logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Casa Aron Pumnul, în care a trăit Eminescu pe perioada studiilor la Cernăuţi, are nevoie urgentă de consolidare

Image

Casa profesorului Aron Pumnul, în care a locuit poetul Mihai Eminescu pe perioada studiilor de la Cernăuţi, are nevoie urgentă de consolidare şi reabilitare, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Fundaţiei culturale de binefacere "Casa Limbii Române" din Cernăuţi, Ana-Cristina Tărâţeanu-Mihaiesi.

Potrivit sursei citate, imobilul, care ar fi trebuit să găzduiască Muzeul "Mihai Eminescu", aparţine oraşului Cernăuţi, însă este dat spre administrare, până în 2024, Fundaţiei "Casa Limbii Române".

Pe fondul războiului din Ucraina, autorităţile de la Cernăuţi nu au fonduri pentru finanţarea proiectului de consolidare a casei lui Aron Pumnul, iar din acest motiv comunitatea românească din această regiune consideră oportună şi necesară o intervenţie a statului român.

"Este o urgenţă. Casa este din lut şi paie şi se află în paragină. E critică deja situaţia. Din păcate, posibilitatea prăbuşirii pereţilor acestei case este din ce în ce mai mare de la o zi la alta. Pe zi ce trece, situaţia se agravează tot mai mult. Ploile, zăpada o afectează. Ea nu mai este locuită din 2013. Cine ştie cât va mai dura până începe să se prăbuşească pereţii originali, care sunt din lut şi paie", a afirmat Ana-Cristina Tărâţeanu-Mihaiesi, fiica fostului academician Vasile Tărâţeanu, care s-a stins din viaţă pe 8 august 2022 la vârsta de 76 de ani.

Preşedintele Fundaţiei culturale de binefacere "Casa Limbii Române" consideră că spaţiul în care au locuit Mihai Eminescu şi profesorul său de Limba română, Aron Pumnul, reprezintă un simbol al românismului din Ucraina, iar românii de pretutindeni au obligaţia să îl refacă.

"Nu mai avem timp. Şi aşa s-a prelungit timpul, cu COVID-ul, şi cu războiul. Nu mai avem timp. Este obligaţia românilor faţă de neamul nostru românesc, de spiritualitatea noastră, de Mihai Eminescu, de Bucovina. Este obligaţia tuturor românilor, de pretutindeni", a adăugat Ana-Cristina Tărâţeanu-Mihaiesi.

***
Lingvist, filolog şi istoric, Aron Pumnul a fost profesorul poetului naţional Mihai Eminescu, la Cernăuţi, şi fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Transilvania.

Cărturarul Aron Pumnul s-a născut la 27 noiembrie 1818, în satul Cuciulata, judeţul Braşov. A urmat şcoala primară la Odorhei, apoi, din 1836, liceul din Blaj, unde i-a avut ca profesori pe George Bariţiu şi Simion Bărnuţiu, care l-au îndrumat spre studiul filosofiei, arată lucrarea "Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900" (Ed. Academiei Române, Bucureşti, 1979). A fost elev al Liceului Piarist din Cluj, începând din 1841, timp de doi ani.

Episcopia din Blaj i-a acordat o bursă de studii şi din 1843 a urmat cursuri de teologie şi filosofie la Universitatea din Viena. Aici, Aron Pumnul a organizat societatea studenţească "Românimea cea tânără", cu un program luminist şi naţional, în tradiţia Şcolii ardelene ("Dicţionarul scriitorilor români" Ed. Albatros, Bucureşti, 2001).

Şi-a făcut debutul în publicistică, în 1845, în "Foaie pentru minte, inimă şi literatură'', cu un studiu privitor la ortografia limbii române ("Literele corespunzătoare firei limbei rumâneşti şi încă ceva"). În 1847, a fost redactor şi colaborator, cu articole filosofice şi de morală religioasă, la revista lui Timotei Cipariu "Organul luminei", apoi la ''Învăţătorul poporului'', unde a publicat "Viaţa năciunei române, dulceaţa limbei şi a simţemîntelor ei" (1848).

Aron Pumnul a participat intens la evenimentele din timpul Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania şi a influenţat acţiunile tinerilor intelectuali români din Blaj, al căror îndrumător spiritual era. A fost membru al comitetului românesc permanent de la Sibiu. La iniţiativa sa, a fost convocată o întrunire, la Blaj, în martie 1848, la care au participat profesori, teologi şi elevi ai claselor superioare. Majoritatea s-a pronunţat pentru adoptarea unei atitudini mai ferme, chiar revoluţionare. S-a luat legătura cu avocaţii români de la Târgu Mureş, Avram Iancu şi Alexandru Papu-Ilarian, şi s-a ajuns la hotărârea privind convocarea unei adunări generale a românilor la Blaj, în Duminica Tomei (18/30 aprilie).

