Marele Premiu al Galei Tânărului Actor - HOP, câştigat de actriţa Cătălina Romaneţ
Premiul "Ştefan Iordache", Marele Premiu al celei de-a XXVII-a ediţii a Galei Tânărului Actor - HOP, a fost câştigat de actriţa Cătălina Romaneţ, în vârstă de 26 de ani, din Bucureşti, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, promoţia 2021.
Cătălina Romaneţ a fost prezentă în secţiunea Individual cu momentul "Linişte" după monodrama "Umami" de Teodora Savu, iar la proba impusă a prezentat "Helena" din "Visul unei nopţi de vară", actorul 1, scena 1.
Premiul i-a fost înmânat de preşedintele UNITER, scenograful Dragoş Buhagiar.
"Frumos ar fi ca această atmosferă să fie şi peste 20 de ani. (...) Cred că tema asta, pe care a lansat-o Erwin (Erwin Şimşensohn, directorul artistic al Galei HOP - n.r.), este o temă majoră, cu identitatea actorului, cu amprenta actorului, nu sunt cuvinte mari. E important. Cred că este momentul. Dincolo de imagine, dincolo de aparenţe, cred că este important să cultivaţi un tip de etică la locul de muncă, între voi, şi atunci atmosfera asta frumoasă, cu siguranţă, poate fi şi peste 20 de ani", a spus Dragoş Buhagiar înainte să anunţe câştigătorul Marelui Premiu.
Marele Premiu al Galei este susţinut de sora lui Ştefan Iordache, în memoria marelui actor, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un apropiat al acestui eveniment şi un susţinător al tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu ediţia 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secţiunea Individual, începând din anul 2013, organizatorii au decis ca Premiul "Ştefan Iordache" să devină Marele Premiu al Galei.
Premiul pentru cea mai bună actriţă la secţiunea Individual a fost acordat ex aequo actriţelor Antonia Scutaru şi Catinca Hanţiu.
Catinca Hanţiu
Antonia Scutariu, în vârstă de 23 de ani, din Botoşani, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, promoţia 2023, a prezentat la secţiunea Individual momentul "Botoşani", după "Genul Acuzativ" de Mimi Brănescu, iar la proba Impusă a prezentat "Viola" din "A douăsprezecea noapte" actul II, scena 2.
Antonia Scutaru
Catinca Hanţiu, în vârstă de 22 de ani, din Constanţa, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, promoţia 2023, a prezentat la secţiunea Individual momentul "Fata cu flori din soare", text propriu, adaptare după "Vara în care mama a avut ochii verzi" de Tatiana Ţinuleac, şi "Viaţa ca un peron" de Octavian Paler, iar la proba impusă a prezentat "Helena" din "Visul unei nopţi de vară", actul I, scena 1.
Premiul pentru cel mai bun actor la secţiunea Individual a fost acordat, de asemenea, ex aequo actorilor Darie Doklean şi Bogdan Ifodi.
Darie Doklean
Darie Doklean, în vârstă de 26 de ani, din Serbia, absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, în anul 2022, a prezentat în secţiunea Individual momentul "Murdărie" adaptare după "Sex, Drugs, Rock&Roll" de Eric Bogosian, iar la proba impusă a prezentat "Macbeth", actorul II, scena 1.
Bogdan Iftodi, în vârstă de 23 de ani, din Republica Moldova, absolvent al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca, în anul 2023, a prezentat în secţiunea Individual momentul "#m-amnăscutdinnou" adaptare după un scenariu de Aleksandr Petrov, iar la proba impusă "Shylock" din "Neguţătorul din Veneţia", actorul III, scena 1.
Bogdan Iftodi
Premiul "Cornel Todea" - Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat pentru spectacolul "Obsesiv-Impulsiv", adaptare după "Sex, Drugs, Rock & Roll" de Eric Bogosian şi "Love/ Sick" de John Cariani, cu Theodora Pintilie şi Andrei Pleşa.
Premiul "Sică Alexandrescu" - Premiul special al juriului a fost acordat actriţei Ioana Cojocărescu, în vârstă de 27 de ani, absolventă a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca, în anul 2019. Ea a fost prezentă la secţiunea Individual/Grup cu "Probă Magda", text propriu cu inserţii din "Pescăruşul" de A.P. Cehov, iar la proba impusă a fost prezentă cu "Îmblânzirea scorpiei", actorul V, scena 2.
