Protocol dintre autorităţile de reglementare în audiovizual din România şi Franţa; Gubernat: Protejăm publicul de conţinutul dăunător
Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Monica Gubernat, a declarat vineri că instituţia îşi propune să consolideze schimbul de cunoştinţe şi experienţe între instituţia pe care o conduce şi Autoritatea de Reglementare pentru Audiovizual şi Comunicaţii Digitale (ARCOM) din Franţa, pentru a asigura o mai bună aplicare a directivelor europene privind serviciile media audiovizuale, în vederea protejării publicului larg de conţinutul "dăunător şi ilegal".
"Acest schimb va facilita adaptarea rapidă şi eficientă a reglementărilor noastre naţionale la evoluţiile pieţei serviciilor media audiovizuale şi mai ales la noile provocări tehnologice. Nu în ultimul rând, prin colaborarea dintre CNA şi ARCOM ne angajăm să dezvoltăm şi să implementăm strategii eficiente pentru protejarea publicului larg de conţinutul audiovizual dăunător şi ilegal", a spus Gubernat la o finalul unei sesiuni de lucru comune, iniţiată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) din România, împreună cu Autoritatea de Reglementare pentru Audiovizual şi Comunicaţii Digitale (ARCOM) din Franţa, organizată, în perioada 10 - 12 aprilie, la Palatul Parlamentului.
Sesiunea, care a avut drept temă conţinutul online şi bunele practici în domeniu, furnizori şi utilizatori, noile reglementări europene în domeniul serviciilor media audiovizuale, s-a finalizat cu semnarea unui protocol de colaborare pe termen lung de către preşedinţii celor două instituţii, CNA şi ARCOM.
Potrivit lui Gubernat, CNA şi-a propus elaborarea unei strategii pe termen scurt, care va viza combaterea dezinformării "mai ales într-un an electoral dens pentru România", şi una pe termen lung, ce se va concentra pe educaţia media şi pe dezvoltarea instrumentelor juridice fără caracter obligatoriu, în speţă autoreglementarea şi coreglementarea, prin "promovarea unei culturi a responsabilităţii şi transparenţei".
"Acestea sunt şi direcţiile strategice principale ale acordului de cooperare şi de schimb de informaţii pe care l-am semnat astăzi, reprezentând angajamentul nostru comun pentru media mai sigure şi mai informate", a punctat preşedintele CNA.
Preşedintele Autorităţii de Reglementare pentru Audiovizual şi Comunicaţii Digitale (ARCOM) din Franţa, Roch-Olivier Maistre, a apreciat că semnarea acordului "marchează reînnoirea unui parteneriat care se bazează pe recunoaşterea reciprocă a provocărilor comune".
"Sunt de părere că împărtăşim aceeaşi ambiţie şi anume voinţa de a reglementa, ţinând cont de respectarea libertăţilor, a drepturilor fundamentale şi a intereselor publicului larg, toate mijloacele de comunicare într-un mediu digital, care traversează transformări rapide şi profunde. În ultimii 40 de ani, am fost uimit de cât de mult s-au accelerat transformările pe care le cunoaştem deja, transformările modurilor de utilizare, ale actorilor implicaţi, ale modurilor de difuzare, iar în faţa acestor bulversări aduse şi care urmează să fie accelerate de inteligenţă artificială reglementările trebuie să se adapteze constant la evoluţia acestui peisaj şi trebuie să capete de acum încolo o dimensiune supranaţională importantă, o dimensiune europeană foarte importantă pentru a fi mai eficace", a spus Roch-Olivier Maistre.
El a subliniat că aceste reglementări "trebuie să rămână fidele principiilor care le guvernează şi anume respectul libertăţilor fundamentale pentru conţinutul nostru, dintre care libertatea de comunicare este foarte importantă, la fel ca şi protecţia publicului" şi a pledat pentru dezvoltarea unui sistem mediatic "sănătos şi sigur".
"Suntem hotărâţi să acţionăm în mod hotărât, să ne adaptăm şi să ne consolidăm reglementările aferent în faţa multiplelor provocări aduse de platformele internaţionale. Acest moment reprezintă o oportunitate pentru noi toţi. Pentru că ce am face noi fără aceste instrumente, ce am face fără motoarele de căutare, ce am face fără platformele de partajare a materialelor video, a platformelor de mesagerie, care ne marchează viaţa de zi cu zi. Este o oportunitate fără precedent, însă poate să fi şi o sursă de riscuri pentru societăţile noastre, pentru modelele noastre democratice", a mai spus preşedintele ARCOM.