În aceste împrejurări, cărturarul a redactat o proclamaţie, care cuprindea îndemnuri la pace şi înţelegere între naţiunile din Transilvania şi propunea, ca la adunare, să participe protopopii, precum şi câte doi preoţi şi tot atâţia locuitori din fiecare sat, indiferent de confesiune. Autorităţile au început să ia măsuri de intimidare a românilor. Însuşi guvernatorul Teleki se temea de faptul că românii se vor întruni, indiferent de măsurile luate, dar şi de faptul că mai mulţi emisari din Principate vor fi prezenţi la această adunare. Prin urmare, la Adunarea din Duminica Tomei au participat doar locuitorii satelor învecinate, preoţi, ţărani şi intelectuali, Aron Pumnul şi numeroşi alţi fruntaşi români lipsind ("Istoria românilor - Constituirea României moderne (1821-1878)", vol. II, tom I, Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

Ajuns la Bucureşti, a fost numit comisar de propagandă de către Guvernul provizoriu. După înăbuşirea revoluţiei, s-a refugiat la Iaşi, apoi la Cernăuţi, unde a fost primit de istoricul român Eudoxiu Hurmuzachi şi unde a rămas până la sfârşitul vieţii. A fost unul dintre conducătorii mişcării de renaştere naţională a românilor din Bucovina, continuând, în scris, lupta pentru drepturile românilor. A început imediat colaborarea la revista "Bucovina".

În 1849 a devenit primul profesor de limba şi literatura română la liceul german din Cernăuţi. Ca profesor a exercitat o extraordinară influenţă asupra elevilor săi, printre care s-a aflat şi Mihai Eminescu. În 1850, a publicat la Cernăuţi lucrarea de lingvistică "Convorbire între un tată şi-ntre fiul lui asupra limbei şi literelor româneşti". A alcătuit prima antologie de literatură română - "Lepturariu românesc cules den scriptori rumâni" (vol. I-VI, Viena, 1862-1865), o lucrare valoroasă din punct de vedere documentar, având un caracter preponderent didactic. A elaborat şi o gramatică a limbii române, în limba germană "Grammatik der rumänischen Sprache für Mittelschulen" (1864, Viena), notează "Dicţionarul scriitorilor români" (Editura Albatros, Bucureşti, 2001).

La moartea sa (12/24 ianuarie 1866), elevii săi au scos broşura "Lăcrămioarele învăţăceilor gimnazişti la mormântul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul", în care tânărul poet Mihai Eminescu a debutat cu poezia "La mormântul lui Arune Pumnul" (1866). AGERPRES/(A, AS - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 12-04-2025 18:42

Timiș: 'Lumina Floriilor în icoană', o expoziție a copiilor, la Muzeul Satului Bănățean

La Muzeul Satului Bănățean din Timișoara va avea loc, duminică, vernisajul expoziției de pictură 'Lumina Floriilor în icoană', lucrările micuților prezenți la eveniment reprezentând imaginea copiilor cu ramuri verzi de la porțile Ierusalimului, care Îl întâmpină pe Domnul Iisus Hristos în lumina Sfintei Învieri.

Cultura - Media 12-04-2025 12:30

Marian Râlea: Acum 24 de ani ne-am propus să îi învățăm pe copii cum să devină eroi din povești

Actorul Marian Râlea, Magicianul Poveștilor, sărbătorește duminică, de Florii, împreună cu Teatrul Național pentru Copii Abracadabra, 24 de ani de când a fost ridicată pentru prima oară cortina pentru spectacole ale unui teatru interactiv în care copiii urcă pe scenă și devin eroii cei buni și frumoși ai basmelor. '

Culte 12-04-2025 06:00

Arhiepiscopia Bucureștilor: Pelerinajul de Florii începe la Mănăstirea Radu Vodă și încheie la Catedrala Patriarhală

Arhiepiscopia Bucureștilor organizează, sâmbătă, tradiționalul Pelerinaj de Florii, la care vor participa ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Bucureștilor, organizat în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), pel

Cultura - Media 11-04-2025 17:45

Selecție impresionantă de muzicieni la Frequenza Festival, între 22 și 25 mai

Frequenza Festival, o călătorie muzicală intensă și captivantă, menită să celebreze reinterpretările inovatoare și fuziunea între tradițional și modern, va avea loc în Sala Auditorium a Muzeul Național de Artă al României, în perioada 22 - 25 mai, informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES. Directorii