Premiile publicului au fost câştigate de Cătălin Vîlcu - premiul pentru cel mai bun actor, Daria Pentelie - premiul pentru cea mai bună actriţă, şi spectacolul "Poartă-mă" de Giorgia Aimeri, cu Nicholas Bohor, Alexandra Catrina, Luca Fumuru şi Larisa Oasenegre - premiul pentru cea mai bună trupă de actori.
În cadrul galei au fost acordate şi două premii găzduite, respectiv Premiul "1/10 pentru FILM la TIFF" câştigat de Cătălina Romaneţ, şi Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, acordat de actriţa Dorina Lazăr, câştigat de Ileana Ursu.
Ileana Ursu
În încheierea galei de premiere, preşedintele UNITER a transmis un mesaj de suflet pentru toţi participanţii la evenimentului.
"Suntem ceea ce suntem astăzi datorită mentorilor noştri. Aceleaşi aplauze le merită şi Ion Caramitru, şi Cornel Todea, şi Ştefan Iordache, şi toţi marii maeştri care au făcut posibil să existăm", a transmis Dragoş Buhagiar.
Juriul de specialitate al Galei a fost compus din actorul Adrian Titieni, actriţa Raluca Aprodu, regizoarea Gianina Cărbunariu, regizorii Vlad Cristache şi Andrei Măjeri şi criticii de teatru Alina Epîngeac şi Claudiu Groza.
Ultima zi a galei va fi deschisă, de la ora 18,00, cu spectacolul invitat "Thrill Me - Povestea lui Leopold şi a lui Loeb", un musical de Stephen Dolginoff, regia Ionuţ Grama şi Dragoş Muscalu, cu Dragoş Ioniţă şi Andrei Mărcuţă, coproducţie Touchstone Creative şi Teatrul Metropolis Bucureşti.
Un program permanent al UNITER, Gala HOP este un concurs ce are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic. Prima ediţie a avut loc în anul 1998, sub direcţia regizorului Cornel Todea. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: galahop.uniter.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Buzău/Peste 500 de piese de tezaur de la Muzeul Județean nu au nicio copie, doar Tezaurul de la Pietroasa are o replică
În patrimoniul cultural al Muzeului Județean Buzău se regăsesc aproximativ 500 de bunuri încadrate în categoria juridică de clasare tezaur național, pentru niciuna dintre piese nefiind comandată o replică, singura copie expusă fiind cea a Tezaurului de la Pietroasa - 'Cloșca cu puii de aur', originalul aflându-se în patrimoniul M
Vâlcea: Cursuri gratuite de limba chineză pentru adulți, la Biblioteca Județeană
Interesul tot mai mare al vâlcenilor pentru cultura asiatică din ultimii ani i-a determinat pe bibliotecari să organizeze cursuri gratuite la Biblioteca Județeană 'Antim Ivireanul' pentru adulții care vor să se inițieze în tainele celei mai vorbite limbi din lume. Cursurile de limbă chineză de la instituția de cultură din Râmnicu V&ac
MNIR: Expoziția deschisă la Muzeul Drents din Assen (Olanda) a înregistrat 84.336 vizitatori
Expoziția 'Dacia! Regatul aurului și argintului', deschisă la Muzeul Drents din Assen, Olanda, ale cărei bunuri culturale din metale prețioase aflate în colecțiile a 18 muzee din Rom&a
Oberlander-Târnoveanu: Intenționam să-i cer doamnei ministru Intotero, pe 29 ianuarie, să nu-mi mai prelungească mandatul
Managerul interimar al Muzeului Național de Istorie a României , Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat pentru AGERPRES, că, la expirarea mandatului, în 29 ianuarie, urma să-i solicite ministrului Culturii, Natalia Intotero, să nu i se mai prelungească mandatul. 'Oficial sunt manager interimar, până expiră
UPDATE Oberlander-Târnoveanu: Restul pieselor din expoziția de la Muzeul Drents au sosit în România
Piesele din cadrul expoziției Muzeului Național de Istorie a României de la Muzeul Drents din Assen, cu excepția celor patru artefacte de tezaur furate, au sosit, vineri, în România. 'Au aterizat, încă nu au intrat în muzeu. Le așteptăm', a declarat, pentru AGERPRES, managerul interimar al MNIR, Ernest Obe
O expoziție despre deportarea românilor de etnie germană în lagăre de muncă din URSS, vernisată la Institutul Goethe
O expoziție dedicată comemorării a 80 de ani de la deportarea românilor de etnie germană în lagăre de muncă din URSS, care cuprinde documente din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a fost vernisată, vineri, la Institutul Goethe.
