logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

De la Paris la New York, marile muzee trec prin schimbări majore

Imagine din galeria Agerpres

Asemenea Luvrului, care, printr-un proiect de renovare viitoare dorește să pună capăt aglomerației de vizitatori în fața tabloului Mona Lisa, și alte mari muzee își adaptează spațiile și colecțiile pentru a răspunde mai bine provocărilor supraturismului sau ale schimbărilor climatice, informează AFP.

În contextul ''exploziei turismului, provocărilor de securitate, urgenței climatice și revoluției digitale, modelul nostru este bulversat. Peste tot, partenerii noștri internaționali își regândesc spațiile'', a rezumat Laurence Des Cars, directoarea Muzeului Luvru, după ce, la finalul lunii ianuarie, a tras un semnal de alarmă referitor la starea de degradare a instituției.

Luvrul este cel mai vizitat muzeu din lume, iar în 2024 aproape 9 milioane de persoane i-au călcat pragul, 80% dintre aceștia fiind turiști străini, cifre care devansează astfel British Museum, Muzeele Vaticane și Metropolitan Museum of Art din New York.

Planul de renovare preconizează realizarea până în 2031 a unei noi intrări pentru decongestionarea piramidei din sticlă și a unei săli de expunere dedicate Giocondei, care va putea fi vizitată contra unui bilet de intrare suplimentar.

Circa 80% din cele 30.000 de persoane care vizitează zilnic muzeul parizian (număr maxim permis) vor să vadă capodopera lui Leonardo da Vinci și să-și facă selfie-uri.

La Madrid, Prado (3,5 milioane de vizitatori în 2024) a găsit soluția după ce a implementat un program de vizitare în fiecare zi pentru ''o mai bună repartizare a numărului de vizitatori'' și interzicând orice formă de fotografiere.

''Dacă 8.500 de persoane vin la Prado în fiecare zi, ar face 8.500 de fotografii în același loc, probabil în fața 'Las Meninas' de Velázquez sau a 'Grădinii desfătărilor umane' de Hieronymus Bosch'', și-a justificat decizia conducerea muzeului.

''Materiale durabile''

La Luvru, care dispune de o suprafață de expunere de 70.000 de metri pătrați, un plan de circulație complet regândit într-o clădire reabilitată și dotată cu noi săli a fost de asemenea anunțat și s-ar ridica la un cost total estimat între 700 de milioane și 800 de milioane de euro pe o perioadă de 10 ani, sau poate chiar ''un miliard'' de euro, potrivit sindicatelor.

Statul francez a anunțat deja că participarea sa va fi minimă, ''160 de milioane de euro pe 15 ani'', potrivit ministrului Culturii. Luvrul va trebui așadar să se bazeze pe resurse proprii (încasări din vânzarea de bilete, mecenat, licența de marcă pentru Abu Dhabi), introducând, de asemenea, o taxă de intrare mai mare pentru vizitatorii din afara UE (30 de euro) începând din 2026.

La Londra, unde accesul la colecțiile permanente ale muzeelor este gratuit, dar se plătește un bilet de intrare pentru expozițiile temporare, National Gallery a intreprins lucrări ample de renovare cu prilejul celei de-a 200-a aniversări.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Obiectivul? Revizuirea completă a modalității de intrare pentru a-și primi mai bine vizitatorii (peste 6 milioane anual înainte de pandemia de COVID-19 și 4,2 milioane în 2023) și crearea unui spațiu dedicat cercetătorilor, precum și a unui spațiu pedagogic.

Acest program, care costă 85 de milioane de lire sterline (101,6 milioane de euro), dorește să eficientizeze consumul energetic al muzeului și să-l facă ''mai rezilient la impactul schimbărilor climatice'', potrivit conducerii instituției.

Se fac eforturi pentru a aduce mai multă lumină naturală precum și ventilație naturală ''acolo unde este posibil'' și pentru a utiliza materiale ''durabile''.

La New York, Met pierde vizitatori din 2019. Pentru a remedia situația, a renovat complet aripa consacrată maeștrilor din secolele al XIV-lea până în al XIX-lea, care găzduiește una dintre cele mai mari colecții de tablouri europene din lume.

