Protocol dintre autorităţile de reglementare în audiovizual din România şi Franţa; Gubernat: Protejăm publicul de conţinutul dăunător

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Monica Gubernat, a declarat vineri că instituţia îşi propune să consolideze schimbul de cunoştinţe şi experienţe între instituţia pe care o conduce şi Autoritatea de Reglementare pentru Audiovizual şi Comunicaţii Digitale (ARCOM) din Franţa, pentru a asigura o mai bună aplicare a directivelor europene privind serviciile media audiovizuale, în vederea protejării publicului larg de conţinutul "dăunător şi ilegal".
"Acest schimb va facilita adaptarea rapidă şi eficientă a reglementărilor noastre naţionale la evoluţiile pieţei serviciilor media audiovizuale şi mai ales la noile provocări tehnologice. Nu în ultimul rând, prin colaborarea dintre CNA şi ARCOM ne angajăm să dezvoltăm şi să implementăm strategii eficiente pentru protejarea publicului larg de conţinutul audiovizual dăunător şi ilegal", a spus Gubernat la o finalul unei sesiuni de lucru comune, iniţiată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) din România, împreună cu Autoritatea de Reglementare pentru Audiovizual şi Comunicaţii Digitale (ARCOM) din Franţa, organizată, în perioada 10 - 12 aprilie, la Palatul Parlamentului.
Sesiunea, care a avut drept temă conţinutul online şi bunele practici în domeniu, furnizori şi utilizatori, noile reglementări europene în domeniul serviciilor media audiovizuale, s-a finalizat cu semnarea unui protocol de colaborare pe termen lung de către preşedinţii celor două instituţii, CNA şi ARCOM.
Potrivit lui Gubernat, CNA şi-a propus elaborarea unei strategii pe termen scurt, care va viza combaterea dezinformării "mai ales într-un an electoral dens pentru România", şi una pe termen lung, ce se va concentra pe educaţia media şi pe dezvoltarea instrumentelor juridice fără caracter obligatoriu, în speţă autoreglementarea şi coreglementarea, prin "promovarea unei culturi a responsabilităţii şi transparenţei".
"Acestea sunt şi direcţiile strategice principale ale acordului de cooperare şi de schimb de informaţii pe care l-am semnat astăzi, reprezentând angajamentul nostru comun pentru media mai sigure şi mai informate", a punctat preşedintele CNA.
Preşedintele Autorităţii de Reglementare pentru Audiovizual şi Comunicaţii Digitale (ARCOM) din Franţa, Roch-Olivier Maistre, a apreciat că semnarea acordului "marchează reînnoirea unui parteneriat care se bazează pe recunoaşterea reciprocă a provocărilor comune".
"Sunt de părere că împărtăşim aceeaşi ambiţie şi anume voinţa de a reglementa, ţinând cont de respectarea libertăţilor, a drepturilor fundamentale şi a intereselor publicului larg, toate mijloacele de comunicare într-un mediu digital, care traversează transformări rapide şi profunde. În ultimii 40 de ani, am fost uimit de cât de mult s-au accelerat transformările pe care le cunoaştem deja, transformările modurilor de utilizare, ale actorilor implicaţi, ale modurilor de difuzare, iar în faţa acestor bulversări aduse şi care urmează să fie accelerate de inteligenţă artificială reglementările trebuie să se adapteze constant la evoluţia acestui peisaj şi trebuie să capete de acum încolo o dimensiune supranaţională importantă, o dimensiune europeană foarte importantă pentru a fi mai eficace", a spus Roch-Olivier Maistre.
El a subliniat că aceste reglementări "trebuie să rămână fidele principiilor care le guvernează şi anume respectul libertăţilor fundamentale pentru conţinutul nostru, dintre care libertatea de comunicare este foarte importantă, la fel ca şi protecţia publicului" şi a pledat pentru dezvoltarea unui sistem mediatic "sănătos şi sigur".
"Suntem hotărâţi să acţionăm în mod hotărât, să ne adaptăm şi să ne consolidăm reglementările aferent în faţa multiplelor provocări aduse de platformele internaţionale. Acest moment reprezintă o oportunitate pentru noi toţi. Pentru că ce am face noi fără aceste instrumente, ce am face fără motoarele de căutare, ce am face fără platformele de partajare a materialelor video, a platformelor de mesagerie, care ne marchează viaţa de zi cu zi. Este o oportunitate fără precedent, însă poate să fi şi o sursă de riscuri pentru societăţile noastre, pentru modelele noastre democratice", a mai spus preşedintele ARCOM.
La rândul său, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Nicolas Warnery, a subliniat importanţa noilor reglementări europene în domeniul furnizării de servicii media audiovizuale în perspectiva alegerilor la nivel naţional şi european din acest an.
"Avem alegeri frecvent şi la nivel european şi la nivel naţional şi faptul că avem presă liberă, ziarişti care îşi exercită libertatea de gândire este un element al democraţiei. Avem de-a face cu mize noi, cu provocări noi, pe care trebuie să le prelucrăm şi cărora trebuie să le facem faţă", a spus diplomatul francez.
Printre provocări, acesta a menţionat conţinutul mesajelor care incită la ură, dezinformarea, războiul hibrid, sau dezvoltarea platformelor online.
"Domeniul mass media este unul important, pe urmă avem reţelele sociale, avem conţinut cât mai difuzat. Înainte aveam profesionişti în mass media, acum oricine poate posta orice pe mass media şi poate ajunge mesajul la mii de persoane. În plus, contemporanii noştri nu mai au acces la informaţii decât pe reţelele de socializare, citesc acolo conţinut redactat de persoane care nu sunt profesioniste. Iată de ce se poate produce o derivă. Platformele online sau dezvoltat mult în ultima vreme, există această provocare a controlării conţinutului, în special dacă conţinutul este ilegal, şi există şi protecţia datelor cu caracter personal", a arătat ambasadorul francez.