La rândul său, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Nicolas Warnery, a subliniat importanţa noilor reglementări europene în domeniul furnizării de servicii media audiovizuale în perspectiva alegerilor la nivel naţional şi european din acest an.
"Avem alegeri frecvent şi la nivel european şi la nivel naţional şi faptul că avem presă liberă, ziarişti care îşi exercită libertatea de gândire este un element al democraţiei. Avem de-a face cu mize noi, cu provocări noi, pe care trebuie să le prelucrăm şi cărora trebuie să le facem faţă", a spus diplomatul francez.
Printre provocări, acesta a menţionat conţinutul mesajelor care incită la ură, dezinformarea, războiul hibrid, sau dezvoltarea platformelor online.
"Domeniul mass media este unul important, pe urmă avem reţelele sociale, avem conţinut cât mai difuzat. Înainte aveam profesionişti în mass media, acum oricine poate posta orice pe mass media şi poate ajunge mesajul la mii de persoane. În plus, contemporanii noştri nu mai au acces la informaţii decât pe reţelele de socializare, citesc acolo conţinut redactat de persoane care nu sunt profesioniste. Iată de ce se poate produce o derivă. Platformele online sau dezvoltat mult în ultima vreme, există această provocare a controlării conţinutului, în special dacă conţinutul este ilegal, şi există şi protecţia datelor cu caracter personal", a arătat ambasadorul francez.
La sesiunea de lucru comună au participat, alături de preşedinţii celor două instituţii de reglementare, din partea ARCOM, Albin Soares-Couto, director - Direcţia Protecţia Audienţei, Pluralism şi Coeziune Socială, Lucile Petit, director - Direcţia Platforme Online, Bruno Schmutz, director - Direcţia Cercetare, Economie şi Prognoze, şi Gil Moureaux, Director Adjunct - Direcţia Afaceri Europene şi Internaţionale, din partea părţii franceze. Din partea CNA, la întâlnire au participat Valentin-Alexandru Jucan, vicepreşedinte CNA, vicepreşedinte EPRA - Platforma Europeană a Autorităţilor de Reglementare în Audiovizual şi membrii CNA Dorina Rusu, Oana Dincă, Ramona Sorescu, Orsolya - Eva Borsos, Cristina Ancuţa Pocora, Mircea Toma, Răsvan Popescu. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ziua Culturii Naționale/ Emisiunea filatelică 'Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu' de miercuri în magazinele Romfilatelia
O emisiune filatelică dedicată aniversării a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu va fi introdusă în circulație de Romfilatelia, miercuri, de Ziua Culturii Naționale. Emisiunea va fi disponibilă în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online.
Constanța: Angajații muzeelor și ai bibliotecii județene, în grevă japoneză de Ziua Culturii Naționale
Angajații de la muzee din municipiul Constanța, precum și cei ai bibliotecii județene, membri de sindicat, vor organiza, pe 15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale, o grevă japoneză prin purtarea de banderole albe, ca semn de protest față de 'măsurile de sărăcire a angajaților din domeniul Cultură' luate de guvernanți. Sindicatul 'Ovidius' al Luc
Ziua Culturii Naționale/ Trei expoziții noi și o proiecție de film românesc, la Muzeul Țăranului
Trei expoziții noi și o proiecție de film românesc se numără printre evenimentele organizate, miercuri, de Muzeul Național al Țăranului Român, între orele 10,00 și 18,00, cu prilejul Zilei Culturii Naționale. La o săptămână după ce se curăță apele, pe 15 ianuarie, de la ora 16,00, la Muzeul Național al Țăranului Rom&aci
Buzău: Muzeul Județean își prezintă descoperirile arheologice recente de Ziua Culturii Naționale
Muzeul Județean Buzău va organiza cu ocazia Zilei Culturii Naționale vernisajul expoziției 'Descoperiri arheologice recente de pe teritoriul județului Buzău', proiect expozițional unic, ce are ca principal scop valorificarea muzeală a patrimoniului de interes arheologic descoperit ca urmare a activității de cercetare. Cu prilejul Zilei
Ziua Culturii Naționale/ Performance de poezie la Teatrul Odeon
Performance-ul de poezie 'Puseu de iubire' cu Simona Popescu va fi prezentat la Teatrul Odeon, miercuri, de Ziua Culturii Naționale, când se împlinesc 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Potrivit unui comunicat al Teatrului Odeon transmis, luni, AGERPRES, în cadrul evenimentului vor putea fi ascultate v
