A debutat a doua ediţie a Bucharest Opera Festival; Directorul ONB: Un program ce se întinde pe 300 de ani de istorie a muzicii
Cea de-a doua ediţie a Bucharest Opera Festival a debutat, vineri, la Opera Naţională Bucureşti (ONB) aducând pe scenă, timp de nouă zile, 1.500 de artişti, nouă producţii diferite, titluri care nu se joacă în mod curent pe scena ONB şi un program ce se întinde pe aproape 300 de ani de istorie a muzicii.
Această ediţie a Bucharest Opera Festival a debutat cu premiera spectacolului de operă "Nunta lui Figaro", de W.A. Mozart, în regia maestrului Sir David Pountney.
"Trebuie să ne mândrim cu fiecare zi de spectacol, cu o circulaţie liberă de artişti, cu o simbioză de teatre aflate în subordinea Ministerului Culturii şi nu numai, avem şi teatre aflate în subordinea autorităţilor locale, cu teatrul din Belgrad şi din Budapesta, pentru că ei reprezintă participarea externă a festivalului nostru, reprezintă ceea ce face ca festivalul nostru să fie un festival internaţional. (...) Sunt convins că acest festival rămâne un exemplu despre faptul că arta trebuie să unească, artiştii sunt spirite libere, artiştii practică diplomaţia culturală, stabilesc punţi de comunicare între ţări, oameni, între diferitele distribuţii de actori sau diferitele echipe de management din ţară şi din străinătate. (...) Închei prin a asigura publicul că, dacă chiar şi pe ultima sută de metri va alege să vină la acest festival, vor putea să vadă titluri care nu se joacă în mod curent la Opera Naţională Bucureşti şi vor putea participa la un program ce cuprinde operă, operetă, musical, un program ce se întinde pe aproape 300 de ani de istorie a muzicii, un program ce merge de la lucrările mai digerabile şi mai cunoscute de către public până la cele de avangardă", a declarat directorul general al Operei Naţionale Bucureşti, Daniel Jinga, într-o conferinţă de presă organizată în decorul spectacolului "Nunta lui Figaro".
El a arătat că "Nunta lui Figaro" este un spectacol original, la care au fost vândute toate biletele. Jinga a mai arătat că opera se va regăsi în repertoriul ONB ca urmare a Parteneriatului strategic cu Opera din Tel Aviv. Daniel Jinga a mai precizat că operele prezente în cadrul festivalului sunt titrate în limba engleză sau în limba română.
La rândul său, regizorul David Pountney a precizat că spectacolul "Nunta lui Figaro" este construit pe o lume a contrastelor.
"Este o producţie frumoasă şi amuzantă, o operă lirică, dar este şi o operă foarte politică, e despre ziduri care despart oameni în lume", a spus regizorul.
La conferinţă a participat şi fostul ministru al Culturii Lucian Romaşcanu care s-a declarat convins că festivalul se va extinde în anii următori.
"Această a doua ediţie este un început pe care eu îl văd extrem de sus. (...) Sunt convins că acest festival care pleacă de la operele naţionale şi invitaţi de marcă din străinătate se va extinde şi va deveni efectiv o sărbătoare a operei în Bucureşti", a spus Romaşcanu.
Evenimentul a avut loc în prezenţa directorilor unora dintre instituţiile participante, între care s-au numărat Bianca Ionescu-Ballo, director general al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical "Ion Dacian", Mihai Irimia, director artistic al Operei din Braşov, Szep Gyula, manager general al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Andrei Fermeşanu, manager general al Operei Naţionale Române Iaşi, Daniela Vlădescu, director general al Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa.
Bianca Ionescu-Ballo a precizat că spectacolul "Kiss me Kate" cu care participă Teatrul "Ion Dacian" este un musical, una dintre producţiile cele mai de succes ale teatrului. La rândul său, directorul artistic al Operei din Braşov a arătat că spectacolul "Cosi fan tutte" este o producţie de peste 20 de ani care a fost adaptată.
Szep Gyula - managerul general al Operei Maghiară din Cluj-Napoca - a arăta că instituţia participă cu două producţii, "Castelul lui Barbă Albastră" şi "Mandarinul miraculos" de B. Bartok, despre care a afirmat că este o "punte" între culturile română şi maghiară, punând în muzica lui inspiraţia din folclorul transilvănean atât românesc, cât şi cel maghiar.
Directorul general al Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa, Daniela Vlădescu, a afirmat că "Pescuitorii de perle" este unul dintre cele mai frumoase spectacole realizate de Teatrul din Constanţa în ultimii 17 ani.
