Procesul atacatorului scriitorului Salman Rushdie intră în miezul problemei
Procesul tânărului acuzat că a încercat să-l ucidă pe Salman Rushdie cu un cuțit în vara anului 2022, la mai bine de 30 de ani după ce Iranul a emis o fatwa (decret religios - n.r.) împotriva scriitorului, a început luni, în Statele Unite, cu primul rechizitoriu al acuzării, transmite AFP.
Hadi Matar, un libanezo-american în vârstă de 27 de ani care a crescut în Statele Unite, va compărea în detenție în acest proces de tentativă de omor, care s-a deschis marți cu alegerea membrilor juriului într-un tribunal din comitatul Chautauqua, în nord-estul Statelor Unite.
În acest mic loc bucolic situat pe malul lacului Erie, aproape de granița cu Canada, scriitorul americano-britanic de origine indiană Salman Rushdie, devenit un simbol al libertății de exprimare în întreaga lume, urma să participe, la 12 august 2022, la o conferință pe tema protejării libertății scriitorilor. Însă autorul ''Versetelor satanice'' nu apucase să ia cuvântul când atacatorul s-a năpustit asupra sa și l-a înjunghiat de mai multe de ori. Grav rănit și spitalizat timp de câteva săptămâni, Salman Rushdie și-a pierdut ochiul drept.
După atac, Rushdie a căzut la pământ, într-o baltă uriașă de sânge, după cum au relatat presei martorii la eveniment, conform EFE. Este de așteptat ca în cadrul procesului, care a început luni și va dura aproximativ o săptămână și jumătate, să fie difuzată înregistrarea celor 27 de secunde ale tentativei de omor și să se ofere mai multe detalii, notează agenția spaniolă de presă.
''Încă revăd momentul, cu încetinitorul (...) Ridic mâna stângă într-un gest de autoapărare. El a înfipt cuțitul în mine. Apoi am primit numeroase lovituri, la gât, la piept, la ochi, peste tot'', povestește scriitorul în cartea sa despre atac, ''Cuțitul'' (''Knife: Meditations After an Attempted Murder'').
Henry Reese, cofondator al ''Pittsburgh City Refuge'', un proiect de ajutorare a scriitorilor în exil, a fost, de asemenea, rănit.
Salman Rushdie, în vârstă de 77 de ani, este așteptat să depună mărturie la proces. Însă informațiile referitoare la apariția sa sunt învăluite în mister, un secret necesar pentru evitarea oricăror situații în care riscul unui nou atac ar fi mai mare, notează EFE. De asemenea, tribunalul din Chautauqua a emis un ordin de protecție pentru a se asigura că identitățile juraților nu sunt dezvăluite.
''Ceea ce s-a întâmplat nu a fost un eveniment fără martori (...) A fost înregistrat și văzut de mii de oameni'', a declarat procurorul districtual din Chautauqua, Jason Schmidt, în timpul unei audieri preliminare.
Avocatul tânărului, desemnat de instanță, Nathaniel Barone, s-a limitat să ceară respectarea unui proces echitabil, după ce a solicitat, fără succes, mutarea procesului din Chautauqua din cauza presupusei animozități a locuitorilor orașului - majoritatea albi - față de persoanele din Orientul Mijlociu, notează EFE.
Hadi Matar a fost arestat în urma atacului. El a pledat nevinovat în fața unui tribunal din statul New York la infracțiunile de tentativă de omor și agresiune, pentru care riscă 25, respectiv șapte ani de închisoare.
Procurorul comitatului, Jason Schmidt, a declarat înaintea procesului că dorește să se concentreze mai mult asupra atacului, cu ajutorul înregistrărilor video și al mărturiilor în fața juraților, mai degrabă decât pe motivațiile ideologice ale autorului prezumat.
La câteva zile după agresiune, Hadi Matar a fost intervievat din închisoare de tabloidul New York Post, căruia i-a mărturisit că a fost ''surprins'' de faptul că Salman Rushdie a supraviețuit. El nu a spus dacă a fost inspirat de fatwa emisă de ayatollahul Khomeini, dar a precizat că nu îl ''place'' pe scriitor și îi reproșează că ''a criticat islamul''.
Hadi Matar se confruntă, de asemenea, separat, cu acuzații la nivel federal de comitere de 'acte de terorism în numele Hezbollah', mișcarea șiită libaneză susținută de Iran.
Autoritățile de la Teheran au negat însă orice implicare.
Acest atac, care a șocat comunitatea literară și a fost condamnat de capitalele occidentale, a adus în mod brutal în memorie amenințările la adresa lui Salman Rushdie. În urma fatwei emise de Iran, care îl condamna pe scriitor pentru cartea sa, 'Versetele satanice', pe care Teheranul o consideră o blasfemie, scriitorul a fost nevoit să trăiască ascuns ani de zile.