Iași: Artiștii Teatrului Național Chișinău revin pe scena ieșeană cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române
Artiștii de la Teatrul Național din Chișinău revin la Iași, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, pentru a transpune pe scena Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' două spectacole excepționale. Teatrul Național Iași a anunțat, luni, că va marca împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române cu un no
Ziua Culturii Naționale/ Manifestări organizate de Academia Română
Mai multe manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale, precum și împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu vor fi organizate, miercuri, de Academia Română. Evenimentele au ca parteneri Ministerul Culturii, Academia de Științe a Moldovei, Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul de Istorie și Te
Turneul 'Argentinissimo, rădăcini', cu Analia Selis, din 2 februarie, în peste 15 orașe din România
Turneul 'Argentinissimo, rădăcini', un eveniment conceput în jurul tango-ului și folclorului latino-american, va fi prezentat de Analia Selis în perioada 2 februarie - 8 martie. Potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, programul turneului cuprinde orașele București, Oradea, Bistrița, Sfântu Gheorghe, Craiova,
Ziua Culturii Naționale/Expoziții, dezbateri, serate, dialog cu cititorii - în perioada 15 - 19 ianuarie, la Muzeul Literaturii
O serie de expoziții, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă vor fi organizate, de miercuri, până duminică, de Muzeul Național al Literaturii Române, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Manif
Spectacolul 'În largul mării', cu Șerban Pavlu în distribuție, prima premieră din 2025 la TNB
Piesa 'În largul mării', de Slawomir Mrozek, în regia lui Felix Alexa și cu actorul Șerban Pavlu în distribuție, este prima premieră din 2025 la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București (TNB), spectacolul urmând să aibă mai multe reprezentații în această lună pe scena Sălii Pictura. Primele reprezentații vor
UZPR protestează față de agresarea jurnaliștilor aflați în exercitarea profesiei
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România protestează față de agresarea colegilor jurnaliști care au fost supuși unor acte de violență. ''UZPR reamintește opiniei publice că, în ultima perioadă, s-au întețit atacurile asupra presei, care au venit din mai multe direcții, inclusiv din partea unor politicieni extremi
Liviu Jicman - vizită în SUA; va prezenta viziunea despre relațiile culturale dintre Europa și America de Nord
Președintele Institutului Cultural Român și EUNIC - European Union National Institutes for Culture, Liviu Jicman, se află în Statele Unite, în perioada 10-17 ianuarie, pentru o serie de întâlniri la New York și Washington cu lideri ai sectorului cultural, ai administrației americane și ai tehnologiei. Potrivit Ser
Proclamarea generală a noilor sfinți români - pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală
Ceremonia de proclamare publică a canonizării noilor sfinți români va avea loc pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală, și va coincide cu aniversarea propriu-zisă a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Rom&a
Spectacolele Operei Naționale din Timișoara au fost vizionate în 2024 de peste 50.000 de spectatori, în țară și străinătate
Spectacolele Operei Naționale Române din Timișoara (ONRT) au fost văzute în anul 2024 de peste 50.000 de spectatori, care au trăit alături de artiști farmecul muzicii atât pe scena Operei, cât și pe marile scene din țară și din străinătate. Anul 2024 a fost un adevărat festin cultural, cu 81 de reprezentații care au pus
Ziua Culturii Naționale: Filmul 'Cufărul lui Eminescu' - prezentat la Academia de Științe a Moldovei
Filmul documentar 'Cufărul lui Eminescu' în regia lui Cristian Radu Nema va fi prezentat, pe 15 ianuarie, într-o proiecție de gală la Academia de Științe a Moldovei după ședința festivă consacrată Zilei Culturii Naționale și marcării a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Potrivit unui comunicat transmis vineri AGE