De la Paris la New York, marile muzee trec prin schimbări majore

Asemenea Luvrului, care, printr-un proiect de renovare viitoare dorește să pună capăt aglomerației de vizitatori în fața tabloului Mona Lisa, și alte mari muzee își adaptează spațiile și colecțiile pentru a răspunde mai bine provocărilor supraturismului sau ale schimbărilor climatice, informează AFP.
În contextul ''exploziei turismului, provocărilor de securitate, urgenței climatice și revoluției digitale, modelul nostru este bulversat. Peste tot, partenerii noștri internaționali își regândesc spațiile'', a rezumat Laurence Des Cars, directoarea Muzeului Luvru, după ce, la finalul lunii ianuarie, a tras un semnal de alarmă referitor la starea de degradare a instituției.
Luvrul este cel mai vizitat muzeu din lume, iar în 2024 aproape 9 milioane de persoane i-au călcat pragul, 80% dintre aceștia fiind turiști străini, cifre care devansează astfel British Museum, Muzeele Vaticane și Metropolitan Museum of Art din New York.
Planul de renovare preconizează realizarea până în 2031 a unei noi intrări pentru decongestionarea piramidei din sticlă și a unei săli de expunere dedicate Giocondei, care va putea fi vizitată contra unui bilet de intrare suplimentar.
Circa 80% din cele 30.000 de persoane care vizitează zilnic muzeul parizian (număr maxim permis) vor să vadă capodopera lui Leonardo da Vinci și să-și facă selfie-uri.
La Madrid, Prado (3,5 milioane de vizitatori în 2024) a găsit soluția după ce a implementat un program de vizitare în fiecare zi pentru ''o mai bună repartizare a numărului de vizitatori'' și interzicând orice formă de fotografiere.
''Dacă 8.500 de persoane vin la Prado în fiecare zi, ar face 8.500 de fotografii în același loc, probabil în fața 'Las Meninas' de Velázquez sau a 'Grădinii desfătărilor umane' de Hieronymus Bosch'', și-a justificat decizia conducerea muzeului.
''Materiale durabile''
La Luvru, care dispune de o suprafață de expunere de 70.000 de metri pătrați, un plan de circulație complet regândit într-o clădire reabilitată și dotată cu noi săli a fost de asemenea anunțat și s-ar ridica la un cost total estimat între 700 de milioane și 800 de milioane de euro pe o perioadă de 10 ani, sau poate chiar ''un miliard'' de euro, potrivit sindicatelor.
Statul francez a anunțat deja că participarea sa va fi minimă, ''160 de milioane de euro pe 15 ani'', potrivit ministrului Culturii. Luvrul va trebui așadar să se bazeze pe resurse proprii (încasări din vânzarea de bilete, mecenat, licența de marcă pentru Abu Dhabi), introducând, de asemenea, o taxă de intrare mai mare pentru vizitatorii din afara UE (30 de euro) începând din 2026.
La Londra, unde accesul la colecțiile permanente ale muzeelor este gratuit, dar se plătește un bilet de intrare pentru expozițiile temporare, National Gallery a intreprins lucrări ample de renovare cu prilejul celei de-a 200-a aniversări.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Obiectivul? Revizuirea completă a modalității de intrare pentru a-și primi mai bine vizitatorii (peste 6 milioane anual înainte de pandemia de COVID-19 și 4,2 milioane în 2023) și crearea unui spațiu dedicat cercetătorilor, precum și a unui spațiu pedagogic.
Acest program, care costă 85 de milioane de lire sterline (101,6 milioane de euro), dorește să eficientizeze consumul energetic al muzeului și să-l facă ''mai rezilient la impactul schimbărilor climatice'', potrivit conducerii instituției.
Se fac eforturi pentru a aduce mai multă lumină naturală precum și ventilație naturală ''acolo unde este posibil'' și pentru a utiliza materiale ''durabile''.
La New York, Met pierde vizitatori din 2019. Pentru a remedia situația, a renovat complet aripa consacrată maeștrilor din secolele al XIV-lea până în al XIX-lea, care găzduiește una dintre cele mai mari colecții de tablouri europene din lume.