Datând din 1939 și renovate în anii 1950, ferestrele de pe acoperișuri erau într-o stare deplorabilă.

O nouă abordare

Lucrările, care au avut un cost total de 150 de milioane de dolari (146 de milioane de euro), au durat cinci ani, iar colecțiile, reorganizate cronologic, au fost puse într-o lumină nouă grație geamurilor renovate și a plafonierelor cu LED, în săli zugrăvite în întregime, potrivit directorului instituției, Max Hollein.

Urmând exemplul omologilor săi care doresc să atragă un public mai tânăr și mai divers, Met a adoptat o abordare a colecțiilor sale ''mai puțin centrată pe Occident'', potrivit lui Max Hollein.

După lucrări suplimentare care au costat mai multe zeci de milioane de dolari, muzeul newyorkez va redeschide în primăvară o aripă care găzduiește din 1932 diverse tipuri de opere de artă din Africa, dar și din Oceania și America înainte colonizărilor europene.

Anul trecut, a consacrat o expoziție inedită, ''Harlem Renaissance'', prima mișcare internațională de artă modernă inițiată de artiști afro-americani.

Met s-a deschis de asemenea în 2023 artei imersive odată cu o expoziție de rochii din secția sa de modă, însoțită de imagini digitale. Evenimentul a fost sponsorizat de rețeaua de socializare TikTok cu prilejul expoziției de primăvară, care coincide cu strălucitoarea gală Met, la care participă numeroase vedete.

Pentru prima dată în istorie, Luvrul, care găzduiește de mult timp defilări de modă, a deschis recent o expoziție ce prezintă piese marcante din istoria modei haute couture. AGERPRES/(AS-redactor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 201

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura 10-02-2025 14:46

Nova Gorica și Gorizia - Prima Capitală europeană transfrontalieră a culturii

Prima Capitală europeană transfrontalieră a culturii, reprezentată în comun de Nova Gorica din Slovenia și Gorizia din Italia, pe vremuri un singur oraș, a fost lansată oficial printr-o serie de evenimente la sfârșitul săptămânii trecute. O paradă transfrontalieră la care au participat mii de persoane de ambele părți ale frontierei a marcat s

Cultura 10-02-2025 13:49

Grevă de șapte zile în teatrele din Serbia pentru sprijinirea protestelor antiguvernamentale

Teatrele din Belgrad, din Novi Sad și din alte orașe din Serbia au început luni o grevă de șapte zile și nu vor avea nicio reprezentație, în semn de susținere pentru studenții care protestează împotriva guvernului după moartea a 15 oameni în noiembrie trecut, din cauza prăbușirii unei părți din acoperișul de la gara Novi Sad, recent renovată,

Cultura 10-02-2025 13:00

Scriitorul american Tom Robbins, descris drept un autor al contraculturii, a murit la vârsta de 92 de ani

Romancierul american Tom Robbins, ale cărui romane au fost comparate cu un ''LSD literar'' deoarece abundă de personaje fantastice, metafore maniacale și elemente din contracultură, a încetat din viață duminică, la vârsta de 92 de ani, transmite Reuters. Moartea lui Tom Robbins a fost anunțată de soția sa, Alexa Rob

Cultura 10-02-2025 12:39

China speră ca Dalai Lama ''să se întoarcă pe calea cea bună'' și să revină în Tibet

China speră că Dalai Lama se poate ''întoarce pe calea cea bună'' și este deschisă discuțiilor cu privire la viitorul laureatului premiului Nobel pentru Pace atât timp cât anumite condiții sunt îndeplinite, conform unui anunț făcut luni de Ministerul de Externe de la Beijing, transmite Reuters. Liderul e

Cultura 10-02-2025 10:54

Procesul atacatorului scriitorului Salman Rushdie intră în miezul problemei

Procesul tânărului acuzat că a încercat să-l ucidă pe Salman Rushdie cu un cuțit în vara anului 2022, la mai bine de 30 de ani după ce Iranul a emis o fatwa (decret religios - n.r.) împotriva scriitorului, a început luni, în Statele Unite, cu primul rechizitoriu al acuzării, transmite AFP. Hadi Matar, un lib