La sesiunea de lucru comună au participat, alături de preşedinţii celor două instituţii de reglementare, din partea ARCOM, Albin Soares-Couto, director - Direcţia Protecţia Audienţei, Pluralism şi Coeziune Socială, Lucile Petit, director - Direcţia Platforme Online, Bruno Schmutz, director - Direcţia Cercetare, Economie şi Prognoze, şi Gil Moureaux, Director Adjunct - Direcţia Afaceri Europene şi Internaţionale, din partea părţii franceze. Din partea CNA, la întâlnire au participat Valentin-Alexandru Jucan, vicepreşedinte CNA, vicepreşedinte EPRA - Platforma Europeană a Autorităţilor de Reglementare în Audiovizual şi membrii CNA Dorina Rusu, Oana Dincă, Ramona Sorescu, Orsolya - Eva Borsos, Cristina Ancuţa Pocora, Mircea Toma, Răsvan Popescu. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vâlcea: Expoziție de pictură realizată de Anatol Ghimpu și discipoli ai săi, deschisă la Muzeul de Artă
Cunoscutul pictor Anatol Ghimpu din Republica Moldova și mai mulți discipoli ai săi au vernisat luni, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, o expoziție sub genericul ''Tradiții Academice'', eveniment ce încheie astfel o tabără de creație cu același nume care s-a desfășurat la Conacul Nicolae Bălcescu, în perioada 21 - 27 aprili
Iași: Consiliul Județean caută un sediu central potrivit pentru Biblioteca Județeană
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat, luni, că este nevoie de un sediu reprezentativ pentru o instituție culturală de anvergura bibliotecii județene, în condițiile în care aceasta a fost mutată în 2008 din vechiul său sediu din Palatul Culturii, iar de atunci funcționează în spații închiriate dintr-un complex
Cluj: Record de participare la Jazz in the Park 2025 - 308 trupe din 50 de țări
Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025, fiind înscrise 308 trupe din 50 de țări. ''Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția a atras anul ace
Galați: Proiect unic în țară - acces gratuit în muzee pentru toți copiii din mediul rural
Consiliul Județean Galați derulează un proiect unic în țară, intitulat ''Muzeele prin ochii copiilor'', prin intermediul căruia copiii din toate școlile din mediul rural și din cele patru orașe din județul Galați vor avea acces gratuit în toate muzeele din subordinea instituției. Proiectul, aflat la a patra ediție,
Filmul ''Milk and Cookies'', producţie UNATC în regia lui Andrei Tache-Codreanu - premieră mondială la Cannes 2025
Filmul ''Milk and Cookies'', regizat de Andrei Tache-Codreanu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2025, în secțiunea ''La Cinef'', dedicată celor mai promițători cineaști emergenți din întreaga lume, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES.
Gala Premiilor Gopo 2025, marți, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București
Gala Premiilor Gopo, ajunsă la ediția a XIX-a, va avea loc, marți, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din București, urmând să fie celebrate realizările cinematografice ale anului trecut. Evenimentul va fi prezentat pentru a doua oară la rând de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, cunoscut publicul
Spectacolul 'Mă duc să ning' - premieră la Teatrul de Comedie, pe 11 mai
Spectacolul 'Mă duc să ning', după o piesă scrisă de George Lungoci, în regia lui Sorin Misirianțu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului de Comedie, pe 11 mai, de la ora 19:30, se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Într-un amestec de haz și melancolie, spectacolul aduce în fața publicului o poveste despre c
Prezidențiale2025/ TVR organizează, marți, dezbaterea electorală finală; sunt invitați toți candidații
Televiziunea Română a anunțat că organizează, marți, de la ora 19:30, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, dezbaterea electorală finală 'Un Președinte pentru România', precizând că au fost invitați să participe toți candidații la alegerile prezidențiale. Potrivit unui comunicat al TVR transmis AGERPRES, dezbaterea va fi difuz
Moment în memoria Papei Francisc, la Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian'
Un moment în memoria Papei Francisc a avut loc la finalul musicalului 'Romeo & Julieta' de la Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian'. 'Săptămâna recent încheiată a adus pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' patru noi reprezentații cu casa închisă ale musicalului anulu
'Cinestezia Symphonic' - primul concert cinematic pop simfonic din România, pe 25 mai, la Sala Radio
Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc pe 25 mai, la Sala Radio. Potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, spectacolul reunește 70 de muzicieni, tehnologie vizuală inovatoare și un sound modern, care tradu
Rolul diplomației culturale, evidențiat în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României la Tunis
Rolul diplomației culturale în activitatea și acțiunea politico-diplomatică a fost evidențiat în cadrul unui eveniment organizat, sâmbătă, de Ambasada României la Tunis împreună cu Delegația Generală a Regiunii Wallonie-Bruxelles. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, cu ocazia prezenței la Târgul Internațion
Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj
O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i
'Ennio Morricone. Muzică de Oscar' - duminică, la Ateneul Român
Concertul 'Ennio Morricone. Muzică de Oscar', cu orchestra Le Muse, sub bagheta maestrului Andrea Albertini, va avea loc, duminică, de la ora 20:00, la Ateneul Român. Potrivit site-ului eventim.ro, special guest va fi soprana de renume mondial Susanna Rigacci, cea care l-a însoțit timp de 20 de ani pe compozitor în admirabila sa călăt
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ
Sibiu: Ministrul Natalia Intotero a discutat cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a discutat vineri, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR). Natalia Intotero a precizat, într-o postare pe Facebook, că a avut 'o întâlnire aplicată'. Discuțiile au vizat 'direcții clare pentru viitorul muz