Culte 11-04-2025 16:14

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - ocrotitorul transplantului hepatic în România

Primii doi pacienți transplantați de ficat din România purtau numele de Gheorghe, astfel că Patriarhia Română a decis ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să fie ocrotitorul transplantului hepatic. Decizia patriarhală a fost citită în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Naționale a Transplantului din România, de către

Cultura - Media 11-04-2025 15:52

CNA: Douăsprezece decizii pentru eliminarea de conținut ilegal, transmise în ultima săptămână TikTok, Facebook, X și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis să transmită, de sâmbăta trecută până vineri, douăsprezece decizii pentru eliminarea de conținut ilegal către platformele TikTok (patru), Facebook (șase), X (una) și Instagram (una). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și r

Cultura - Media 11-04-2025 15:22

Spectacolul 'Lungs' în regia Luanei Șeu - prezentat în premieră la ICR New York

Spectacolul 'Lungs' (Plămâni), realizat de tânăra regizoare de origine română Luana Șeu, este prezentat în premieră, vineri, la Institutul Cultural Român din New York. Potrivit unui comunicat al ICR transmis AGERPRES, piesa de teatru a lui Duncan Macmillan este puternică și intimă, explorând complexi

Culte 11-04-2025 14:31

Centenarul Patriarhiei Române/ Sfințirea Marelui Mir - pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală

Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. ''După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din

Culte 11-04-2025 12:55

Galați: Daruri de Paște oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos celor peste 2.600 de familii afectate de inundații (GALERIE FOTO)

Cele peste 2.600 de familii din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi câte un pachet cu daruri de Paște constând în 3 kilograme de carne de miel, un carton de ouă, un cozonac și o sticlă de ulei din partea Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin programul social-filantropic ''Din ospățul credinței la masa dragostei

Cultura - Media 11-04-2025 10:33

Filmele ''Truth or Dare'' și ''Hushes and Phonics'' - Premiul juriului la Film O'Clock International Festival

Filmele ''Truth or Dare'', regizat de Simona Borcea, și ''Hushes and Phonics'', regizat de polonezul Piotr Kaminski, au câștigat, ex aequo, Premiul juriului la cea de-a cincea ediție a Film O'Clock International Festival, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Premiul juriului a fost acord

Cultura - Media 11-04-2025 07:43

Tulcea: Evenimente culturale dedicate lui George Enescu

Peste 100 de persoane au participat, joi seara, la Teatrul Jean Bart din Tulcea, la o serie de evenimente prin care administrația locală și Centrul cultural ''Jean Bart'', în parteneriat cu Muzeul național ''George Enescu'' și Liceul de arte ''George Georgescu'', au marcat împlinirea a 70 de ani de la dispar

Cultura - Media 11-04-2025 06:00

Expoziția 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' - vernisată vineri, la BMB

Expoziția 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' va fi vernisată vineri, de la ora 13:00, la Biblioteca Metropolitană București (BMB), sediul central 'Mihail Sadoveanu'. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, expoziția explorează legătura profundă dintre tradi

Cultura - Media 10-04-2025 21:32

Principele Radu, la centenarul Institutului Francez: O importantă pagină a istoriei noastre a fost scrisă alături de Franța

Institutul Francez din România este un spațiu cultural la care au contribuit două națiuni latine de la extremitățile continentului european, iar românii trebuie să fie recunoscători Franței pentru istoria ultimelor două secole, a declarat, joi, Principele Radu. Acesta a avut o intervenție în cadrul unui eveniment organizat de Casa Regală a Ro

Cultura - Media 10-04-2025 20:41

Smiley, Alex Velea și Connect-R au lansat melodia 'Nu mă ierta'

Smiley, Alex Velea și Connect-R au dat startul unui an-eveniment pentru carierele lor prin lansarea single-ului 'Nu mă ierta', o piesă cu un puternic impact emoțional, prima de pe albumul pe care l-au creat împreună și pe care îl vor dezvălui, piesă cu piesă, de-a lungul următoarelor luni. 'E un proiect eveniment pentru noi și o

Cultura - Media 10-04-2025 19:17

CNA: Realitatea Plus - amenzi și suspendarea emisiei; obligată să difuzeze, 10 minute, numai textul deciziei de sancționare

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, joi, postul Realitatea Plus cu amenzi de 50.000 de lei și 10.000 de lei și cu obligarea de a difuza, timp de 10 minute, numai textul deciziei de sancționare din cauza încălcării legislației audiovizuale în domeniul publicității, pozitive sau negative, în legătură cu oameni politici, precum și în ceea