El a reușit apoi să se stabilească în New York și să ducă o viață relativ normală până în acea zi de vară din 2022. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Nova Gorica și Gorizia - Prima Capitală europeană transfrontalieră a culturii
Prima Capitală europeană transfrontalieră a culturii, reprezentată în comun de Nova Gorica din Slovenia și Gorizia din Italia, pe vremuri un singur oraș, a fost lansată oficial printr-o serie de evenimente la sfârșitul săptămânii trecute. O paradă transfrontalieră la care au participat mii de persoane de ambele părți ale frontierei a marcat s
Grevă de șapte zile în teatrele din Serbia pentru sprijinirea protestelor antiguvernamentale
Teatrele din Belgrad, din Novi Sad și din alte orașe din Serbia au început luni o grevă de șapte zile și nu vor avea nicio reprezentație, în semn de susținere pentru studenții care protestează împotriva guvernului după moartea a 15 oameni în noiembrie trecut, din cauza prăbușirii unei părți din acoperișul de la gara Novi Sad, recent renovată,
Scriitorul american Tom Robbins, descris drept un autor al contraculturii, a murit la vârsta de 92 de ani
Romancierul american Tom Robbins, ale cărui romane au fost comparate cu un ''LSD literar'' deoarece abundă de personaje fantastice, metafore maniacale și elemente din contracultură, a încetat din viață duminică, la vârsta de 92 de ani, transmite Reuters. Moartea lui Tom Robbins a fost anunțată de soția sa, Alexa Rob
China speră ca Dalai Lama ''să se întoarcă pe calea cea bună'' și să revină în Tibet
China speră că Dalai Lama se poate ''întoarce pe calea cea bună'' și este deschisă discuțiilor cu privire la viitorul laureatului premiului Nobel pentru Pace atât timp cât anumite condiții sunt îndeplinite, conform unui anunț făcut luni de Ministerul de Externe de la Beijing, transmite Reuters. Liderul e
Berlinala 2025/ O paradă a vedetelor pe fondul tensiunilor politice
Jessica Chastain, Marion Cotillard, Robert Pattinson, Timothée Chalamet și Ethan Hawke: Festivalul Internațional de Film de la Berlin va reuni numeroase vedete la cea de-a 75-a ediție a sa, care se va desfășura într-un context politic volatil în Germania și în întreaga lume, transmite luni AFP. Berlinala, care s-
Un exemplar 'rar' din ediția princeps a primei cărți din seria 'Harry Potter', vândut cu 18.000 de lire
Un exemplar din ediția princeps a romanului de debut al scriitoarei JK Rowling din seria 'Harry Potter' a fost vândut la o licitație din Marea Britanie pentru 18.000 de lire sterline, relatează duminică DPA/PA Media. Exemplarul din 'Harry Potter și piatra filosofală' ('Harry Potter and the Philosopher's Stone'
Critics Choice Awards 2025/ Demi Moore, desemnată cea mai bună actriță
Demi Moore a câștigat vineri premiul pentru cea mai bună actriță la cea de-a 30-a ediție a galei Critics Choice Awards, desfășurată la Los Angeles, confirmându-și statutul de favorită la Premiile Oscar, transmite AFP. Megastarul anilor '90 a fost desemnată cea mai bună actriță pentru rolul din 'The Substance', film care
Premiile Goya 2025/ 'Emilia Perez' câștigă trofeul pentru cel mai bun film european
Pelicula regizorului francez Jacques Audiard 'Emilia Perez' a câștigat sâmbătă distincția pentru cel mai bun film european la Premiile Goya, echivalentul spaniol al Oscarurilor, pe fondul controverselor legate de unele tweet-uri mai vechi, considerate ofensatoare, ale actriței principale, Karla Sofia Gascon, transmite AFP.
George Clooney recunoaște că are emoții înaintea debutului său pe Broadway
Apreciatul actor de film și televiziune George Clooney a vorbit înaintea debutului său pe Broadway, care a avut loc joi seară odată cu avanpremiera pentru presă a spectacolului ''Good Night, and Good Luck'', recunoscând că a fost emoționat să urce pe scenă, informează Reuters. George Clooney, recompensat de două ori
Maestrul Daniel Barenboim suferă de boala Parkinson
Pianistul și dirijorul Daniel Barenboim, care a fost nevoit recent să renunțe la mai multe angajamente profesionale, a anunțat joi că suferă de boala Parkinson, transmite AFP. 'Mulți oameni și-au făcut griji pentru sănătatea mea și am fost foarte impresionat de sprijinul primit în ultimii trei ani', a declarat într-un comun
Elton John și Brandi Carlile vor lansa împreună un album, 'Who Believes In Angels?', pe 4 aprilie
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile au făcut echipă și au înregistrat împreună un album de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', informează site-ul publicației The Hollywood Reporter. Acest material discografic conține 10 piese și va fi lansat pe 4 aprilie de ca
Animația 'Nezha 2' a devenit filmul cu cele mai mari încasări în China
Filmul de animație chinezesc 'Nezha 2' a devenit joi lungmetrajul cu cele mai mari încasări din această țară, obținând peste 5,8 miliarde de yuani (796,3 milioane de dolari) din vânzările de bilete, după ce a atras un public numeros în cinematografe pe durata recentei vacanțe ocazionate de Anul Nou Lunar, informează Reuters. Ace
O pictură realizată de Rafael la 20 de ani, scoasă la licitație la New York
O operă timpurie a pictorului Rafael urmează să fie scoasă la licitație joi la Sotheby's din New York și s-ar putea vinde, conform experților, cu câteva milioane de dolari, transmite miercuri agenția ANSA. Pictura în ulei pe lemn de mici dimensiuni, ''Maria Magdalena în rugăciune'', a fost evaluată de casa
De la Paris la New York, marile muzee trec prin schimbări majore
Asemenea Luvrului, care, printr-un proiect de renovare viitoare dorește să pună capăt aglomerației de vizitatori în fața tabloului Mona Lisa, și alte mari muzee își adaptează spațiile și colecțiile pentru a răspunde mai bine provocărilor supraturismului sau ale schimbărilor climatice, informează AFP. În contextul ''exploziei turismulu