"'Pescuitorii de perle' este un spectacol realizat integral, în afară de un singur interpret care este domnul Daniel Pascariu în rol de bas, pentru că noi nu avem başi în teatru, în rest acest spectacol este realizat de la cap la coadă de artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet 'Oleg Danovski'. 'Pescuitorii de perle' este o fericire a muzicii pentru că muzica este de o generozitate rară şi de data aceasta 'Pescuitorii de perle' se termină frumos, nu moare nimeni, mor cei răi şi trăiesc în iubire şi în linişte cei buni", a spus Daniela Vlădescu.
Managerul general al Operei Naţionale Române Iaşi, Andrei Fermeşanu, a afirmat că aduce pe scenă "Văduva veselă 2.0" a maestrului Andrei Şerban.
"Această versiune 2.0 este una revizuită şi adăugită atât la capitolul text vorbit (...) şi relaţia între personaje este undeva la confluenţa între musical şi operetă, însă de foarte bună calitate", a spus Fermeşanu.
Programul Bucharest Opera Festival cuprinde:
* "Nunta lui Figaro" de W.A. Mozart, dirijor Ethan Schmeisser (Opera Naţională Bucureşti) - 16 iunie;
* "Manon Lescaut" de G. Puccini (Teatrul Naţional de Operă şi Balet Belgrad - Opera Madlenianum) - 17 iunie;
* "Castelul lui Barbă Albastră" şi "Mandarinul miraculos" de B. Bartok (Opera Maghiară din Cluj-Napoca) - 18 iunie;
* "Pescuitorii de perle" de G. Bizet (Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" Constanţa) - 19 iunie;
* "Bal la Savoy" de P. Abraham (Opera Naţională Română Timişoara) - 20 iunie;
* "Cosi fan tutte" de W.A. Mozart (Opera Braşov) - 21 iunie;
* "Văduva veselă 2.0" de F. Lehar (Opera Naţională Română din Iaşi ) - 22 iunie;
* "Pelleas şi Melisande" C. Debussy (Opera Maghiară de Stat din Budapesta) - 23 iunie;
* "Kiss me Kate" de C. Porter (Teatrul Naţional de Operetă şi Musical "Ion Dacian" Bucureşti) - 24 iunie.
Toate spectacolele vor începe de la ora 19,00.
Biletele pot fi cumpărate de pe tickets.operanb.ro şi de la casa de bilete a ONB.
AGERPRES este partener media al evenimentului. AGERPRES/(A-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bobotează - Patriarhul Daniel va săvârşi Sfinţirea Mare a Apei; vor fi distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare
Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, luni, Botezul Domnului, la Catedrala Patriarhală urmând să fie distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare îmbuteliaţi în sticle de 0,5 litri şi 5.000 de pachete cu anafură. Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală prilejuit
Timiş: Muzeul Naţional de Artă Timişoara începe anul cu emoţie şi culoare, printre simeze
Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) deschide noul an cu o sărbătoare a culturii, explorând expoziţiile pline de inspiraţie - de la capodopere clasice la creaţii contemporane interactive -, invitând publicul să descopere "Exponatul lunii" ianuarie. Concursul MNArT, "Exponatul lunii", constă în recunoa
Iaşi: La Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au început pregătirile pentru Bobotează
Catedrala Mitropolitană din Iaşi a pregătit 20 de vase cu apă pentru ziua de 6 ianuarie, când ortodocşii prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza, cum se spune în mod tradiţional acestei sărbători. Directorul de Comunicare al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Lucian Apopei, a declarat, vineri, că în cursul acestei z
Nicolae Grigorescu - liderul topului celor mai bine vânduţi artişti în 2024 la licitaţiile din România
Pictorul Nicolae Grigorescu este din nou lider în topul celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile de artă din România, în anul 2024 fiind înregistrate vânzări de peste 880.000 de euro pentru lucrările acestui artist. În topul pentru anul trecut al celor mai bine vânduţi artişti la licitaţiile
Bobotează - Patriarhul Daniel va săvârşi Sfinţirea Mare a Apei; vor fi distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare
Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, lunea viitoare, Botezul Domnului, la Catedrala Patriarhală urmând să fie distribuiţi 10.000 de litri de Agheasmă Mare îmbuteliaţi în sticle de 0,5 litri şi 5.000 de pachete cu anafură. Potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală
