunta'), este scrisă de vaticanistul Sav

Cultura 13-05-2025 11:19

Germania încheie o dispută juridică de 100 de ani privind opere de artă imperiale

Mii de comori culturale care au aparținut fostei familii imperiale germane Hohenzollern vor rămâne expuse permanent în muzee din Berlin și Brandenburg, a anunțat luni noul ministru al Culturii, Wolfram Weimer, potrivit DPA. După o dispută care a durat mai bine de 100 de ani, urmașii ultimului împărat german au încheiat

Cultura 13-05-2025 11:16

Cannes 2025: Premiul onorific atribuit lui Robert De Niro, punctul culminant al ceremoniei de deschidere a festivalului

Actorul Robert De Niro este așteptat marți seară la ceremonia de deschidere a celei de-a 78-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, în timpul căreia starul american, în vârstă de 81 de ani, va fi recompensat cu un trofeu Palm d'Or onorific, ce îi va fi decernat pentru întreaga carieră, informează DPA. &#