Datând din 1939 și renovate în anii 1950, ferestrele de pe acoperișuri erau într-o stare deplorabilă.
O nouă abordare
Lucrările, care au avut un cost total de 150 de milioane de dolari (146 de milioane de euro), au durat cinci ani, iar colecțiile, reorganizate cronologic, au fost puse într-o lumină nouă grație geamurilor renovate și a plafonierelor cu LED, în săli zugrăvite în întregime, potrivit directorului instituției, Max Hollein.
Urmând exemplul omologilor săi care doresc să atragă un public mai tânăr și mai divers, Met a adoptat o abordare a colecțiilor sale ''mai puțin centrată pe Occident'', potrivit lui Max Hollein.
După lucrări suplimentare care au costat mai multe zeci de milioane de dolari, muzeul newyorkez va redeschide în primăvară o aripă care găzduiește din 1932 diverse tipuri de opere de artă din Africa, dar și din Oceania și America înainte colonizărilor europene.
Anul trecut, a consacrat o expoziție inedită, ''Harlem Renaissance'', prima mișcare internațională de artă modernă inițiată de artiști afro-americani.
Met s-a deschis de asemenea în 2023 artei imersive odată cu o expoziție de rochii din secția sa de modă, însoțită de imagini digitale. Evenimentul a fost sponsorizat de rețeaua de socializare TikTok cu prilejul expoziției de primăvară, care coincide cu strălucitoarea gală Met, la care participă numeroase vedete.
Pentru prima dată în istorie, Luvrul, care găzduiește de mult timp defilări de modă, a deschis recent o expoziție ce prezintă piese marcante din istoria modei haute couture. AGERPRES/(AS-redactor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Sfârșit pentru ''Andor'', seria TV din universul ''Star Wars'' preferată de critici
Seria TV ''Andor'', descrisă adesea de critici drept ''cel mai bun serial 'Star Wars''', revine miercuri pentru un ultim sezon, inspirat de cărți de istorie despre războaie și revoluții, potrivit creatorului său, Tony Gilroy, transmite duminică AFP. Lansată pe Disney+ în 2022, această superproducți
VIDEO Musicalul ''The Great Gatsby'' aduce strălucirea anilor 1920 pe West End, Londra
Un musical adaptat după romanul ''The Great Gatsby'', publicat de F. Scott Fitzgerald în 1925, a avut premiera pe West End, Londra, oferindu-le spectatorilor prilejul de a păși în lumea petrecerilor extravagante organizate de Jay Gatsby la reședința sa din Long Island, în apropiere de New York, informează Reuters.
World Press Photo 2025/ Portretul unui copil palestinian cu brațele amputate, declarată 'Fotografia anului'
O fotografie sfâșietoare a unui băiețel palestinian de nouă ani care și-a pierdut ambele brațe în timp ce fugea din calea unui atac israelian din Gaza a câștigat joi premiul principal la competiția World Press Photo 2025, transmite AFP. Imaginea, surprinsă de fotografa palestiniană Samar Abu Elouf pentru The New York Times, este un portret al
Nora Aunor, legenda cinematografiei filipineze, a murit la 71 de ani
Nora Aunor, considerată de mulți filipinezi cea mai mare actriță și cântăreață a țării, a încetat din viață la vârsta de 71 de ani, au anunțat joi Guvernul și familia ei, transmite AFP. 'Cu profundă tristețe anunțăm trecerea în neființă a Norei Aunor, iubita noastră mamă, celebră actriță de televiziune și film', a scris joi fiic
Domul Hagiei Sofia din Istanbul va fi restaurat și va rămâne acoperit timp de un an
Domul catedralei Sfânta Sofia (Hagia Sofia) din Istanbul, o fostă biserică bizantină convertită după cucerirea otomană din 1453 în moschee și devenită apoi muzeu, va fi restaurat și consolidat pentru a rezista la cutremure, au anunțat miercuri oficiali turci, transmite DPA. Bolta masivă a clădirii și mozaicurile sale nu vor fi vizibile pentru vizit
Linkin Park va cânta în deschiderea finalei Champions League
Trupa americană de rock alternativ Linkin Park va cânta în spectacolul de deschidere a finalei Champions Leagus de la 31 mai, de la Munchen, transmite miercuri DPA. UEFA a anunțat miercuri că formația americană Linkin Park, revenită după o pauză de 7 ani după moartea solistului său, Chester Bennington, va ține capul de afiș al spectacolului din des
Piesa lui George Clooney de pe Broadway obține încasări record
Noua piesă de teatru cu George Clooney de pe Broadway, 'Good Night and Good Luck', a obținut încasări de 3,78 milioane de dolari într-o săptămână, un record în istoria districtului teatral newyorkez, dominat de musicaluri Disney și alte proiecte cu actori de la Hollywood, transmite joi agenția EFE.