Baletul 'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, pe 8 februarie, la Opera Națională București
Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev, o poveste despre puterea dragostei adevărate și triumful binelui, va fi prezentată, pe 8 februarie, de la ora 18,30, pe scena Operei Naționale București (ONB). Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Daniel Jinga, inform
Neamț: Povestea tezarului de la Rădeni, care a stat 10 ani pe holurile unei școli, aurul fiind confundat cu alama
Artefacte din aur, vechi de aproape 3.000 de ani, parte a unui tezaur de mare valoare materială și de o valoare istorică inestimabilă, au stat zece ani pe holurile unei școli dintr-un sat, până când au fost remarcate de un specialist care a făcut demersuri pentru a fi introduse în patrimoniul național, susține dr. Vasile Diaconu, cercetător în
Vâlcea: Trilogia 'Cancerul, o poveste de dragoste', la Teatrul 'Anton Pann', de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului
Teatrul 'Anton Pann' din Râmnicu Vâlcea va marca Ziua mondială de luptă împotriva cancerului de pe 4 februarie prin prezentarea a trei spectacole care își propun să sensibilizeze publicul față de experiențele și provocările celor care suferă de această boală și familiilor acestora. Trilogia, intitulată 'Canc
Arad: 21 de situri arheologice, identificate pe șantierul noii căi ferate
Arad, 30 ian /Agerpres/ - Mai multe descoperiri arheologice au avut loc în ultimul an pe șantierul noii căi ferate dintre Arad și Timișoara, unde au fost identificate 21 de situri, cel mai mare fiind în zona localității Vinga, unde ies la iveală urmele unei civilizații din epoca bronzului. Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a vizitat, joi, situl
Arad: Intotero spune că a 'rugat' Ministerul Finanțelor ca bugetul Culturii să fie măcar la nivelul din 2024
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat joi, în timpul unei vizite în județul Arad, că a 'rugat', în discuțiile de la Ministerul Finanțelor, ca bugetul instituției sale din acest an să fie cel puțin la nivelul celui de anul trecut și a spus că nu crede că la nivelul instituțiilor deconcentrate din subordine vor avea loc restructurări.
Ministrul Culturii spune că trebuie îmbunătățită securitatea la scoaterea obiectelor de patrimoniu din țară
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, afirmă că legislația trebuie îmbunătățită astfel încât obiectele de patrimoniu să fie în siguranță atunci când sunt scoase din țară la expoziții, arătând că și metodele de furt au evoluat de-a lungul anilor. Prezentă într-o vizită la un sit arheologic din zona Vinga, județul Arad,
Patriarhul Daniel, mesaj la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 95 de ani, într-un spital din Atena, în urma complicațiilor survenite după ce contractase un virus. Potrivit PF Daniel, &I
Mureș: Premiera documentarului 'Bölöni - Povestea unei legende', programată în aprilie, la Budapesta
Premiera documentarului 'Bölöni - Povestea unei legende', în care se face un portret foarte detaliat despre viața fostului internațional român, Ladislau (László) Bölöni, este programată pentru luna aprilie, la Budapesta, a anunțat, joi, la Târgu Mureș, unul dintre regizorii peliculei, Szabó Attila.
Hunedoara: Muzeul Aurului Brad are asigurată pază umană doar pe un schimb; autoritățile cer sprijin
Muzeul Aurului din Brad, care găzduiește o importantă colecție de piese din aur nativ, are asigurată paza cu agenți doar pe un schimb, motiv pentru care primarul municipiului, Florin Cazacu, a solicitat joi, reprezentanților Companiei Minvest, care deține muzeul în patrimoniu, să găsească o soluție pentru remedierea acestei probleme. Discuția pe această