Constanţa: Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte 200.000 de PET-uri cu Aghiasmă Mare pentru a fi oferite credincioşilor de Bobotează
Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, vineri, că în Ajunul Bobotezei, după oficierea Slujbei de Sfinţire Mare a Apei de către arhiepiscopul Teodosie, Aghiasma Mare va fi îmbuteliată în 200.000 de PET-uri, care le vor fi oferite credincioşilor de Bobotează, pe 6 ianuarie. Tot pe 5 ianuarie, ÎPS Teodosie le va oferi Apă Sfin
Sibiu: Logoul Festivalului Artei Contemporane organizat de Muzeul Naţional Brukenthal, premiat cu medalia de bronz la Londra
Muzeul Naţional Brukenthal a câştigat Medalia de Bronz la WBDS Creative Design Awards, la Londra, pentru logoul SCAF (Sibiu Contemporary Art Festival), potrivit anunţului publicat pe pagina de socializare a instituţiei. "Am reuşit! Începem anul cu veşti bune! Suntem încântaţi să anunţăm câştigarea Medaliei de
Iaşi: ''Bărbierul din Sevilla'', primul spectacol al Operei Naţionale din acest an
Opera Naţională Română din Iaşi anunţă că pe 9 ianuarie, de la ora 18,30, în Sala Mare se va desfăşura primul spectacol al anului 2025, "Bărbierul din Sevilla", de Gioachino Rossini. "Păşim plini de încredere într-un an în care ne propunem să oferim noi motive de bucurie publicului nostru drag, pe c
PF Daniel: Centenarul Patriarhiei Române - moment de mare bucurie şi de recunoştinţă pentru toţi românii ortodocşi
Centenarul Patriarhiei Române este un moment de mare bucurie şi de recunoştinţă pentru toţi românii ortodocşi, un prilej de întărire în credinţă şi de aducere aminte a celor care, prin iubirea lor jertfelnică, ne-au lăsat o mărturisire şi o moştenire sfântă, a afirmat, miercuri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
Patriarhul Daniel: Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi cu responsabilitate fiecare clipă a vieţii
Biserica ne îndeamnă să privim cu încredere şi speranţă, dar şi cu responsabilitate şi gravitate fiecare clipă a vieţii, a transmis, miercuri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, îndemnând să ne rugăm pentru pacea între popoare. Cuvântul Patriarhului a fost citit de Episcopul vicar al Arhiepi
Anul 2025 - bogat în evenimente muzicale; artişti renumiţi vor concerta la Bucureşti
Artişti renumiţi din toate genurile muzicale, din ţară şi din afară, vor urca în 2025 pe scenele bucureştene, oferind publicului momente de neuitat. Matteo Bocelli, Richard Clauyderman, Proconsul, Irina Rimes, Holograf, Mircea Baniciu, Viţa de Vie, Gipsy Kings by Diego Baliardo, chitariştii Joe Satriani şi Steve Vai sau tenorului Jonas K
Patru autori români - în topul celor mai căutate cărţi, în acest an, la librăria Humanitas Bistriţa
Librăria Humanitas din municipiul Bistriţa a publicat pe pagina proprie de socializare o listă cu cele mai căutate nouă cărţi în acest an, printre care se numără patru semnate de autori români, inclusiv unul originar din judeţul Bistriţa-Năsăud. Topul celor mai căutate cărţi în 2024 este alcătuit din: "Luminile şi umbrel
Filmul ''Anul Nou care n-a fost'' va fi proiectat, în ultima zi din an, la Festivalul de Film de la Haifa
Institutul Cultural Român (ICR) de la Tel Aviv marchează 35 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989 prin susţinerea prezentării filmului "Anul Nou care n-a fost", în regia lui Bogdan Mureşanu, la cea de-a 40-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Haifa, desfăşurat în perioada 31 decembrie - 11 ianuarie 2025. &
Sibiu: Filarmonica va pune în vânzare, pe 8 şi 9 ianuarie, biletele pentru concertele din primele trei luni
Filarmonica din Sibiu va pune în vânzare, în zilele de 8 şi 9 ianuarie, pachetele de bilete pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2025, potrivit unui comunicat de presă. "În zilele de 8 şi 9 ianuarie 2025, la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu vor putea fi achiziţionate pachete de bilete pentru trimestrul II al st
Sibiu: Muzeul Naţional Brukenthal, închis de marţi până joi
Muzeul Naţional Brukenthal va fi închis de marţi, 31 decembrie, până joi, 2 ianuarie 2025, potrivit unui comunicat de presă trimis către AGERPRES. Palatul Brukenthal va fi deschis vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Din 6 până în 12 ianuarie, Palatul Brukenthal va fi închis.