Adolescentul italian care va fi canonizat de Biserica Catolică a fost un 'copil obișnuit', spune mama acestuia
Carlo Acutis, un băiat italian născut în Marea Britanie care a creat website-uri pentru a-și răspândi credința, va fi proclamat luna aceasta primul sfânt al Bisericii Catolice din generația mileniului, fiind ridicat la același nivel cu Maica Tereza și Francisc de Assisi, relatează Reuters marți. Nu există nicio îndoială
EXPO 2025 - Osaka/ 119.000 de vizitatori în ziua deschiderii
Expo 2025 de la Osaka, care a început duminică, a primit 119.000 de vizitatori în ziua deschiderii, conform datelor publicate luni de organizație, transmite agenția EFE. Participanții la deschiderea Expo 2025, eveniment care se va desfășura în următoarele șase luni, au așteptat afară pentru a intra, îndurând ploai
Papa aprobă primul pas către beatificarea arhitectului spaniol Antoni Gaudí
Papa a aprobat luni un decret de recunoaștere a 'virtuților eroice' ale arhitectului spaniol Antoni Gaudí, supranumit 'arhitectul lui Dumnezeu', pentru contribuția sa la proiectarea Sagrada Familia din Barcelona, transmite agenția EFE. Papa Francisc, aflat în continuare în convalescență după infecția respirat
Post Malone a cântat în închiderea primului weekend al Festivalului Coachella
Post Malone a încheiat în forță duminică primul weekend al Festivalului Coachella, celebrul festival desfășurat în deșertul californian, pe scena căruia au urcat vedete precum Billie Eilish și Charli XCX, dar și Bernie Sanders în ziua precedentă, informează AFP. Cel de-al doilea weekend va avea loc în perioada 18-20 aprilie cu ace
TOP CINEMA ''A Minecraft Movie'', în fruntea box-office-ului nord-american
''A Minecraft Movie'', adaptarea pentru marele ecran a celui mai vândut joc video din istorie, a dominat în acest weekend box-office-ul nord-american, după ce în weekendul precedent a înregistrat cel mai bun debut al anului, informează AFP. Încasările obținute în acest weekend - 80,6 milioane de dolari î
Mario Vargas Llosa, ultimul gigant al literaturii latino-americane, a murit la vârsta de 89 de ani
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a decedat duminică la Lima la vârsta de 89 de ani, marcând finalul unei epoci: cea a generației de aur a literaturii latino-americane, al cărei ultim mare reprezentant a fost, informează AFP. Născut într-o familie aparținând clasei mijlocii
Thailanda sărbătorește Anul Nou cu tradiționalul Festival al Apei
Festivalul Apei, ce marchează trecerea în Anul Nou în Thailanda, a început duminică cu tradiționala deja bătaie cu apă a petrecăreților îmbrăcați cu haine colorate și înarmați cu pistoale și puști cu apă, transmite Reuters. Unii dintre petrecăre
BTA: Călărețul din Madara, Sf. Cuvios Ioan de la Rila și Paisie de la Hilandar, pe monedele euro bulgare
Consiliul Guvernator al Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) a aprobat miercuri, în cadrul unei întruniri, designul revizuit al fețelor naționale ale monedelor euro, singura modificare fiind cea legată de anul în care aceste monede vor fi emise: 2026. Astfel, călărețul din Madara va apărea pe una dintre fețele monedelor de 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de cen