Cultura 10-02-2025 09:58

Berlinala 2025/ O paradă a vedetelor pe fondul tensiunilor politice

Jessica Chastain, Marion Cotillard, Robert Pattinson, Timothée Chalamet și Ethan Hawke: Festivalul Internațional de Film de la Berlin va reuni numeroase vedete la cea de-a 75-a ediție a sa, care se va desfășura într-un context politic volatil în Germania și în întreaga lume, transmite luni AFP. Berlinala, care s-

Cultura 09-02-2025 13:53

Un exemplar 'rar' din ediția princeps a primei cărți din seria 'Harry Potter', vândut cu 18.000 de lire

Un exemplar din ediția princeps a romanului de debut al scriitoarei JK Rowling din seria 'Harry Potter' a fost vândut la o licitație din Marea Britanie pentru 18.000 de lire sterline, relatează duminică DPA/PA Media. Exemplarul din 'Harry Potter și piatra filosofală' ('Harry Potter and the Philosopher's Stone'

Cultura 09-02-2025 11:56

Critics Choice Awards 2025/ Demi Moore, desemnată cea mai bună actriță

Demi Moore a câștigat vineri premiul pentru cea mai bună actriță la cea de-a 30-a ediție a galei Critics Choice Awards, desfășurată la Los Angeles, confirmându-și statutul de favorită la Premiile Oscar, transmite AFP. Megastarul anilor '90 a fost desemnată cea mai bună actriță pentru rolul din 'The Substance', film care

Cultura 09-02-2025 10:33

Premiile Goya 2025/ 'Emilia Perez' câștigă trofeul pentru cel mai bun film european

Pelicula regizorului francez Jacques Audiard 'Emilia Perez' a câștigat sâmbătă distincția pentru cel mai bun film european la Premiile Goya, echivalentul spaniol al Oscarurilor, pe fondul controverselor legate de unele tweet-uri mai vechi, considerate ofensatoare, ale actriței principale, Karla Sofia Gascon, transmite AFP.

Cultura 07-02-2025 09:09

George Clooney recunoaște că are emoții înaintea debutului său pe Broadway

Apreciatul actor de film și televiziune George Clooney a vorbit înaintea debutului său pe Broadway, care a avut loc joi seară odată cu avanpremiera pentru presă a spectacolului ''Good Night, and Good Luck'', recunoscând că a fost emoționat să urce pe scenă, informează Reuters. George Clooney, recompensat de două ori

Cultura 06-02-2025 14:38

Maestrul Daniel Barenboim suferă de boala Parkinson

Pianistul și dirijorul Daniel Barenboim, care a fost nevoit recent să renunțe la mai multe angajamente profesionale, a anunțat joi că suferă de boala Parkinson, transmite AFP. 'Mulți oameni și-au făcut griji pentru sănătatea mea și am fost foarte impresionat de sprijinul primit în ultimii trei ani', a declarat într-un comun

Cultura 06-02-2025 14:30

Elton John și Brandi Carlile vor lansa împreună un album, 'Who Believes In Angels?', pe 4 aprilie

Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile au făcut echipă și au înregistrat împreună un album de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', informează site-ul publicației The Hollywood Reporter. Acest material discografic conține 10 piese și va fi lansat pe 4 aprilie de ca

Cultura 06-02-2025 11:51

Animația 'Nezha 2' a devenit filmul cu cele mai mari încasări în China

Filmul de animație chinezesc 'Nezha 2' a devenit joi lungmetrajul cu cele mai mari încasări din această țară, obținând peste 5,8 miliarde de yuani (796,3 milioane de dolari) din vânzările de bilete, după ce a atras un public numeros în cinematografe pe durata recentei vacanțe ocazionate de Anul Nou Lunar, informează Reuters. Ace

Cultura 05-02-2025 20:04

O pictură realizată de Rafael la 20 de ani, scoasă la licitație la New York

O operă timpurie a pictorului Rafael urmează să fie scoasă la licitație joi la Sotheby's din New York și s-ar putea vinde, conform experților, cu câteva milioane de dolari, transmite miercuri agenția ANSA. Pictura în ulei pe lemn de mici dimensiuni, ''Maria Magdalena în rugăciune'', a fost evaluată de casa